Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, kiko8 napisał:

Koledzy o co chodzi z tym spisem  co był do 30 07 2023 wczesniej  było  raz w roku,

Możesz zgłosić do 7 lipca ale musisz napisać że zrobiłeś ostatniego dnia czerwca 

Musisz robić 2 razy w roku bo przy kontroli na bioasekuracje nie liczą sztuk

Opublikowano
27 minut temu, ws71 napisał:

Do tej pory w pow sępoleńskim kuj-pom od 20zł do 56,40 zł[przy 30-40 szt]

bo według nowego taryfikatora ( powyżej 50 sztuk) weterynarz ma obowiązek przeprowadzać pełną kontrole bioasekuracyjną ( maty, papiery, siatki teoretycznie kontrola przy każdej sprzedaży) i podstawowa  stawka  to 56,40 ale za każde rozpoczęte  15 minut kontroli kolejne 14,80 ( weterynarze zokraglają do 15 zł)  i wychodzą stawki  kontrola 40 minut - 70 zł - kontrola 45 minut - 85 zł kontrola godzinę - 100 zł ( nie licze 20 % za niedzielne swiadectwa). Pytałem się mojego weterynarza dlaczego nie bierze odemnie 56 zł to mi odpowiedział ze od powiatowego  ma jasny przykaz ze kontrola nie ma prawa trwać mniej niż 30 minut a powinna 45 minut do godziny, więc  łoją stawki tak jak łojili a PIS dobry bo pis obniżył. Aleluja kochajmy pis.

30 minut*

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

@kanalia2od kiedy to   obowiązuje?[od 01.07]

Jak od kiedy ??? od kiedy PIS  wsłuchał się w głos rolników którzy krytykowali podwyżkę cen za świadectwa , była konwencja jeszcze za ministra H. Kowalczyka kiedy obecny minister krzyczał ze Henio to przyjaciel polskiej wsi. OD kwietnia chyba, teraz to są tylko zmiany w drukach swiadectw bo stare rozporzadzenie  KE  nr. 605  nie obowiązuje i przepisy krajowe  na podstawie tego rzepisu straciły swoją moc , teraz jest nowe rozporządzenie ( numer zapomniałem) i niema przepisów wykonawczych  krajowych. Reasumując mamy prawny burdel i każdy weterynarz bierze za świadectwo ile chce jak bedzie chciał ci wypisywać swiadectwo 2 godziny to weźmie 200 zł i wszystko będzie zgodnie z prawem, jeden weterynarz będzie  " kontrole" robił na podstawie  starych przepisów np. odstępstwo ogrodzenia chlewni w strefie niebieskiej a inny powie ze stare przepisy nie obowiązują i jest przepis unijny wprost nakazujący chlewnie miec ogrodzona w niebieskiej. Dlatego nie dziw sie ze jeden pisze na fb tak a drugi tak  każdy weterynarz h....j działa na swój strój

Opublikowano
Dnia 1.07.2023 o 12:12, damianos95 napisał:

Możesz zgłosić do 7 lipca ale musisz napisać że zrobiłeś ostatniego dnia czerwca 

Musisz robić 2 razy w roku bo przy kontroli na bioasekuracje nie liczą sztuk

Miałem w czerwcu kontrole bioasekuracji i liczyli sztuki z podziałem na wiek i wpisali w protokół .file:///C:/Users/admin/Downloads/12_Zgloszenie_informacji_objetych_spisem_swin_przebywajacych_w_siedzibie_stada.pdf                                                                                               ten druk tak?

Opublikowano

Też miałem kontrolę na początku czerwca..to liczenie świń to podstawa ,zawsze liczą jak mam kontrolę...

Reszta zobowian to już tak lekko przeszło nie przykladał się zbytnio...

A co do świadectw to biorą u mnie 20 zł, 

Opublikowano
4 godziny temu, kiko8 napisał:

Miałem w czerwcu kontrole bioasekuracji i liczyli sztuki z podziałem na wiek i wpisali w protokół .file:///C:/Users/admin/Downloads/12_Zgloszenie_informacji_objetych_spisem_swin_przebywajacych_w_siedzibie_stada.pdf                                                                                               ten druk tak?

Ile trzymasz sztuk. Ja miałem kontrole w lutym i pani jak weszła do chlewni to powiedziała że nie będzie liczyć bo jest ich za dużo i trwało by to z pół dnia wtedy było ponad 200sztuk

Opublikowano
Przed chwilą, Skowron16 napisał:

Ile trzymasz sztuk. Ja miałem kontrole w lutym i pani jak weszła do chlewni to powiedziała że nie będzie liczyć bo jest ich za dużo i trwało by to z pół dnia wtedy było ponad 200sztuk

dokładnie ja  też miałem kontrole i nigdy nic nie liczył, przeciez jak mam w komorze nieraz 70-80 sztuk to ja sam niewiem ile jest dokładnie bo nieraz ze 2 zdechną z jednego dwa nieraz chca zamęczyć dokładam do kojca z mniejszymi sztukami, to ja sam się gubię  jedyny sposób liczenia to kretka i zaznaczanie i liczenie,jak oni maja godzine na kontrole to jest to niemozliwe, Liczyć to własnie liczą przy paru sztukach. Przyjachała kontrola do kumpla . kumpel miał za mało sztuk ( zgłosił wiecej  na przyszłe wyproszenia na locha plus a maciory się potem nie spisały) i zaczeła liczyć kumpel kopnoł w wygrodzenie całe stado się zerwało i liczenie się skończyło.

Opublikowano
4 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Też miałem kontrolę na początku czerwca..to liczenie świń to podstawa ,zawsze liczą jak mam kontrolę...

Reszta zobowian to już tak lekko przeszło nie przykladał się zbytnio...

A co do świadectw to biorą u mnie 20 zł, 

Jak miałem kontrol to przekreśliła to co się wpisuje liczbę świń z podziałem na tuczniki warchlaki itd i powiedziała że tego nie odsyłają do ARiMR bo więcej było problemów niż pożytku i kazała zrobić spis do końca czerwca i 2 na koniec roku i tyle 

Opublikowano
10 godzin temu, kanalia2 napisał:

dokładnie ja  też miałem kontrole i nigdy nic nie liczył, przeciez jak mam w komorze nieraz 70-80 sztuk to ja sam niewiem ile jest dokładnie bo nieraz ze 2 zdechną z jednego dwa nieraz chca zamęczyć dokładam do kojca z mniejszymi sztukami, to ja sam się gubię  jedyny sposób liczenia to kretka i zaznaczanie i liczenie,jak oni maja godzine na kontrole to jest to niemozliwe, Liczyć to własnie liczą przy paru sztukach. Przyjachała kontrola do kumpla . kumpel miał za mało sztuk ( zgłosił wiecej  na przyszłe wyproszenia na locha plus a maciory się potem nie spisały) i zaczeła liczyć kumpel kopnoł w wygrodzenie całe stado się zerwało i liczenie się skończyło.

800 szt na stanie wszystkiego liczenie  łacznie z 2 tyg prosiakami 4 godziny zeszlo😂z papierami włącznie ,po wpisach to można odnieść wrażenie że co powiat to inny świat i inne zasady[ u nas za niezgodności stan rzeczywisty a książka sie płaci do 500zł mandat, biała strefa]

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

800 szt na stanie wszystkiego liczenie  łacznie z 2 tyg prosiakami 4 godziny zeszlo😂z papierami włącznie ,po wpisach to można odnieść wrażenie że co powiat to inny świat i inne zasady[ u nas za niezgodności stan rzeczywisty a książka sie płaci do 500zł mandat, biała strefa]

pomagasz przy liczeniu?

Opublikowano (edytowane)

@kopinNaszym paniom z inspekcji pokazujesz tylko budynki w których masz trzodę miejsce przechowania pasz, pomieszczenie do mieszania i magazynowania paszy, słomy a one reszte ogarniają same łącznie z numerami partii premiksów,mpu  czy zgadzają się z fakturą są dobre w tym 😁 a po tym szczegółowa spowiedź z wszelkich papierowych wydarzeń rok wstecz, co do ceny od 9,5 netto

Edytowane przez ws71
Opublikowano
16 minut temu, Skowron16 napisał:

cena na środę 9+vat

U nas zeszły tydzień 9.5-9.6 za żywą +VAT dziś dwóch dzwoni o świnie czy nie mam ale cenie mi mówi 8.7 to się dziwi ze nie ma świń do handlu,🤣