Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale podobno u Niemców drożej  kolega ws71 pisał.  Ja mam w domu panele a na firmie stała cenę. Żadnych oplat póki co mi nie podnieśli bo porownywalem wszystkie pozycje z ubiegłym rokiem 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kanalia2 napisał:

kolego ja mam tak samo  w marcu rachunek na 900 zł teraz 1630r.  prąd  mam na umowe stała cena 36gr. netto dzienna 24 nocna. Więc analizuje rachunek i patrze a tam k**wa przesył z 19 groszy na 30 ( 55%w górę) nocna 6 gr. teraz 10 gr. ( 60 % w górę) opłata jakościowa  0,009zł teraz 0,024 zł z  niepełnego grosza na 2,5 grosza 250% !!!!! podwyżki. Cena za prąd 700 zł przesyły , itd. 600 zł i 300 zł vatu i k**wa za***isty rachunek. Nie mogą mnie na prądzie skroić to mnie na innych opłatach okradają. Enea takie pisowskie złodzieje.

Też mam w Enei  jak na razie nic nie podrożało, naliczyli właśnie w marcu wiecej pod koniec kwietnia przyszła faktura korygująca z nadpłata. Umowa  na 3 lata

4 godziny temu, PawelWlkp napisał:

No to jak oni mają te ceny prądu wyliczane? U nas dra łacha że rząd sprzedaje limity co2 drogo i kasą łata dziury w budżecie . Mamy podobno najdroższy prąd w całej europie w transakcjach spot. 

Zobacz w temat cen mleka jakie ktoś wykłady na ten temat wygłasza ostatnio 

Według  jego przelicznika to u nas podstawowa cena powinna w wynosić 2,1 zł netto + przesył czyli  1kWh ok 1€ minimum + wszystkie opłaty, tak stwierdził , ponoć ich system ratuje tylko import energii z Polski i Francji,[bardzo ,,chwalił" pomysł wyłączenia elektrowni atomowych, w niemieckim rzadzie są dużo lepsze asy od naszych -jego słowa] to jest rdzenny Niemiec pochodzący z Dortmundu

Edytowane przez ws71
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Też mam w Enei  jak na razie nic nie podrożało, naliczyli właśnie w marcu wiecej pod koniec kwietnia przyszła faktura korygująca z nadpłata. Umowa  na 3 lata

Prąd nie zdrożał tylko przesył opłata jakoścowa i inne dodatkowe pierdoły. ja mam okres rozliczeniowy 2 miesieczny.    w czerwcu maju dostałem fakturę   z tymi podwyzkami.

* w czerwcu za kwiecien maj faktura

Opublikowano (edytowane)

@Skowron16Dzwonić do powiatowej ARiMR, może uda się zdalnie,u mnie niestety ale musiałem sie pofatygować  ponad 1 godzinę straciłem + 2 miłe panie zanim ten dziadowski system zresetował podwójne zgłoszenie

1 godzinę temu, kanalia2 napisał:

Prąd nie zdrożał tylko przesył opłata jakoścowa i inne dodatkowe pierdoły. ja mam okres rozliczeniowy 2 miesieczny.    w czerwcu maju dostałem fakturę   z tymi podwyzkami.

* w czerwcu za kwiecien maj faktura

obraz.png

Edytowane przez ws71
Opublikowano
16 godzin temu, kopin napisał:

A jakiś mądry tu pisał że zwiększają w DE 😁 To tylko szansa dla nas czyli tych w trwałych. Kiedyś pisałem żeby cena była adekwatna bez dopłat do prosiąt itp. I tu pytanie bo spekulanci już piszą tzn pisali że w 2023 na koniec 3-4 kwartału cena za żywą 6 zł nie chce mi się na razie w to wierzyć. Chyba że euro będzie po 3.8 

Opublikowano

To jest rolnictwo, a w polsce rządzi PIS tu wszystko jest mozliwe tu ceny mogą zaraz dobrze powyżej 10 zł za zywiec  być, a równie dobrze przyjedzie statek z pułtuszami z Brazylii i nasze złodzieje  obniżą w ciągu miesiąca cene do 3,5 zł. To hazard  czystej wody. Trzeba się cieszyć puki można i szykować się każdego dnia na krach i załamanie.

Opublikowano
Dnia 25.06.2023 o 18:41, soltys48 napisał:

Wielu wątpiło w pszenicę poniżej tysiąca 

Mając 2 najwiekszych  poducentów zbóż na swiecie jako sasiadów u ktorych ceny w żniwa były na poziomie ok 500-600 zł trzeba było być bardzo niepoprawnym optymistą aby w takie coś wierzyc, do tego jeden z nich miał rekordowe zbiory wszech czasów, obecnie jeden z najwiekszych producentów trzody w Europie cena ok 2,50€[Hiszpania], USA 0,95 $ za funt[ czyli trochę ponad 2$kg], Brazylia ok 5 zł kg, jedynym który obecnie mógłby spowodować spadek do ok 6zł kg jest nasz sąsiad ze Wschodu[Rosja]

Opublikowano

Moim zdaniem  nie będzie super taniego zboża  bo w europie susze ,powodzie itd  zrobią swoje,ograniczenia nawozowe też.Ale to nie znaczy że będzie cena 2 tyś  bo to było by chore.Ze świniami będzie raczej podobne ,wszędzie spada produkcja ,a to nie ziemniaki żeby w przyszłym roku zasadzić 2x tyle,potrzebne budynki infrastruktura  a do tego jeden nie brany to przez nikogo pod uwagę element-musi mieć kto przy zwierzakach pracować ,a tego młodzi nie lubią  i to i u nas i na zachodzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Podobnie można napisać o cenie tucznika 

Mając w niedalekim sąsiedztwie choćby Duńczyka a za granicą Niemca......

Niemcy najniższe od 30 lat pogłowie i dalej leci na dół,  prawdopodobnie już nie wróci do poprzednich stanów [polityka odchodzenia od miesa] , ostatnio Niemiec mi opowiadał że jego sąsiad przepisał na syna gospodarstwo i młody musialby wyrabiac od nowa wszystkie pozwolenia[koszt 2mln €] , czyli definitywnie zlikwidował produkcję zwierzęcą i nigdy już do niej nie wróci

Opublikowano

czyli jak mówiłem wszyscy wracaja do hodowli- " PiSrol- halo Hans tu wyznawca  PIS z polski zboże tanie  będę się bogacił przywóź prosiaki za 250 zł .

Hans:  co ty z h...uja Kaczyńskiego spadł  teraz   PISrolów dzwoni co nie miara  teraz warchlak 700 zł ,

PISrol: co ty pier**lisz w TVP Info mówili ze taniej,

Hans: to jak Ci drogo to wstawiaj maciory

PISrol: a jak ja mam pracować przy maciorach wole prosiaki na 800 plus  klepać.

Taka będzie szybka odbudowach pogłowia w Polsce))))

• Haha 1