Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Desperado napisał:

Unia prędzej czy później się rozleci, w takim kształcie, z taką polityką, z takimi metodami podporządkowywania sobie państw, nie ma to racji bytu i jest nikomu do niczego niepotrzebne.

Spokojnie, przyjmą sobie Ukrainę, to im szczekająca prawicowa, drożejąca tania sila robocza z Polski nie będzie potrzebna ... Przeniosą fabryki z Polski do Ukrainy i tyle będziemy mieli ...

Naszym ( rolników) problemem nie są uchodźcy z Afryki, nie jest LGBT, naszym problemem jest Ukraina w UE ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

no nie przesadzajmy z tą prawdą bo tyle wspólnego z prawdą miał linkowany czy tam lajkowany spot co film Holland z autentyzmem bohaterów fabuły i obie historie to fikcja tylko jedną nazywają artystyczną a drugą ksenofobiczną i nawet bym podjął dyskusję czy nie osądzać autorów bezpośrednich spotu ale tych którzy tylko zajęli jakieś wirtualne stanowisko?

a ten tam w tej Norwegii to osobna historia i tu akurat czuję się nieprzygotowany z wiedzy o szczegółach aby podjąć temat

nawet sobie nie zdają sprawy tam w tym PE jak brzemienne w długofalowych skutkach będzie ta decyzja miała "rykoszety" na dalszy bieg zdarzeń w całej ujni

oj dużo pisania że nawet mi się nie chce bodaj zaczynać

Czyli wg ciebie spot mówiący o tym że uchodźcy z bliskiego wschodu to zagrożenie to nieprawda?po tym co się dzieje we Francji i Szwecji?przecież te kraje upadają tam nauczycielom się głowy obcina za pokazywanie karykatur a już nie mówię o liczbie gwałtów zamachów bombowych itp ...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, MariuszDe napisał:

Czyli wg ciebie spot mówiący o tym że uchodźcy z bliskiego wschodu to zagrożenie to nieprawda?po tym co się dzieje we Francji i Szwecji?przecież te kraje upadają tam nauczycielom się głowy obcina za pokazywanie karykatur a już nie mówię o liczbie gwałtów zamachów bombowych itp ...

Zagrożeniem dla nas rolników jest UPAdlina w UE ... Na wsi arabów nie będzie ...

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, MariuszDe napisał:

nie wiem czy wiesz bo jak byś nowy na tym forum ale ja nietelewizyjny i nie korzystam z niczego z odbiorem DVBT2 i nie kojarzę czy kiedykolwiek rzeczony spot widziałem
Sorry że w edycji dopisałem już po Twoim cytacie poniższą linijkę

35 minut temu, dysydent napisał:

( z resztą pierwej musiał bym ten spot zobaczyć no ale kto teraz mi linka się odważy podrzucić? xD )

na prawdę nie kojarzę a marne szanse aby oryginał był jeszcze gdzieś  otwartym necie "naszego obszaru (dez)informacyjnego planety"

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, dysydent napisał:

nie wiem czy wiesz bo jak byś nowy na tym forum ale ja nietelewizyjny i nie korzystam z niczego z odbiorem DVBT2 i nie kojarzę czy kiedykolwiek rzeczony spot widziałem
Sorry że w edycji dopisałem już po Twoim cytacie poniższą linijkę

na prawdę nie kojarzę a marne szanse aby oryginał był jeszcze gdzieś  otwartym necie "naszego obszaru (dez)informacyjnego planety"

dawnym Twitterze można go znaleźć 

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taaak, całe 5 lat, szybko zleci ... I wtedy my rolnicy będziemy stać razem z tymi Arabami w kolejce po socjal ...

6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taaak, całe 5 lat, szybko zleci ... I wtedy my rolnicy będziemy stać razem z tymi Arabami w kolejce po socjal ...

W tej chwili jest mało prawdopodobne wręcz niemożliwe żeby UA odzyskała swoje terytoria więc nie wiem na jakiej zasadzie mieliby wejść do UE z granicami którymi nie wiadomo gdzie się kończą.1/4 pod okupacja rosyjska a po zimie może nawet 1/3 kraju,mam nadzieję że nie ale słabo to widzę...

Edytowane przez MariuszDe
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ile wynosi dług publiczny USA?

Według Marketwatch dług publiczny wynosi obecnie 33 biliony USD. Dla porównania, trzy lata temu było to 23 biliony.30 wrz 2023

Czy Chiny mają długi?

Dług w gospodarce chińskiej sięgnął w pierwszym kwartale 2023 r. rekordowych 279,7 proc. i powiększył się o 7,7 pkt proc. w porównaniu z poprzednimi trzema miesiącami - informuje agencja Bloomberga, opierając się na oficjalnych statystykach.8 maj 2023

Najwyższą relację długu publicznego do PKB na koniec III kwartału 2022 r. odnotowano w Grecji (178,2 proc.). Kolejne były Włochy (147,3 proc.), Portugalia (120,1 proc.), Hiszpania (115,6 proc.), Francja (113,4 proc.)24 sty 2023

Jaki jest dług Francji?

Francuski dług publiczny w drugim kwartale osiągnie rekordowy poziom 3,05 bln euro – podał w piątek Narodowy Instytut Statystyczny (Insee). Francja jest jednym z najbardziej zadłużonych krajów UE.29 wrz 2023

Globalne zadłużenie zbliża się do rekordowego poziomu 305 bilionów dolarów – o około 45 bilionów dolarów więcej niż przed pandemią.28 lip 2023

W Unii Europejskiej najwięcej do oddania ma Francja - ponad 3 biliony dolarów. Chiny są zadłużone na ponad 13 bilionów dolarów, Japonia - na ponad 11 bilionów dolarów, a Wielka Brytania - na 3,15 biliona dolarów.14 lip 2023

Najmniej zadłużonymi krajami są Estonia, Bułgaria, Luksemburg i Polska. A największe spadki wskaźników długu publicznego rok do roku odnotowano w Grecji, na Cyprze, w Portugalii, Irlandii i Chorwacji – wymienia „Le Figaro”, wskazując jednak na rosnące deficyty budżetowe Hiszpanii, Portugalii, Polski, Francji i Włoch.26 kwi 2023

CZY ŚWIAT PRZEJMUJE SIĘ DŁUGAMI .

24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To posłuchaj co dzisiaj Urszulka gadała, zaraz podpiszą pokój, oddadzą trochę rusowi a to co zostanie to wejdzie do UE zanim się obejrzysz ...

Ursula von der Leyen wie co robi szybko działa sama, wspominała że ten czas będzie szybki by Ukraina znalazła się w Unii . Darmo nie wypowiadała się ze Ukra już spełniła 90 % zaleceń . Teraz tylko z Ruskim dograć rozmowy są prowadzone .

Mądra kobieta wie co dobre dla Unii .

47 minut temu, MariuszDe napisał:

Jeszcze dużo wody w rzece upłynie zanim wejda

Tak to jest jak nie słuchają ludzie co powiada Ursula von der Leyen .

Tylko sami myślą co by tu powiedzieć .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Brytyjskie Towarzystwo Królewskie opublikowało wyniki analizy, iż temperatura na Ziemi zaczęła rosnąć przed wzrostem stężenia CO2 w atmosferze i to właśnie ona jest przyczyną wzrostu CO2, a nie odwrotnie jak sugerują modele klimatyczne.
„Wszystkie dowody wynikające z analizy sugerują jednokierunkowy, potencjalnie przyczynowy związek z temperaturą jako przyczyną i CO2 jako skutkiem”
Naukowcy stanowczo twierdzą, że nie można przypisać zmian klimatycznych tylko czynnikowi ludzkiemu. Co więcej, taka sugestia nie wyjaśnia 4,5 miliarda lat zmian klimatu. Autorzy zauważają, że naturalne zmiany CO2 spowodowane wzrostem temperatury są trzykrotnie większe niż 4% wytwarzane przez człowieka.
48 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To posłuchaj co dzisiaj Urszulka gadała, zaraz podpiszą pokój, oddadzą trochę rusowi a to co zostanie to wejdzie do UE zanim się obejrzysz ...

śmiejesz się z sąsiada a dzisiaj od 8 godzin tu napier....   socjaliści 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Roman176 napisał:

a dzisiaj od 8 godzin tu napier....   socjaliści 

odpier.. się! dobrze? ;)

ja jestem uniwersalny
nigdzie nie pasuję :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
26 minut temu, Roman176 napisał:
śmiejesz się z sąsiada a dzisiaj od 8 godzin tu napier....   socjaliści 

ty jak zwykle wszystko rozumiesz odwrotnie. My kapitaliści bo zatrudniamy takich jak ty zeby na nas pracowali😆 Jak ty chłopie nie możesz parę hektarów ogarnąć  żeby pszenice na czas zasiać i jeszcze ciągle opowiadasz jaki ty zarobiony to mnie śmiech ogarnia😅😂🤣

@galan99 gdzie w tych twoich wypocinach było napisane ze to duże gospodarstwa są zadłużone?  Możesz ten fragment wskazać?

Opublikowano

Europosłowie PIS z Brukseli do celi , działacz PO Karpiński z celi do Brukseli teraz zaczynam rozumieć tą praworządność w UE. 

Jeśli europosłowie PIS dostaną wyroki to mam nadzieję że PAD ich ułaskawi . Ten truteń Gaweł uciekł do Norwegii co ich oskarżył .

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, dysydent napisał:

odpier.. się! dobrze? ;)

akurat ciebie się to nie dotyczy 😋

36 minut temu, Ulman napisał:

ty jak zwykle wszystko rozumiesz odwrotnie. My kapitaliści bo zatrudniamy takich jak ty zeby na nas pracowali😆 Jak ty chłopie nie możesz parę hektarów ogarnąć  żeby pszenice na czas zasiać i jeszcze ciągle opowiadasz jaki ty zarobiony to mnie śmiech ogarnia😅😂🤣

przecież ty masz tyle co ja w ogródku 

Opublikowano

ja nie wiesz co to kapitalista ? ludzie posiadający znaczny kapitał (środki finansowe), zazwyczaj inwestujący go w jakieś przedsiębiorstwo 

wiec fistaszku zamilcz 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Wróć jak wytrzeźwiejesz...

od miesiąca nic nie wypiłem ... a ty pewnie ile piw spijasz ? 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał:

od miesiąca nic nie wypiłem ... a ty pewnie ile piw spijasz ? 

A z 2 albo 3 tygodnie już jak piwka nie wypiłem xD Za to po twoich tutaj wypocinach można wywnioskować, że nie trzeźwiejesz xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v