Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Zasada jest jedna , Politycy powinni trzymać się z dala od ludzi biednych .

Masz rację - niech się trzymaja z dala i skasują wszelkie patologiczne socjale. Tylko tak można biedotę zagonić do roboty.

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

a po połaczeniu mieliby 30 lat stażu pracy, co jest niekorzystne dla budżetu.

przelicznik jest kruz do zus 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie zlikwidują, jak przeniosą ich na ZUS, to mamy gwałtowny wzrost oficjalnego bezrobocia, a tego nikt nie chce. A tak bezrobotny opłaca sobie mały KRUS, nie wyciąga łapki po pomoc i każdy jest zadowolony ...

jest tyle pracy ze nikt tym sie nie przyjemnie jest okres pracownika 

5 minut temu, Ulman napisał:

Małe gospodarstwa powoli wyginą i sprawa się sama rozwiąże

na ile mogę liczyć ha od ciebie ? 

• Haha 2
Opublikowano

Wprowadzić ZUS do większych gospodarstw bo to przedsiębiorstwo, kontrolować ściśle wszystkich pracowników czy nie są zatrudniani na czarno i wtedy rura zmięknie nowobogackim.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

przelicznik jest kruz do zus 

jest, ale śmieszny,a  po połączeniu musiałby być jeden do jednego, jeśli chodzi o lata pracy

na całym świecie rolnictwo jest w jakiś sposób subwencjonowane i ma oddzielne systemy emerytalne, albo inaczej liczone składki

jak jednym ruchem przybędzie milion bezrobotnych w kraju, może być ciekawie

jak jeszcze wprowadzą podatek dochodowy zamiast rolnego, to się okaże, że gminy będą musiały wysyłać pracownikuw, żeby nażebrali pod kościołami na swoje pobory

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

jest tyle pracy ze nikt tym sie nie przyjemnie jest okres pracownika 

1mln 300 tys gospodarstw jest w Polsce, 66% to nieaktywne gospodarstwa, gdzie często jedna osoba jest sztucznie utrzymywana na KRUS przez co nie zgłasza się o status bezrobotnego do PUP, myślisz, że 1mln nowych bezrobotnych zgłoszonych w PUP nic nie zmieni ??

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Wprowadzić ZUS do większych gospodarstw bo to przedsiębiorstwo, kontrolować ściśle wszystkich pracowników czy nie są zatrudniani na czarno i wtedy rura zmięknie nowobogackim.

Co znaczy większe? Od ilu hektarów jest przedsiębiorstwo?

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

1mln 300 tys gospodarstw jest w Polsce, 66% to nieaktywne gospodarstwa, gdzie często jedna osoba jest sztucznie utrzymywana na KRUS przez co nie zgłasza się o status bezrobotnego do PUP, myślisz, że 1mln nowych bezrobotnych zgłoszonych w PUP nic nie zmieni ??

przybędzie milion albo półtora bezrobotnych, niekoniecznie jako chętni do pracy

ja widzę jeszcze jeden efekt - wielu z tych KRUS-owców dorabia w usługach,  podniosą ceny usług o płacony ZUS i inflacaja znowu skoczy do góry

• Like 1
Opublikowano

coś pójdzie na etat 

Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

coś pójdzie na etat 

to też  spowoduje wzrost kosztów w firmach, czyli podniesienie cen i wzrost inflacji

milion ludzi to nie jest takie hop siup

Taaa, do PUP w kolejkę po zasiłek ...

i po składki zdrowotne - to też koszt dla budżetu

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Zasada jest jedna , Politycy powinni trzymać się z dala od ludzi biednych .

Najpierw są wdzięczni za pomoc a potem jej oczekują .

Później są nie zadowoleni , że jest jej za mało , a na końcu ich znienawidzą .

No ale co ci biedni takiego dostali od Pisu, czego by nie dostali bogaci? Tylko 14 częściowo uzależniona od dochodu. Kwota kryterium dochodowego uprawniającego do zasiłków z opieki społecznej nie zmieniona od lat. Nie wiem w ogóle, czy Pis przez te 8 lat choć raz zwaloryzował mimo szalejącej inflacji

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

przybędzie milion albo półtora bezrobotnych, niekoniecznie jako chętni do pracy

A jak będzie chętny do roboty, to dopie.dolić podatek od samochodu, żeby nie mógł do tej roboty dojechać.

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

AR15 z konwersją na boczny zapłon plus zwykła biegówka - polecam. Są lepsze wiem ale to tanie.

zwykła wiatrówka 5,5 wystarcza, a ile frajdy, jak się w końcu trafi :D

Ten też jest 5,5 (no 5,6), działa z magazynkiem oraz z energiami dziesięć razy większymi bywa, że i naddźwiękowo a przy tym jest łatwy do wyciszenia czyli do stu metrów na luzie. Frajda jest częściej.

mirro napisał:

, Sporo się od tego czasu zmieniło i strategia to jednak szerszy obszar. Choć Jagiełło w zasadzie podpada pod takie cuś.

Czyliii... Nie USA, nie Rosja ani Niemcy jeno Litwini majo panami naszemy być?

Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał:

"Elity", które powstały w spadku po PRL i po 1989 roku, to zdegenerowana część "pseudo-kapitalistów" wzorujących się na kapitaliźmie  XIX wiecznym, ignorująca lub odrzucająca cały wiek XX z jego podejściem do pracownika, częścią socjalną i faktem, że pracownik jest cześcią przedsiębiorstwa

Wcale się nie dziwię, że w programie PiS  postawiono sobie za cel likwidację takiej "elity", ponieważ blokuje ona rozwój społeczeństwa i kraju, mając za jedyne zadania pomnażanie swojego majątku i wpływów.

Nawet część tej elity jest w opozycji do pozostałych jej członków, widząc destrucyjne skutki takiego podejścia.

Elity nie moga zaakceptować, że Polska, ze swoim prawodawstwem i ustrojem stara się nadgonić stracone lata i wprowadzić w gospodarce rozwiązana powszechne gdzie indziej już od 50 lat albo i dłużej. Dlatego rozpowszechniają indoktrynację o postkomuniźmie, o okradaniu "klasy średniej".

Wynik wyborów pokazał, że samymi pieniędzmi z niemiec wyborów nie da się wygrać, a społeczeństwo wbrew pozorom pamięta rządy PO dosć dobrze. 

Mżonki Morawieckiego o stworzeniu rządu można włożyć między bajki - na razie, ale i przyszła koalicja KO z przyssawkami też jest palcem na wodzie pisana. Bardziej jestem skłonny stwierdzić, że iziemy w stronę nowych wyborów. A tu może być różnie. Część elektoratu zawiedziona KO i przystawkami, może zagłosowac na PiS jako bardziej stabilne bo "kradli jak inni, ale jednak się trochę dzielili"

za duzo kurwizji..przedawkowanie grozi smiercia mozgu. u ciebie juz jest na ostatniej prostej...

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Trafnie to ująłeś ale co do elit zanosi się na nową a mianowicie arystokrację sędziowską . Zły PIS niszczył sądy ? to teraz zobaczą ludzie , powrót samo wybierania , bezkarność i hamowanie dostępu młodym prawnikom tak ma wyglądać naprawa wymiaru sprawiedliwości . Za rządów targowiczan , burżuazja powstanie .

az sie nie moge doczekac gdy-jak za targowicy-beda biskupow wieszac,,

tylko czy nasze teraznijsze powrozy i galezie wytrzymaja taki ciezar ???

4 godziny temu, mirro napisał:

Jak bardzo zwiększył się dostęp młodym prawnikom i do czego zwiększył się ten dostęp? Bo chyba z tym też za PiSu najlepiej nie było, łacznie z Panem Prezydentem i jego wstrzymywaniem się z mianowaniem.

kazda wieksza wies ma radce prawnego albo dwoch, notariuszy po 3 w kazdej wsi gminnej.

1 godzinę temu, ws71 napisał:

Wszystko jest tylko kwestią ceny,

Ostatni co w miarę ogarniał geostrategiczne położenie Polski i wyciągał z tego prawidłowe wnioski,które były realizowane przez nasze państwo to był Władysław Jagiełło, po jego śmierci praktycznie nastąpił bardzo powolny upadek Polski[takie jest moja ocena]

a zmarnowanie calkowite wygranej bitwy pod grunwaldem ??

zaprzepaszczenie szansy na odzyskanie slaska.

41 minut temu, jahooo napisał:

Kilka razy czytałem o likwidacji KRUS. Kilku ekonomistów przedstawiło wyliczenia, że jest to tańsze dla budżetu, niż likwidacja miliona pseudogospodarstw i wypłacanie im zasiłków socjalnych . Poza tym statystycznie z powodu o wiele niższych emerytur, subwencja do KRUS jest niższa na osobę niż w ZUS. No i obecnie systemy nie łączą się, tak że włączenie wszystkich do ZUS spowodowałoby z automatu sumowanie okressów składkowych. Ci , co mają na przykłąd 20 lat ZUS i 20 KRUS do tej pory cały KRUS tracili, a po połaczeniu mieliby 30 lat stażu pracy, co jest niekorzystne dla budżetu.

ja po ponad 25 latach pozegnalem sie z krus-em 🤣

39 minut temu, Ulman napisał:

male gospodarstwa nie zyja  z rolnictwa-to hobby do ktorego wielu doklada..dokladnie jak do golebi

Opublikowano
Desperado napisał:

Najwpierw określ co to jest większe godpodarstwo i prawdziey rolnik 😁 ...swaniaszku...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v