Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jahooo napisał:

22 minuty temu, DTaras napisał:

A napisali Ci tam w źródłach ile czasu potrwa naprawa tych rur? To nie takie proste jak to ktoś wymalował...

Gdyby fizycznie nie dało się to zrobić w jakimś realnym czasie, na pewno nikt by o tym nie wspominał, więc jakaś technologia naprawy tego musi być

W realnym czasie to fizycznie wybudujesz nawet nowe. Za to mieszanie perspektyw czyli chwili teraz z chwilą odległą w tymże realnym czasie to już brak logiki. Strategicznie - rury są przydatne, strategicznie wojny też nie da się prowadzić w nieskończoność. Gdyby amerykańce w pierwszym Afganistanie zaplanowali tyle kasy na edukację i odbudowę ile na walkę z ruskiemi to Afganistan dziś wyglądałby bardziej Pakistańsko...

Opublikowano

Strategicznie to w tej chwili jest problem ze wszystkimi rurami po dnie Bałtyku, bo okazało sie, że są podatne na sabotaż

Prawdopodobnie naprawa rurociągu będzie się wiązać z wymiana jakiegoś odcinka. Nie jestem specjalistą od rurociągów. Jak ktoś stwierdził, że się to da naprawić, to pewnie wie co mówi. Inna sprawa, to koszty, i kto za to zapłaci.

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Strategicznie to w tej chwili jest problem ze wszystkimi rurami po dnie Bałtyku, bo okazało sie, że są podatne na sabotaż

Yyyyyy no to jak okazało się to dopiero teraz, to ja przepraszam.

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Yyyyyy no to jak okazało się to dopiero teraz, to ja przepraszam.

Nikt do tej pory nie brał tego na poważnie, że można seryjnie uszkadzać rurociągi. Owszem, były scenariusze, ale każdy myślał, że się to nie wydarzy

Opublikowano

A to zlecałbym konsultacje z moimi byłymi podwłądnymi, co wylądowali w ochronie platform wiertniczych i moim kumplem z Formozy co swego czasu kwit na ten temat stworzył. Bodaj to  było po Uhm Kasr.

Opublikowano
55 minut temu, mirro napisał:

A to zlecałbym konsultacje z moimi byłymi podwłądnymi, co wylądowali w ochronie platform wiertniczych i moim kumplem z Formozy co swego czasu kwit na ten temat stworzył. Bodaj to  było po Uhm Kasr.

Widzisz, w Europie panuje myślenieżyczeniowe, a nie oparte na faktach i analizach

w atak rosji na ukrainę tez nikt nie chciał wierzyć

Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

Bo znam wielu mądrzejszych niż ja. No i ciężko by było mnie zrobić w ciula, albo kupić.

Wszystko jest tylko kwestią ceny,

5 godzin temu, mirro napisał:

No nie o takie elity mi chodziło. Raczej o tych co mają trochę oleju w głowie i potrafią spojrzeć strategicznie na sprawy Kraju. Bo zakompleksionych ćwoków z parciem na władzę to my mamy pod dostatkiem.

Ostatni co w miarę ogarniał geostrategiczne położenie Polski i wyciągał z tego prawidłowe wnioski,które były realizowane przez nasze państwo to był Władysław Jagiełło, po jego śmierci praktycznie nastąpił bardzo powolny upadek Polski[takie jest moja ocena]

Opublikowano
2 minuty temu, ws71 napisał:

Ostatni co w miarę ogarniał geostrategiczne położenie Polski i wyciągał z tego prawidłowe wnioski,które były realizowane przez nasze państwo to był Władysław Jagiełło,

Sporo się od tego czasu zmieniło i strategia to jednak szerszy obszar. Choć Jagiełło w zasadzie podpada pod takie cuś. 

Opublikowano
5 minut temu, ws71 napisał:

Wszystko jest tylko kwestią ceny,

W zasadzie nie ma takich pieniędzy ani zaszczytów na które mógłbym się połasić. Tak mnie wytresowano.

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Sporo się od tego czasu zmieniło i strategia to jednak szerszy obszar. Choć Jagiełło w zasadzie podpada pod takie cuś. 

Chyba jedyny który był rozgrywajacym w całej Europie Srodkowo-Wschodniej . Wszyscy ówcześni sasiedzi musieli liczyć się ze zdaniem Polski

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ten człowiek już nawet resztek godności nie ma –

Kłamie równie bezczelnie co PISowskiemu proletariatowi. Sekcie można wmówić wszystko ale jak ktoś choć trochę myśli to po jego kłamstwach będzie miał odruch wymiotny.

Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

Chyba jedyny który był rozgrywajacym w całej Europie Srodkowo-Wschodniej . Wszyscy ówcześni sasiedzi musieli liczyć się ze zdaniem Polski

Gdzieś muszę znaleźć wywiad u nas z Sochaczewa z rynku, babka Kaczaffiego do Napoleona porównywała xD Że taki geniusz strategiczny xD 

Opublikowano (edytowane)

jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Sprawa utrzymania bądź likwidacji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego dzieli nie tylko polityków, ale także ekonomistów. Pytamy czy są jakiekolwiek uzasadnienia gospodarcze i ekonomiczne dla likwidacji systemu ubezpieczeniowego wsparcia dla rolników?

love tusk...  ❤️

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

Kilka razy czytałem o likwidacji KRUS. Kilku ekonomistów przedstawiło wyliczenia, że jest to tańsze dla budżetu, niż likwidacja miliona pseudogospodarstw i wypłacanie im zasiłków socjalnych . Poza tym statystycznie z powodu o wiele niższych emerytur, subwencja do KRUS jest niższa na osobę niż w ZUS. No i obecnie systemy nie łączą się, tak że włączenie wszystkich do ZUS spowodowałoby z automatu sumowanie okressów składkowych. Ci , co mają na przykłąd 20 lat ZUS i 20 KRUS do tej pory cały KRUS tracili, a po połaczeniu mieliby 30 lat stażu pracy, co jest niekorzystne dla budżetu.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Zasada jest jedna , Politycy powinni trzymać się z dala od ludzi biednych .

Najpierw są wdzięczni za pomoc a potem jej oczekują .

Później są nie zadowoleni , że jest jej za mało , a na końcu ich znienawidzą .

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Kilku ekonomistów przedstawiło wyliczenia, że jest to tańsze dla budżetu, niż likwidacja miliona pseudogospodarstw i wypłacanie im zasiłków socjalnych .

A to chyba ze dwa lata temu żeśmy z @dysydentem w tym temacie już to ustalili. Tak na zdrowy rozum widząc co się dzieje na wsi i jak to by było. Gdyby chcieli to zrobić, to muszą wprowadzić podatek dochodowy w rolnictwie i wtedy wyjdzie prawda. Tylko ktoś wtedy może złapać się za baniak z rozpaczy.

Opublikowano
7 minut temu, Roman176 napisał:

nie wiadomo jedni tak jedni nie platforma tak psl nie 

Nie zlikwidują, jak przeniosą ich na ZUS, to mamy gwałtowny wzrost oficjalnego bezrobocia, a tego nikt nie chce. A tak bezrobotny opłaca sobie mały KRUS, nie wyciąga łapki po pomoc i każdy jest zadowolony ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v