Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nooo, Panie, aleś Pan podniebienie mi  pogłaskał . 2% to już pod elitę podchodzi🤭

Opublikowano

dzisiaj czytalem wypowiedz zubera, niezly finansista. powiedzial, ze prawdopodobnie zaden rzad nie odwazy sie obciac socjalnych wydatkow. aczkolwiek, najlepsza pora na takie ciecia jest poczatek rzadow, by za 3-4 lata przynioslo to wymierny efekt. dlugi to 400 mld zl, a 100 mld do obslugi. facet jest wywazony, nie byl smiertelnie przerazony. wzrost gospodarczy zakonczyl sie przed pandemia, ale obecnie wyszliśmy z najwiekszego dolka. napisane tez bylo,ze oscienne panstwa nadwyzki budzetowe topiły w splacaniu zadluzenia. my raczej przejedlismy to, inwestujac w opiekę socjalna. rozwoj gospodarki jest niestety ograniczony przez wysokie stopy procentowe, by ograniczyc inflacje. bylo cos jeszcze o sprzedazy papierów dluznych. chca to wciagnac do budżetu, bo obecie ich zadluzenie nie wplywa na dziure w budzecie, a przeciez sa dochodem dla budzetu.

Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

I nici z szydełkowania. Jednak uber i samolot za dużo by wyniosły..

Zawsze stopem można. Pytaj tylko Jacka jakie kanapki robić by sraczki miast stopa nie złapać🤣

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

I zawsze łatwiej wyłapać.lol_.gif&key=3d150bf2e45d20c009d25e2bc0fc528f6123cc442504bb55833fa4d5b0c7e868

I bunt mas na tęże grupę skierować😁

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

A widzisz. Coś w tym jest i to nie tylko Sf z amerykańskich filmów.😜

A nieeeee ja tylko zwracam uwagę że u nas ciągle dużo się buduje.lol_.gif&key=3d150bf2e45d20c009d25e2bc0fc528f6123cc442504bb55833fa4d5b0c7e868

Edytowane przez mirro
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Tu pozwolę sobie nie podzielać optymizmu.

Spójrz na to z innej strony - zwężając wyjście z dołka do punktu widzenia PO, PSL, SLD - stwierdzenie jak najbardziej prawdziwe😁

Opublikowano
mirro napisał:

7 minut temu, Siedzacybyk napisał:

wzrost gospodarczy zakonczyl sie przed pandemia, ale obecnie wyszliśmy z najwiekszego dolka.

Tu pozwolę sobie nie podzielać optymizmu.

ja tylko przytaczam slowa finansisty. sluchalem jego wypowiedzi juz pod koniec lat 90. facet nie glupi. czesto goscil w programie plus -minus. chyba najlepszy program finansowy jaki kiedykolwiek ogladalem

Opublikowano (edytowane)

Niby racja. Ale raczej niby.

1 minutę temu, Siedzacybyk napisał:

ja tylko przytaczam slowa finansisty.

Ale ja właśnie nie podzielam optymizmu finansisty. Mogę?

Edytowane przez mirro
Opublikowano
49 minut temu, Desperado napisał:

xD a to koalicja  xD

dwa przedszkolaki w piaskownicy. 

chociaż Szymonek to prawdopodobnie nigdy z tego nie wyrosnie 🤣

Opublikowano (edytowane)

pewnie w Niemczech podobny do PiS , wyprowadził kasę .

Niemiecki gigant w tarapatach. W ciągu doby stracił na wartości ponad 3 mld euro

Siemens Energy jest w fatalnej sytuacji. Gigant potwierdził, że negocjuje z niemieckich rządem ws. gwarancji finansowych w wysokości 15 mld euro. Giełda drastycznie zareagowała na te doniesienia. Tymczasem pomoc ze strony państwa wcale nie jest przesądzona.

Niemieckie media informują, że akcje giganta energetycznego notowanego w indeksie giełdowym DAX w ciągu jednego dnia spadły o prawie 40 proc. Tym samym wystarczyła doba, aby spółka straciła na wartości ponad 3 mld euro.

https://www.money.pl/gospodarka/niemiecki-gigant-w-tarapatach-w-ciagu-doby-stracil-na-wartosci-ponad-3-mld-euro-6956718711605792a.html

Unia zapewne zezwoli na pomoc publiczną dla giganta co produkuje na Chińskim badziewiu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał:

jacuś wiem dobrze jakie u was było dziadostwo, nawet przed wojną i kit że było dobrze to ty chłopczyku możesz wciskać, ale nie mi. jednego tylko wam nie brakowało, :P pcheł.  xD

to pokaz to bogactwo- pare razy juz pytalem gdzie mieszkasz,wiec daj jakis filmik..co bym sie na to wasze bogactwo napatrzyl..

widzieliscie jak backa chwalil polakow ?? ten cieply czlowiek nasz bardzo lubi..

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał:

pokaz to bogactwo- pare razy juz pytalem gdzie mieszkasz,wiec daj jakis filmik..co bym sie na to wasze bogactwo napatrzyl..

Daj przykład tego... pokazywania.

Się boita jeden z drugim wszystkiego.

Nawet szczepień....😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

dla tego oby jak najmniej tych tzw 'praw" w rozumieniu pomiotu (bez)myślowego różnej maści "włatcuf" i innych ustawomiotów bo i pracownik i pracodawca jeśli zechcą to np zakaz pracy  dni wolne obejdą
dużo można by jeszcze ale sklep mi zamkną bo dopiero co "legalną" (dziś sobota póki co jeszcze nie zakazanej pracy) a jutro... no zakaz handlu tak że ew ciąg dalszy może później

a o tym dyrektorze to - przyznaję - nie wiem bo personalia przeżytku jakim są tzw media naziemne... to bardziej w/g mnie temat dla historyków a nie ....

dobra bo na prawdę mi ten sklep... i tak ostatni jeszcze czynny o tej godzinie  mojej (promień 8km) okolicy

Czy ja wiem czy naziemna tv jest przeżytkiem. Dużo osób z tego korzysta. A co do dyrektora, to chodzi o Edwarda Miszczaka. Zarządzał TVNem przez ostatnie kilkanaście lat ale widocznie coś mu tam nie pasowało i zahaczył o Polsat na tym samym stanowisku. Na razie dobrze mu wychodzi zwalnianie bo patrząc po wynikach stacji to szału nie ma.

2 godziny temu, galan99 napisał:

TVN analityk z PO wypowiadał się na temat paliw w Polsce , paliwa wrócą do cen 8 zł .

Wojna na Bliskim wschodzie może jeszcze bardziej zachwiać cenami ON .

Faktycznie. Izrael i Palestyna potentaci naftowi. Kiedyś Egipt był takim "potentatem" ale chyba mu się szybko złoże skończyło :ph34r:.

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

dzisiaj czytalem wypowiedz zubera, niezly finansista. powiedzial, ze prawdopodobnie zaden rzad nie odwazy sie obciac socjalnych wydatkow. aczkolwiek, najlepsza pora na takie ciecia jest poczatek rzadow, by za 3-4 lata przynioslo to wymierny efekt. dlugi to 400 mld zl, a 100 mld do obslugi. facet jest wywazony, nie byl smiertelnie przerazony. wzrost gospodarczy zakonczyl sie przed pandemia, ale obecnie wyszliśmy z najwiekszego dolka. napisane tez bylo,ze oscienne panstwa nadwyzki budzetowe topiły w splacaniu zadluzenia. my raczej przejedlismy to, inwestujac w opiekę socjalna. rozwoj gospodarki jest niestety ograniczony przez wysokie stopy procentowe, by ograniczyc inflacje. bylo cos jeszcze o sprzedazy papierów dluznych. chca to wciagnac do budżetu, bo obecie ich zadluzenie nie wplywa na dziure w budzecie, a przeciez sa dochodem dla budzetu.

Jest sobota także tego :ph34r:. Te niskie stopy to nie doprowadziły do inflacji ?

1 godzinę temu, galan99 napisał:

WYBITNY FACHOWIEC - strateg wojskowy prawda @mirro .

Tomasz Siemoniak, były szef MON, który może ponownie objąć ten resort.

Do tego Sienkiewicz, Bieńkowska. Zapowiada się powtórka z rozrywki. A koalicjanci dostaną po stołku i będą szczęśliwi.

Tygrys szaleje 😛. Jakby nie było elita :ph34r:.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, dsbh napisał:

Czy ja wiem czy naziemna tv jest przeżytkiem. Dużo osób z tego korzysta. A co do dyrektora, to chodzi o Edwarda Miszczaka. Zarządzał TVNem przez ostatnie kilkanaście lat ale widocznie coś mu tam nie pasowało i zahaczył o Polsat na tym samym stanowisku. Na razie dobrze mu wychodzi zwalnianie bo patrząc po wynikach stacji to szału nie ma.

se zacytowałem "w pscie zaraz po cytowanym" by nie przewijać do czytania na co odpisuję

(jak sie komu nie podoba to wywalcie mnie z AF)

a coś pamiętam o jakimś Miszczaku i nawet nie wiedziałem że najęli Go teraz do Polsatu
oczywiście z tym przeżytkiem nieco "przekoloryzowałem" ale zauważ gdyby jednak media "naziemne" były tak opiniotwórcze (jak jeszcze kilka -naście - dziesiąt lat temu to Konfederacja; pytano by - a o którą chodzi; barską czy konfederację stanów Ameryki Północnej?
Przecież Mentzen z Bosakiem całe te kwietniowe okolice 15% zbudowali w oparciu o internet a to że Im Korwin z Braunem tę przestrzeń zas..ali swoimi popisami to już inna sprawa ale media te tradycyjne coraz więcej tracą i w zasadzie nawet my wszyscy tutaj dla tego wąskiego grona czytelników jaki ten temat ma jesteśmy wzajem bardziej opiniotwórczy niż ....

Oczywiście i internetem można manipulować ale politycy to zacofana kasta i jeszcze sporo czasu minie zanim się tego nauczą bo na razie tylko demaskują się w necie ze swej mizerii jako władcy, jako ludzie, ... jako ktokolwiek

chciałem coś jeszcze ale może na dzisiaj wystarczy co też i waham się czy (ten inny) temat poruszać publicznie  jeśli już kiedykolwiek to może kiedyś w konwencji plotki (rzekomej) tak dla niepoznaki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, dsbh napisał:

Każde prawo daje się obejść i po d*pie dostaje pracownik. Prawo do pracy. Czyli to sam pracownik powinien decydować czy chce pracować w niedzielę czy też nie, nawet za wyższą stawkę ?

Nie wiem o co ci chodziO.o Pracownik zawsze może decydować czy chce pracować czy nie. Jak mu niedziele nie pasują to noga-d*pa-brama i po kłopocie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v