Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@mirro co się dzieje Ameryka ma dość gaszenia pożarów po świecie ?.

Tak upada potęga USA. Amerykanie mają dość gaszenia pożarów na świecie — a Joe Biden i Ukraina mają problem.

CO TO ZNACZY ŻE MAJĄ PROBLEM , NIE DOSTANĄ UKRY WSPARCIA ?.

Joe Biden wyruszył w tym tygodniu do Izraela, aby ugasić kolejny pożar na Bliskim Wschodzie. Wizyta nie poprawiła jednak ani sytuacji w regionie, ani wizerunku amerykańskiego prezydenta. Co więcej — będzie musiał stoczyć ciężką batalię z Kongresem USA, aby spełnić obietnice, które złożył. Pewne jest jedno: obraz USA jako superpotęgi został mocno zaburzony.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

podstawili dziadka marionetkę i są tego efekty. 

a swoją drogą gdzieś talibowie amerykańską broń sprzedali porzuconą przez usa przy wycofywaniu się wojsk 🤔

Opublikowano (edytowane)

Po jaki czort Chiny posłali swe  6 okrętów  ?.

Też będą pomagać żydowi raczej nie . Chiny chcą , wybić z głowy Ameryce i żydowi atak na Iran ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ja sprzedał w lato 100t truskawek srednio po 4,5zł za kg to mogę teraz siedzieć na AF xD i 20t bobu po 8zl za kg. A jeszcze z 100t zbóż i kukurydza na polu na sprzedanie czekają ...

Czym się chwalisz?   xD   4 zł to u nas płacą ludziom za zbieranie kobiałki chłopaczku.   :P

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Tym że potrafi zarobić a nie wyciągać tylko łapę...

Na czym zarobił? człowieku u mnie truskawka to poniżej 12 zł. nikt nie sprzedaje, a za malinę biorę po 30zł. i się nie chwalę.

Opublikowano

https://www.money.pl/gospodarka/zamieszanie-po-alarmie-wiceministra-ziemniaki-nie-sa-problemem-6955668258724352a.html

"Próbując ustalić, czy faktycznie polskim rolnikom grozi powtórka z wiosennej zapaści, poprosiliśmy o komentarz szefa MRiRW Roberta Telusa. W odpowiedzi usłyszeliśmy, że alarm wszczęty przez wiceministra Cieciórę jest nieuzasadniony. - Ziemniaki nie są problemem. Wiceminister stwierdził tak na podstawie rozmów z rolnikami. Rolnicy mówią nam wiele rzeczy, ale po późniejszej weryfikacji tych słów okazuje się, że są to nieprawdziwe informacje - przekonuje Telus."

O właśnie i w tym momencie Pan Minister nazwał wszystkich alarmujących kłamcami. Bo on zweryfikował informacje i te były nieprawdziwe. 

Panie ministrze. Przecież wiadomo że rolnicy nie mają nic innego do roboty jak tylko zawracać Panu dupsko i wszczynać panikę. To wilcy, nie ludzie.:lol:

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Na czym zarobił? człowieku u mnie truskawka to poniżej 12 zł. nikt nie sprzedaje, a za malinę biorę po 30zł. i się nie chwalę.

Gdzie ty mieszkasz ?? xD U nas spokojnie po 2,5zł za kobiałkę zbierają xD Przepłacasz pracownikom i potem musisz wyciągać łapę po PiSowski socjal xD 

A 12 zł to chyba 10 koszyków w detalu na ryneczku a nie 1500 w hurcie codziennie ...

Niby tak drogo sprzedajesz, a potrzebujesz PiSowskiego socjalu i za nim płaczesz xD 

Ja to i w tym roku po 50zł za 2kg sprzedawałem, ale podałem średnią cenę, bo i jakiś kompost się na przemysł nieraz odda xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Nie, było jak zawsze, partia rządząca nie ma nic wspólnego ...

A dlaczego ludzie na nich nie głosowali 🤔

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Gdzie ty mieszkasz ?? xD U nas spokojnie po 2,5zł za kobiałkę zbierają xD Przepłacasz pracownikom i potem musisz wyciągać łapę po PiSowski socjal xD 

A 12 zł to chyba 10 koszyków w detalu na ryneczku a nie 1500 w hurcie codziennie ...

Niby tak drogo sprzedajesz, a potrzebujesz PiSowskiego socjalu i za nim płaczesz xD 

Ja to i w tym roku po 50zł za 2kg sprzedawałem, ale podałem średnią cenę, bo i jakiś kompost się na przemysł nieraz odda xD 

To już wiem dlaczego jesteś za odebraniem socjalu, liczysz że za miskę ryżu zaczną ci zrywać żeby ci na oranżadę choć zostawało.   xD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał:

To już wiem dlaczego jesteś za odebraniem socjalu, liczysz że za miskę ryżu zaczną ci zrywać żeby ci na oranżadę choć zostawało.   xD

Nie, po prostu nie przepłacam za pracownika xD A ty widocznie masz poziomki na polu, że musisz płacić po 4zł od łubianki xD U nas nikt tyle nie płaci, wszyscy solidarnie 2,5zł od koszyka ...

U nas tylko ci co mieli poziomkę płacili więcej niż 2,5zl za łubiankę, bo pracownik rwał 5 koszyków na godzinę xD U mnie narwiesz 15 ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Już się nie chwal tą nędzą, bo aż plecy bolą od samego czytania.

15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Edytowane przez sakala
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, sakala napisał:

Już się nie chwal tą nędzą, bo aż pkecy bolą od samego czytania.

Nędzą nazywasz 30-40zł/h jak ktoś potrafi pracować, brawo ty xD 

Na socjal nie czekaj, "pieniędzy nie ma i nie będzie", do roboty xD 

• Haha 1
Opublikowano

wczoraj też w agencji rozmowa z pisiowcem. 

jaki un chojny a ludzie do gnoju nie chcą a on i 18 za godzinę płaci 🤣 i obiad przy 10 godzinach nawet da 😂

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Najlepiej jakby za darmo zbierali ...

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

jaki un chojny a ludzie do gnoju nie chcą a on i 18 za godzinę płaci 🤣 i obiad przy 10 godzinach nawet da 😂

U @Desperado PiSowca pewnie to samo, łon 4zł od koszyka płaci, ale takie poziomki, że 4-5 koszyków w godzinę narwiesz xD 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

wczoraj też w agencji rozmowa z pisiowcem. 

A może to był pełowiec 🤔

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Najlepiej jakby za darmo zbierali ...

Powtarzam jak ktoś potrafi, to w akordzie robi 30-40zł/h, to mało ???

Brygada 8 osób w 6,5 godziny narwała busa 900 koszyków, czyli 17 koszyków na godzinę średnio na pracownika, po mojej stawce wychodzi 43zł/h, czy to jest wg Ciebie za darmo ?

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W detalu to 15-17zł. czyli 1000 oddajesz za darmo.   xD I mówisz jeszcze żeby ci zabrali socjal?    xD

Opublikowano

zbieralem za małolata i nigdy więcej. 

wolę za 30 przy maszynie w klimatyzowanym pomieszczeniu i na zusie postać 8 godzin 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v