Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A to tak👍

Za te 180zł tygodniowo na osobę jakby się dobrze spiął, to kupisz jedzenie, chemię i może parę złotych odłożysz na odzież, i to jest wszystko. Oczywiście jesz kaszankę, a szynkę to tylko w niedzielę, obiad 1 daniowy itp itd Ale to chyba właśnie takie coś rozumiemy jako ubóstwo, dla kogoś "normalnie" żyjącego 180zł tygodniowo to tylko żarcie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
24 minuty temu, mirro napisał:

Ujmę to tak. Znam wielu ludzi, którzy służyli lub służą w strukturach NATOwskich czy ataszatach wojskowych od Tampy na Florydzie po Uzbekistan, Dla nich to kolejny etap pracy , służby, Kolejne stanowisko być może o wyższym prestiżu, Ja tam Tuska rozumiem. Widział mozliwość zajęcia jakiegoś stanowiska, to tam poszedł. Na prezydenturę w Polsce nie miał szans to przeskoczył w struktury unijne. Każdy se jakoś ta ściele.

A czemu jakiś nikt nie ma pretensji do brozki ???? Ona uciekła do Brukseli na euroosla bez znaczenia..

Znaczy ja wyjechali bo  do niczego się nie nadawala..

24 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Za 700 jesteś w stanie wyżyć przez miesiąc 🙆‍♂️ chciałbym to zobaczyć.  Doni jak czyta takie komentarze To gęba mu się cieszy, szybko minimalną pomniejszą🤭

Zgadzam się.

Na samo jedzenie to spokojnie wystarczy.

Opublikowano
23 minuty temu, dsbh napisał:

Tam druga żona została chyba posłem po katastrofie smoleńskiej.

A co do pani Bosak to raczej nazwisko zrobiło wynik. Oglądałem jej pierwszy wywiad no i było ciężko.Lepiej wypadały Zajączkowska-Hernik czy Bryłka.

zależało dużo od okręgu. 

może i nie jest w czołówce, ale zrobić wywiady z większością szeregowych posłów starej bandy czworga to I tak wypadła nieźle. 

przecież na 460 może 60 wypowiada się cokolwiek w mediach, reszta mierna, ale wierna I jest na skinienie pana. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Za te 180zł tygodniowo na osobę jakby się dobrze spiął, to kupisz jedzenie, chemię i może parę złotych odłożysz na odzież, i to jest wszystko.

Co innego jak żyjesz sam bez celu i aby dziś. A co innego jak masz rodzinę , dom ,samochód...itd. na utrzymaniu, czasem lepiej nie liczyć ile się wydaje.

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

A czemu jakiś nikt nie ma pretensji do brozki ???? Ona uciekła do Brukseli na euroosla bez znaczenia..

Znaczy ja wyjechali bo  do niczego się nie nadawala..

Na samo jedzenie to spokojnie wystarczy.

Na jedzenie na osobę tak ale j bez szaleństw, to wychodzi tylko 23zł dziennie na jedzenie.

Opublikowano (edytowane)

@GRZES1545 Ja typowe zakupy spożywcze to raczej rzadziej robię, bo częściej robi je druga połowa, ale ostatni rok to był jakiś dramat, co pojechała po zakupy to większy paragon a w bagażniku w samochodzie mniej rzeczy ... Ostatnio, przy 4 osobach zakupy za 800-900zł, sama chemia i jedzenie, do tego pieczywo i drobnica 2-3 razy w tygodniu dodatkowo, czyli w sumie z 1000zł .. I to idzie na tydzień.

• Like 1
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/padlo-wazne-pytanie-gen-rozanski-jestem-gotow-sluzyc-rzeczypospolitej-6954182303987841v

"- Chcę stanowczo powiedzieć jedną rzecz: jestem propaństwowcem. Przez ponad 30 lat państwo we mnie inwestowało i między innymi to, że zdecydowałem się startować w wyborach do parlamentu, jest związane ze spłaceniem długu i zobowiązań w stosunku do państwa. Jestem osobą gotową na to, by służyć Rzeczypospolitej. To brzmi może patetycznie, ale płynie z głębi serca - dodał gen. Różański."

No cóż, rzadko spotyka się stwierdzenie " państwo we mnie inwestowało i mam dług wobec niego" . Oczywiście można to skonfrontować ze stwierdzeniem "bo nam się należy". Ale może to i jaka nową jakość wróży. Choć spodziewałem się tego bo Panowie ze Stratpoint jednak nie afiszowali się zbytnio w kampanii wyborczej. 

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@GRZES1545 Ja typowe zakupy spożywcze to raczej rzadziej robię, bo częściej robi je druga połowa, ale ostatni rok to był jakiś dramat, co pojechała po zakupy to większy paragon a w bagażniku w samochodzie mniej rzeczy ... Ostatnio, przy 4 osobach zakupy za 800-900zł, sama chemia i jedzenie, do tego pieczywo i drobnica 2-3 razy w tygodniu dodatkowo, czyli w sumie z 1000zł .. I to idzie na tydzień.

A ja Czasem robię, dlatego wiem jak to wygląda finansowo. Kilka rzeczy w siatce i często 100 pęka. 

Opublikowano (edytowane)

I się okazuje, że niby pensje/zarobki większe, ale w sklepie się jeszcze więcej wydaje ... Po czym wychodzi Jastrząb i wmawia durnym ludziom jak to dobrze jest w tym kraju... Kiedyś tacy jedni mówili, że mamy zieloną wyspę i przegrali, teraz inni też mieli zieloną wyspę i też przegrali ...

Za Donalda średnie zarobki 2000 i średnie tygodniowe zakupy 500zł, za Kaczora średnie zarobki 4000 i 1000zł na tygodniowe zakupy, widzi ktoś jakąś różnicę oprócz tego, że trzeba mieć większy portfel ...

Za Donalda truskawka 2zł/kg i średniej klasy samochód 70.000zł, za Kaczora 4zł/kg ale średniej klasy samochód 140.000zł, jakaś różnica ?

Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Po czym wychodzi Jastrząb i wmawia durnym ludziom jak to dobrze jest w tym kraju...

Teraz wychodzi kukułka  i wmawia durnym ludziom jak to będzie dobrze jak podrzuci jajko niespodziankę.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
29 minut temu, HF86 napisał:

zależało dużo od okręgu. 

może i nie jest w czołówce, ale zrobić wywiady z większością szeregowych posłów starej bandy czworga to I tak wypadła nieźle. 

przecież na 460 może 60 wypowiada się cokolwiek w mediach, reszta mierna, ale wierna I jest na skinienie pana. 

Zobaczymy jak wypadnie w kolejnych wywiadach. Szkoda, że te dwie panie, które wymieniłem nie dostały się do Sejmu.

Co do mediów to chyba przewodniczący partii wyznacza osoby do kontaktu z nimi i reszta się praktycznie nie wypowiada. Przez ostatnie  kilkanaście lat nie widziałem w głównych mediach  żadnego posła z mojego okręgu. W lokalnych tak. Przy otwarciu chodnika czy kawałka drogi :ph34r:.

28 minut temu, GRZES1545 napisał:

Co innego jak żyjesz sam bez celu i aby dziś. A co innego jak masz rodzinę , dom ,samochód...itd. na utrzymaniu, czasem lepiej nie liczyć ile się wydaje.

To ja jednak liczę gdy coś za dużo mi z kieszeni ubędzie.

12 minut temu, mirro napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/padlo-wazne-pytanie-gen-rozanski-jestem-gotow-sluzyc-rzeczypospolitej-6954182303987841v

"- Chcę stanowczo powiedzieć jedną rzecz: jestem propaństwowcem. Przez ponad 30 lat państwo we mnie inwestowało i między innymi to, że zdecydowałem się startować w wyborach do parlamentu, jest związane ze spłaceniem długu i zobowiązań w stosunku do państwa. Jestem osobą gotową na to, by służyć Rzeczypospolitej. To brzmi może patetycznie, ale płynie z głębi serca - dodał gen. Różański."

No cóż, rzadko spotyka się stwierdzenie " państwo we mnie inwestowało i mam dług wobec niego" . Oczywiście można to skonfrontować ze stwierdzeniem "bo nam się należy". Ale może to i jaka nową jakość wróży. Choć spodziewałem się tego bo Panowie ze Stratpoint jednak nie afiszowali się zbytnio w kampanii wyborczej. 

A co powiesz o pomyśle aby Hołownia został ministrem obrony ? Sprawdzi się ?

@galan99 patrz.

Jakoś te wybory go zmieniły.

• Thanks 1
Opublikowano

A oto przykład PiSowskiej pomysłowości.

https://wiadomosci.onet.pl/poznan/zaskakujace-odkrycie-grzybiarzy-billboardy-za-35-mln-zl-w-lesie-pod-poznaniem/lb6fx2x

Zgodnie z ustaleniami "Gazety Wyborczej" — na dostawę i montaż billboardów przeznaczono łącznie 35,2 mln zł, a to i tak suma zredukowana o połowę w odniesieniu do wstępnych założeń (początkowo działanie miało kosztować 65 mln zł). Zawrotne sumy mijają się jednak z realnymi kosztami kampanii billboardowej, która wynieść może niewiele pond 4 mln zł.

Tylko mnie ciekawi jedno. Po ciula promować w społeczeństwie zrównoważoną gospodarkę leśną, skoro tną i tak leśnicy? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dsbh napisał:

Wiem, że pytasz kogoś innego, ale sam minister nie jest aż tak ważny, ważne jest kim się otacza, jeżeli ma 3-4 kumatych wiceministrów a sam ma tylko ogólny pomysł to sobie poradzi. Gorzej jak ministrem jest Telus, a wiceministrem Kowalski, wtedy nie ma żadnego pomysłu, oprócz tego, żeby pompować kasę tam gdzie się wcześniej dało du*y i w ten sposób łatać swoją całkowitą niekompetencję ...

A najgorzej jak ministrem jest idiota i otacza się jeszcze gorszymi idiotami, bo nikt od niego mądrzejszy być nie może, a jeszcze gorzej jak taki wice ma swoje zdanie ...

Opublikowano (edytowane)

Grzegorz Płaczek & Wawer: Zostaliście OKŁAMANI! Dobrowolny ZUS Trzeciej Drogi to KŁAMSTWO!

https://www.facebook.com/watch?v=1403291803553549

Z Ostatniej Chwili! Korwin Ostro o Wyborach, Konfederacji i Mentzenie

Z Ostatniej Chwili! Korwin Ostro o Wyborach, Konfederacji i Mentzenie

https://www.facebook.com/watch?v=1696605217484500

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Hołownia ma parcie na jakiś resort siłowy i o tym mówi się od początku. Jedna jest pewne . jak zacznie głupcować, to żona oficer lotnictwa , sprowadzi go szybko na ziemię.

Sprawa druga to Stratpoints. Totalnia wywiadownia i ludzie z szerokimi horyzontami. To oni będą czyścili spolegliwych przydupasów w departamentach MON co do tej pory zajmowali się tylko zbieraniem haków na opozycję.

Opublikowano (edytowane)

Donald Tusk ostro o Konfederacji

Donald Tusk na Śląsku. STUDENT zapytał o Konfederację. Było bardzo ostro

https://www.facebook.com/watch?v=1828042700982465

13 minut temu, dsbh napisał:

Zobaczymy jak wypadnie w kolejnych wywiadach. Szkoda, że te dwie panie, które wymieniłem nie dostały się do Sejmu.

Co do mediów to chyba przewodniczący partii wyznacza osoby do kontaktu z nimi i reszta się praktycznie nie wypowiada. Przez ostatnie  kilkanaście lat nie widziałem w głównych mediach  żadnego posła z mojego okręgu. W lokalnych tak. Przy otwarciu chodnika czy kawałka drogi :ph34r:.

To ja jednak liczę gdy coś za dużo mi z kieszeni ubędzie.

@galan99 patrz.

Jakoś te wybory go zmieniły.

O czym mowa pachołki ludzie poparli nie wiedzą co popierają , będą mieli to co chcieli .

O granicy nie wspomina wagonów nie liczy co się stało .

Nie wolno mu juz tego czynić .

Teraz będzie legalnie jechać nikt nie policzy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

Hołownia ma parcie na jakiś resort siłowy i o tym mówi się od początku. Jedna jest pewne . jak zacznie głupcować, to żona oficer lotnictwa , sprowadzi go szybko na ziemię.

Uważasz że może być głupszy od Błaszczaka? 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v