Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

sprawa ukraińskiego zboża ogólnie rolnictwa ani się dopiero co zaczęła ani się już zaraz kończy i czy to się komu podoba czy nie to albo będzie to stały problem dla Polski albo potrafimy przekuć go w atut ale to nie z takimi rządami i takim, taką klasą biznesową jaką jak dotychczas udało nam się sklecić.
Na razie mamy klasyczną spychologię na po wyborach i to tyle ale tak czy inaczej polskie rolnictwo i tak się zderzy z konkurencją ukraińskiego kto by tych wyborów nie wygrał i blokowanie granic sztywne to jest najgorsze rozwiązanie z możliwych ale najłatwiejsze tak na już a skoro wybory to niczego innego tu raczej wymyślić nikt nie mógł bo nie tylko edukacją rządzi wariat
z resztą Zelenski też żadnym intelektem się nie wykazuje strzelając fochy bo jeszcze gorsze ciosy ze strony całej ujni ukrainę czekają tak że sądząc po drażliwości już teraz to za wesoło się nie zanosi głównie dla Ukrainy ale i my jako peryferia też za dobrze na tym nie wyjdziemy.
nie rolnictwo stanowi o sile gospodarki a przez kłótnie rolnicze cała reszta ma szansę pójść w pi..du

rolnictwo jednak konsumuje sporo z krajowej produkcji, jest też klientem banków i wielu innych firm

nawet niewielkie tapnięcie może pójść falą po gospodarce u nas w kraju

Opublikowano

to aż tak z naszą gospodarką źle? nadal jesteśmy krajem rolniczym czy może już spowrotem?
Prawda jest taka że polskie rolnictwo więcej pochłania w dopłatach i ogólnym socjalu niż generuje zysku netto i mści się brak odwagi POprzedników bo o obecnych szkoda gadać co by wiedzieli jak i mieli odwagę zreformować rolnictwo polskie na jakieś sensowne standardy bodaj agrarne to teraz pisk małorolnych że o 35 tys zł mniej rocznie ze swoich dziesięciu hektarków uzyskają bo Polska znalazła się na szlaku towarowego tranzytu płodów rolnych choćby nawet na głębszy rynek unijny.
Co najwyżej przyspieszy to modernizację i restrukturyzację i polskiego rolnictwa a nie paseczki że na jeden przejazd trzeba opryskiwacza pół wyłączać bo pole węższe niż pas roboczy.
Tylko pełne opanowanie Ukrainy przez rosję zachowa status quo w polskim rolnictwie, wszystko inne ... niestety ale przyspieszy koncetrację ziemi w dużych gospodastwach no i może wyindukuje jakieś pomysły innego niż typowa produkcja towarowa zastosowanie jakiejś liczby mniejszych gospodarstw np nasiennictwo czy tz działy specjalne albo sam nie wiem co bo też bym musiał pomyśleć co ew jeszcze daje wysoką marżę na roli niechby kosztem kapitało i pracochłonności

Opublikowano

Łatwo się mówi zreformować... tylko co z tą masa ludzka zrobić?.

Samo się niemal wszystko reformuje... tyle że to dość długo trwa...

Opublikowano (edytowane)

Ty nie wiesz co zrobić ?.

2 zł  dniówko dać zarobić 1 koszulę na miesiąc i służyć u Pana .

Malina może kosztować na skupie i 3 zł będzie się opłacało .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Łatwo się mówi zreformować... tylko co z tą masa ludzka zrobić?.

Samo się niemal wszystko reformuje... tyle że to dość długo trwa...

no to przyspieszy
chyba że kacapy z ukrami wygrają ale wtedy to  nie takie tematy i problemy będą i nikt nie będzie się martwił jakimiś polskimi rolnikami

Opublikowano

Panów dla wszystkich by zabrakło robiąc to nagle.

Ogólnie pomysł dobry, tylko wykonać trudno.

Która władza się tak narazi?

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

to aż tak z naszą gospodarką źle? nadal jesteśmy krajem rolniczym czy może już spowrotem?
Prawda jest taka że polskie rolnictwo więcej pochłania w dopłatach i ogólnym socjalu niż generuje zysku netto i mści się brak odwagi POprzedników bo o obecnych szkoda gadać co by wiedzieli jak i mieli odwagę zreformować rolnictwo polskie na jakieś sensowne standardy bodaj agrarne to teraz pisk małorolnych że o 35 tys zł mniej rocznie ze swoich dziesięciu hektarków uzyskają bo Polska znalazła się na szlaku towarowego tranzytu płodów rolnych choćby nawet na głębszy rynek unijny.
Co najwyżej przyspieszy to modernizację i restrukturyzację i polskiego rolnictwa a nie paseczki że na jeden przejazd trzeba opryskiwacza pół wyłączać bo pole węższe niż pas roboczy.
Tylko pełne opanowanie Ukrainy przez rosję zachowa status quo w polskim rolnictwie, wszystko inne ... niestety ale przyspieszy koncetrację ziemi w dużych gospodastwach no i może wyindukuje jakieś pomysły innego niż typowa produkcja towarowa zastosowanie jakiejś liczby mniejszych gospodarstw np nasiennictwo czy tz działy specjalne albo sam nie wiem co bo też bym musiał pomyśleć co ew jeszcze daje wysoką marżę na roli niechby kosztem kapitało i pracochłonności

rolnik to także konsument

a nasz budżet jedzie na dochodach z vat i akcyzy, a nie podatku w produkcji

upadek miliona małych "rolników" zaboli budżet, dodatkowo pójdzie spora grupa po socjal

szansą dla naszych małych gospodarstw jest ekologia lub produkcja zdrowej żywności, ale tu UE zadbała, aby skomplikować przepisy, a nasi głupcy dołożyli swoje trzy grosze, nie wspomnę o wszelkiej maści kotrolach z weterynarii, sanepidu i innych agencji, po 2-3 latach człowiek rzuca to w cholerę, po co się szarpać

możemy wygrać jakością, ale nie od ręki i nie wobec cen o połowę niższych z powodu innych uwarunkować na ukrainie

albo znosimy ograniczenia u nas w kraju, albo ukraina spełnia 100% tych norm, co my plus kontrola na granicy kazdej partii towaru - wówczas możemy się porównywać

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galan99 napisał:

Ty nie wiesz co zrobić ?.

2 zł  dniówko dać zarobić 1 koszulę na miesiąc i służyć u Pana .

Zresztą. Ty tylko za granicą robisz poniżej tego co tam zarabiają.

U mnie pani która ziemniaki przebierala  miała 17 na godzinę. To chyba nie tak źle.

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Więcej jak w Polsce . 

Ale przez takich, tamtejsi nie mogą godnie zarabiać 

Opublikowano (edytowane)

Tak jak w Polsce tez nie mogą godnie zarabiać .

A ile płaczu jest przez rolników że pracownik za drogi i nie ma opłacalności zbioru , tak jest czy nie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jahooo napisał:

rolnik to także konsument

a nasz budżet jedzie na dochodach z vat i akcyzy, a nie podatku w produkcji

upadek miliona małych "rolników" zaboli budżet, dodatkowo pójdzie spora grupa po socjal

szansą dla naszych małych gospodarstw jest ekologia lub produkcja zdrowej żywności, ale tu UE zadbała, aby skomplikować przepisy, a nasi głupcy dołożyli swoje trzy grosze, nie wspomnę o wszelkiej maści kotrolach z weterynarii, sanepidu i innych agencji, po 2-3 latach człowiek rzuca to w cholerę, po co się szarpać

możemy wygrać jakością, ale nie od ręki i nie wobec cen o połowę niższych z powodu innych uwarunkować na ukrainie

albo znosimy ograniczenia u nas w kraju, albo ukraina spełnia 100% tych norm, co my plus kontrola na granicy kazdej partii towaru - wówczas możemy się porównywać

coś pomyliłeś bo powinno się zaczynać - "albo zachowujemy ograniczenia... " bo reszta jak najbardziej tylko pokaż mi kto ma owe kontrole i jak egzekwować co przecież konieczne i na polach tam na Ukrainie? kto wiarygodny? Ukrom uwierzysz? a obcych oni z kolei wpuszczą?

"teoretycznie to byśmy mieli zdrową i przebadaną żywność z Ukrainy a praktycznie to będzie kupa łapowników od lewych certyfikatów i po naszej a jeszcze więcej po ukraińskiej stronie, już mamy lipne "eko" ocertyfikowane że papiery więcej ważą jak ten produkt i co? ma to co wspólnego z eko? jeszcze bardziej toksyczne jak to ukraińskie bo do chemii dochodzi jeszcze skażenie mikrobiologiczne

no samo życie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, dysydent napisał:

coś pomyliłeś bo powinno się zaczynać - "albo zachowujemy ograniczenia... " bo reszta jak najbardziej tylko pokaż mi kto ma owe kontrole i jak egzekwować co przecież konieczne i na polach tam na Ukrainie? kto wiarygodny? Ukrom uwierzysz? a obcych oni z kolei wpuszczą?

"teoretycznie to byśmy mieli zdrową i przebadaną żywność z Ukrainy a praktycznie to będzie kupa łapowników od lewych certyfikatów i po naszej a jeszcze więcej po ukraińskiej stronie

no samo życie

dlatego bezwzględnie badania na granicy UE każdej partii towaru

znosimy bzdurne ograniczenia u nas w kraju - dobrze napisałem

i placa minimalna na Ukrainie taka jak u nas

wówczas możemy rozmawiać

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Tak jak w Polsce tez nie mogą godnie zarabiać .

Jak to mówisz... wolny rynek..niech szukają bardziej poplatnej pracy

Opublikowano

Czemu ? Każdy ma możliwość zarobić... te socjalne pomieszały ludziom w glowach

1 minutę temu, galan99 napisał:

Sam nie wierzysz w to co powiadasz .

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

dlatego bezwzględnie badania na granicy UE każdej partii towaru

i placa minimalna na Ukrainie taka jak u nas

wówczas możemy rozmawiać

Odpowiednia łapówka wykaże piękną zdrową , żywność ekologiczną .

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Zgadzasz się z Konfederacją że powinni zlikwidować 500+ i bzdury takie jak 13 emerytura?

Zgadzam się tylko że emeryt też powinien mieć odpowiednią emeryturę za swą pracę . Nie dawać mu 13 i 14 .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jahooo napisał:

ale nie "całym zdaniem" i ja zrozumiał że te zakazy graniczne znosimy bo trza było dopisać że ograniczenia na naszą produkcję a tak .. no z 10 minut mi zajęło nim skapłem "co autor miał na myśli" bo jeszcze w oryginale i tych "bzdurnych" nie bylo no to weź i zgadnij

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Zgadzam się tylko że emeryt też powinien mieć odpowiednią emeryturę za swą pracę . Nie dawać mu 13 i 14 .

Odpowiednia czyli jaka?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v