Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, hubertuss napisał:

Galan rząd pisu goni aferę za aferą a ty jakieś historie tu wklejasz które mało kogo obchodzą. Ludzi mniej interesuje jakie miasto gdzie było podczas rozbiorów kto i gdzie mieszkał. bardziej ich interesuje, że biednieją i siła nabywcza złotego spada.

patrzac na wszelkie mapy polski -polityczne,gospodarcze,kolejowe itd.itp to nadal wyraznie widac granice zaborow. gdzie dzsiajnbyloby mazowsze czy lubelsczyzna gdyby nie napoleon ??

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

patrzac na wszelkie mapy polski -polityczne,gospodarcze,kolejowe itd.itp to nadal wyraznie widac granice zaborow. gdzie dzsiajnbyloby mazowsze czy lubelsczyzna gdyby nie napoleon ??

Było jak było zabór austriacki też jakoś się nie wyróżniał zwłaszcza na tle pruskiego. "Galicyjska bieda" nie wzięła się znikąd a bardziej z czasów rozbiorów.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

polaka zrobili oficerem wermahtu ???  dziwne ?? musial sie jak hans kloss kamuflowac 🤣.

to jak zostaliscie po wojnie w polsce ?? weryfikacja byla ostra. gdzies czytalem o tym - ksiazeczka do nabozenstwa po polsku nie wystarczala.

Nikogo ni musieli weryfikować bo ruscy wymordowali 90% ludności z 3 wiosek a te 10 % było na robotach albo uciekli przed frontem -została 1 osoba przy życiu ukryta w zakamuflowanej piwnicy 

Opublikowano

jakie to ma znaczenie .

Wyborcy tacy jak tu są zadecydują kogo wybiorą szkoda  gadania i się użalania .

10 mln wyborców to seniorzy. Ich głos w tych wyborach może okazać się decydujący. Ważne są jednak konkrety – dlatego tam, gdzie można, będziemy przeliczać i sprawdzać co dokładnie miałoby się zmienić, gdyby obiecywane reformy weszły w życie. Politycy zapowiadają wysokie czternastki, nowe zniżki, wypłaty bez podatku, dwie waloryzację w roku, wdowie renty. Choć są i takie ugrupowania, które zakładają, że... "rozdawnictwa nie będzie". Oto szczegóły programów skierowanych dla seniorów. Propozycje przedstawiamy w kolejności, w jakiej dane komitety pojawią się na karcie do głosowania.

PARTIE BIJĄ SIĘ O TYCH WYBORCÓW KTO DA WIĘCEJ .

https://www.fakt.pl/pieniadze/dwie-waloryzacje-darmowe-bilety-i-wdowie-renty-tym-partie-kusza-seniorow/vttswzw

Opublikowano (edytowane)

Prawda jest jedna oni tez chcą jeszcze coś zyskać .

Rolnicy aktywni mało mają co do powiedzenia jest ich tyle co kot napłakał . To znaczy tyle ile złożyło na dopłaty nawozowe .

Nie mają wpływu na wybory wiec każda partia olewa taką ilość wyborców .

Koła gospodyń wiejskich są już lepiej postrzegani jako wyborca .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Prawda jest jedna oni tez chcą jeszcze coś zyskać .

Rolnicy aktywni mało mają co do powiedzenia jest ich tyle co kot napłakał . To znaczy tyle ile złożyło na dopłaty nawozowe .

Nie mają wpływu na wybory wiec każda partia olewa taką ilość wyborców .

Koła gospodyń wiejskich są już lepiej postrzegani jako wyborca .

Było referendum przed wejściem do UE. Mój dziadek miał wtedy z 75 lat. I powiedział. "MI unia nie potrzebna Polsce też. Ale ja jestem stary nie pójdę głosować przeciw bo ja w tej unii nie będę żył. Wy będziecie żyli i wy głosujcie jak chcecie". I to było dla mnie mądre podejście.

Seniorzy dzielą się na dwie grupy. Jedni są świadomi, ze pis obdarowując teraz różne grupy w tym ich robi to kosztem ich wnuków i ci z reguły głosują na opozycję. Są wyborcy seniorzy głosujący na pis i oni mają gdzieś swoich wnuków im ważne co jest dziś a za ileś lat guzik ich obchodzi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
54 minuty temu, v11 napisał:

Ja bym obiecał w pełni ekologiczną kremację 2 baloty słomy 160 do środka ciało i naprzód jak w indiach nad gangesem 

O i tu mnie żeś zaimponował.:lol:

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

ale mam watpliwosci czy to by wystarczylo ?? moze tluszczyk by sie opiekl ale kosci by zostaly..

kości się mieli na proszek -skąd ty jesteś ? nigdy zwłok nie paliłeś 

1 godzinę temu, jacus napisał:
  • a jesli, znowu ci spala to co wtedy ??

wtedy poczekają do kolejnych żniw na eskimosa w zamrażarce 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v