Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście że zgnilizna pochodzi z Brukseli a Bruksela tak gra jak przeciwnik pozwala gdyby Morawiecki na każde możliwe weto składał włśnie weto rozdupcył by to towarzystwo ale polityka to savior-vivre i nikt nie chce być postrzegany jako ham 

Opublikowano

się pobawią nim w gorącego kartofla i do wyborów będzie po krzykaczyku 🤣

Opublikowano

juz zapomniales jak warholy w 80 roku rozwalali polska gospodarke strajkami, sabotowali eksport wegla i stali do zwiazku radzieckiego,donosili na polske do brukseli,berlina i waszyngtonu ?? byles z zmw czy zsmp ??

kaczystan to parodia prl-u..

Opublikowano
22 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

A u nas co co chcą robić to na jakichś magazynach, część do Warszawy dojeżdża a patologia woli bujać się na huśtawce i pobierać zasiłki z GOPS niż zapracować ...

u nas takich ludzi niema 

29 minut temu, v11 napisał:

Już zaczynają protestować lokalni platformiarze przeciw decyzji Donka o Kołodziejczaku 

a jedni odchodzą 

34 minuty temu, jacus napisał:

byles z zmw czy zsmp ??

co ? 

Opublikowano
14 minut temu, Roman176 napisał:

u nas takich ludzi niema 

U nas jeszcze trochę takich jest, większość pracuje, ale trafiają się elementy, co to zasiłek z GOPS, 500+, paczki żywnościowe z Caritasu czy coś w tym stylu i jakoś wegetują ...

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U nas jeszcze trochę takich jest, 

Trzeba się umieć ustawić i żyć minimalistycznie zgodnie z ekologią itd. A nie za***rdalać jak oszołomy 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Już zaczynają protestować lokalni platformiarze przeciw decyzji Donka o Kołodziejczaku 

Cel osiągnęli. Mówi się o tym dużo. Decyzja w sumie dziwna. Sam się z tego powiedzmy, że śmiałem. Chociaż w pewnym sensie, to Kołodziejczak z  ulicznego krzykacza staje się kimś decyzyjnym. Kimś o realnym wpływie. Oczywiście pewnie uwikłanym w interesy niejawne, ale jednak w wpływem. Wiec platformersi mogą sobie krytykować, ale to wielkie oburzenie wśród agrounii i ich sympatyków powinno trochę zelżeć. Bo polityka jest jedyną drogą do posiadania na coś wpływu. Wszystko zaś jest polityką. 

Opublikowano

Ciekawe jak w najbliższym sondażu PO spadnie poparcie -zaczyna się kabaret a w odpowiedzi na Kołodziejczaka pisiory jeb prąd do dołu 5% tak się rozgrywa smarkaczy z PO

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, v11 napisał:

Ciekawe jak w najbliższym sondażu PO spadnie poparcie -zaczyna się kabaret a w odpowiedzi na Kołodziejczaka pisiory jeb prąd do dołu 5% tak się rozgrywa smarkaczy z PO

Tylko co to jest te 5% na kWh przy tym ich limicie 3 czy 4 MWh ?? To obejmuje znając życie tylko cenę energii, a nie także przesył, więc licząc te 51gr(obecna cena w PGE dla G11) co jest w tej limitowanej cenie kWh, czyli 2,5gr na kWh, co daje całe 100zł w ciągu roku, to na waciki dla kobiety w obecnych czasach nie wystarczy xD Normalnie to by po prostu obniżyli cenę i nie robili z tego szopki, to jest jak z bonami na Orlenie, robią niby promocję wcześniej zawyżając cenę ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

jak węgiel za gminami po 2 z dopłatą cud, a na zwykły składzie 1300🤣

a prąd i tak najdroższy w ue🤣

Opublikowano
47 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko co to jest te 5% na kWh przy tym ich limicie 3 czy 4 MWh ?? To obejmuje znając życie tylko cenę energii, a nie także przesył, więc licząc te 51gr(obecna cena w PGE dla G11) co jest w tej limitowanej cenie kWh, czyli 2,5gr na kWh, co daje całe 100zł w ciągu roku, to na waciki dla kobiety w obecnych czasach nie wystarczy xD Normalnie to by po prostu obniżyli cenę i nie robili z tego szopki, to jest jak z bonami na Orlenie, robią niby promocję wcześniej zawyżając cenę ...

dałem przykład jak się robi politykę a nie ferment wśród ostatnich zwolenników 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, jacus napisał:

mam w zapasie na zime ponad 1000 kwh..

A to w kurnych chatach prąd mata?

Ten zapas to gdzie? Magazyn energii masz?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano

Dnia 17.08.2023 o 12:03, dysydent napisał:

jako jeden z niewielu miałem odwagę zgodzić się z @denwer-em że sankcje na kacapy nic nie dadzą no i co? dały? (dygresja denwer "zanikł" był widzę z forum co pewnie i dobrze bo głównie to stek bzdur płodził ale tacy w najprostszych rzeczach o dziwo najrzadziej się mylą)

nie ważne jest tłumaczenie, ważne realia a te zmierzają do dalszej izolacji Polski od zachodu, sama wyizolowała się od wschodu i co? teraz szykujemy się na wojnę?
no takie są fakty i jak przy tym wyglądają jakieś doraźne wskaźniki wzrostu? zwłaszcza gdyby oceniać w skali minionych trzech lat to mamy nie wzrost a gwałtowne zatrzymanie a tłumaczą sobie głupki że a to covid a to wojna gdy tak na prawdę jebliśmy łbem w mur któryśmy sami zbudowali i mało kto go zauważa. mało tego; wrzask wokół że będziemy kontynuować kierunek

pocieszny raj żałosnych głupków szkoda że chwilowy

"powodzenia"

cóż zatem @nie sądzisz o moich tu celowo chaotycznych wywodach które Ty akurat - wiem - zrozumiesz względnie najlepiej.

mylisz się (żeby znowu nie używać "farmazonów") w obu kwestiach

sankcje działają, ale nie od razu, rosja przecież ma zapasy, miała również chwilowy wzrost dochodu wynikający ze wzrostu cen ropy i gazu po napaści na ua

w obecnym roku notuje spadek dochodu ze sprzedaży ropy i gazu o 40% (myślisz, że to nie ma wpływu na gospodarkę?) spadek produkcji samochodów 70%, produkcji agd 50% a będzie jeszcze gorzej, gdyż wg. producentów półprzewodników ich eksport do rosji spadł o 90%, większość światowych firm wycofała się z rosji, w ubiegłym roku odnotowano odpływ kapitału z rosji w wysokości 200mld $; zapaść gospodarcza jest pewna

Cytat

ważne realia a te zmierzają do dalszej izolacji Polski od zachodu

jaka izolacja? 

mówiąc półżartem dwaj ostatni prezydenci usa odwiedzali warszawę a nie berlin :) 

polska notuje w ostatnich latach rekordowe napływy inwestycji zagranicznych (microsoft, google, intel, vw, mercedes, lg, sk, daikin, i wiele, wiele innych) - oby więcej takiej izolacji :D 

Dnia 17.08.2023 o 12:32, dysydent napisał:

też dużo by pisać ale tak na prawdę to co za tego PiSu tu zbudowano co nam tak wymiernie i praktycznie służy a czego by wcześniej nie było lub bodaj nie było rozpoczęte? a nie tylko my mamy temu służyć bo takiego coraz więcej akurat za PiSu się "mnoży"? 

najważniejsze to: gazoport, gazociąg bp (uwalniające nas od uzależnienia od rosji), rozpoczęcie procesu budowy elektrowni atomowych

chyba nikomu nie trzeba pisać jak ważne jest bezpieczeństwo energetyczne

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

U nas jeszcze trochę takich jest, większość pracuje, ale trafiają się elementy, co to zasiłek z GOPS, 500+, paczki żywnościowe z Caritasu czy coś w tym stylu i jakoś wegetują ...

czy ja wiem ze się mam cieszyć gorszy jest wyścig szczurów nowo bogackim wszystko przeszkadza 

Opublikowano
4 godziny temu, v11 napisał:

Niech mi ktoś wytłumaczy jak głosować na opozycję po tym jak opozycja dla własnego sukcesu i satysfakcji w parlamencie i komisji EU doprowadzili do strat finansowych obywateli czyli i mnie bo kary i wstrzymanie kpo jest następstwem tego -nie ma w europie tak pojebanych posłów do eu którzy by swojemu narodowi podkładali takie świnie .I proszę nie odnosić się do tego że pisiory mieszały bo jak opozycja chciała władzy to mogli o to dbać przed 2015 r a nie pogrywać w ciula i wszystko robić na odwrót niż w  obietnice kampanii 2011 r -a pytanie brzmi czy głosować na oszustów z opozycji czy złodziei z pis ?

Przecież nie złożyli wniosku o kpo to jak mamy dostać kasę 😄

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Kiedyś przywoziłem taka paczke to olej, ryz, mleko, cukier i cos tam jeszcze miał ale konserwy jakies miesne to podobno tylko dla psa 

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

czy ja wiem ze się mam cieszyć gorszy jest wyścig szczurów nowo bogackim wszystko przeszkadza 

Co np. przeszkadza?

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

jak węgiel za gminami po 2 z dopłatą cud, a na zwykły składzie 1300🤣

a prąd i tak najdroższy w ue🤣

widać ze zwolennik platformy bo głupi jak but powiedz ciężko sprawdzić  w Internecie gdy tusk powie ze macie oddać córki do ruchania też tak zrobicie ? 

O połowę tańsze utrzymanie domu i samochodu, tańszy chleb, prąd i paliwo. Polska jest trzecim najtańszym krajem UE i 11. w całej Europie

Czytaj więcej na https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-polsce-daleko-do-sredniej-unijnej-ceny-u-nas-nawet-o-polowe-,nId,6899848#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Opublikowano
2 minuty temu, thor1984 napisał:

podobno tylko dla psa 

Pies to nie człowiek. Człowiek wszystko zje...

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

od traktora po kombajnu a już nie gadam o opryskach 

W mieście mieszkasz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v