Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, v11 napisał:

to mam kolejne pytanie do referendum -czy kupisz polskie maszyny ? -rozum podpowiada ani za darmo 

Se kupiłem wał na przedniego tuza coby orać i wałować na raz. No i stoi już czas jakiś, bo przewracać się z jednej strony na drugą przestał. Ale dostałem cenną radę. "Weź pan wjedź w bruzdę i wtedy przewracaj. Bo to trza się nauczyć robić". Postapiłem zgodnie z radą i ni ch*ja nie dało. To odpiąłem to badziewie pod płotem i niech gnije.

Opublikowano
46 minut temu, hubertuss napisał:

Do mniejszych gosp jako maszyny powiedzmy budżetowe tak. Do dużych na ciężkie ziemie itd nie.

te budżetowe plus części i remonty  = cena zachodniej ale to moje spostrzeżenia oczywiście można mieć inne zdanie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, v11 napisał:

te budżetowe plus części i remonty  = cena zachodniej ale to moje spostrzeżenia oczywiście można mieć inne zdanie 

Mam agregat talerzowy Tolmeta to nic w nim nie musiałem jeszcze robić, wszystko w oryginale, w pługu akpil musiałem jedynie jedną końcówkę hydrauliczną wymienić, reszta pługa oryginał oprócz oczywiście lemieszy i dłut.  Ścierniskowiec Unia i uprawowy Unia nic jeszcze nie tknięte, 20-letni siewnik Famarol wszystko w oryginale, aby olej w skrzyni przekładniowej zmieniłem więc nie wiem gdzie te remonty ... Pielnik i glebogryzarka Ad-Rol nie gorsze niż włoskie odpowiedniki ... Ale może dlatego, że dbam o te maszyny, regularnie smaruje i nie zostawiam obklejonych w błocie na zimę ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

jak porównywać to proszę bardzo z 15 lat temu kupowałem ładowacze śtoll używane droższe od nowych odpowiedników pl wymieniłem sworznie i tuleje do teraz przeładowały 50 70 tyś ton samych osadów reszty nie liczę  i są w stanie jak kupione (tak smarowane regularnie ) koledzy kupili jakieś krajowe niektóre dawno sprzedane a spaw na spawie i coś tam pracowały nie jak u mnie .- Sam się dziwię że te ładowacze stoll  jeszcze pracują i bez zarzutów .ług pottinger 800 ha bez zmiany lemieszy i to ziemie gdzie kiedyś w upierdliwych warunkach polskie musiały mieć zmieniane lemiesze co 3-4 ha  

Opublikowano (edytowane)

Tylko widzisz, Tobie potrzebny inny pług a mi inny, u mnie 800ha, to on za 40 lat dopiero zrobi xD A w takich warunkach to i Akpil kosztujący połowę Kvernelanda i 1/3 Lemkena wystarczy ... Ładowaczem to ja ładuję 150t kurzaka, 150 bel i trochę skrzyniopalet z strąkami bobu, to nawet polski ładowacz o udźwigu 1500kg będzie u mnie wieczny. Po co mam wydawać na maszyny 750 tys zł, jak mogę kupić za 250 tys i tak samo się z nich cieszyć ?? Prędzej w UE zakażą orki niż ten mój pług Akpila się rozleci xD Ten pług w przeliczeniu na 1 skibę robi u mnie 3ha rocznie xD 

Opublikowano

muszę się poprawić jak liczymy na skibę to 100 ha ale nie 1-2 ha na skibę tak była kolosalna dopłata za DURASTAR ale warto -odkładnica tego rodzaju kosztuje około 1800 na rędzinach gdzie niczym nie szło nigdy bo to było rycie nie orka ten śmigał bez problemu dziś już bezorka po problemie Ale do twoje  argumenty trzeba uznać za właściwe bo nie sztuka kupić sztuka amortyzować 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego trzeba odpowiednio dobrać maszyny pod swoje gospodarstwo, nie sztuką jest kupić Lemkena 4 w obrocie na 20ha ornej i tak samo nie kupiłbym Akpila na 500ha ornej. Po to są różni producenci o różnej jakości i różnej cenie aby każdy mógł dobrać coś dla siebie.

Nie pójdę do dealera kupić np nowe Tucano, gdy mam 12ha zboża rocznie do skoszenia, stary poczciwy Bizon to już jest za dużo, bo w dwa dni spokojnie ogarniam żniwa u siebie xD 

Cieszmy się, że mamy tak szeroki wybór, bo każdy może wybrać sobie to, co mu jest potrzebne i co mu się finansowo zepnie.

Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał:

to mam kolejne pytanie do referendum -czy kupisz polskie maszyny ? -rozum podpowiada ani za darmo 

A co oznacza "polskie"? 

1 godzinę temu, v11 napisał:

.ług pottinger 800 ha bez zmiany lemieszy i to ziemie gdzie kiedyś w upierdliwych warunkach polskie musiały mieć zmieniane lemiesze co 3-4 ha  

Chyba cię fantazja poniosła😆

Opublikowano

t

mirro napisał:

Se kupiłem wał na przedniego tuza coby orać i wałować na raz. No i stoi już czas jakiś, bo przewracać się z jednej strony na drugą przestał. Ale dostałem cenną radę. "Weź pan wjedź w bruzdę i wtedy przewracaj. Bo to trza się nauczyć robić". Postapiłem zgodnie z radą i ni ch*ja nie dało. To odpiąłem to badziewie pod płotem i niech gnije.

Tooo jak już dopiżdżać przednie zawieszenie to lepiej obrotówkę na przód zapiąć a se szerokim agregatem to później oblecieć

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

A co oznacza "polskie"? 

Chyba cię fantazja poniosła😆

10 godzin temu, v11 napisał:

muszę się poprawić jak liczymy na skibę to 100 ha ale nie 1-2 ha na skibę tak była kolosalna dopłata za DURASTAR ale warto -odkładnica tego rodzaju kosztuje około 1800 na rędzinach gdzie niczym nie szło nigdy bo to było rycie nie orka ten śmigał bez problemu dziś już bezorka po problemie Ale do twoje  argumenty trzeba uznać za właściwe bo nie sztuka kupić sztuka amortyzować 

poprawiłem aby było bardziej zrozumiałe a dodam że razem z lemieszami piersi też były do wymiany bo szkoda odkładnic 

Opublikowano (edytowane)

Eeej, ode mnie się odczep, ja 800 ha na jednych lemieszach nie robię xD Na około 80-100ha mi starczają w zależności od warunków, w 3 skibowej obrotówce, czyli jakieś 14-16ha na jedną skibę przy szerokości orki 50cm na skibę. Ale u mnie ziemia z gatunku tych podobnych do papieru ściernego, elementy robocze znikają w oczach. Dłuta jak nie napawam to licząc na skibę zrobię 4-5ha na jednym, na napawanych 6-7ha na jednym. Agregat talerzowy mam na OFAS-ach to tak nie znikają, ale jak kiedyś była zwykła V-ka na polskich rzemieślniczych talerzach to ubywało ich co każdy wyjazd w pole xD 

A pszenżyto mi naprawdę sypało prawie 8t/ha na IV klasie, ale że ty patologia rolnicza a nie rolnik, to takie plony są dla Ciebie niewyobrażalne xD U Ciebie żytko na III klasie sypie 4t/ha xD Ale to może dlatego, że przedplonem był bób, poszło 10t/ha obornika kurzego, a pH wyregulowane na 6 ...

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, v11 napisał:

NO chyba trochę przesadzasz. 

Opryskiwacz biardzki lany rsm od 10 czy 12 lat. Pompa już na wodzie i na rsm chodziła. Tylko membrany zmienione na 13 ha gosp. Nie ma rdzy wszystko działa jeszcze tyle wytrzyma.

Agregat talerzowy agro masz uszczelnione siłowniki hydropaku. Już chyba też 12 lat. Przerobione już śmiało sporo ponad 100 ha. Na talerzach zero znaku zero luzów na łożyskach.  Pług jednobelkowy agromasz zero problemów. obie maszyny zero korozji.

Siewnik unii tak jak pisałem problematyczna przekładnia rok produkcji 2008 u mnie z 10 lat. Jedynie łożyska na redlicach talerzowych. Rozsiewacz nawozów i wapna taśmowy dwutalerzowy przerobił z wapnem już setki ton. Nie wiem ile u poprzednika. Tylko łożyska na talerzach do wymiany. Jakieś pierdoły typu przewracarki nawet nie liczę. Przyczepy jedna 2016 roku ursus tandem zero problemu. Druga d 47 b wiek 44 w oryginale u mnie 30 lat może dwa razy zmokła. Jakieś drobne naprawy plus uszczelnieni siłownika. rozrzutnik n 218/2 kupiony używany z 10 lat temu wymiana komplet łańcuch listwy jedna strona od tamtej pory nic. 

Ich zachodnie odpowiedniki kosztowały by mnie dużo więcej. Naprawy nie pokryły by mi różnicy. Często też maszyny zachodnie z drugiej ręki są mocno wyeksploatowane i wymagają napraw przy pomocy znacznie droższych części. Zachodnie to tylko maszyny typu kombajn ładowarka czy ciągnik.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

I tu trafiłeś lemieszy nie zabrakło na długość tylko na grubość i wymieniam jak się kończy zamek śruby a w dyskusję mogę się wdać z kimś kto ma potingera DURASTAR a nie jakieś coś tam  Kiedyś sam bym miał watpliwości ale realiasa inne  

Opublikowano
1 minutę temu, v11 napisał:

I tu trafiłeś lemieszy nie zabrakło na długość tylko na grubość i wymieniam jak się kończy zamek śruby a w dyskusję mogę się wdać z kimś kto ma potingera DURASTAR a 

Hartowane, metalowe płytki, to nie brzmi na coś nadającego się na moje gleby, tak jak i dłuta wzmacniane węglikiem. U mnie ziemia nadziana kamieniami jak dobra kasza skwarkami xD 

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Niech sobie fleksa na akumulator kupi xD 

Przecież to do kamery i dla jaj robią, jakby naprawdę chcieli to agregat , 50m kabla i dużą szlifierką w kilka minut pokrajałby ten płot na kawałki😂

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał:

Bo też tak mam.

A u mnie z grubości niewiele ubędzie, a slupica juz się wydziera ... Na ten sam komplet śrub to 2 komplety lemieszy by spokojnie przykręcił xD

Opublikowano

az kurna musze objerzec moj plug -po obiedzie, jesli nie bede kombajnowal albo do tesciowej nie pojade- trudny wybor..

to stary agro-masz, coraz rzadziej uzywam ale lemiesze do wymiany-juz drugi rok nowe leza, odkladnice popekane-wada fabryczna, ale idzie ja dziki -znaczy krzywo 😂

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Eeej, ode mnie się odczep, ja 800 ha na jednych lemieszach nie robię xD Na około 80-100ha mi starczają w zależności od warunków, w 3 skibowej obrotówce, czyli jakieś 14-16ha na jedną skibę przy szerokości orki 50cm na skibę. Ale u mnie ziemia z gatunku tych podobnych do papieru ściernego, elementy robocze znikają w oczach. Dłuta jak nie napawam to licząc na skibę zrobię 4-5ha na jednym, na napawanych 6-7ha na jednym. Agregat talerzowy mam na OFAS-ach to tak nie znikają, ale jak kiedyś była zwykła V-ka na polskich rzemieślniczych talerzach to ubywało ich co każdy wyjazd w pole xD 

A pszenżyto mi naprawdę sypało prawie 8t/ha na IV klasie, ale że ty patologia rolnicza a nie rolnik, to takie plony są dla Ciebie niewyobrażalne xD U Ciebie żytko na III klasie sypie 4t/ha xD Ale to może dlatego, że przedplonem był bób, poszło 10t/ha obornika kurzego, a pH wyregulowane na 6 ...

na piachu  z kamieniami w czasie ogromne suszy nie tylko klimatycznje ale i glebowej..

spod brojlerow tyle dales ??? szacun - sloma sie juz rozlozyla ??

wjechalem na lepsze gleby- 8 ton pszenicy  po ziemniakach..po zbozu od razu w dol do 6 ..

1 godzinę temu, v11 napisał:

po takich powinni nie wpuszczać to patologia co to tnie jak dołem wystarczy się schylić -

a mysmy wczroaj sie meczyli reczna pilka z kawalkiem starej krokwi.

takim ludzi nam  potrzeba..

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Hartowane, metalowe płytki, to nie brzmi na coś nadającego się na moje gleby, tak jak i dłuta wzmacniane węglikiem. U mnie ziemia nadziana kamieniami jak dobra kasza skwarkami xD 

jak robilem wiecej uslug to jedzilem na takie tarasy jury krakowsko-czestochowskiej , ludzie przynosili mlot i kowadlo .. pare razy sie trafilo ze lemiesz poszedl a sruba wytrzymala. wapienne skaly sie wyorywaly.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jacus napisał:

😂

na piachu  z kamieniami w czasie ogromne suszy nie tylko klimatycznje ale i glebowej..

spod brojlerow tyle dales ??? szacun - sloma sie juz rozlozyla ??

wjechalem na lepsze gleby- 8 ton pszenicy  po ziemniakach..po zbozu od razu w dol do 6 ..

Spod brojlerów tyle daje, dasz 15ton na ha to wypali rośliny przy suszy. Kurzak to nie spod bydła, że dasz 30t/ha raz na 2-3 lata, tu się daje 10-12t/ha ale co roku. Ozime u mnie uwinęlo się przed susza to wyszło ładnie, jęczmienie jare to już tylko 5t/ha dały, a kukurydza to tak słaba, że jak 10 mokrej z ha będzie to chyba 8 cud świata się zdarzy ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v