Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, v11 napisał:

Przecież w tym zadłużaniu wszyscy bierzemy udział wszelkie- dopłaty zboża nawozy prąd 500 + każdy z czegoś korzysta i bierze więc w czym problem .Problem szykuje się i to dotyczący rolników na 15 września -już wywiera presję na ceny zbóż a co będzie jak odpuszczą te chojrackie obietnice że nie puszczą ? Choć mam umowę na prawie całość QQ ale byli tacy co mieli umowy na rzepak po 4000 i musieli się zadowolić karą umowną i sprzedażą po 1700

Jacy wszyscy ja chciałem samoloty i czołgi z Korei na krechę? Nie przypominam sobie.

1 minutę temu, witejus napisał:

Dupka zapiekła? zasady są jasne i zapisane, to powinna być pomoc biednym a nie dopasanie bogatych, ament.

A co mnie obchodzi, ze ktoś jest biedny niech idzie se zarobi. Oczywiście nie pisze o ludziach nie zdolnych do pracy tylko o madkach co to pracą się nie hańbią

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał:

A co to? Ich dzieci gorsze? Tu trza zasady jasne u podstaw napisać. Co to jest, czemu ma służyć i dla kogo dedykowane. A tak potem będą mogli powiedzieć że Polska nawet im 800PLN nie dawała, bo niby za***iście bogaci byli. Przy normalnie określonych tych warunkach nikt do nikogo pretensji mieć nie będzie. 

Chodzi o to, że na całym świecie wsparcie dla rodzin z dziećmi jest jako forma zmniejszenia należności fiskalnych dla pracujących. Pracujesz - masz dzieci - zapłacisz mniejszy podatek. To zachęca do podjęcia legalnej pracy. Nawet w ramach działalności gospodarczej. I jest korzystne dla państwa, zachęca do wyjścia z szare strefy.

Przyjęta przez rząd strategia 500+ działa odwrotnie.

Dla osób, które nie mogą pracować - są renty i zasiłki socjalne. A dla tych, co moga pracować - ale nie chcą - nie powinno być nic.  Moim zdaniem, aby państwo coś dało, nie wystarczy być tylko obywatelem.

Opublikowano

rozdawanie 500 plus rodzi tylko dalszą patologię. 

wystarczyło zdjąć podatek z produktów dla niemowląt. 

potem żłobki i przedszkola z wyżywieniem i to czynne na zasadach prywatnych czyli 6 do 18 potem podstawówka ze świetlicą i 12 miesięcy. 

a dorośli do rooooboty 

ale toto nie brzmiałoby tak pięknie 🤣

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, witejus napisał:

Dupka zapiekła? zasady są jasne i zapisane, to powinna być pomoc biednym a nie dopasanie bogatych, ament.

To dać im darmowe przedszkole i do roboty, to biedni nie będą ... A pieniądze zamiast na 500+ czy 800+ przeznaczyć na rozbudowę bazy przedszkoli i żłobków ... A jak "Szlachta nie pracuje" to gnić w biedzie, zresztą nie wiem o co to zamartwianie, mamy praktycznie zerowe bezrobocie, to i tak wszyscy dostaną 500+ bo wszyscy pracują xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano

nikomu nic nie masz nie potrafisz to zdychaj jak w średniowieczu to jest sposób na uzdrowienie Z jakiej racji my musieliśmy wychowywać dzieci i za***rdalać bez dopłat a teraz wszyscy z roszczeniami z i górki 

• Like 1
Opublikowano

Program "dobrowolnych" nabyć Centralnego Portu Komunikacyjnego – Tylko z nami zapłacisz dodatkowo za wyburzenie własnego domu! 2. CEL I ZAKRESWYCENY3. WARTOŚĆRYNKOWAPRZEDMIOTUWYCENY4. WARTOŚĆRYNKOWAPOSZCZEGÓLNYCHDZIAŁEK GRUNTUDATYRACOWANIA(pow. 4,2100ha), działkaczęść w zabudowie zagrodowej: dom mieszkalny,gospodarczymczęść w uprawie rolnejdz.dz.dz.Nieruchomość położonaterenów w uprawie rolnej.możliwe(pow. 0,2500ha),zagospodarowanie, działka w uprawie rolnej (pastwisko/łąka), porośnięta roślinnościązieloną, na działcew otoczeniu zabudowy zagrodowej, oraz-oraz obiektyZakres wyceny - określenie wartości rynkowej prawa własności zabudowanejnieruchomości gruntowej, określenie wartości prawa własności gruntu, określenie wartościprawa własności naniesień budowlanych. Zakres wyceny nie obejmuje zasiewów i upraw.Cel wycenydla potrzeb nabycia w drodze umowy kupnaProgramu Dobrowolnych Nabyć.sprzedaży w ramachWartość rynkowa prawa własności przedmiotu wycenywg. mojej opinii wynosi:w tym:-grunt niezabudowany: 1 180 000zł; koszty rozbiórki: 121 000złgrunt niezabudowany z uwzględnieniem rozbiórki 1 059 000złwartość rynkowa naniesień budowlanych: 0złcharakterze-891 000zł- 168 000 złwartość jednostkowa nieruchomości (na grunt niezabudowany): 24zł/m2wartość jednostkowa nieruchomości (na pow. użytkową budynków): 1337zł/mdata na którą określono stan przedmiotu wyceny:data ogledzin:Wartość rynkowa prawa własności poszczególnych działek gruntu, wg. mojejopinii wynosi:1 059 000zł

Jarkowi nawet za wyburzenie własnego domu pod CPK trzeba zapłacić ...

2 minuty temu, witejus napisał:

ŚREDNIOWIECZE MINĘŁO KILKASET LAT TEMU A TY TKWISZ W NIM DO DZIŚ😂

Do utrzymywania się służy praca a nie socjal ...

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Od początku maja do 20 lipca siedziałem dzień w dzień w polu po 10 godzin albo więcej, czas teraz trochę zluzować ...

Toś się nasiedział🤣ja 20 lat siedziałem w robocie po 10 godzin i często dłużej😆a wcześniej całe lato i część jesieni w polu od świtu do nocy i dłużej

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Od początku maja do 20 lipca siedziałem dzień w dzień w polu po 10 godzin albo więcej, czas teraz trochę zluzować ...

a ja odwrotnie do 20 lipca luz a teraz sraczka 

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Toś się nasiedział🤣ja 20 lat siedziałem w robocie po 10 godzin i często dłużej😆a wcześniej całe lato i część jesieni w polu od świtu do nocy i dłużej

Tyle mi wystarcza, żeby mieć więcej niż ty z tej roboty przez cały rok ...

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

i po uj i praca i pole -wówczas nic porządnie nie jest zrobione teraz jarzę co to za grono 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tyle mi wystarcza, żeby mieć więcej niż ty z tej roboty przez cały rok ...

Dokładnie tak trzymając wiele srok wszystkie uciekną 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, witejus napisał:

Resztę roku na socjalu

Resztę roku z tego co zarobiłem xD 

4 minuty temu, v11 napisał:

Dokładnie tak trzymając wiele srok wszystkie uciekną 

Można by zrobić więcej, bo albo jakąś fasolkę szparagową albo brokuł na jesieni, ale wtedy to jakbym wyszedł na początku maja to do domu wróciłbym chyba w połowie października, to h*j z takim życiem ... Musi być czas i na robotę i na odpoczynek, bo potem 60 dobije a człowiek o lasce będzie chodził i ciągle aby leczył plecy ... A wszystko co zarobił w młodości wyda na starość na lekarzy, leki i operacje ...

W sezonie to nie raz z domu się wyjdzie o 5 rano i wraca o 22, to ile tak można, dwa miesiące wystarczy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, v11 napisał:

i po uj i praca i pole -wówczas nic porządnie nie jest zrobione teraz jarzę co to za grono 

Ty w latach 80tych, 90 tych, robiłeś miesiąc w polu a resztę roku bimbałeś w ,,hotelu" na sawannie w towarzystwie małp i słoni😁

Opublikowano

nie dopiero po 2000 roku poznałem jak żyć ale już wtedy wolałem zarobić niż się narobić 

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Resztę roku z tego co zarobiłem xD 

Można by zrobić więcej, bo albo jakąś fasolkę szparagową albo brokuł na jesieni, ale wtedy to jakbym wyszedł na początku maja to do domu wróciłbym chyba w połowie października, to h*j z takim życiem ... Musi być czas i na robotę i na odpoczynek, bo potem 60 dobije a człowiek o lasce będzie chodził i ciągle aby leczył plecy ...

Po co widzieć dochód tylko w polu pomyśleć nad czym innym ja planuje zostawić sobie kombajn żeby w żniwa pyknąć 350ha 400ha usługi wraz z transportem  a gospodarstwo niech ciągną młodzi ja mam już dosyć 

Opublikowano
6 minut temu, v11 napisał:

nie dopiero po 2000 roku poznałem jak żyć ale już wtedy wolałem zarobić niż się narobić 

To tak jak ja, w 99r poszedłem do roboty bo też wolałem zarobić niż się narobić

Opublikowano

to jesteś ochroniarzem czy cieciem -tylko nie opowiadaj że cały dzień siedzisz i

19 minut temu, witejus napisał:

czekasz na koniec dniówki coś się nie kleją te wywody tak wynika z twoich wpisów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v