Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Samochodów teraz nikt nie kupuje tylko bierze w leasing a czasy gdy kupowali przed końcem roku minęły kilkanaście lat temu.

Uważasz że przedsiębiorcy inwestują w co popadnie żeby tylko nie płacić podatków?  Inwestują bo jest im cos potrzebne. Ponadto inwestycje w wiekszości nie zmniejszają podstawy opodatkowania  więc nie mają znaczenia dla wysokości opodatkowania. 

każda powtarzam każda inwestycja obniża podatki i to na lata -wyjątkiem jest opodatkowanie w formie karty podatkowej (dziś dla nielicznych ) ale dla mnie najlepsza kilka zł do zapłaty a dochód nieograniczony -i właśnie mnie nie opłaca się kombinować bo płacę 480 zł miesięcznie a dochody mogę mieć 100 tyś czy 300 tyś bez znaczenia i to jest prosty podatek 

Opublikowano

Amortyzacja jest kosztem ale każda inwestycja generuje też koszty związane z jej utrzymaniem, konserwacją, podatkami itd. Nikt normalny nie inwestuje w rzeczy mu nie potrzebne żeby zmniejszyć podstawę opodatkowania a potem ponosić koszty utrzymania tej inwestycji i ni miec z niej pożytku. Powtarzam kolejny raz - bzdurą jest że zmniejszenie podatków spowoduje spadek inwestycji. Mało tego - inwestycje będą bardziej przemyslane i racjonalne bo nikt ich nie będzie robił na siłę. 

Opublikowano

byłem opodatkowany w różny sposób wszystkimi formami po kolei od 96 roku więc coś wiem o podatkach ale jak masz inne zdanie niech ci będzie nic mi me da że cię wyprowadzę z błędu nie jeden przedsiębiorca ma już dosyć i tylko odliczanie go jeszcze motywuje bo uj człowieka strzela jak płaci miesięcznie 30 tyś podatku a za to nie dostanie nawet landrynki  

Opublikowano

Niejeden ma już dosyć bo mu regularnie zabierają 30 tys i jak pokombinuje to odliczy jakies grosze a ty twierdzisz że jak bedzie płacił 15 tys zamiast 30 i nie będzie miał odliczeń to nie będzie inwestować?  Jakaś pokrętna logikaO.o

Opublikowano

Każdy ma swój charakter i potrzeby rozwoju jednym przechodzi w wieku 40 innym 60 lat a jeszcze innym nigdy .A samo inwestowanie -po co żeby mieć więcej problemów więcej pracowników i mniej czasu .Kupiłem do gospodarstwa multum sprzętu którego bym nie kupił gdyby nie odliczenia (oczywiście na działalność  ) więc mnie nie przekonuj jak jest jak jedyny podatek jaki płacisz to vat i gruntowy a to nic w porównaniu z dochodowym .A wiedząc że możesz miesiącami się spierać jak z Roman podziękuje odpuszczam mnie taki hard kor nie jara 

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

A co normalność? Dzisiaj byłem w WK zgłosić sprzedane auto. Tyle lat nie trzeba było a teraz trzeba. I to jeszcze podpisać druczek w WK przy urzędniczce. Wchodzę do jednej dzień dobry itd. A ona do mnie z mordą jak w komunistycznych komediach ja tu auto rejestruje trzeba się umówić. W sąsiednim pokoju. Facet idzie korytarzem i się śmieje i mówi tydzień czekałem. Myślę noż qurwa mać dwóch urzędników angażować bym kawałek świstak podpisał. Idę do drugiego pokoju. Siedzi pani witam się. Ona do mnie, ze jak ci co są wyjdą zaprasza. Wchodzę załatwia bez rejestracji w innym pokoju. Zaczynam z panią rozmowę, że wymyślili głupi przepis z tym zgłoszeniem sprzedaży pojazd. Pytam jaki termin ona, że wydłużyli i że no w  zasadzie nie wiadomo jaki. Więc mówię , że narobili tym tylko problemów ludziom i im roboty. A ona do mnie. Że jak jest ta rejestracja to mają 1/3 roboty co kiedyś bez rejestracji. I to mnie roebało. Podziękowałem i wyszedłem.

Tak Polska to chory wręcz upośledzony nie normalny kraj. Z każdym rokiem jest coraz gorzej.

bardzo fajnie napisałeś a w mieście rządzi platforma ... i panie pewnie całym urzędem jechały na 4 czerwca jak to bywało wszędzie masz racje patologia 

4 godziny temu, Ulman napisał:

a twoja wyobraźnia płata figle ? 

słowa te padły w roku 1987 roku

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Tyle lat nie trzeba było a teraz trzeba.

Jak nie?

Można było nie zgłaszać??

Opublikowano

ze nie czytasz tekstu broni go bo to nie Polak 

Kaczyński: Mamy w Polsce partię niemiecką

W niedzielnym przemówieniu w Pabianicach Kaczyński oświadczył, że ma na myśli "późniejsze zachowania" Tuska i "jego późniejszą ewolucję".

- Chodzi o jego bardzo silne związki z innym narodem, narodem, który uczynił nam ogromne krzywdy, narodem, z którym chcemy być dzisiaj w dobrych stosunkach, ale w dobrych stosunkach opartych o uczciwe zasady, a nie na podstawie takiego przeświadczenia, powszechnego dzisiaj, przynajmniej jeżeli chodzi o tych, którzy w Niemczech decydują, ale obawiam się, że to jest coś także szerszego, przeświadczenia, że różnym narodom się bardzo wiele należy ze strony Niemiec, ale akurat Polakom nie. Otóż my tego przeświadczenia w najmniejszym stopniu nie akceptujemy i żaden polski patriota, żaden normalnie myślący Polak nie może tego zaakceptować, no ale co do ekspremiera to można mieć tutaj najróżniejsze wątpliwości - oświadczył prezes PiS, ponownie nie wymieniając nazwiska Tuska.

1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

Jak nie?

ta a ja mam bębenek tam tam 

Opublikowano

piszesz że masz swój rozum i nic swoimi słowami nie umiesz napisać tylko cytujesz mesjasza Jarosława? 

powiedział jasno - Słowa Donalda Tuska sprzed lat, że "polskość to nienormalność", są nieuczciwie cytowane - oświadczył prezes PiS Jarosław Kaczyński podczas wystąpienia w Pabianicach.,

Opublikowano

jaka znowu rewolucję? 

Powiedział tak jarek czy nie? 

Słowa Donalda Tuska sprzed lat, że "polskość to nienormalność", są nieuczciwie cytowane - oświadczył prezes PiS Jarosław Kaczyński podczas wystąpienia w Pabianicach.,

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Nigdy nie zgłaszałem sprzedaży w WK to nie wiedziałem, że można przez net. W kolejkach nigdy nie czekałem a rejestracji u nas w starostwie nie było do kowidu i tego jak się tam zabarykadowali jako jedyny urząd w powiecie. A najlepsze jest to, że mam jeszcze jedno auto nieprzerejestrowane od 2020 roku.

co za pajac :D 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

i np znieść vat.

znieść to sobie możesz jajko :D

---------------------------------------------------------------------------------------------

dobrze, że mentzen nie jest ministrem zdrowia, słychać, że baby go leczyły :) 

"W Stanie Wojennym ukrywałem w swoim domu radio, bo bałem się, że jak wpadnie Milicja, to mi je zabierze". /Jerzy Owsiak/

:D co za kretyn; ścigano za posiadanie czegoś co można było w sklepie kupić legalnie :D 

jak wpadnie milicja to mu zabierze :D :D :D 

ojciec owsiaka - był m.in zastępcą komendanta posterunku MO ds. polityczno-wychowawczych i naczelnikiem Wydziału II Biura Dochodzeniowo-Śledczego. Pełnił również funkcję I i II sekretarza egzekutywy POP PZPR.

matka - pracowała w MO, w Wydziale I Komendy Wojewódzkiej w Gdańsku, i jako urzędnik Prokuratury Wojewódzkiej w Gdańsku.

brat - był członkiem Ochotniczej Rezerwy Milicji Obywatelskiej

(trzeba by jeszcze wspomnieć o tym hitlerowskim pomiocie, któremu służy tusk, a któren to marzy o drang nach osten)

co jeden to głupszy

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

bardzo fajnie napisałeś a w mieście rządzi platforma ... i panie pewnie całym urzędem jechały na 4 czerwca jak to bywało wszędzie masz racje patologia 

WK to starostwo powiatowe a tam rządzi pisior. Napisałem to. Miasto to po gmina to psl i tam jest spoko w urzędach. Nikt na kowwid się nie barykadował i obsługa jest lepsza.

6 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Jak nie?

Nigdy wcześniej do WK nie zgłaszałem a miałem już kilkanaście aut oprócz tych sprzedanych do Kirgistanu UA czy LT.

6 godzin temu, nie napisał:

co za pajac :D 

znieść to sobie możesz jajko :D

"W Stanie Wojennym ukrywałem w swoim domu radio, bo bałem się, że jak wpadnie Milicja, to mi je zabierze". /Jerzy Owsiak/

:D co za kretyn; ścigano za posiadanie czegoś co można było w sklepie kupić legalnie :D 

jak wpadnie milicja to mu zabierze :D :D :D 

ojciec owsiaka - był m.in zastępcą komendanta posterunku MO ds. polityczno-wychowawczych i naczelnikiem Wydziału II Biura Dochodzeniowo-Śledczego. Pełnił również funkcję I i II sekretarza egzekutywy POP PZPR.

matka - pracowała w MO, w Wydziale I Komendy Wojewódzkiej w Gdańsku, i jako urzędnik Prokuratury Wojewódzkiej w Gdańsku.

brat - był członkiem Ochotniczej Rezerwy Milicji Obywatelskiej

(trzea by jeszcze wspomnieć o tym hitlerowskim pomiocie, któremu służy tusk, a któren to marzy o drang nach osten)

co jeden to głupszy

Masz racje nasz pisowski starosta to niezły pajac jako jedyny w okolicy zabarykadował urząd na czas kowidu a obsługa jest tam najgorsza w okolicy. A jajko to już chyba  tu zniosłeś nie raz. Napisz lepiej o SB ckim pomiocie w pisie jakim jest np Karski znany jako meleks czy kilku innych. O byłych agentach w strukturach pisu już nawet nie wspominam. A może napiszesz coś jak Kaczorek uczył SB kó prawa i obiadki z nimi jadał? Lub z rezydentem KGB w PRL się spotykał?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v