Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bo Ukraina chciała na siłę do UE i NATO i się Putin przez to zdenerwował ... 

Biedactwo, on nie chciał ale musiał... 

• Haha 1
Opublikowano

Bo to jak z Irakiem. Nikomu tam się nie chciało walczyć. Wszyscy mieli to d*pie. Aż brytole odkryli potężne ilości broni chemicznej. Tylko jakoś potem nie szło jej znaleźć:lol:

Opublikowano
36 minut temu, mirro napisał:

Sugerujesz że co ukradli to do kościoła przynieśli?:lol:

czesc na pewno do mnie- jeszcze lopaty z kopalni i wodociagow mam, lozyska z huty, poddkladek 10 i 12 to jeszcze dla wnukow bedzie.  ubran roboczych jeszcze pelno.z kablem aluminowym  z odwiertow to do dzisiaj nie mam coz robic-palil nie bede, strugac mi sie nie chce a nikt nie kupuje w okolicy

33 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A co złego mi Putin zrobił ?? Czekam na odpowiedź, bo przez Ukraińców jest tanie zboże malina i porzeczka ....

21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo Ukraina chciała na siłę do UE i NATO i się Putin przez to zdenerwował ... 

cytuja klasyka-tobie to kanarki szczac prowadzac a nie polityka sie zajmowac

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

czesc na pewno do mnie- jeszcze lopaty z kopalni i wodociagow mam, lozyska z huty, poddkladek 10 i 12 to jeszcze dla wnukow bedzie.  ubran roboczych jeszcze pelno.z kablem aluminowym  z odwiertow to do dzisiaj nie mam coz robic-palil nie bede, strugac mi sie nie chce a nikt nie kupuje w okolicy

cytuja klasyka-tobie to kanarki szczac prowadzac a nie polityka sie zajmowac

Dobrze, że ty nie rządzisz bo już byśmy klęczeli przed upadlińcami

• Like 1
Opublikowano

Żaden klasyk - to był socjalista , wojskowa miernota i do tego jeszcze dziwkarz. 

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Dobrze, że ty nie rządzisz bo już byśmy klęczeli przed upadlińcami

Niewiele nam brakuje🤔

Opublikowano

a to jeszcze nie kleczymy ?? znaczy wstalismy z kolan ale tylko na niby..

to ,procz tego dziwkarza,  jak ty.. zadnego wyksztalcenia wojskowego nie mial ale tyle wiedzial ze musi sie fachowcami otaczac-naszym obecnym miernotom tego brakuje

Opublikowano
Ulman napisał:

4 godziny temu, Roman176 napisał:

samo się nie wybuduje  samo sie nie poszykuje zobacz co mirek napisał 

hehe lulu wystarczy ze ty nie wierzysz  100 już nie ale 60 bd 😝 

a tak propo 

https://e.autokult.pl/samochod-elektryczny-zapalil-sie-w-trakcie-prezentacji-zaczal-dymic-podczas-postoju,6910034935311008a

przy tych warzywach tak masz cały rok ? 

Nic się samo nie robi i nie musi tego mirek czy ktokolwiek pisać.  Problem jest taki że wedle twojej logiki to każdy musi robić wszystko sam bo jak zarządza to znaczy że nie pracuje. Ty jeszcze nie dorosłeś do tego żeby ułatwiać sobie życie i pracowac ludźmi a nie samemu zapieprzać. Tak jak pisałem wielokrotnie - jak zaczniesz mysleć to przestaniesz ciężko zapierniczać. 

60 tys rocznie? Szczerze wątpię. To jest ok 3h każdego dnia w samochodzie i tyle robią przedstawiciele handlowi. Jakbyś tyle jeździł to byś się tym chwalił a przynajmniej z twoich komentarzy można by wyczytać że coś widziałeś.  

Co do elektryków to daruj sobie bo było wyliczone na cyfrach że więcej sie jara spalinówek a i koledzy darli łacha z twojej psychozy.

Pytanie czy tak jest w warzywach cały rok jest po prostu głupie i świadczy o braku wiedzy.  

Takie mam pytanie: ilę kosztuję kombajn? Bo 20 tys. za usługę względem jego ceny jakoś nie przeraża.

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

Ty o następcach chcesz rozmawiać ,jak ty nie potrafiłeś syna zrobić kaleko ?

Ty się lepiej tak głośno nie odzywaj bo tego typu umiejętności nie są dobrze w grupie trzymającej obecnie władzę widziane.

Tomasz0611 napisał:

A co złego mi Putin zrobił ?? Czekam na odpowiedź, bo przez Ukraińców jest tanie zboże malina i porzeczka ....

Uważasz, że jak ten sektor przejąłby Putin nie byłoby tanich płodów?

Opublikowano
mirro napisał:

Im dłużej drążę temat tym bardziej dociera do mnie że to przez polskich spekulantów.

Aaa przy sukcesie czerwonej gwiazdy mogliby to być radzieccy...

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, DTaras napisał:

Uważasz, że jak ten sektor przejąłby Putin nie byłoby tanich płodów?

Tak, bo ciągnął by do siebie a nie jechało by to na zachód ... A gdyby nie ta wojenka podsycana z jednej strony przez Putina a z drugiej strony przez USA UE i Polskę nie było by drogich nawozów węgla gazu itd ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Ulman napisał:

Żaden klasyk - to był socjalista , wojskowa miernota i do tego jeszcze dziwkarz. 

Czyli bawić się umiał, wódeczką się podzielił ale w robocie mu nie szło to nadrabiał wygadaniem - taki wesoły wujek z wesela.

jacus napisał:

kanarki szczac tobie tomus prowadzic..

zmiany klimatu i prywatna wlasnosc ziemi wyelminowala trwale rosji z kregu importerow plodow rolnych..

Poza tym - nie po to się wrogo przejmuje aby na tym nie zarobić. Teraz niby poco rozbijają port?

Ide spać bo jutro trzeba jakiś numer z granatem wywinąć..

Opublikowano
14 godzin temu, mirro napisał:

Zbiór i mrożenie idzie równolegle. Trza tyle nazbierać, żeby zapewnić ciągłość pracy tuneli. Problem pozostaje tylko zawsze z marchewką. Tu zima może pokrzyżować plany, bo albo zamarznie ziemia, albo będą zamarzać płuczki. Samą marchew można ukopać na pryzmy, tylko czasem przerabiać się nie da. Ale to już można puścić na soki komu innemu. I tak czasowo zawsze robi się tydzień do Bożego Narodzenia. Potem zostaje 3 miesiące na jakieś grubsze naprawy, ale ponieważ robię to systematycznie, to nie sypie się wszystko na raz. Kurna opryskiwaczy zrobiło mi sie za dużo i trza coś sprzedać bo mnie wk***ia ich widok.🤣 Ale goście atestacji byli ostatnio chętni na cały pakiet, to chyba miejsce się zrobi na coś innego pod dachem.

nigdy nie widziałem produkcji takiej właśnie jak ty bo tu niema takich na sl   ...  jest jeden ale to idzie wszystko na bieżąco na hurtownie 

4 godziny temu, Ulman napisał:

Weź mnie nie załamuj.🤣 Po co ty się tak męczysz? Perspektywy na rozwój to musisz mieć zajebiaszcze😆 

za to perspektywy na życie za***iste wszędzie wszystko pod ręką ...  większa cześć kraju ma takie pola   ... znam takiego gość z pod Hrubieszowa to robi podobnie jak ja ... czasami bierze tira wannę ale to z rodziny i sam sobie jedzie ... może stać na drodze na poboczu i sypie  u nas ruch byś zablokował 

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Takie mam pytanie: ilę kosztuję kombajn? Bo 20 tys. za usługę względem jego ceny jakoś nie przeraża.

z ceną to tak na ok 60+ razy 500zł  + dopasowanie do mojego etatu druga sprawa usługodawcy są ale nie koszą u nas świergot bierze większe kombajny za podwykonawców

reszta jedzie na opolskie ...  jeden z nich wkurwił się i oddał nowego  lexiony bodajże 6700 powrotem do dilera bo maja jakiś defekt a drugiego nie chcą teraz ma jd 3 albo 4 przypadek znam z claasami ze jest problem nawet filmie u korbanka jest o tym 

Opublikowano
13 minut temu, Roman176 napisał:

chodźmy markiet na wsi 

Nie ma problemu -  Stokrotka ok 350m2,  spora Żabka ok 250m2, i ze 3 prywatne 4-5 km od chałupy.  20-25min  drogi - Lidl, kilka Biedronek i Kaufland. Wybór który mam na miejscu zupełnie mi wystarcza. Mały wybór jeśli chodzi o ryby ale od tego się nie umiera. 

Materiały budowlane -  4 do10 km kilka firm, 20-25km jest ze 6 dużych i kilkanaście specjalistycznych.  Żarcie - coś ok 8-10 knajp i pizzeri plus jakies kebaby, hamburgery itp. Brakuje tajskiego ale chyba za mały rynek na takie smaki.  Nie wydaje mi sie żeby w codziennym życiu była jakaś różnica w porównaniu z twoim wielkomiejskim ślunskiem

Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

20-25min  drogi - Lidl, kilka Biedronek i Kaufland.

30km bo ruchu niema 

20 minut temu, Ulman napisał:

Brakuje tajskiego ale chyba za mały rynek na takie smaki.

d*py nie urywa 

Opublikowano
Ulman napisał:

spora Żabka ok 250m2, i ze 3 prywatne 4-5 km od chałupy. 

Żabka ma zawsze problem jak powierzchnia dobija do stu. Taka duża to relikt jakiś... albo ta wieś to niewieś.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v