Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

mam rozumieć ze nie przechowuje itp nie mrozi a w zimie nie sprzedają serwisują 

Zbiór i mrożenie idzie równolegle. Trza tyle nazbierać, żeby zapewnić ciągłość pracy tuneli. Problem pozostaje tylko zawsze z marchewką. Tu zima może pokrzyżować plany, bo albo zamarznie ziemia, albo będą zamarzać płuczki. Samą marchew można ukopać na pryzmy, tylko czasem przerabiać się nie da. Ale to już można puścić na soki komu innemu. I tak czasowo zawsze robi się tydzień do Bożego Narodzenia. Potem zostaje 3 miesiące na jakieś grubsze naprawy, ale ponieważ robię to systematycznie, to nie sypie się wszystko na raz. Kurna opryskiwaczy zrobiło mi sie za dużo i trza coś sprzedać bo mnie wk***ia ich widok.🤣 Ale goście atestacji byli ostatnio chętni na cały pakiet, to chyba miejsce się zrobi na coś innego pod dachem.

Opublikowano

Konfederacja nigdy nie wygra wyborów ale pewna część frustratów na nich głosuje , sam nie mam nic przeciwko tej partii , może coś innego by to było od PO PISU i SLD , tylko ten talon na zdrowie a nawet życie za 4200 zł zamiast opieki NFZ .

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, DTaras napisał:

Ty. A na rzecz kogo by straciła?

Co Stalin zrobił? Może jeszcze: "tymi rencami"?

Poza tym to przecież Matełusz

Może by  tak jeszcze przetłumaczyć na zrozumiały jezyk co autor tych pytań miał na myśli

Opublikowano
11 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Konfederacja nigdy nie wygra wyborów ale pewna część frustratów na nich głosuje , sam nie mam nic przeciwko tej partii , może coś innego by to było od PO PISU i SLD , tylko ten talon na zdrowie a nawet życie za 4200 zł zamiast opieki NFZ .

Wszyscy będą musieli się leczyć za ten talon?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacus napisał:

to ty nie znasz programu swojej partii ?? dobrze ze choc jednej  rosji znasz ..

A ty znasz program swoich UPAdlińskich przyjaciół ?? Juz nawet ci z zachodniej Ukrainy co u mnie pracowali mają dość tych ze wschodu, bo uciekają z frontu , przyjeżdżają, i im ma się wszystko za darmo należeć, bo oni z wojny uciekają ... A Ukraińskiego nie znaju, tylko pa ruski ....tacy to Ukraińcy których bronisz ... A nawet ukraińskiego nie znają, tylko w tym samym języku co Putin gadają ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

I z czego będziesz żył jak Konfa skasuje 500+ 13 i 14 ?? xD

Będzie "kvrwa królem życia" jak śpiewał Kazik w "Madrycie"

Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A ty znasz program swoich UPAdlińskich przyjaciół ?? Juz nawet ci z zachodniej Ukrainy co u mnie pracowali mają dość tych ze wschodu, bo uciekają z frontu , przyjeżdżają, i im ma się wszystko za darmo należeć, bo oni z wojny uciekają ... A Ukraińskiego nie znaju, tylko pa ruski ....tacy to Ukraińcy których bronisz ... A nawet ukraińskiego nie znają, tylko w tym samym języku co Putin gadają ...

ja tez nie znam ukrainskiego... jest jakas nadzieja dlla mnie ??

dziecko drogie chcesz wzorem swich przodkow byl mieszkance priwislanskiego kraju ?? chyba musiz wyjechac do rosjii bo ttuaj-dieki ukraincom-szybko nie zostaniesz...

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

ja tez nie znam ukrainskiego... jest jakas nadzieja dlla mnie ??

Nie kłam, ty polskiego nie znasz, ten bełkot co piszesz to na pewno nie po polsku, tylko kaleczysz.   :P

• Haha 1
Opublikowano

gdyby nie kalmuki to ogarka i  setek tysiecy jemu podobnych by na swiecie nie bylo. lata gdy armia czerwona okupowala polske wschodnia charakteryzowaly sie wielkim wyzem demograficznym..

Opublikowano

Sam opowiadałeś ja dziadek był pociotkiem takim jak ty co syna nie potrafił spłodzić ...jemu pomogli ruskie kałmuki to i tobie może jaki upadliniec się wyręczy ....😁

Mój ojciec jako ostatni urodził się przed wojna i miał 5 starszych braci ...wiem że jako c*pa która nigdy nie spłodzi syna tego nie ogarniesz 😁😁

Jedni mają to w genach inni są plackami /pociotkami 

Dzięki takim niedojdom inni przedłużają swoje rody 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

A ty znasz program swoich UPAdlińskich przyjaciół ??

W związku z tym że od soboty, już oficjalnie, mam synową z Ukrainy to wnoszę o hamowanie się.Akurat jej rodzice mieszkają przy mołdawskiej granicy i tam wojna wygląda trochę inaczej niż na wschodzie. Za to wraca sporo trumien z frontu. Z całej rodziny przyjechało tylko 4 osoby i to same kobiety. Jest duża szansa że zostaną wdowami, bo chłopaki walczą. To zwykli prości ludzie jak my. Choć cześciowo już stracili wiarę w zwycięstwo. Mówią wprost że gdyby nie Polacy już by ich nie było. Są niesamowicie wdzięczni za pomoc. Tam nikt nie chce nas wk***iać, oskarżać o nic i wiedzą co się stało na Wołyniu. 

Nie wiem kto to wszystko nakręca ale na samym spodzie wygląda to inaczej. I wiedzą jeszcze jedno, choć trudno sie im z tym pogodzić. Że wejście NATO prawdopodobnie skończyłoby się użyciem przez ruskich atomu. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Dobrze wiesz z czego żyję , miałeś na myśli pewnie wszystkich wyborców PO, PSL , SLD co pobierają dodatki od rządu .

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

W związku z tym że od soboty, już oficjalnie, mam synową z Ukrainy to wnoszę o hamowanie się.

Do tej pory można było jechać po tym że rząd pomaga że Ukraińcy źli a teraz nagle zmieniasz zdanie ? gratuluje synowej , pewnie nie byłeś przeciwny ożenkowi .

Opublikowano

A gdzie napisałem że coś musisz? Pisz co chcesz. Tobie rodzinę mprdowali Ukraińcy, komu innemu Niemcy, nam dziadka skatowali niezłomni (bo se wioski pomylili), każdy jakąś przeszłość ma. Najgorzej to pochodzić znikąd.

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Do tej pory można było jechać po tym że rząd pomaga że Ukraińcy źli

Można było i można cały czas. Też jestem wkurwiony na niektóre rzeczy, ale boję się iż rozwalimy to co się w nich budowało do tej pory.Sam myślałem że nas nie lubią.

Rząd nie ma opamiętania w tym co robi i to nie podlega dyskusji, tak samo jak fakt że pomoc była potrzebna i jej udzieliliśmy. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

to jest ewenement. 

dostaną może z 15 %,

czyli dla grupy całej starej bandy czworga toto żadne zagrożenie i przecież takie patryjoty się zjednoczą chiba dla dobra ogółu społecznego 🤔

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Współczuję Ci szczerze ...🤪

Tu nie o współczucie chodzi, tylko o pamięć i trochę zdrowego rozsądku. Ja swojego podejścia nie zmienię, że trzeba pamiętać, uczcić, wnioski wyciągnąć ale zemsta nic nie wnosi.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v