Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, jahooo napisał:

Myślisz, że zapisanie się do partii było takie hop siup i już ?

Trzeba było mieć "nieposzlakowaną opinię" czyli być wzorowym komunistą, człowiek bez "zasług"  książeczki nie dostał

Często i gęsto była to największa menda i łajza we wsi .....więc o jakich zasługach i nieposzlakowanej opinii tu mowa jak to była zwykła wioskowa gnida 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Pan Kaczmarczyk ,,dostał" ciągnik nie z powodu zapisania do Pisu.

Oj tam, Oj tam. A jakby nie był w PiSie, to też by dostał?:lol:

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

.....więc o jakich zasługach i nieposzlakowanej opinii tu mowa jak to była zwykła wioskowa gnida

Ważne kto o tę opinię pytał i kto wypełniał ankietę. Opinia zawsze była nieposzlakowana.:lol:

1 minutę temu, witejus napisał:

Jakby zrobił to co zrobił to też

A co? Uratował staruszkę przed rozjechaniem na ulicy, czy szczeniaczka bo wpadł do studzienki?:lol:

Opublikowano

ale grzeje, siedze w cieniu palmy- z tego ze palma po drugiej stronie ulicy wiec zostal balkon i wuj wi co to rosnie..

19 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Tiaaaa. Zwłaszcza jak Pan Prezes Ci sponsoruje...😆

3 tony mokrej kukurydzy sprzedanejj w listopadzie, zadne laski nie trzeba i ciebie by bylo stac. 

nawet tutaj lubelakow i podlasiakow brak... na plazy wiecej polakow niz w swinoujsciu 😂

16 godzin temu, mirro napisał:

Kuzyn dostał etat w WOG. Mówiłem, prosiłem, namawiałem ( już nawet wódkę piłem na te okazję) idź na dowódcę plutonu, do WOT albo batalionu logistycznego. Zobaczysz o co kaman, zaliczysz podstawowy szczebel dowodzenia, wrócisz do WOG to choć głupoty nie będziesz powielał. No to się uparł że do WOG i już. Jak go walną na S-3 to umrze między papierami i tyle z jego roboty. 

Teraz jest taki program wsparcia zatrudnienia Ukraińców. Dziewczyny podostawały robotę w zakładach np w działach kontroli jakości. Jak już się wyszkolą i wrócą do siebie, to robotę dostaną za dobre pieniądze. A ponieważ będą biegłe w systemach europejskich, to będzie im można skoczyć . 

Bo ni ma A-10 w okolicy. A ja widział co potrafi to ustrojstwo i w czołgu ani transporterze to ja by nie chciał siedzieć kiedy do mnie leci.

To trza było babie powiedzieć, że spokojnie do domu może wracać, bo tam już wojna dawno się skończyła,:lol:

No i oplułem ekran ze śmiechu:lol:

https://wiadomosci.wp.pl/nik-ostro-o-podkomisji-smolenskiej-jest-odpowiedz-macierewicza-6916719680277344a

"Macierewicz przekonuje, że komisja mimo przygotowania raportu końcowego, nadal pracuje. - Teraz przede wszystkim kontynuujemy rekonstrukcję samolotu - powiedział."

No to se teraz posklejają. Kiedyś był "Mały Modelarz", to jakby części brakowało, to serdecznie polecam.:lol:

ja tez sklejalem modele ze skladnicy harcerskiej..

niech sobie pracuju -najlepiej za swoje..

15 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

🧐

a propo tych paniałych... Galan Twój Pan na którego robisz, to dobry człowiek? chodzi do kościoła?

ja bylem pierwszy raz w meczecie.mieli w krakowie stawiac ale cos ucichlo..

14 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Nie rób ze mnie wariata , skoro masz czarnoziem to jako jeden z nielicznych z tych 0, 5 % i ty na dopłatach nie zyskujesz ale nie tracisz bo dostaniesz do 5,5 tony a np . ja dostanę do 4 ton bo tyle u mnie sypie .

Kim był ojciec Kaczyńskiego a kim był ojciec sędziego Tuleyi ?

a wujkowie kaczynskiego kim byli ??

matka pana pietrzaka uchwalala konstytucje z 52 r.

2 godziny temu, witejus napisał:

Skończ już z tymi bredniami o Hitlerjugend, dziś garstka tych ludzi ma blisko 100lat i ci którzy byli w Hitlerjugend nie byli przyjęci do PZPR, chyba że piszesz to z doświadczenia dziadka lub babki.Zapisanie do PZPR wcale nie dawało gwarancji otrzymania przydziału na ciągnik

miales pecha-zapisales sie i nie zdazyli dac bo komuna upadla ???

w latch 70 jesli nie byles pzpr albo zsl to nie miales szans na ciagnik. pozniej bylo latwiej -wystarczyla lapowka dla kierownika sluzby rolnej.

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

tony mokrej kukurydzy sprzedanejj w listopadzie, zadne laski nie trzeba i ciebie by bylo stac

Mnie to nie kręci.

Nie wiem czemu takim podróżnikom wydaje się że każdy by tak chciał.

W dzisiejszych czasach to nie jest jakiś ogromny wydatek taka wycieczka.

Ale nawet jak by mi dopłacali to nie chciał bym się męczyć w jakimś autokarze z całą masa ludzi.

Opublikowano
7 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Mnie to nie kręci.

Ale nawet jak by mi dopłacali to nie chciał bym się męczyć w jakimś autokarze z całą masa ludzi.

@Pafnucy12 wielką mi wycieczka za 400kg truskawek ... albo 400kg bobu ... To z samego bobu mi na 40 takich wycieczek by wystarczyło ...

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Często i gęsto była to największa menda i łajza we wsi .....więc o jakich zasługach i nieposzlakowanej opinii tu mowa jak to była zwykła wioskowa gnida 🤔

z twojego punktu widzenia "wioskowa gnida" - z punktu widzenia partii, zasłużony czynownik donosiciel, dzięki któremu partia wszystko wiedziała, co się dzieje na wsi, takiego warto było nagrodzić.

Opublikowano

A niech se tam jeździ na zdrowie.

Ale to już dawno nie jest coś tylko dla elit.

Zwłaszcza jak się bierze ze sobą kanapki w reklamówce....😆

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał:

z punktu widzenia partii, zasłużony czynownik donosiciel,

"Bo to dobry był towarzysz i oddany sprawie NKWDzista":lol:

3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Kuźwa, wczoraj wlazłem do kabiny kombajnu a tam jakiś ciul zostawił kawałek kiełbasy za siedzeniem, w reklamówce. Pół godziny wietrzenia i klima na full żeby dało się robić.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

"Bo to dobry był towarzysz i oddany sprawie NKWDzista":lol:

Kuźwa, wczoraj wlazłem do kabiny kombajnu a tam jakiś ciul zostawił kawałek kiełbasy za siedzeniem, w reklamówce. Pół godziny wietrzenia i klima na full żeby dało się robić.

I tak samo śmierdzi kiełbasa czosnkowa w tych autobusach jacusia jak narobi sobie kanapek i herbaty w termosie xD

• Haha 1
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/biznes/tego-jeszcze-nie-bylo-9-mld-dolarow-od-usa-na-pomoc-polskim-rolnikom,133435.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=agrofoto.pl07-07-2023

🤣

25 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Mnie to nie kręci.

boisz sie ludzi ?? masz fobie spoleczna ??

obcy ludzie naprawde nie gryza 🤣. nawet z nieznanymi ludzmi z polski mozna pogadac .

ja tylko slazakow i gorali nie pytam skad przyjechali  🤣

16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Pafnucy12 wielką mi wycieczka za 400kg truskawek ... albo 400kg bobu ... To z samego bobu mi na 40 takich wycieczek by wystarczyło ...

to jedz-kto ci broni...

11 minut temu, Pafnucy12 napisał:

A niech se tam jeździ na zdrowie.

Ale to już dawno nie jest coś tylko dla elit.

kanapki to podstawa, kawa w termosie. bezplatne toalety, to caly urok podrozowania.

wy nie jezdzice na drogie wycieczki ja jezdze na tanie😂

fajny wiaterek sie zrobil od gor, wczoraj byly dwie skromne ulewy.  gdyby nie kamienie to bylo nawet fajnie.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

boisz sie ludzi ?? masz fobie spoleczna

W sumie może trochę...

No nie lubię tłoku.

Jakiś mały spęd tak, ale takie masówki okropne dla mnie.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, jacus napisał:

miales pecha-zapisales sie i nie zdazyli dac bo komuna upadla ???

Już cię puścili?🤣, gdyby warunkiem otrzymania przydziału, gamoniu, była legitymacja PZPR to Ursusy rdzewiałyby na placach Agromy latami, ilu tych partyjnych rolników było ?kilkanaście tysięcy?a Ursus produkował w szczycie ok 100 tys traktorów rocznie. A i jeszcze powiem że ta palma to ci odbiła, od gorąca🤣

Edytowane przez witejus
Opublikowano

@jacus, a tak na marginesie Ci powiem, że brakowało mi tu Twojego durnego pisania.

Witaj po wygnaniu.🙋‍♂️

Opublikowano
21 godzin temu, jacus napisał:

teraz siesta pod drzewami , bryza od adriatyku wieje, kawka stygnie wiec mozna popisac.-

19 godzin temu, jacus napisał:

chorwacja jest tania...znaczy byla jeszcze w tamtym roku.. teraz to czasami jest drozej niz w krakowie..

46 minut temu, jacus napisał:

ale grzeje, siedze w cieniu palmy- z tego ze palma po drugiej stronie ulicy wiec zostal balkon i wuj wi co to rosnie..

10 minut temu, jacus napisał:

fajny wiaterek sie zrobil od gor, wczoraj byly dwie skromne ulewy.  gdyby nie kamienie to bylo nawet fajnie.

Ależ ty jesteś zafascynowany tym wyjazdem...... Nie ma posta zebyś o tym nie pisał. Po tym poznać dziada co całe życie nigdzie nie wyjeżdzał🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jacus napisał:

obcy ludzie naprawde nie gryza 🤣. nawet z nieznanymi ludzmi z polski mozna pogadac .

ja tylko slazakow i gorali nie pytam skad przyjechali  🤣

to jedz-kto ci broni...

kanapki to podstawa, kawa w termosie. bezplatne toalety, to caly urok podrozowania.

wy nie jezdzice na drogie wycieczki ja jezdze na tanie😂

Za darmo nie chciałbym jechać na taką wycieczkę autobusem, chyba, że by mi dopłacili żeby jechac śmierdzącym kanapkami jacusia autobusem ... Nawet jak się wyskoczy 200km od domu motocyklem w niedzielę to nie biorę ze sobą kanapek tylko zje się normalny obiad w knajpie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Przeciwnicy 500 + z tego forum co teraz powiedzą jak już 800 + przyklepane . PSL tylko dla pracujących chce dawać i nasuwa mi się pytanie czy rolnicy to osoby pracujące dla Kosiniaka .

Ci co potrafią wygenerować 1000zł DOCHODU z ha to rolnicy PRACUJĄCY, ci poniżej to niepracująca patola której się 800+ nie należy.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v