Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, witejus napisał:

Myślisz że wielowiekowa wspólnota mentalna i gospodarcza z Rosją została wymazana przez ostatnie kilka lat?

A wiesz co u nas wymazało tę wspólnotę? Ano Irak. Ano szkolenie z US Army. Oczywiście mówię o pododdziałach walczących. Bo w kancelariach pozostał do dziś nie wietrzony zaduch. 

Ma początku wszystko zawsze idzie trochę nieporadnie, Ale potem ludzie widzą kto ma jaja i z tym idą walczyć. Potem zawiązują się kółka towarzyskie, ktoś awansuje, otacza się tymi co zna i może na nich polegać. Następuje zmiana. Ale po jakimś czasie i tak dowodzenie przejmują mendy, albo wielbiciele malowania trawy na zielono. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
17 godzin temu, Ulman napisał:

A ile oni raptem tej maliny kupią? Zapłacą 2x albo 3x tyle co inni?

Ochujałes do reszty? Ty się idź leczyć bo to już jest jakaś paranoidalna mania prześladowcza.

Idąc tym tokiem myślenia (co prawda termin  myślenie jest tu baaardzo przesadzony) to w ubiegłym roku płacili dużo żeby PIS wzmocnić? 

Taaaa , stanie na nogi, tak samo jak PIS co wstał z kolan i odzyskał godność🤣

Taki jest obraz PISowskiej swołoczy Syn posłanki Iwony Arent nagrał katowanie byłej dziewczyny. Nagrania są wstrząsające - Super Express - wiadomości, polityka, sport (se.pl)

PIS = Patologia I Swołocz

A to już popis swołoczy stepowej Spięcie na spotkaniu z Zełenskim. Padły mocne słowa [RELACJA NA ŻYWO] - WP Wiadomości

Pojechał bezczelny banderowski żydek do Bułgarii i prezydenta zwymyślał w jego własnym kraju. To jest właśnie takie bezczelne draństwo. Ale to dobrze - może choć część ludzi przejrzy na oczy a kim mamy do czynienia

Po co mieli w ubiegłym roku rżnąć ceny jak nie było wyborów , rządy poprzedników sprzedały za 1 zł przemysł spożywczy i PIS ma teraz dać po 100 000 zł dopłat do ha malin .

Symulujesz że dopłaty do zboża to pryszcz ? wiem dla czego bo to Kaczyński je wymyślił , obiecał że cena za pszenicę wyjdzie 1400 zł i tak się stało .

Dzisiaj w sejmie głosowanie nad 800 + jak to wejdzie to PIS ma 3 kadencję w kieszeni .

Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Dzisiaj w sejmie głosowanie nad 800 + jak to wejdzie to PIS ma 3 kadencję w kieszeni .

A co z Tuskiem?chciał 800+ od czerwca , ma 4 kadencję w kieszeni?

Opublikowano

ale goraco-34 w cieniu .. u was tez tak grzeje??

stringi mnie na miesiac pokonaly wiec poszedlem sobie na plaze nudystow,ale same chlopy i jedna stara baba wiec wrocilem i odpoczywam w cieniu palm. 

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Po co mieli w ubiegłym roku rżnąć ceny jak nie było wyborów , rządy poprzedników sprzedały za 1 zł przemysł spożywczy i PIS ma teraz dać po 100 000 zł dopłat do ha malin .

Symulujesz że dopłaty do zboża to pryszcz ? wiem dla czego bo to Kaczyński je wymyślił , obiecał że cena za pszenicę wyjdzie 1400 zł i tak się stało .

Taaa a ziemia jest płaska🤣

Rozumiem że twoim zdaniem to jest zmowa wszystkich podmiotów w Polsce? Ty faktycznie masz beret zryty propagandą.

A może problemy z maliną spowodowali PISowscy kretyni wpuszczając banderowskie owoce bez żadnej kontroli  a teraz sami chcą to zatrzymać?

Kowalski: Zakaz importu mrożonej maliny z Ukrainy to jest priorytet (agrofoto.pl)  

Możesz przedstawić kalkulację w jaki sposób za pszenicę wyjdzie 1400 pln?

Patolstwo z pewnościa da się kupić za kolejne 300 pln które i tak jest z ich kieszeni.

Połowa Polaków nie chce 800+. Zaskakujące wyniki badania | INNPoland.pl

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Witaj, ach witaj..😂 Teraz to już spokojnie możesz mówić że byłeś represjonowany.🤣

dokladnie..

kiedys dziesiatki pytan bylo do administratora-zadnych odpowiedzi, udawal tygodniami,ze go nie ma a, tu 40 minut i ban .

mialem sporo roboty wiec nawet mi sie nie nudzilo-teraz siesta pod drzewami , bryza od adriatyku wieje, kawka stygnie wiec mozna popisac.

Opublikowano
39 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Sytuacja trochę się zmieniła. Do tego stopnia że duże zakłądy mają spore problemy z rentownością. Nie pomaga już nadrabianie tanim towarem. Koszty lecą cały czas a sprzedaż leży. Nic nie pomoże odkupowanie zakładów, bo i tak padną. Szczególnie kiedy będą robić na zadowolenie rolników a nie rentowność. 

Rząd też nie pali się do przejmowania, bo chyba wyczuł że to gorący kartofel.

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

dokladnie..

kiedys dziesiatki pytan bylo do administratora-zadnych odpowiedzi, udawal tygodniami,ze go nie ma a, tu 40 minut i ban .

mialem sporo roboty wiec nawet mi sie nie nudzilo-teraz siesta pod drzewami , bryza od adriatyku wieje, kawka stygnie wiec mozna popisac.

Od banderowców dostałeś premię że tak ci sie zaczęło powodzić? 

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

kiedys dziesiatki pytan bylo do administratora-zadnych odpowiedzi, udawal tygodniami,ze go nie ma a, tu 40 minut i ban

też chciałem o coś zapytać kiedy dostałem bana w temacie o pszenicy za spam. Ale dałem se luz. Miałem chyba być przykłądem, tylko że nikt chyba się tym nie przejął z pozostałych i walili politykę w temacie o cenach pszenicy. 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Od banderowców dostałeś premię

Ulman, proszę . Nie zaczynaj. 

Opublikowano
16 minut temu, Ulman napisał:

Taaa a ziemia jest płaska🤣

Rozumiem że twoim zdaniem to jest zmowa wszystkich podmiotów w Polsce? Ty faktycznie masz beret zryty propagandą.

A może problemy z maliną spowodowali PISowscy kretyni wpuszczając banderowskie owoce bez żadnej kontroli  a teraz sami chcą to zatrzymać?

Kowalski: Zakaz importu mrożonej maliny z Ukrainy to jest priorytet (agrofoto.pl)  

Możesz przedstawić kalkulację w jaki sposób za pszenicę wyjdzie 1400 pln?

Patolstwo z pewnościa da się kupić za kolejne 300 pln które i tak jest z ich kieszeni.

Połowa Polaków nie chce 800+. Zaskakujące wyniki badania | INNPoland.pl

Jak jeden sędzia się postawił PIS i go udupili to Trybunał Europejski już mu nakazuje wypłatę 100 parę tysięcy euro odszkodowania a ty chcesz żeby PIS zabronił żydowskim koncernom kupować maliny na Ukrainie , weź się ogarnij , jest wolny rynek .

Maliny już idą w górę , po 8 zł mają być .

800 + też jestem przeciwko ale jak ktoś ma 3 małych dzieci to będzie przeciw ? a zagłosuje na PO bo by już od wakacji dostał .

Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

Ukraińscy dowódcy działają tym, co mają. I to właśnie to, że rusy są niedoszkolone ratuje ich przed klęską. Oni to widzą i działają bardziej na nasz styl działania niż frontalne starcie w stylu radzieckim. Zasoby ludzkie też maja ograniczone no i chyba życie ludzkie ma dla nich trochę większe znaczenie niż dla rusów. 

Bo ich to pier**li, ile tych T54 spłonie. Tak samo ilu ludzi w nich sie usmaży. Nie te zasady walki, nie ta mentalność.

koszt zniszczenia tych T-54 jest taki sam, jak 10 nowoczesnych czołgów, a wysłanie ich na front niewiele rosjan kosztuje, pozbędą się złomu z magazynów.

niestety, partyzantką nie osiągną zdobyczy terytorialnych, a jak widac rosjanie szybko się uczą taktyki przeciwnika

Opublikowano
mirro napisał:

4 godziny temu, witejus napisał:

Myślisz że wielowiekowa wspólnota mentalna i gospodarcza z Rosją została wymazana przez ostatnie kilka lat?

A wiesz co u nas wymazało tę wspólnotę? Ano Irak. Ano szkolenie z US Army. Oczywiście mówię o pododdziałach walczących. Bo w kancelariach pozostał do dziś nie wietrzony zaduch. 

Ma początku wszystko zawsze idzie trochę nieporadnie, Ale potem ludzie widzą kto ma jaja i z tym idą walczyć. Potem zawiązują się kółka towarzyskie, ktoś awansuje, otacza się tymi co zna i może na nich polegać. Następuje zmiana. Ale po jakimś czasie i tak dowodzenie przejmują mendy, albo wielbiciele malowania trawy na zielono. 

Jest jeszcze czynnik chytrej baby z WOG...

Ulman napisał:

Twoje chorobliwe fobie wobec elektryków plus konfabulacje , kłamstwa i urojenia pokazują stan psychozy która cie ogarneła.

Cholera. A na co Ty jesteś cięty? 🤔

Bo wiesz, Ulman, it goes both ways.

jacus napisał:

ale goraco-34 w cieniu .. u was tez tak grzeje??

stringi mnie na miesiac pokonaly wiec poszedlem sobie na plaze nudystow,ale same chlopy i jedna stara baba wiec wrocilem i odpoczywam w cieniu palm. 

Przed oczami stanęła mi stara niemka w Chorwacji. Ale są miejsca FKK gdzie można młodość zastać...

Ulman napisał:

Nie będzie mrożonej maliny z Ukrainy? To co ten biedny Lidl i Hortex pocznie?

jahooo napisał:

niestety, partyzantką nie osiągną zdobyczy terytorialnych, a jak widac rosjanie szybko się uczą taktyki przeciwnika

Czołg to tylko wsparcie, on nic nie zdobywa. Że zdobywa to uczą z tej drugiej strony a czasy się zmieniły.

• Like 1
Opublikowano

nad wodospadami w hercegowinie, stara niemka lezala kolo nas, gdy co zagadala po angielsku i odpowiedzialem do niej po niemiecku[ksiazke czytala] byla zdziwiona, bo sluchala jak z zona po polsku rozmawiam-ale nic mi nie stanelo 😂

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Od banderowców dostałeś premię że tak ci sie zaczęło powodzić? 

nie wlodimir wladimorowicz mi premie dal za to ze gonie tych jego parobkow co normy nie trzymaja.. poziom trolli tak zanizasz ze musze cie pilnowac zebys sie nie lenil..

chorwacja jest tania...znaczy byla jeszcze w tamtym roku.. teraz to czasami jest drozej niz w krakowie..

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

chorwacja jest tania..

Tiaaaa. Zwłaszcza jak Pan Prezes Ci sponsoruje...😆

Opublikowano
27 minut temu, DTaras napisał:

Czołg to tylko wsparcie, on nic nie zdobywa. Że zdobywa to uczą z tej drugiej strony a czasy się zmieniły.

Czy ja gdzies napisałem, że zdobywa ? Jako wsparcie piechoty ogniem artyleryjskim lepsze są SPG typu goździk - jeśli są na to warunki.

Czołg miał być przeżytkiem, ale okazuje się, że w naszych warunkach przy ograniczonym wsparciu samolotów, daje jeszcze radę

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Ulman, proszę . Nie zaczynaj. 

Nie mogłem sie powstrzymać😁

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Jak jeden sędzia się postawił PIS i go udupili to Trybunał Europejski już mu nakazuje wypłatę 100 parę tysięcy euro odszkodowania a ty chcesz żeby PIS zabronił żydowskim koncernom kupować maliny na Ukrainie , weź się ogarnij , jest wolny rynek .

Maliny już idą w górę , po 8 zł mają być .

800 + też jestem przeciwko ale jak ktoś ma 3 małych dzieci to będzie przeciw ? a zagłosuje na PO bo by już od wakacji dostał .

Sędzia postawił sie PIS , powiadasz?  Czyli jak rozumiem władza sądownicza ma słuchać PIS a nie być niezależna? No to właśnie jest powód żeby im przypieprzyć karę bo to jest praktyka z jakiś murzyńskich krajów a nie cywilizacji zachodniej. Tylko potwierdzasz patologie którą PIS stworzył.

Idźmy dalej - PIS chodzi na pasku żydowskich koncernów i upaińców  zamiast zabezpieczyć interesy rodzimych rolników? Ten twój PIS to w ogóle cos może czy tylko pajacuje o wstawaniu z kolan?

Możesz się zdecydować czy niska cena maliny to sPISek koncernów czy nieudolność PISu który wpuścił na rynek tanią malinę? Tak w zasadzie to durnie z PISu sami stworzyli ten problem wysyłając do banderlandu sadzonki maliny i ucząc ich uprawy. Już kilka lat temu normalni ludzie pukali sie w głowę , bo to kręcenie bata na własną d*pę ale by to zrozumieć to ktoś w PISie musiałby myślec. Za ministerialne pieniądze rolnicy z Ukrainy dostaną pomoc. Polscy sadownicy zaniepokojeni - Money.pl

Maliny idą w górę czyli nie przedłużają zmowy? Przecież jakby przedłużyli to by taniej kupili i pogrążyli ten PIS bo przecież temu zmowa służy.

Masz już tą kalkulację pokazującą że  pszenica po dopłacie wychodzi wszystkim po 1400 za tonę?

Ciekawe czy banderland się oburzy .

Morawiecki na Ukrainie: Zbrodnia Wołyńska to ludobójstwo (dorzeczy.pl)

Opublikowano
jahooo napisał:

27 minut temu, DTaras napisał:

Czy ja gdzies napisałem, że zdobywa ? Jako wsparcie piechoty ogniem artyleryjskim lepsze są SPG typu goździk - jeśli są na to warunki.

Czołg miał być przeżytkiem, ale okazuje się, że w naszych warunkach przy ograniczonym wsparciu samolotów, daje jeszcze radę

Ale nie T54/5. To jest 100 mm pancerza czyli dron ppanc go załatwia jednym strzałem, armata do zatrucia załogi ze słabą amunicją ... Słoweńcy zrobili z tego coś co mogłoby się przydać.

Ulman napisał:

Niewiadomo bo u nich niema wyborów...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Nie mogłem sie powstrzymać😁

Sędzia postawił sie PIS , powiadasz?  Czyli jak rozumiem władza sądownicza ma słuchać PIS a nie być niezależna? No to właśnie jest powód żeby im przypieprzyć karę bo to jest praktyka z jakiś murzyńskich krajów a nie cywilizacji zachodniej. Tylko potwierdzasz patologie którą PIS stworzył.

Idźmy dalej - PIS chodzi na pasku żydowskich koncernów i upaińców  zamiast zabezpieczyć interesy rodzimych rolników? Ten twój PIS to w ogóle cos może czy tylko pajacuje o wstawaniu z kolan?

Możesz się zdecydować czy niska cena maliny to sPISek koncernów czy nieudolność PISu który wpuścił na rynek tanią malinę? Tak w zasadzie to durnie z PISu sami stworzyli ten problem wysyłając do banderlandu sadzonki maliny i ucząc ich uprawy. Już kilka lat temu normalni ludzie pukali sie w głowę , bo to kręcenie bata na własną d*pę ale by to zrozumieć to ktoś w PISie musiałby myślec. Za ministerialne pieniądze rolnicy z Ukrainy dostaną pomoc. Polscy sadownicy zaniepokojeni - Money.pl

Maliny idą w górę czyli nie przedłużają zmowy? Przecież jakby przedłużyli to by taniej kupili i pogrążyli ten PIS bo przecież temu zmowa służy.

Masz już tą kalkulację pokazującą że  pszenica po dopłacie wychodzi wszystkim po 1400 za tonę?

Morawiecki na Ukrainie: Zbrodnia Wołyńska to ludobójstwo (dorzeczy.pl)

To PIS nie producenci sadzonek malin zarabiali na sprzedaży na UA ? może JK kopał w szkółkach i wysyłał .

Cena pszenicy w skupie + 3025 zł dzielone na 5, 5 tony daje 1400 zł w lubelskim , pszenżyto , jęczmień po dopłacie 1125 zł do 4,5 tony daje 1100 zł .

Sędzia Tuleya syn komucha ty taki liberał i go bronisz , ja głosuje na partie polityczne a nie na sędziów to sejm , prezydent , senat są władzą ustawodawczą a nie sędziowie popierający PO , SLD .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

est jeszcze czynnik chytrej baby z WOG...

Kuzyn dostał etat w WOG. Mówiłem, prosiłem, namawiałem ( już nawet wódkę piłem na te okazję) idź na dowódcę plutonu, do WOT albo batalionu logistycznego. Zobaczysz o co kaman, zaliczysz podstawowy szczebel dowodzenia, wrócisz do WOG to choć głupoty nie będziesz powielał. No to się uparł że do WOG i już. Jak go walną na S-3 to umrze między papierami i tyle z jego roboty. 

22 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

To PIS nie producenci sadzonek malin zarabiali na sprzedaży na UA ? może JK kopał w szkółkach i wysyłał .

Teraz jest taki program wsparcia zatrudnienia Ukraińców. Dziewczyny podostawały robotę w zakładach np w działach kontroli jakości. Jak już się wyszkolą i wrócą do siebie, to robotę dostaną za dobre pieniądze. A ponieważ będą biegłe w systemach europejskich, to będzie im można skoczyć . 

2 godziny temu, jahooo napisał:

Bo ni ma A-10 w okolicy. A ja widział co potrafi to ustrojstwo i w czołgu ani transporterze to ja by nie chciał siedzieć kiedy do mnie leci.

2 godziny temu, jacus napisał:

nad wodospadami w hercegowinie, stara niemka lezala

To trza było babie powiedzieć, że spokojnie do domu może wracać, bo tam już wojna dawno się skończyła,:lol:

No i oplułem ekran ze śmiechu:lol:

https://wiadomosci.wp.pl/nik-ostro-o-podkomisji-smolenskiej-jest-odpowiedz-macierewicza-6916719680277344a

"Macierewicz przekonuje, że komisja mimo przygotowania raportu końcowego, nadal pracuje. - Teraz przede wszystkim kontynuujemy rekonstrukcję samolotu - powiedział."

No to se teraz posklejają. Kiedyś był "Mały Modelarz", to jakby części brakowało, to serdecznie polecam.:lol:

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 6.07.2023 o 08:20, DTaras napisał:

Znaczyy lepiej uprawiać ogródek swojej aktualnej bo z posiadania pary większy dochód niż z posiadania ziemi... sytuacja zmieni się dopiero gdy dopłata będzie miesięczna. Taki pomysł aby debile zdobyły w zdebilnieniu kolejny poziom. A tak przy okazji: gdzie te ułatwienia? Moja działeczka w ewidencji gminy ma dwa ary więcej niż można "pomierzyć" w aplikacji ARiMR a jak geodeci przyjeżdżają to potwierdzają jedynie lokalizacje znaków a nie odwzorowanie w systemie. To taki rolnik będzie miał ułatwienia w wypełnianiu wniosku ale ARiMR będzie szukał jak choć trochę temat upierniczyć...

Chłopie. Asfalt przypieczętował historią Polski swoje tezy a ty powielasz na świat słowa "potomka człowieka, który na własnym podwórku dał się złapać w siatkę"?

Chłopie kraje Europy kilka razy już , Polskę zniewolili i z mapy wymazali a mi tu powiadasz , o asfalcie że go złapali na własnym podwórku .

Nie ma znaczenia kto by nie rządził to i tak zniewalają słabsze kraje , byłego bloku wschodniego .

Jak to Siergiej Ławrow , powiadał każdy pies ,ma  Pana a Polska bezpańska wiec ktoś musi przygarnąć .

Po 2 wojnie światowej  przez 50 lat ,Rus był naszym panem   traktował jak psa .

Więc teraz kto będzie naszym Panem ?.

Opublikowano
40 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Cena pszenicy w skupie + 3025 zł dzielone na 5, 5 tony daje 1400 zł w lubelskim , pszenżyto , jęczmień po dopłacie 1125 zł do 4,5 tony daje 1100 zł .

Sędzia Tuleya syn komucha ty taki liberał i go bronisz , ja głosuje na partie polityczne a nie na sędziów to sejm , prezydent , senat są władzą ustawodawczą a nie sędziowie popierający PO , SLD .

Taaa jak zwykle wina wszystkich tylko nie pisogłupków. W 2018 rzadził PIS który płacił za sadzonki maliny naszymi pieniedzmi a potem dał je za darmo upaińcom. Teraz wielce zdziwieni że zalali nas maliną i znowu za nasze pieniądze będą próbowali naprawić problem który sami stworzyli. Powiedzieć o nich debile to komplement.

Jakoś mętnie tłumaczysz tą kalkulacje to moze zróbmy to na przykładzie. Miałem 9 t/ha i sprzedałem po 900 pln. Ile do hektara dostanę?

Kaczyński to tez syn komucha i jakos nie masz z tym problemu.  Ty masz wtłoczone pod beret ze jak ktos sie z PIS nie zgadza to broni sedziów, komuchów, niemców, pedziów oraz żydów i masonów.

Z tego co piszesz jasno wynika ze nie masz najmniejszego pojęcia jak to powinno działać. Najpierw się zaorujesz twierdząc że sędzia podpadł PISowi i go usadzili, a teraz coś piszesz o głosowaniu na sedziów i tym że sędziowie nie są władzą ustawodawczą. A kiedy mieli takie możliwości? Masz problem że popierają PO i SLD i dla sekty to oczywiste. Czy jeśli sędziowie  popierają PIS to też uważasz to za patologię?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v