Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To znowu skończy się słabiutką Rzeczpospolitą a może nawet kolejnymi rozbiorami tyle że nie terytorialnymi a ekonomicznymi. Tak więc w efekcie plebs będzie zapieprzał tak czy owak

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Różnica między PO a PIS jest taka, że jedni twierdzą, że nie ważne gdzie się za***prza (chodzi o kraj) byle za większe pieniądza, a drudzy twierdzą, że za miseczke ryżu, ale w Polsce dla Polaka

I jedni i drudzy nie mają racji, obie partie tak samo szkodzą krajowi

Opublikowano

Następny próżne popychadło sie odezwało .

pensja powinna być stała i nie podnoszona co rocznie to więcej ludzi wziełoby się za robotę a nie odbębnianie 8godzin i wołanie że ciągle mało i mało

Opublikowano
59 minut temu, jahooo napisał:

Widzę, że chcesz zaprzepaścić jednym ruchem całe starania Olivera Cromwella ku demokratyzacji.  Dla ciebie tylko szlachta ma rację a plebs jest od zapier...., czyli powrót do Rzeczpospolitej obojga narodów

Ale Cromwell w Rzeczypospolitej Obojga Narodów i tak skończyłby szybko w grobie. Tzn pochować ksiądz też by go nie chciał.:lol:

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Ale Cromwell w Rzeczypospolitej Obojga Narodów i tak skończyłby szybko w grobie. Tzn pochować ksiądz też by go nie chciał.:lol:

A niby dlaczego ? Znajdź mi bardziej tolerancyjny religijnie kraj w Europie w jego czasach ? A poglądy w tym czasie szlachta poparła by oboma rękami, no, może z dopuszczeniem mieszczan do Sejmu byłyby przepychanki

Opublikowano (edytowane)

Przecież Cromvell nie zwracał uwagi na urodzenie, tylko kompetencje, przydatność i od tego uzależniał awans. Był za ograniczeniem roli kleru i słusznie, bo jak Targowica pokazała rozumieli inaczej dobro kraju. A to nie Cromvell namawiał szwedów do najazdu na Polskę?:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Przecież Cromvell nie zwracał uwagi na urodzenie, tylko kompetencje, przydatność i od tego uzależniał awans. Był za ograniczeniem roli kleru i słusznie, bo jak Targowica pokazała rozumieli inaczej dobro kraju. A to nie Cromvell namawiał szwedów do najazdu na Polskę?:lol:

Już wtedy widział w Polsce zepsucie i drogę z złą strone. Poza tym Szwedzi w ten sposób odwrócili na jakiś czas oczy od Danii i Holandii, które były w sferze zainteresowań Anglii.

Anglikom marzyło się odzyskanie ziem północnej Francji. Przecież ostatnie miasto - Calaise utracili ledwie w 1558 roku, a potem połączenie ich z Holandią i Danią.

Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

Czyli ani polski kler, ani polska szlachta nie przywitaliby bo z otwartymi ramionami. 

myślę, że jednak tak

zauważ, że nie walczył z kościołem (był głęboko wierzący, wprawdzie anglikanin)

poza tym nie zwalczał szlachty, tylko króla i jego dykatorskie rządy, myślę, że znalazłby zrozumienie u naszej szlachty

zgrzyt byłby w obsadzaniu urzędów zapewne, no cóż, ciekawy temat do przemyśleń

Opublikowano (edytowane)

Akurat z kościołem rzymsko katolickim to on miał na pieńku. A to że był anglikaninem, sprawia tu dużą różnicę. Złota Wolność Szlachecka w wydaniu polskim też nie mogła mu się spodobać. A jakby stworzył z chłopów karną wyćwiczoną armię, to szlachta zawisłaby szybko na szubienicy.

( ale to tylko moje zdanie, choć dziś trzeźwe, bo nic nie piłem):lol:

Edytowane przez mirro
  • Thanks 1
Opublikowano

Raczej nieciekawie.:lol:Szlachta nigdy nie zgodziłaby się na wyrośnięcie nowego lidera pod ich nosem. Nigdy też nie zgodziłaby się na stworzenie zawodowej, wyszkolonej armii niekoniecznie dowodzonej przez szlachciców. A nawet jakby ta powstała, to nie łożyłaby na jej utrzymanie.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, mirro napisał:

Raczej nieciekawie.:lol:Szlachta nigdy nie zgodziłaby się na wyrośnięcie nowego lidera pod ich nosem. Nigdy też nie zgodziłaby się na stworzenie zawodowej, wyszkolonej armii niekoniecznie dowodzonej przez szlachciców. A nawet jakby ta powstała, to nie łożyłaby na jej utrzymanie.

sam sobie przeczysz - gdyby powstała zawodowa armia odpowiedniej wielkości - szlachta nie miałaby wyjścia, musiałaby płacić

Cromwell był szlachcicem , wiec "był swój" - no i nie magnat, ale drobny szlachetka

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
8 godzin temu, hubertuss napisał:

Roman to, ze dają pozwolenie czasowe na prace to nie znaczy, że ubiegający się o nie muzeumanie w większości nie mogą zająć się np działalnością przestępczą czy terrorystyczną. To nie znaczy, że te osoby po wygaśnięciu terminu nie mogą zostać w PL nie legalnie. Akurat najwięcej osób oskarżonych o napady na kobiety w przewozach osób na aplikację typu uber czy posiadanie narkotyków to muzeumanie. Z drugiej strony na tej samej zasadzie z tego 1,8 tys osób które UE by nam przydzieliła nie znaczy, ze wszyscy chcą dostawać tylko socjal. Tak samo mogą chcieć pracować a mogą chcieć żyć nielegalnie.

w Niemcach większość nie pracuje , ale sam przyznaj czy nie lepszy pomysł pozwolenie na prace jak nie to wypad ? 

5 godzin temu, galan99 napisał:

Czemu nie weźmiesz sobie do domu 10 Arabów będą tanią siłą roboczą .

ja bym sobie zabrał 10 arabek ale musiał bym sobie wybrać i zobaczyć twarz bez owijania w bawełnę 🤫 

4 godziny temu, Ulman napisał:

AGRO-FUNDUSZ MAZURY - 2 571 132,75 zł

to jest firma córka top farms powstała w 2012  

2 godziny temu, racyl napisał:

Następny próżne popychadło sie odezwało .

pensja powinna być stała i nie podnoszona co rocznie to więcej ludzi wziełoby się za robotę a nie odbębnianie 8godzin i wołanie że ciągle mało i mało

to do Bułgarii się przeprowadź , tam to masz wolny rynek jak nie którzy chcą ale najbiedniejszy kraj w eu z najniższymi podatkami  

5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

To tym bardziej nie wiem czemu wieśniaki z PiSu się ich boją xD

sąsiad ci przeszkadza a to nie ? 

Sporo uchodźców rzeczywiście w Niemczech nie pracuje

Sytuację przybyłych w 2015 roku i potem do Niemiec uchodźców można ustalić na podstawie danych: Federalnej Agencji Pracy w Norymberdze (Bundesagentur für Arbeit, BfA), Federalnej Agencji do spraw Migracji i Uchodźców (Bundesagentur für Migration und Flüchtlinge, BAMF) i na podstawie panelu prowadzonego przez Niemiecki Instytut Badań nad Gospodarką (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung, DIW).

Opublikowano

Przestan znowu robić z siebie głupka. Top farms łyka wielkie połacie dzierżawiąc je od agencji a nie kupując kilku hektarowe działki. Na moim terenie nie mają  żadnego podmiotu więc jakim cudem mają zgarnąć większy areał?  Ściągną  sprzet i beda latac za dzierzawami po cslym powiecie? Rozumiem że chciałeś mi dopiec ale na miły Bóg,  nie rób z siebie wiekszego durnia  niż jesteś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v