Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Chciałem się zapytać jak tam uprawy u tych co okienka pogodowe mieli w niedzielę . Już nie muszą się martwić 2 tygodnie okienka zapewnione tylko że to niedzielne najlepsze pewnie dla nich .

Piękne truskawki, zero pleśni, sprzedaję obecnie po 9zl/kg ;) 

Przed chwilą, Ulman napisał:

A tobie  o co znowu chodzi?

Przypierdalał się np do mnie, że truskawki w niedzielę pryskam xD Bo to dzień wolny ustanowiony przez Jarosława Zawsze Dziewicę xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ja się też nie pierniczę i jak trzeba to w niedziele się jedzie. Mój ksiądz dobrodziej proboszcz nigdy tego nie potępiał o ile mszy niedzielnej się nie opuściło. Paranoicy PISowscy jak nie chcą to niech nie pracują. Mam takiego przygłupa we wsi i 2 lata temu nie zebrał 1,5ha fasoli bo w niedzielę robić nie będzie. 

Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Piękne truskawki, zero pleśni, sprzedaję obecnie po 9zl/kg ;) 

Przypierdalał się np do mnie, że truskawki w niedzielę pryskam xD Bo to dzień wolny ustanowiony przez Jarosława Zawsze Dziewicę xD 

Jak nawadniasz to piękne , przez twoje opryski w niedzielę nie ma deszczu u mnie .

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Jak nawadniasz to piękne , przez twoje opryski w niedzielę nie ma deszczu u mnie .

I wiesz co, jeszcze tydzień mogło by nie padać, z zboża po 500zl/t i tak się nie dorobię, a po takim tygodniu suszy truskawka deserowa na 90% będzie nieźle płacić. Musze znowu w niedzielę coś popryskac, akurat 6 dni mija od ostatniego zabiegu wapniem to się w niedzielę wyjedzie xD

• Haha 1
Opublikowano

Jak słyszę te pierdolety o nierobieniu w niedzielę to mnie uj bierze - same świętoszki a jak okazja to ukradną co idzie .Jak słyszę że ktoś jest szafarzem albo radnym parafialnym zachowuje od razu szczególną ostrożność bo to jest gorsze jak cyganie i wszelkiej maści muzułmanie razem wzięci .Jak jest termin to jest termin i koniec czy niedziela czy nie mało ważne ważne by nie krzywdzić w życiu innych a jeżeli kogoś to razi niech patrzy w inną strone 

Opublikowano
8 minut temu, v11 napisał:

Jak słyszę te pierdolety o nierobieniu w niedzielę to mnie uj bierze Jak jest termin to jest termin i koniec czy niedziela czy nie mało ważne ważne by nie krzywdzić w życiu innych a jeżeli kogoś to razi niech patrzy w inną strone 

Termin najważniejszy? zobaczymy jeszcze trochę co Twój termin zdziała jak będzie paliło.    :P

Opublikowano
16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jaki jest związek przyczynowo skutkowy braku deszczu i pryskania truskawek?

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I wiesz co, jeszcze tydzień mogło by nie padać, z zboża po 500zl/t i tak się nie dorobię, a po takim tygodniu suszy truskawka deserowa na 90% będzie nieźle płacić. Musze znowu w niedzielę coś popryskac, akurat 6 dni mija od ostatniego zabiegu wapniem to się w niedzielę wyjedzie xD

Będzie po 2,50 zł na skupie .

Truskawka – 1,90 PLN/kg

Porzeczka czarna – 1,50 PLN/kg

Porzeczka kolorowa – 0,40 PLN/kg

Aronia – 1,00 PLN/kg

Wiśnia – 1,00 PLN/kg

Malina – 3,50 PLN/kg

Śliwka – 0,70 PLN/kg

Rabarbar – 1,00 PLN/kg

Agrest – 0,50 PLN/kg

https://kobietawsadzie.pl/dohler-podal-minimalne-ceny-skupu-owocow/?fbclid=IwAR3GiCfR1sQZYf0F95707q35f1Nfp2zvrsruZb9W-ppOOuBaad3mv5h04rE

Ceny minimalne skupu owoców w sezonie 2023 

Spółka Döhler w wiadomości rozsyłanej do dostawców podała ceny minimalne na poziomie:

- Truskawka - 1,90 PLN/kg

- Porzeczka czarna - 1,50 PLN/kg

- Porzeczka kolorowa - 0,40 PLN/kg

- Aronia - 1,00 PLN/kg

- Wiśnia - 1,00 PLN/kg

- Malina - 3,50 PLN/kg

- Śliwka - 0,70 PLN/kg

- Rabarbar - 1,00 PLN/kg

- Agrest - 0,50 PLN/kg

https://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/minimalne_ceny_skupy_owocow_2023_stawki_maja_sie_nijak_do_realiow,35538.html?fbclid=IwAR20VQM671lWhpeVV8a6DdNUXGZ2d0_tUU-pFvbKk_YmN3sM_Qagoem4tsg

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Chyba się jeszcze w epoce kamienia łupanego i szamanów zatrzymałeś xD

Taaaaaaa trujesz ludzi chamanie w niedzielę. Po 50 groszy truskawka powinna być.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Będzie po 2,50 zł na skupie .

Truskawka – 1,90 PLN/kg

Porzeczka czarna – 1,50 PLN/kg

Porzeczka kolorowa – 0,40 PLN/kg

Aronia – 1,00 PLN/kg

Wiśnia – 1,00 PLN/kg

Malina – 3,50 PLN/kg

Śliwka – 0,70 PLN/kg

Rabarbar – 1,00 PLN/kg

Agrest – 0,50 PLN/kg

https://kobietawsadzie.pl/dohler-podal-minimalne-ceny-skupu-owocow/?fbclid=IwAR3GiCfR1sQZYf0F95707q35f1Nfp2zvrsruZb9W-ppOOuBaad3mv5h04rE

Ceny minimalne skupu owoców w sezonie 2023 

Spółka Döhler w wiadomości rozsyłanej do dostawców podała ceny minimalne na poziomie:

- Truskawka - 1,90 PLN/kg

- Porzeczka czarna - 1,50 PLN/kg

- Porzeczka kolorowa - 0,40 PLN/kg

- Aronia - 1,00 PLN/kg

- Wiśnia - 1,00 PLN/kg

- Malina - 3,50 PLN/kg

- Śliwka - 0,70 PLN/kg

- Rabarbar - 1,00 PLN/kg

- Agrest - 0,50 PLN/kg

https://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/minimalne_ceny_skupy_owocow_2023_stawki_maja_sie_nijak_do_realiow,35538.html?fbclid=IwAR20VQM671lWhpeVV8a6DdNUXGZ2d0_tUU-pFvbKk_YmN3sM_Qagoem4tsg

No i co to ma wspólnego z rzeczywistością?? Na razie u mnie cena minimalna w tym roku to 7.5zl/kg ... 

4 minuty temu, Desperado napisał:

Taaaaaaa trujesz ludzi chamanie w niedzielę. Po 50 groszy truskawka powinna być.

Nie wiem, jedzą to i żyją więc chyba nie truje xD

Opublikowano (edytowane)

Taaa, rwacz bierze 2zl za kilogram truskawki bez szypułki, już widzę te kolejki po 2.50 za kilogram na skupie xD zresztą, jeszcze tydzień takiej suszy i te skupy nie będą się chyba miały po co otwierać... 

@Agrest widziałeś, czarna poprzeczkę wg galana po 1.5zl/kg mają kupować, tylko ciekawe skąd ją wezmą... 

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taaa, rwacz bierze 2zl za kilogram truskawki bez szypułki, już widzę te kolejki po 2.50 za kilogram na skupie xD zresztą, jeszcze tydzień takiej suszy i te skupy nie będą się chyba miały po co otwierać... 

@Agrest widziałeś, czarna poprzeczkę wg galana po 1.5zl/kg mają kupować, tylko ciekawe skąd ją wezmą... 

To lewa ręka dohlera🤣

U mnie szacunki przeciętne 0,3 do 2,5t.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Tak ludzie powiadają a z resztą jest przykazanie Dzień Święty Święcić .

To jak ty swięcisz to u Ciebie powinno padać a u mnie bezbożnika nie. Skoro Bóg jest taki sprawiedliwy, to dlaczego kara Ciebie za moje grzechy?? 

A, pewnie kara cię za to, że truciznę w postaci tytoniu produkujesz, za trucie ludzi deszczu nie masz xD i jeszcze Dursban, zakazaną truciznę stosujesz, a to podobno ja wg @Desperado ludzi truję xD

Opublikowano
28 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Tak ludzie powiadają a z resztą jest przykazanie Dzień Święty Święcić .

tak jest i jeszcze (oddajcie Bogu co Boskie a cesarzowi co cesarskie ) a niestety nie oddajemy ani Bogu ani cesarzowi -na mszę dymacie bo mama lub żona każe no może jeszcze na wszelki wypadek jako koło ratunkowe gdyby Bóg jednak istniał   a cesarza (państwo oszukujecie -bo taka jest moda ) .Księdza na Kolendzie witacie we drzwiach i przytakujecie a za plecami psy wieszacie -to samo tyczy kolegów -Boga się trochę boicie więc jakoś się opanujecie ale wiary i jakichkolwiek zasad zero i to powszechna rzecz .Nie czarujmy kasa i chciwość przeorała umysły a teraz idzie czas weryfikacji i zaczyna się wielki lament . Wszystkim potrzeba pokory i zastanowienia bo robi się taka dzicz że nawet szkoda opisywać 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Powstrzymać się od prac polowych od godz 24 w niedzielę do godz. 24 01 w poniedziałek 

Powiedz truskawkom żeby w tych godzinach przestały dojrzewać, albo żeby deszcz w niedzielę wieczorem nie padał jak siano się na łące suszy...  Albo kombajniscie, że ty to w niedzielę nie kosisz, i poczekasz, mimo że w poniedziałek nadają opad 40mm...

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Powstrzymać się od prac polowych od godz 24 w niedzielę do godz. 24 01 w poniedziałek 

Nie ma godziny 24.01🤣🤣 Co do istnienia godziny 24.00 zdania też są podzielone😆

Nie wiem kto cie nauczył i skąd masz takie przeświadczenie że aby Dzień Święty Święcić trzeba leżeć do góry wentylem przez cały dzień. Czy restauratorzy, taksówkarze  pracownicy stacji benzynowych, kina, teatry, muzea , zoo, też grzeszą i ich interesy trafi szlag? A te rodzinne sklepy spożywcze co są otwarte w niedzielę też się do grzeszników zaliczają?   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v