Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał:

Myślami się pchają Polacy na Ukrainę , to Niemcy rozdadzą karty .

Afryka nic za darmo nie dostanie , biedna to nie jest , tylko ludzi są biedni w Afryce .

Polacy to się pchali do wychodzenia przed szereg w nadzwyczajnej pomocy. po co na co było to robić ?

Trzeba dać minimum jak wszyscy i nic po za tym

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Jest parę firm zajmujących się obrotem tym towarem i to one dyktują ceny nie zakłady. Zakłady tylko dyktują cenę, kiedy wyprzedają się za bezcen. Te firmy kupują i tak od początku sezonu a sezon wcale nie zaczyna się w Polsce.😂

Firmy posiadają zakłady to jeden hu czy nazwiesz to firma, czy zakład.

W zeszłym roku cenę porzeczki podyktowała jedna firma i sporo przed zbiorami o tym wiedziałem(tylko nie wiedziałem że tak absurdalna cenę). 

Nie wiem czy wiesz ale poza polską i Rosją produkcja nie jest za duża(Ukrainą troszkę więcej). Trochę przypomina produkcję pomidora Chiny i USA.

To można powiedzieć, że sezon rozpoczyna się głównie w Polsce.

Z tego co piszesz, to sugerujesz, że jak duża firma ustali np. cenę 2 zł, a mniejsze zakłady z powodu braku dostępności towaru dadzą 3 zł by być konkurencyjni, to nie wpłynie to na cenę. 

Opublikowano (edytowane)

Polska w 2049 roku

Parodia .

Najnowsze filmy już od nowego tygodnia .

https://www.facebook.com/watch?v=1437092147130022

Ma dużo . Poczytaj nie ma dużo .

https://www.polskieradio.pl/39/156/artykul/3024596,ograbieni-z-przyszlosci-jak-wygladalaby-polska-gdyby-nie-ii-wojna-swiatowa

"Gdyby nie II wojna światowa, Polska byłaby na poziomie Hiszpanii"

Gdyby nie II wojna światowa, potencjał gospodarczy Polski byłby porównywalny do Hiszpanii, wyższy byłby też poziom życia Polaków; lata po 1938 roku byłyby najprawdopodobniej okresem szybkiego wzrostu - wynika z analizy przedstawionej przez dr Pawła Pońsko z SGH na posiedzeniu zespołu ds. reparacji.
Onuca trzymała 45 lat . A świat się rozwijał .

Wielu  dalej chce by , onuca powróciła .

- Gdyby Polska nie wpadała za żelazną kurtynę, naszymi partnerami cały czas byłyby Anglia, Francja. Gdybyśmy mogli odnowić te kontakty handlowe, absorbować nowe technologie, Polska rozwijałaby się dużo szybciej. Nikt nie powiedział, że Polska nie mogłaby być tak rozwinięta jak Hiszpania, a być może bardziej – ocenia ekonomista dr Paweł Pońsko ze Szkoły Głównej Handlowej.

Warto zauważyć, że nawet mimo zniszczeń wojennych Polska wyprzedzała w okresie odbudowy powojennej Hiszpanię. Zachód prześcignął PRL dopiero wskutek ograniczeń płynących z wprowadzenia gospodarki centralnie planowanej i izolacji gospodarczej. Bez tych ograniczeń obecny poziom rozwoju gospodarczego mogliśmy osiągnąć już kilka dekad temu.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, damian303 napisał:

Firmy posiadają zakłady to jeden hu czy nazwiesz to firma, czy zakład.

W zeszłym roku cenę porzeczki podyktowała jedna firma i sporo przed zbiorami o tym wiedziałem(tylko nie wiedziałem że tak absurdalna cenę). 

Nie wiem czy wiesz ale poza polską i Rosją produkcja nie jest za duża(Ukrainą troszkę więcej). Trochę przypomina produkcję pomidora Chiny i USA.

To można powiedzieć, że sezon rozpoczyna się głównie w Polsce.

Z tego co piszesz, to sugerujesz, że jak duża firma ustali np. cenę 2 zł, a mniejsze zakłady z powodu braku dostępności towaru dadzą 3 zł by być konkurencyjni, to nie wpłynie to na cenę. 

Zadam tylko jedno pytanie. Jak głęboko siedzisz w spożywce? Firmy o ktorych myślę nie posiadają zakładów. Zajmują sie obrotem tym towarem i robia swoja marke, albo kilka marek dla kontrahentów. 

Małe zakłady raczej kupują na zasadzie że jak jest ssanie na rynku, to pewnie się sprzeda i da się zarobić. Jest ryzyko, jest zabawa. Jak pokazał ostatni sezon jest tez czynnik nieprzewidywalny, choć moje obawy spełniły się aż nad to. Wyższa cena za surowiec oznacza tylko niższy zarobek. Żadna firma z tych obracających towarem nie zapłaci drożej.

Wyprzedaż po pożarze zaczęła się trochę inaczej niz myślałem a i rząd wielkości okazał sie większy.

Nie kupię ani kila porzeczki do mrożenia aż zaczną rodzić nasze własne plantacje.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To jest chyba na tej zasadzie że ten mały może sobie poskakać jak pacynka ciągnięta za sznureczki przez tego dużego.

Tu jest chyba jasno określone i zgodne działanie - trafiłeś między wrony, krakaj jak one.

Wychylenie po za "normy" źle się kończy.

O, A to podoba się dla mnie🤭

https://gadzetomania.pl/energia-magazynowana-w-piasku-mozna-ja-przechowywac-tygodniami,6894747582679840a

Ileż to energii skumulowało by w letni dzień auto na parkingu posiadające akumulator z piasku.

W razie pożaru trochę szkła by powstało😜

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Myślałem o plantacjach które sam posadzilem.🤣

Czyli do połowy lipca nie kupujesz?🤣

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

To jest chyba na tej zasadzie że ten mały może sobie poskakać jak pacynka ciągnięta za sznureczki przez tego drugiego.

W większości tak jest. 

Opublikowano

Ważne kto płaci za towar, a nie wyższą cenę oferuje🤭

Opublikowano (edytowane)

Zdrowy rozum zabroni. Kupować 

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

Poważnie tak powiedziałeś .

Ludzie mają to gdzieś , skąd to jest byle było i taniej .

W ten sposób wszystko sprowadzą z Ukrainy i będą sprzedawać i nie tylko Lidl , POZOSTAŁE TEŻ .

NIE SĄ NASZE SKLEPY .

Polska gospodarka będzie siadać tym bardziej , same markety wykończą .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Kupisz taki?.

Wiesz jakie tam normy, czym pryskane te buraczki cukrowe były?

A potem rozpaczasz że ludzie coraz słabsi?

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Ludzie mają to gdzieś , skąd to jest byle było i taniej .

No i teraz ujawniłeś głęboko  skrywaną acz niewygodną prawdę.😂 Resztę opowieści o segmencie "premium" se można między bajki włożyć.🤣

• Like 1
Opublikowano

Pytanie. Co wpisać jako login do ewniosku. PL i 12 cyfr, tylko 12 cyfr czy tylko 9 ? Żadna opcja nie przechodzi. klikając później zaloguj się, pojawia się komunikat "nie udało się wykonać operacji".

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v