Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.04.2023 o 23:11, Roman176 napisał:

pajac i tyle z ciebie ... gówno wiesz i tyle powiedz z której kopalni oprócz bogdanki sie zle pali albo najlepsze który nie spełnia norm czekam na odp ........... zobaczymy ile inteligencji z ciebie pewna stacja próbowała robić gówno  ale to antypolska stacja jak z ciebie Polak

1. Ustosunkujesz się do swojego kłamliwego stwierdzenia, że wegiel z krajowych kopalni jest 100PLN droższy w KDW niż w kopalni, czy uznajesz, że nie ma tematu, panie ryży pinokio 😜 bo narzut jest o wiele większy niż 100 PLN?

2. Nie pisałem, że się źle pali, tylko, że po zawieszeniu norm, PGG wypuszcza na rynek gorszy towar niż standardowo (poświadczone, od użytkowników ekogroszku, którym piece wywalały błędy i gasiły się czego nie było wcześniej) ale dzięki za info, że Bogdanka, robi z ludzi idiotów sprzedając gówno w cenie normalnej.

3. Standardowy argument złodziei i wszelkiego autoramentu cwaniaków, psioczysz na nieudolne, skorumpowane władze, toś antypolak.

4. Jak normy na węgiel zostały zawieszone to nie ma mowy o spełnianiu czegokolwiek, masz nawet link. Co prawda dyskusja z toba to jak kopanie się z koniem, ale co tam mam chwilę czasu, mogę potrenować cierpliwosć w rozmowie z idiota.

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zapowiedziało przedłużenie zawieszenia norm jakości węgla dla gospodarstw domowych nawet do kwietnia 2023 roku.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20220002856/O/D20222856.pdf

w drozszej cenie dostajemy niepełnowartościowy produkt, w kopaniach chyba pracują  tylko Żydzi i górale bo oni potrafią dutki liczyc i z ludzi zdzierać, na elementarną uczciwość miejsca nie ma.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
16 godzin temu, witejus napisał:

Przypominam że polskie uczelnie są w ogonach rankingów od lat, a nie od teraz za kadencji Czarnka, tak było za Giertycha, za ministrów z PO.

w kolonialnym kraju szkoły niepotrzebne, ciesz się, że masz jakiekolwiek nawet w 5 setce. A na efekt Czarnka trzeba poczekać, ale biorąc pod uwagę, że PIS czerpie wzorce edukacji, propagandy i kształtowania światopoglądu, ze wschodu to nie trzeba gdybać, wiemy co nas czeka.

BTW. nie, żeby władza w przyszłości nawet jak się zmieni chciała to odkrecić. Czy będzie PIS, PO czy nie daj boże konfa to i tak utrzyma tą tendencję, bo prostym, zindoktrynowanym ludem łatwiej się rządzi.

Opublikowano

5 godzin temu, Takeda napisał:

Czy będzie PIS, PO czy nie daj boże konfa to i tak utrzyma tą tendencję, bo prostym, zindoktrynowanym ludem łatwiej się rządzi.

Zwłaszcza kiedy za rządzenie biorą się ludzie będący równie dobrze zindoktrynowani i wierzący w swoją nieomylność. 😂 A kiedy zapali im się koło dupska, to nie będzie chwili refleksji, tylko jeszcze mocniejszy nacisk na ideolo oraz propagandę. Wzorce wypracowane w czasach minionych i powielane dzisiaj.

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Zwłaszcza kiedy za rządzenie biorą się ludzie będący równie dobrze zindoktrynowani i wierzący w swoją nieomylność. 😂 A kiedy zapali im się koło dupska, to nie będzie chwili refleksji, tylko jeszcze mocniejszy nacisk na ideolo oraz propagandę. Wzorce wypracowane w czasach minionych i powielane dzisiaj.

Nikt teraz o tym nie powie , bo czas Przedwyborczy , Ukraina będzie przyjęta do Unii .

Czas się  przebranżowić w rolnictwie , Polskim z takich upraw jak PSZENICA I RZEPAK .

kto myśli że , Ukraina  nie będzie należeć do Unii , to mocno myli .

Opublikowano
Dnia 16.04.2023 o 16:56, jacus napisał:

dokladnie tak jest startuja ,wlaczaja autopilota i moga sobie odpoczywac..

w smolensku tak ladowali- nic nie widzac i nie majac pojecia gdzie sa i na jakiej wysokosci, nie patrzac na wskazania urzedzen pokladowych , bez znajomosci jezyka rosyjskiego.

Skoro latanie jest takie proste to po co te wszystkie szkolenia, klasy ? Wystarczy 20 godzin kursu i już można fruwać. Co do drugiej Twojej wypowiedzi, rozumiem że byłeś wtedy w kokpicie i widziałeś co się tam działo ? W tamtym czasie był w Wiadomościach etatowy "ekspert" lotnictwa. pojawiał sie praktycznie w każdym wydaniu i tak opowiadał jakby był w czasie katastrofy w kokpicie. Może to Ty byłeś ?

Dnia 16.04.2023 o 16:58, galan99 napisał:

.

Pytany o swoje spotkanie ze Sławomirem Mentzenem, Leszek Balcerowicz odpowiada, że ani on, ani Mentzen nie nadają się do luźnych pogawędek. - Starałem się spotykać z ludźmi, którzy są interesujący, ale z którymi poglądami nie muszę się w 100 proc. zgadzać. Do tej kategorii zaliczam pana Mentzena – tłumaczy. Jego zdaniem „przynajmniej część działań i wypowiedzi sygnalizowałaby”, że nacisk współprzewodniczącego Konfederacji na wolność rynkową nie jest koniunkturalny.

- Jak patrzę na programy, to najwięcej nacisku na wolność gospodarczą znajduję w tej chwili w Konfederacji, ale zadaję sobie pytanie, co to jest Konfederacja i kto ją reprezentuje – powiedział Leszek Balcerowicz.

Ciekawe dlaczego nagle teraz Balcerowicz zainteresował się lub odkrył Mentzena, skoro facet od kilku lat stara się być aktywny politycznie ? Przypadek czy celowe działanie ? @Ulman co Ty na to ?

Dnia 16.04.2023 o 19:46, mirro napisał:

Piloci cywilni zlali by całe towarzystwo, piznęli drzwiami do kokpitu i wywiesi kartkę "nie przeszkadzać". Jedynie co by zapytali, to czy wracamy, czy lądujemy na zapasowym.

Piloci wojskowi tego nie zrobią. Szczególnie z przełożonym na pokładzie i w sytuacji kiedy słyszy sie że to rozkaz. Potwierdza to stwierdzenie "ktoś za to beknie".

Tak, wsiadają i lecą dostają wysokość korytarz. Kontrola obszaru prowadzi dokąd może a potem przejmuje ich następna. Kontrola lotniska przejmuje ich przed lądowaniem, bo to ona zabezpiecza ruch w rejonie lotniska. Tu akurat było nie lotnisko, tylko kartoflisko albo pastwisko i takie mieli wyposażenie.

Nie rozumiem do czego zmierzasz. Ale to że był określony jako cywilny nie zmienia faktu że za sterami siedzieli żołnierze. A czy rozwiązuje się firmę? Ano widać tak, bo pułk transportowy jednak rozwiązano.

Jest takie powiedzenie, szef ma zawsze rację. Nie ważne jaki. Ile razy sprzeciwiłeś się swoim w pracy lub lepszy przykład ile razy podwładni lub Twoi pracownicy sprzeciwili się Tobie ? Tam było podobnie. Szef to szef. To że cywil nie zna się na lotnictwie, czyli na razie nie ma decyzji prezydenta, nie oznacza że dowódca sił zbrojnych też się nie znał. Chociaż zastanawiam się co znaczyło "Zmieścisz się śmiało.

Czyli jednak dostają jakieś namiary, pogodę. O to mi chodziło. Sami sobie z sufitu tego nie biorą. Jeżeli wojskowe meteo tak działa to co mówić o cywilnym ?

Co do lotniska. Ciekawe ile jest prawdy w tym, że Lot odmówił kancelarii premiera wypożyczenia samolotu na 7 kwietnia gdy dowiedział się gdzie miałby lecieć i dlaczego kancelaria chciała wypożyczyć samolot skoro miała swój rządowy ? Dużo pytań się nasuwa  i nie mam na myśli teorii Macierewicza czyli zamachu jakby co. Dla mnie ten raport jest tak samo wiarygodny jak raport Maku na marginesie.

Celowo nie pisałem o co mi chodzi ale między Tobą a hubertusem jest duża przepaść na Twoją korzyść :).

Rosjanie powinni poprosić o dokumentację z lotu z 7 kwietnia bo lot 10 to była kopia tamtego według mnie. Co do firmy faktycznie dziwne że zamiast zwolnić "prezesa" to rozwalono firmę. Tam był duży bałagan. I @jacus Protasiuk w tamtym czasie był najlepiej wyszkolonym z największą liczbą wylatanych godzin na Tupolewie pilotem. Język rosyjski znał bardzo dobrze. On się komunikował 7 kwietnia z wieżą jako drugi pilot i 10 jako pierwszy.

Trochę chaotyczny post ale zmęczony jestem.

Dnia 20.04.2023 o 09:59, galan99 napisał:

Siemoniak przedstawia plan Platformy Obywatelskiej po wygranych wyborach. Pięć pierwszych decyzji

Babciowe, kredyt 0 proc., liberalizacja prawa przerywania ciąży, podwyżki dla sfery budżetowej o 20 proc. i zmniejszenie składek zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców — to według wiceprzewodniczącego PO Tomasza Siemoniaka pierwsze pięć decyzji rządu Platformy po wygraniu wyborów.

ROLNIKACH NAWET NIE WSPOMNIANO ANI SŁOWA .

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/siemoniak-piec-pierwszych-decyzji-platformy-obywatelskiej-po-wygranych-wyborach/4ycyqxe,79cfc278

Na czym te banki będą zarabiać, skoro będzie 0 procent ? Zmniejszenie składek zdrowotnych. To służba zdrowia całkiem upadnie. Babciowe i podwyżki to budżet jeszcze uciągnie ? Ile osób się na te bajki nabierze ?

Dnia 20.04.2023 o 15:57, Bogdan_ja napisał:

opowiadaj o tych bisnesach ..co tam jeszcze robiłeś i gdzie ...a butle z gazem ladowałeś 😜 hoho trza mieć łeb do interesa ...🤭 gdzie się jeszcze poniewierales i upodlales dla nędznego grosza 🤔

Żadna praca nie hańbi.

Dnia 20.04.2023 o 17:59, jacus napisał:

przyjmuje zaklady o transporter wodki- czy prezes trafi na rakowiecka czy ogarek do choroszczy ..

obydwoje maja jedno wspolna ceche-konar juz dawno nie plonie, a i ogien z niego byl slaby 

Obydwaj bo to rodzaj męski.

Opublikowano
2 godziny temu, dsbh napisał:

Ile razy sprzeciwiłeś się swoim w pracy lub lepszy przykład ile razy podwładni lub Twoi pracownicy sprzeciwili się Tobie ?

Parę razy zdarzyło mi się, w tym trzy razy stawałem do raportu służbowego, raz na wniosek przełożonego, dwa razy na własny wniosek. W tym wszystkim jednak zawiodłem, ponieważ w jednym przypadku nie zawlokłem przełożonego przed oblicze prokuratora i skończyło się to tragicznie. Jeden nie żyje, jeden wylądował w więzieniu.

2 godziny temu, dsbh napisał:

Protasiuk w tamtym czasie był najlepiej wyszkolonym z największą liczbą wylatanych godzin na Tupolewie pilotem. Język rosyjski znał bardzo dobrze.

Pierwszy w takich warunkach nie powinien zajmować się komunikacją w języku rosyjskim  z kontrolą naziemną,  Miał w ciul danych do analizowania w końcowej fazie podejścia i to co przekazuje wieża, powinien dostawać od drugiego po polsku, Nie da się tak pracować, szczególnie kiedy działasz pod presją i żadnych systemów wspomagających.

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Parę razy zdarzyło mi się, w tym trzy razy stawałem do raportu służbowego, raz na wniosek przełożonego, dwa razy na własny wniosek. W tym wszystkim jednak zawiodłem, ponieważ w jednym przypadku nie zawlokłem przełożonego przed oblicze prokuratora i skończyło się to tragicznie. Jeden nie żyje, jeden wylądował w więzieniu.

Pierwszy w takich warunkach nie powinien zajmować się komunikacją w języku rosyjskim  z kontrolą naziemną,  Miał w ciul danych do analizowania w końcowej fazie podejścia i to co przekazuje wieża, powinien dostawać od drugiego po polsku, Nie da się tak pracować, szczególnie kiedy działasz pod presją i żadnych systemów wspomagających.

Aby na bieżąco rozmawiać w obcym języku, należy go używac praktycznie na codzień. Taka sytuacja miała miejsce w naszym lotnictwie wojskowym do 1989 roku, gdy po naszym niebie latało więcej ruskich jak naszych samolotów. Ta ekipa bez problemów porozumiewała się po rosyjsku. Niestety, ukończenie kursu z certyfikatem nie spowoduje, że możesz płynnie przejść z jednego języka na drugi, niezależnie , który to język. Poza tym angielski używany jest powszechnie na całym świecie, a rosyjski tylko w kilku krajach.

Ja po ponad 30 latach posługiwania się rosyjskim bez problemu mogę posługiwac się zamiennie tym językiem, ale już pół roku przerwy i człowiek się chwilami zacina.

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Ja po ponad 30 latach posługiwania się rosyjskim bez problemu mogę posługiwac się zamiennie tym językiem, ale już pół roku przerwy i człowiek się chwilami zacina.

Wszystko jest OK kiedy łapiesz się na tym że zaczynasz chwilowo  myśleć w tym języku. Ale kiedy dochodzi stres tłumaczenie sobie w obie strony może być zabójcze. Móglbym tu podać przykład Pana majora który chciał zaistnieć i koniecznie złapał za radio aby wskazywać cele dla śmigłowców wsparcia. No i kuźwa nie wyszło. A o mało nie skończyło się tragedią. Pewne formułki wchodza mocno do bani i w takich sytuacjach działa się instynktownie, 

Opublikowano

Jakoś w angielskim ludzie działają na całym świecie - też są pomyłki, ale jest powszechniejszy w użyciu i z tego względu pewne pojęcia sa ustandaryzowane

w rosyjskim tak nie ma, szczególnie na małych lokalnych obiektach

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jahooo napisał:

w rosyjskim tak nie ma, szczególnie na małych lokalnych obiektach

I dlatego samolotu z prezydentem nie wysyła się na małe, prowincjonalne lotnisko, tylko leci do np Moskwy i trudno, potem się jedzie samochodem, a nie potem zrzuca winę na Rosjan, że na małym, prowincjonalnym, praktycznie nieużywanym lotnisku jakaś lampka nie działała ...

Było lotnisko w Moskwie, w Briańsku, jedno 400km od Katynia, drugie 200km od Katynia, i tam można było liczyć na to, że lotnisko jest w pełni sprawne a obsługa wie doskonale jak się obługuje samoloty typu Tu-154 a nie małe MiG-i albo Su.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

O rekordowych dopłatach do 2200 zł do zbóż nie słyszałeś , ci co mają zboże wezmą krocie za fri a ci co posprzedawali niby drożej dostaną gówno .

Gówno do sprzedanej kukurydzy dostanę a nie dopłaty ... Bo dopłaty są tylko jak sprzedasz podmiotowi skupowemu, a jak sprzedasz rolnikowi który ma kurniki, to już się nie należy ...

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Gówno do sprzedanej kukurydzy dostanę a nie dopłaty ... Bo dopłaty są tylko jak sprzedasz podmiotowi skupowemu, a jak sprzedasz rolnikowi który ma kurniki, to już się nie należy ...

Kiedy sprzedałeś ? dlaczego kurnik nie wystawił ci faktury ? no i skąd miałeś wiedzieć że będą tak duże dopłaty .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Kiedy sprzedałeś ? dlaczego kurnik nie wystawił ci faktury ? no i skąd miałeś wiedzieć że będą tak duże dopłaty .

Jestem VAT-owcem i to ja wystawiam fakture, mam z grudnia, stycznia, lutego i marca, bo zazwyczaj sprzedaje tzw.partiami, a nie wszystko na raz, żeby jakoś sobie uśrednić cenę. Ale sprzedałem na kurnik a nie do skupu i się nie należy, przynajmniej tak mówią w ARiMR, wniosek do rozpatrzenia przyjęli ale czy będą pieniądze to nie wiadomo... 

Zresztą, co się dziwić, oni pomoc liczą na 3-4 mln ton, gdy zbóż w Polsce się produkuje 27 mln ton ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
17 godzin temu, Takeda napisał:

1. Ustosunkujesz się do swojego kłamliwego stwierdzenia, że wegiel z krajowych kopalni jest 100PLN droższy w KDW niż w kopalni, czy uznajesz, że nie ma tematu, panie ryży pinokio 😜 bo narzut jest o wiele większy niż 100 PLN?

jakiś idiota wkleił koszt transportu ........    223zł   bystry jak woda w kiblu ja też płace za transport z kopalni ale brawo 

2. Nie pisałem, że się źle pali, tylko, że po zawieszeniu norm, PGG wypuszcza na rynek gorszy towar niż standardowo (poświadczone, od użytkowników ekogroszku, którym piece wywalały błędy i gasiły się czego nie było wcześniej) ale dzięki za info, że Bogdanka, robi z ludzi idiotów sprzedając gówno w cenie normalnej.

jeszcze raz napisze gdzie ppg wpuszcza gorszy towar ? z inny niż swój link dane albo coś ........ jakie zawieszenie norm ? 

3. Standardowy argument złodziei i wszelkiego autoramentu cwaniaków, psioczysz na nieudolne, skorumpowane władze, toś antypolak.

jak coś powiem to fakty a nie bełkot 

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zapowiedziało przedłużenie zawieszenia norm jakości węgla dla gospodarstw domowych nawet do kwietnia 2023 roku.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20220002856/O/D20222856.pdf

tępy buraku to było po to żeby Bełchatów i inne kopalnie odkrywkowe mogły sprzedać również węgiel pracownicy Bełchatowa i Turowa jak i emeryci i innych odkrywek mają w naturze 6 ton wegla za prace rocznie ale nie mogli go brać  bo ustawa zakazywała jak przywrócenie flot i mułów 

ustawa pierdolnietej opozycji nie przewidziała ze brunatny węgiel jest też spalany w piecach specjalnych 5 klasy 

https://atmos.mora.com.pl/kotly-na-wegiel-brunatny-i-drewno.html?gclid=EAIaIQobChMI5pyf36rA_gIVpAZ7Ch0vNQhpEAAYASAAEgIIivD_BwE

w drozszej cenie dostajemy niepełnowartościowy produkt, w kopaniach chyba pracują  tylko Żydzi i górale bo oni potrafią dutki liczyc i z ludzi zdzierać, na elementarną uczciwość miejsca nie ma.

to bierz tira i za***rdalaj na kopalnie 

Opublikowano
10 minut temu, Roman176 napisał:

to bierz tira i za***rdalaj na kopalnie 

Roman, pod która kopalnię mam podjechać żeby se wziąć tego węgla w końcu. I po ile będzie. Załatw sprawę a nagroda Cię nie minie.

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

O rekordowych dopłatach do 2200 zł do zbóż nie słyszałeś , ci co mają zboże wezmą krocie za fri a ci co posprzedawali niby drożej dostaną gówno .

A to są już? Gdzie można składać wnioski?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v