Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak teraz PiS u władzy to prawda , żeby do koryta się dostać to samo by zrobili byle tylko , PiS wywalić od władzy , namawianie przez Tuska . Do marszu przeciwko legalnie wybranej władzy .

Rząd Olszewskiego został odwołany w ciągu 15 godzin od dostarczenia listy Macierewicza do Sejmu. Wniosek o natychmiastowe odwołanie premiera i rządu złożył prezydent Lech Wałęsa. 5 czerwca 1992 Waldemar Pawlak został desygnowany przez Lecha Wałęsę i Sejm na stanowisko prezesa Rady Ministrów.

Walka o władzę bywa różna , czasem krwawa .

Zamach majowy Józefa Piłsudskiego – okoliczności

„W historiografii, nie wspominając nawet o różnej wartości wystąpieniach publicystycznych, dominuje […] przeświadczenie, że Piłsudski zamierzał złamać konstytucję, rząd, bez względu na wewnętrzny i zewnętrzny kontekst, wziąć siłą. I nadać jej dyktatorski charakter. To, że ostatecznie tak się stało, wcale jednak nie oznacza, że był to jedyny brany przez Piłsudskiego pod uwagę wariant rozwoju wydarzeń”.

https://histmag.org/Zamach-majowy-Jozefa-Pilsudskiego-okolicznosci-6682

Edytowane przez galan99
Opublikowano
mirro napisał:

Oooooo odnalazł się mój ulubieniec, co wyczyścił za kład w Dwikozach z maszyn, pozostawiając same mury.😂

Jakoś nikt mu majątku nie potrafi zająć, a majątek jeździ po Polsce. Jest też sprawa drugiego zakładu w Annopolu, ale widać nasi nie mogą nawiązać łączności z włąsnym rozumem. Brawo PiS.😂

https://wiadomosci.wp.pl/jaroslaw-kaczynski-bedzie-placil-jak-za-zboze-ujawnia-sie-nowa-grupa-oburzonych-na-wsi-6889110880860736a

Są owoce to wyjdzie pewno i cukier... A wiecie, że Ukraina produkuje też mąkę?

Opublikowano
14 godzin temu, galan99 napisał:

Tak i co , po tym .

Polska wróciła na mapę świata i to się liczy , jak by był dziś taki władca , nie było by takiej rozpierduchy .

Królowie też , byli innych narodowości w Polsce .

ja ...Polska koniem by stała 🤭

A tak kotem śmierdzi 🤣🤣🤣🤣🤣

18 godzin temu, jacus napisał:

w odroznieniu od was mysmy mieli glowe do biznesow , wy nadawaliscie sie jedynie  do roboty w polu, u nas ziemi  bylo malo wiec trzeba bylo dorabiac, handel,rzemioslo bylo w rekach polskich..

A to temu polana targales w lesie i krowy nie swoje doiles 🤭...Dla mnie to bardziej pod najemnego  parobka podchodzi ....A ty to biznesem nazywasz ...hoho 🤣🤣🤣🤣🤣😭

małorolny zawsze ma mało ziemi ...toć to dziedziczne uposledzenie 😜

• Haha 1
Opublikowano
"Zboże ma przejeżdżać przez Polskę. Wszystkie wieści, że są znaczące ilości zboża [z Ukrainy], są nieprawdziwe. " Kaczyński w Kurniku, lato 2022.
Zdjęcie
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, galan99 napisał:

Józef Piłsudski , to była gość , nawet sam Adolf miał do niego szacunek , na wawelu nakazał postawić strasz na jego grobowcu .

Bereza Kartuska, zamach stanu, czystki i przekręty w armii (ach ten owies i konie zamiast nowoczesności), bezrobocie, analfabetyzm, otaczanie się ludzmi miernymi w poxniejszym okresie gdy zdobył pełnie władzy. Jego zmysł strategiczny i taktyczny to mit, zwłaszcza "geniusz" w bitwie warszawskiej Cham nad chamy. No ale lepiej być watażką w bananowym kraju niż szeregowym oficerem w obcej armii.

Piłsudski był w dobrym miejscu i czasie, przerost formy nad treścia, ale jaki kraj taki dyktator. Wałęsa też jest symbolem z zasługami za to, że rozwalił komunę w Polsce, a jaka była rzeczywistośc to wiemy.

A mroczna strona Piłsudskiego jest o wiele wieksza niż tu tylko na chybcika wymieniłem

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

mąż stanu nie organizuje przewrotu aby mordować rodaków ,legalnie wybranych w wyborach ...mordowanie ludzi aby przejąć władze to nie są zasługi tylko zbrodnia 😜

trzeba pamietac ze polska  otoczona zewszad wrogami, pograzona w kryzysie gospodarczym i politycznym byla na skaju samozaglady..

latwiej bylo obalic rzad niz pol litra samogonu, 

to myslenie ahistoryczne-oderwane od kontekstu

ci co poszli siedziec w 26 w 41 w anglii posadzili tych co ich zamkneli..

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

ja ...Polska koniem by stała 🤭

A tak kotem śmierdzi 🤣🤣🤣🤣🤣

A to temu polana targales w lesie i krowy nie swoje doiles 🤭...Dla mnie to bardziej pod najemnego  parobka podchodzi ....A ty to biznesem nazywasz ...hoho 🤣🤣🤣🤣🤣😭

małorolny zawsze ma mało ziemi ...toć to dziedziczne uposledzenie 😜

a ty komu swoje hektary zapisze jesli nie masz i pewnie nie bedziesz mial nastepcow ???  muzulmanie za darmo wezma

orawiok by co zrobil wnuki a ty go prokuratorami straszysz 🤣

co ty masz z tym parobkiem -dniem i noca myslisz o nim ? nawet on juz uciekl od ciebie ? za duzo s-m ??

Opublikowano (edytowane)

o proszę pociotek o następcy pisze 🤭🤣🤣🤣🤣🤣

łorowiok to taki sam majster jak ty ...🤭

sobie nie zrobił to i tobie nie pomoże 🤔

opowiadaj o tych bisnesach ..co tam jeszcze robiłeś i gdzie ...a butle z gazem ladowałeś 😜 hoho trza mieć łeb do interesa ...🤭 gdzie się jeszcze poniewierales i upodlales dla nędznego grosza 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

poka tego syna co go nie zrobiłeś ...opowiadaj o nim 🤭

ja nie mam żadnego problemu żeby coś pokazać bo nie jestem nedorzem i pociotkiem 😜

większej kaleki od ciebie to tu nie ma 🤣🤣🤣

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

pierdel czeka na jareczka 🤣

przyjmuje zaklady o transporter wodki- czy prezes trafi na rakowiecka czy ogarek do choroszczy ..

obydwoje maja jedno wspolna ceche-konar juz dawno nie plonie, a i ogien z niego byl slaby 

Opublikowano (edytowane)

ty se możesz przyjmować fochy nie zdupconej zonki co idzie do drugiego pokoju zrobić se radość 🤣🤣🤣🤣🤣

Dnia 21.01.2023 o 22:37, jacus napisał:

a teraz kobiety wiecej pija- nie wiem co lepsze ?? baby jak popija to zaczynaja plakac,jakies pretensje do chlopow maja,ida spac do innego pokoju -wasze tez tak maja 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano

Będzie szedł , nikt tego nie zatrzyma , może na chwilę przetrzyma za 30 srebrników .

Od dziś 00 będzie jechać pszenica z Ukrainy na port i zasypią port na 8 miesięcy .

Krajowa pszenica będzie sobie czekać na lepsze czasy .

Opublikowano

a propo dyskusji miedzy tvn a tvp czeslaw milosz fragment

Wspomniałem Campo di Fiori
W Warszawie przy karuzeli,
W pogodny wieczór wiosenny,
Przy dźwiękach skocznej muzyki.
Salwy za murem getta
Głuszyła skoczna melodia
I wzlatywały pary
Wysoko w pogodne niebo.

Czasem wiatr z domów płonących
Przynosił czarne latawce,
Łapali skrawki w powietrzu
Jadący na karuzeli.
Rozwiewał suknie dziewczynom
Ten wiatr od domów płonących,
Śmiały się tłumy wesołe
W czas pięknej warszawskiej niedzieli.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v