Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
PIS znalazł remedium na problemy rolników-dopłata do zboża, powszechny skup i dopłata do nawozów,zakaz wwozu zboża z. Problemu to nie rozwiązuje bowiem nadal ukraińskie zboże jest na naszym rynku, nie wiadomo gdzie zostało już przetworzone. Nie wiemy czy nie ma ukraińskiej mąki? Jest to działanie obliczone na uspokojenie rolników tyle że zapłacimy za to my albo w podatkach albo co gorsza w inflacji(jeżeli to będą pieniądze z drukarki). Rozwiązaniem chroniącym obywateli,promującym polskich uczciwych producentów byłoby ścisłe kontrolowanie tego co do nas wjeżdża,nakładanie ograniczeń-tak jak to miało miejsce w przeszłości wobec nas. W przeszłości niska jakość przedmiotu wymiany handlowej stanowiła podstawę do zamrożenia tejże,nie ma powodu żeby w tym wypadku było inaczej.
Należy w tym momencie w trybie natychmiastowym dokonać kontroli w zakładach produkcyjnych korzystających ze zboża/mąki,niezwłocznie wyeliminować z rynku produkty niespełniające norm,przywrócić kontrolę tego co do nas wjeżdża i pozwolić rolnikom sprzedać zdrowy produkt zalegający u nich w miejsce tego wyeliminowanego kontrolami, plus ewentualne nałożenie obowiązku reeksportu zboża niskiej jakości na koszt importera.
Opublikowano

Kijowski klaun podejmowany hucznie przez warszawskich ćwierćinteligentów z PiS,w bluzie z symbolem na ramieniu nazistowskiej,ludobójczej OUN-M, Banderowska,neonazistowska symbolika prezentowana zupełnie otwarcie,kodeks karny w Polsce to w rzeczywistości farsa

Zdjęcie

Opublikowano

Sukces” partii rządzącej jest w pełni zasłużony. Przez siedem lat infekowano polaków taką dawką propagandowej trucizny i zakażano taką ilością aktów zaprzaństwa, łajdactwa i głupoty, że, nie tylko rozumienie dobra i zła uległo zatarciu, a przyzwolenie na zło przerosło wszelkie

Zdjęcie

Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/dzialania-macierewicza-lawina-komentarzy-w-sieci-6887943200644032a

"W związku z tym wydarzeniem Antoni Macierewicz przekazał, że podkomisja złoży "zawiadomienie o podejrzeniu przeprowadzenia zamachu na życie prezydenta Lecha Kaczyńskiego i morderstwa 95 osób przez bezprawną ingerencję dokonaną na wojskowy samolot Tu-154M".

Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości co to za typ człowieka Pan Antonii Maciarewicz? Nawet pani Waserman mówiła że już są zmęczeni tym cyrkiem i teraz czekają na opinię zamówioną u zagranicznych ekspertów przez prokuraturę.  Opinia będzie najpierw tłumaczona z języka angielskiego technicznego ( co zajmie ładny czas bo tego będzie w ch*j), potem prokuratura odczyta ją w języku polskim i zdecyduje czy opinia odpowiada na zadane pytania i jest coś warta, potem zapoznaja z nią rodziny ofiar a potem będą się dalej zastanawiać jak tu powiedzieć ludziom że przez te lata byli robieni w ciula.🤣

Opublikowano
18 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Oczywiście że umieją liczyć bo za PO inflacja 3 % podwyżka 3 % za PIS inflacja 19 % podwyżki 14 % .

Czyli za PO zarabiał 3000 zł dostał 90  zł a teraz zarabia 4000 zł podwyżka 560 zł czyli pensja 3090 zł była dla nauczyciela lepsza niż 4560 zł ?

Pięknie się samo zaorałeś. Wykazałeś, że za pisu człowiek traci o ile za po wychodził na zero.

16 godzin temu, dsbh napisał:

Słyszałeś nowego ministra ? Cel to opróżnienie magazynów do żniw, to już daje do myślenia. Bierzesz dopłaty do nawozów 🤔 ?

Opróżnić to się minister może rano po śniadaniu lub przed. Wiesz ile to jest zboża? Jak chcesz to opróżnić wywieźć za stodołę? Czy ty myślisz w ogóle coś sam. Oficjalne info to 4 mln ton zboża a ile jeszcze mają nasi rolnicy u siebie. Wiesz ile ciężarówek potrzeba by wywieźć to do portu wiesz ile statków potrzeba by to wywieźć w świat? A dokąd wieźć? Mamy jakichś nabywców już? Ty myślisz czy tylko łykasz pisowski kit.

Tak jak będą dopłaty do nawozów to będę brał bo tym gamoniom daję tyle w podatkach, ze choć coś sobie odbiorę.

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Ulman napisał:

Żeby to jeszcze dziennikarz pytał...... Minister taki popis dał w sejmie 

Dlatego dziennikarze powinni dopytać pana ministra co miał na myśli. A tak to są dla mnie statyści, którzy rejestrują tylko wypowiedzi a resztę zrobi wydawca w studio.

15 godzin temu, ws71 napisał:

Chcieli poznać czym kierują się nasi piloci w skrajnie niebezpiecznych warunkach pragnący za wszelką cenę wylądować bez wzgledu na okoliczności?

Jeżeli chodzi o Smoleńsk to ze stenogramów wynika że piloci nie byli samobójcami i nie chcieli lądować za wszelką cenę.

Jak taki lot wygląda ? Piloci wsiadają o 7 ej do samolotu, ustawiają gps na Smoleńsk na przykład i lecą sobie ?

7 godzin temu, mirro napisał:

Bo tak jedna , jak druga katastrofa były do siebie podobne. Trudne warunki, piloci wojskowi. 

Lot Tupolewa podobno był cywilny. Odpowiesz na poprzednie pytanie. Gdy w firmie  dochodzi do zaniedbań, to rozwiązuje się firmę czy zwalnia prezesa ?

23 minuty temu, hubertuss napisał:

Opróżnić to się minister może rano po śniadaniu lub przed. Wiesz ile to jest zboża? Jak chcesz to opróżnić wywieźć za stodołę? Czy ty myślisz w ogóle coś sam. Oficjalne info to 4 mln ton zboża a ile jeszcze mają nasi rolnicy u siebie. Wiesz ile ciężarówek potrzeba by wywieźć to do portu wiesz ile statków potrzeba by to wywieźć w świat? A dokąd wieźć? Mamy jakichś nabywców już? Ty myślisz czy tylko łykasz pisowski kit.

Tak jak będą dopłaty do nawozów to będę brał bo tym gamoniom daję tyle w podatkach, ze choć coś sobie odbiorę.

Zabrakło mi emotikon, gdy to przeczytałem :ph34r:. Rozłóżmy twoją i moją wypowiedź na czynniki pierwsze. Może do ciebie dotrze co chciałem powiedzieć a nie to co ty chciałeś usłyszeć.

Czyżby wiedzieli, ze na żniwa zboża z PL nie da się wywieźć i będzie tanio

Otóż nowy minister rolnictwa stawiając za cel opróżnienie magazynów na nowy sezon, zdaje sobie sprawę, że Polska jest zawalona zbożem. Nie mówi o skupie zboża, bo gdzie miałby go magazynować skoro magazyny są pełne ? Gdybyś poczytał to wcześniej przy rezygnacji Kowalczyka twierdziłem, że albo zrezygnował bo sytuacja go przerosła albo został zmuszony a na jego miejsce został powołany nowy minister aby uspokoić emocje. Nie zdziwię się gdy do wyborów będziemy mieć jeszcze jednego ministra bo obecny też zrezygnuje. Na marginesie zboże z Ukrainy miało chyba trafić do głodującej Afryki a tym czasem zawaliło Europę i co ta Afryka teraz zrobi :ph34r:. (sarkazm)

Jeżeli dalej nie zrozumiałeś sensu tej wypowiedzi, to trudno 😂 🤣.

Opublikowano

@dsbh nie uprawiaj tutaj tej demagogii nie adwokatuj ministrom. Każdy normalny wie, że nie dadzą rady wywieźć tego zboża do żniw co mają nakupione plus tego co leży u nas rolników. Więc możesz sobie rozbierać wypowiedzi na czynniki pierwsze a prawda jest prosta krótka i zwięzła. Od końca czerwca z powrotem ruszą do nas płody z UA. i na żniwa będziesz z nimi konkurował na skupach. Więc po co przytaczasz tu jakieś dyrdymały wypowiadane przez ministra i ludzi pisu. 

• Thanks 1
Opublikowano
23 godziny temu, Ulman napisał:

Uwaga! 

Zadanie dla Romana, galana i innych pisowców

Minister Czarnek powiedział wczoraj coś takiego 

"Minister edukacji i nauki, zwracając się do opozycji, powiedział, że trzymali Polaków, także nauczycieli na wynagrodzeniu minimalnym o 100 procent niższym, niż teraz. "

Co o tym myślicie?

w tym samym wystapieniu wytykal bledy we wniosku opozycji.

21 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

@radekz200 jak mówisz? te czy te na motur brać?

Dark Knight

BATMAN JET COURT LOW, BLACK, packshot

ten model nazywa sie - kryzys wieku meskiego....

20 godzin temu, radekz200 napisał:

tylko takie 😛

C6FFBEB5-86BA-4AF6-916B-A12BD3662735.jpeg

po dnia i cala noc w takich chodzilem -to bylo jedyne bugatti na jakie mnie stac.

2 godziny temu, dsbh napisał:

Dlatego dziennikarze powinni dopytać pana ministra co miał na myśli. A tak to są dla mnie statyści, którzy rejestrują tylko wypowiedzi a resztę zrobi wydawca w studio.

Jeżeli chodzi o Smoleńsk to ze stenogramów wynika że piloci nie byli samobójcami i nie chcieli lądować za wszelką cenę.

Jak taki lot wygląda ? Piloci wsiadają o 7 ej do samolotu, ustawiają gps na Smoleńsk na przykład i lecą sobie ?

Lot Tupolewa podobno był cywilny. Odpowiesz na poprzednie pytanie. Gdy w firmie  dochodzi do zaniedbań, to rozwiązuje się firmę czy zwalnia prezesa ?

Zabrakło mi emotikon, gdy to przeczytałem :ph34r:. Rozłóżmy twoją i moją wypowiedź na czynniki pierwsze. Może do ciebie dotrze co chciałem powiedzieć a nie to co ty chciałeś usłyszeć.

Czyżby wiedzieli, ze na żniwa zboża z PL nie da się wywieźć i będzie tanio

Otóż nowy minister rolnictwa stawiając za cel opróżnienie magazynów na nowy sezon, zdaje sobie sprawę, że Polska jest zawalona zbożem. Nie mówi o skupie zboża, bo gdzie miałby go magazynować skoro magazyny są pełne ? Gdybyś poczytał to wcześniej przy rezygnacji Kowalczyka twierdziłem, że albo zrezygnował bo sytuacja go przerosła albo został zmuszony a na jego miejsce został powołany nowy minister aby uspokoić emocje. Nie zdziwię się gdy do wyborów będziemy mieć jeszcze jednego ministra bo obecny też zrezygnuje. Na marginesie zboże z Ukrainy miało chyba trafić do głodującej Afryki a tym czasem zawaliło Europę i co ta Afryka teraz zrobi :ph34r:. (sarkazm)

Jeżeli dalej nie zrozumiałeś sensu tej wypowiedzi, to trudno 😂 🤣.

dokladnie tak jest startuja ,wlaczaja autopilota i moga sobie odpoczywac..

w smolensku tak ladowali- nic nie widzac i nie majac pojecia gdzie sa i na jakiej wysokosci, nie patrzac na wskazania urzedzen pokladowych , bez znajomosci jezyka rosyjskiego.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Ulman napisał:

Gdzie jest?

.

Pytany o swoje spotkanie ze Sławomirem Mentzenem, Leszek Balcerowicz odpowiada, że ani on, ani Mentzen nie nadają się do luźnych pogawędek. - Starałem się spotykać z ludźmi, którzy są interesujący, ale z którymi poglądami nie muszę się w 100 proc. zgadzać. Do tej kategorii zaliczam pana Mentzena – tłumaczy. Jego zdaniem „przynajmniej część działań i wypowiedzi sygnalizowałaby”, że nacisk współprzewodniczącego Konfederacji na wolność rynkową nie jest koniunkturalny.

- Jak patrzę na programy, to najwięcej nacisku na wolność gospodarczą znajduję w tej chwili w Konfederacji, ale zadaję sobie pytanie, co to jest Konfederacja i kto ją reprezentuje – powiedział Leszek Balcerowicz.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, dsbh napisał:

Na marginesie zboże z Ukrainy miało chyba trafić do głodującej Afryki a tym czasem zawaliło Europę i co ta Afryka teraz zrobi :ph34r:. (sarkazm)

po co miało jechać tak daleko tanie zboże jak klient znalazł sie ledwo za granicą 😄

To było do przewidzenia ale miłość do ukrainy zaślepiła interes rolnictwa

Opublikowano

Opowieści PISowskich aparatczyków że treba wpuścic upaińskie zboże bo inaczej afryka bedzie głodować były zwyczajnym kłamstwem. Afryka dała sobie radę a my mamy przeje....ne

Opublikowano
47 minut temu, hubertuss napisał:

@dsbh nie uprawiaj tutaj tej demagogii nie adwokatuj ministrom. Każdy normalny wie, że nie dadzą rady wywieźć tego zboża do żniw co mają nakupione plus tego co leży u nas rolników. Więc możesz sobie rozbierać wypowiedzi na czynniki pierwsze a prawda jest prosta krótka i zwięzła. Od końca czerwca z powrotem ruszą do nas płody z UA. i na żniwa będziesz z nimi konkurował na skupach. Więc po co przytaczasz tu jakieś dyrdymały wypowiadane przez ministra i ludzi pisu. 

A o czym ja piszę ? Co będą skupować od nas  skupy skoro nie mają zbytu i wstrzymują się z zakupami ? Chyba że u ciebie jest inaczej. Nie będę pisał co było wiosną ale ten co przeinwestował ma przeje.ane w tej chwili.

Wiem co zrozumiesz dosyć szybko :ph34r:. Zły Pis 🤣.

Co do wojny na Ukrainie to zaczyna być dosyć dziwna ale to trzeba spojrzeć na to szerzej nie tylko z poziomu Wiadomości i Faktów. Może lepiej by było gdyby Ukraińcy po aneksji Krymu go odbili.

Opublikowano

@racyl każdy naród chce stanowić o swoim istnieniu. Myślisz, że o nas w różnych zawirowaniach historii nie mówili i nie zastanawiali się tak samo jak Ty? A jednak jesteśmy i mamy swoje miejsce bo byli ludzie często pokolenia ludzi którzy dążyli do tego. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v