Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

gdybys nie byl taki ciemny to bys wiedzial ze i u mnie II klasy madow wislanych nie brakuje 🤣,

to dziwne ze wasze czarnoziemy same rodza a wy ciagnikami na ulice wyjezdzacie bo sie nie oplaci 🤣

w ktorej cerkwi twoich przodkow chrzcili ??? w prawoslawiu  jak wygladaja obrzedy ????

pokazalem ci jak naprawde wyglada ta grzenda bo spod leningradu to nie widac 🤣 

ogarek-tak naprawde to co ty piszesz o innych to jest prawda o tobie-to chyba nawet jakas fachowa nazwe ma...nie wiem czy to sie leczy bo i po co,przynajmniej wtedy jestes szczery..

Madów? Może chodzi ci o mady czyli nie brakuje mad😆. Jak masz pińć hektarów to może to dla ciebie dużo🤣 ale w normalnym świecie to jakieś śmieszne ilości.  Ile raptem tych mad moze być jak tylko wzdłuż wisly która tam ma raptem kilka metrów szerokości? U mnie 3 powiaty dobrej ziemi a ty o jakiś symbolicznych ilościach piszesz Czarnoziemy pięknie rodzą i jak ktoś ma tego dużo a przez upainców traci ciężka kasę to protestuje. Jak ty stracisz 200pln na kilu tonach to śmiech a nie pieniądze. Pewnie by cię paliwo na proteście wiecej wyniosło niż straty na zbożu. O ile by ci traktor odpalił żeby tam dojechać 🤣

Kościołów katolickich jest całkiem sporo ale jak gościu fotografował opuszczone cerkwie to co ty możesz o tym wiedzieć? Z resztą tak samo jak o całym rejonie który znasz tylko z netu😂

I to jest grzęda a nie grzenda🤣

Co to jest ten ament?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Są tacy co powiedzą iż lepiej tak niż po okopach. Narobiło się tych produktów z doklejoną metką po Polsku, są też inne metki oraz metki na metkach. Bardzo urusł ten eksport i mówią o tym eksport polskiej żywności - ja poprawiam na: polski eksport żywności... Ukraińcy produkują zboża, drób, olej... z przetworzonych to chyba czekoladę i żarcie dla zwierząt. Albo jestem pijany albo oni przestali warzywa produkować i karmienie Ukrainy odbywa się z naszej mańki. Doszły mnie słuchy jak i dane iż na wschód żarełko jedzie coraz szybciej. Prawda to?

to do @mirro

Ulman napisał:

Co to jest ten ament?

To jest zakończenie modlitwy ale płaczem - od lament. Tak przypuszczam.

Opublikowano

czy onuca czy lonuca smierdzi tak samo 😂

3 godziny temu, Leszy napisał:

Ogólnie jednak czym mniej ludności na danym terenie, i więcej ziemi wolnej, to gorzej dla regionu ale dla jednostek które zostały lepiej. 

do pewnego stopnia tak jest-ale potem wszystko umiera,sklepy ,hurtownie, osrodki zdrowia, apteki, ludzie uciekaja do cywilizacji.

czemu srednia zycia w wielkich miastach jest wyzsza niz na wsi ?? bo masz lekarza za rogiem a szpital co pare przecznic, pogotowie w 5 minut.

2 godziny temu, Ulman napisał:

Madów? Może chodzi ci o mady czyli nie brakuje mad😆. Jak masz pińć hektarów to może to dla ciebie dużo🤣 ale w normalnym świecie to jakieś śmieszne ilości.  Ile raptem tych mad moze być jak tylko wzdłuż wisly która tam ma raptem kilka metrów szerokości? U mnie 3 powiaty dobrej ziemi a ty o jakiś symbolicznych ilościach piszesz Czarnoziemy pięknie rodzą i jak ktoś ma tego dużo a przez upainców traci ciężka kasę to protestuje. Jak ty stracisz 200pln na kilu tonach to śmiech a nie pieniądze. Pewnie by cię paliwo na proteście wiecej wyniosło niż straty na zbożu. O ile by ci traktor odpalił żeby tam dojechać 🤣

Kościołów katolickich jest całkiem sporo ale jak gościu fotografował opuszczone cerkwie to co ty możesz o tym wiedzieć? Z resztą tak samo jak o całym rejonie który znasz tylko z netu😂

I to jest grzęda a nie grzenda🤣

Co to jest ten ament?

chyba na geografii nie uwazales-bo gleboznawstwa to nawet nie liznales..

ty o swoim rejonie to tez niewiele wiesz ..

pamietasz choc ile masz hektarow- kiedys podawales ,wiec chce sprawdzic czy pamietasz ??? ogarek zapomnial ze ma siostre w gdansku a to twoj kolega 😂

Opublikowano

placek widzę że noga ci odleci od tych podrygów ...🤭

Nic nie da te klepanie jęzorem ,swojej nędzy nikomu nie opchasz 🤣🤣🤣🤣

twoja gospodarka to zacofany zaścianek ,możesz się zasłaniać bogactwem i mądrością  którzy inni posiadają ale nie swoją ...😜

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Doszły mnie słuchy jak i dane iż na wschód żarełko jedzie coraz szybciej. Prawda to?

Z mojego punktu widzenia tak. 

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Albo jestem pijany albo oni przestali warzywa produkować i karmienie Ukrainy odbywa się z naszej mańki.

W latach ubiegłych ogarnęli produkcję pomidora do tego stopnia że konkurować nie szło i ludzie żarli go cały rok po dobrych cenach. Tzn ogarnęli a potem zaczęli podnosić cenę, bo i tak naszych wyhamowali. 

Opublikowano

to moze te pomidory od sereja tez byly ukrainskie a nie spod swidnika ?? 

wlasnie robile sobie klad z wody burowa na kolano..

gdy czytam posty ogarka to sie zastanawiam co lepsze chore nogi czy glowa...

znowu zaczal opowiadac w temacie pszenicy opowiadac historie swojego zycia- czepia sie tesciowej swojego syna ze musiala sobie dziecko na boku zrobic za kukurydze i pszenice 😂

Opublikowano

Ty placek dobrze kombinujesz ...🤔te wycieczki /ucieczki za kanapkom  to celowe som ..🤭 

no musisz się ratować ,baba sama to może kto dorobi ci następcę ....🤣🤣🤣🤣🤣

dziadkowe doświadczenia trza naśladować jak nimo już ratunku ....🤭

....Nie ważne kto pyknie ważne kto się przyzna 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

co nie zatrybiles że colowo tak napisałem 🤣

czytałeś jak placek plakal na forum że baba mu poszła do drugiego pokoju a on nie wie czemu 🤭🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

podpiła se kobitka a on nie miał czym zaupcyc i poszła na rękodzieło 🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

debil pisze jak debil 🤣 ciekawe co jego partner pardon parobek sobie wydepilowal ??? kurna,wole nie wiedziec ..

moze ty bys orawiok pule genow na nie-po-suwlasczyznie zwiekszyl ?? bidny ogarek na wnuki sie nie moze doczekac , tyla dzieci ma i nic ..pojechalbys nad jeziora na wakacje a ogarek by za 9 miesiecy swietowal

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

czemu srednia zycia w wielkich miastach jest wyzsza niz na wsi ?? bo masz lekarza za rogiem a szpital co pare przecznic, pogotowie w 5 minut.

Mentalność i przeciętna zamożność. Sporo ludzi ze starszego pokolenia nawet nigdy u lekarza w życiu nie była. Nie bo, nie. Niepotrzebne. Coś boli, ale ,musi boleć, bo takie życie. Potem zaś wycinają guza wielkości arbuza. Jeśli w ogóle to operacyjne. 

Opublikowano
galan99 napisał:

Ekologia zło , motoryzacji zabija silnik .

DZIEŃ DOBRY Jak ekologia wpływa na konstrukcje naszego silnika, na to co jest wewnątrz, a nie tylko oprzyrządowanie Pozdrawiam serdecznie .

https://www.facebook.com/watch?v=530611809208627

Opór tarcia... tak... Ale jak mniej pali a piecyk dobrze grzeje to jest fajnie - conie? Skrócenie łańcucha zmniejszenie mas wirujących, lekkie wałki, zdjęcie masy drgającej zaworu przez przełożenie hydraulicznej regulacji zaworu w miejsce stałe w głowicy, zmniejszenie tarcia przez zastosowanie rolki w dźwigni popychacza... Szybszy rozrząd większa moc - czego on nie rozumie? Silnik, samochód od zawsze ma kryteria przeglądu wg warunków pracy. Są one albo normalne albo ciężkie. Jazda na odcinkach poniżej 8 km w Toyocie bodaj kwalifikowała auto do pracy w tych ciężkich. Komputer skraca przebieg między przeglądami w zależności od coldstartów ale niema linku do czaszki kierowcy. Tam powinny zapisywać się najważniejsze rejestry i być podejmowane decyzje.

galan99 napisał:

Unia jest za, a nawet przeciw, pompom ciepła .

Biznes tylko biznes , Cała Unia .

https://www.facebook.com/watch?v=782639149946461

Już bardzo dawno nie widziałem pieca gazowego w domach a zdunowie wymierają tak, że piece węglowe same znikną... To o co chodzi? Jakiś ciul nie wie o czym gada a Ty łykasz jak pelikan. Można wlać propan? Odparuje przy -42? O co bijesz pianę?

Opublikowano (edytowane)

parobek robi tera za drewnopolusa przy trocinach itp...🤣🤣🤣🤣

ktoś musi robić żeby ogarek odpoczywac mógł 🤷‍♂️

Takie życie 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

chyba na geografii nie uwazales-bo gleboznawstwa to nawet nie liznales..

ty o swoim rejonie to tez niewiele wiesz ..

pamietasz choc ile masz hektarow- kiedys podawales ,wiec chce sprawdzic czy pamietasz ??? ogarek zapomnial ze ma siostre w gdansku a to twoj kolega 😂

Na geografii to masz guzik a nie gleboznawstwo a na studiach z pewnością go nie miałeś wiec co ty możesz o tym wiedzieć? 

Ilość hektarow zmienia się w czasie. To nie to co u ciebie ze z pokolenia na pokolenie jednakową cyfra🤣. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek pisał  ile mam własności wiec i teraz nie napiszę. Z pewnością przez ostatnie 3-4 lata powiększyło się mniej więcej o tyle ile powierzchnia twojego wielopokoleniowego gospodarstwa😆

Opublikowano

Musi coś pyszczyć jak na małopolskiego chłopka przystało. Jak kiedyś posłuchałem filozofów z drugiej strony Krakowa co mieli po kilka namiocików i po 4 hektary pola to u nas nawet ci co po 300ha obrabiają , nie maja takiego mniemania o sobie😆 @mirro pewnie też tego doświadczył.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

parobek robi tera za drewnopolusa przy trocinach itp...🤣🤣🤣🤣

ktoś musi robić żeby ogarek odpoczywac mógł 🤷‍♂️

Takie życie 😜

gdzie odpoczywasz w szpitalu specjalistycznym ?? czy w santatorium ze spacerami wsrod murow ???

jesli zlikwidowales krowy 2 lata tem to albo nogi albo glowa wysiadla-nikt zdrowy i normalny tak nie robil wtedy

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Na geografii to masz guzik a nie gleboznawstwo a na studiach z pewnością go nie miałeś wiec co ty możesz o tym wiedzieć? 

Ilość hektarow zmienia się w czasie. To nie to co u ciebie ze z pokolenia na pokolenie jednakową cyfra🤣. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek pisał  ile mam własności wiec i teraz nie napiszę. Z pewnością przez ostatnie 3-4 lata powiększyło się mniej więcej o tyle ile powierzchnia twojego wielopokoleniowego gospodarstwa😆

ogarek zapomnial o siostrze a ty o hektarach- on siostre pewnie ma, a ty hektary w marzeniach  chorej glowy..

z paru namiocikow to wiecej kasy niz z calych waszych hektarow..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v