Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

TO JEST DEMOKRACJA , KAŻDEMU MOŻNA.

Tajemnicza śmierć rosyjskiej urzędniczki. Po telefonie wypadła przez okno

Rosyjskie media przekazały informacje o śmierci Mariny Jankiny. Ciało szefowej dyrekcji wsparcia finansowego Ministerstwa Obrony Rosji dla Zachodniego Okręgu Wojskowego zostało znalezione na chodniku przed jednym z wieżowców w Petersburgu.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/tajemnicza-smierc-rosyjskiej-urzedniczki-po-telefonie-wypadla-przez-okno/43qdlw9,79cfc278

Polityka Polska można , można czemu nie i to mają być przyszli włodarze .

Wojna na Lewicy. "Takiej sprawy jeszcze w Polsce nie było"

Skonfliktowani z Włodzimierzem Czarzastym politycy złożyli pozew w sądzie. Domagają się m.in. unieważnienia uchwał o powołaniu Czarzastego i Roberta Biedronia na współprzewodniczących Nowej Lewicy. Uważają, że wicemarszałek Sejmu ręcznie sterował partią w czasie, gdy SLD łączyło się z Wiosną.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wojna-na-lewicy-takiej-sprawy-jeszcze-w-polsce-nie-bylo/tteyb83,79cfc278

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Swoje domowe pączki  to dopiero pycha .

Ale że pączka z grzechem głównym równasz?🤔

Masz te skojarzenia.

1 godzinę temu, mirro napisał:

A ja dzisiaj rano żarłem pączki z Nałęczowa od Zubrzyckich. Pycha.

Przynajmniej masz świadomość że grzech tam jadać🤭😜

Opublikowano

Czytam w raporcie „naukowców z Leeds”, że przecież mężczyźnie wystarczy dziennie 2,5 tys. kcal, a kobiecie to nawet tylko 2 tys. Co prawda, dopuszczone ma być 16 kg mięsa rocznie i 90 kg nabiału, ale tylko w wariancie „progresywnym”. Optymalna byłaby ich pełna eliminacja. A może będzie można kaloriami handlować? Taki europejski rynek ETS3? Na takie pomysły wpadli włodarze największych miast ze stowarzyszenia C40, do którego zapisał Warszawę prezydent Rafał Trzaskowski. Zmartwienia młodych, lepiej wykształconych, z dużych miast mógłbym w sumie zignorować. Problem w tym, że pan prezydent Warszawy o mały włos nie został prezydentem Polski. Ja oczywiście nie głosowałem, ale jakbym wiedział, jakie ma plany wobec swoich poddanych, to może bym się pofatygował na wszelki wypadek. - Robert Gwiazdowski.

Opublikowano

Kryzys jabłkowy. Rynek już się załamał

Polska to największy producent jabłek w Europie, ale zamknięcie rosyjskiego rynku mocno odbija się na branży. Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP mówi w rozmowie z Interia.pl, że rynek jabłek już się załamał.

CZEGO W POLSKIEJ PRODUKCJI , JEST JESZCZE ZA DUŻO ?.

JAKICH  UPRAW ?.

— Polski rynek jabłek już się załamał. Główną przyczyną jest zakaz handlu z Rosją, która od kilkudziesięciu lat kupowała od nas ogromne ilości tych owoców. Była to nasza szansa, którą perfekcyjnie wykorzystywaliśmy — powiedział Maliszewki w rozmowie z serwisem. Wyjaśnił, że na tym rynku opierał się cały rozwój sektora.

— Byliśmy największym dostawcą na największy pod względem importu jabłek rynek świata. Wojna to zakończyła. Stąd kryzys

Opublikowano

Sady tej zimy lecą masowo pod piłę.

Pod Sandomierzem masa sadów karczowanych. Wszystko idzie na biomasę.

U mnie też jeden za drugim idzie w rębak mobilny.

W tym tygodniu firma z Pomorza zjechała z sieczkarnią do kukurydzy i przystawką do wierzby.

Dziesiątki ha aronii poszło na biomasę.

Moja róża również🤷‍♂️

20230215_100157.jpg

20230215_100525.jpg

Opublikowano

biedne różyczki. jeszcze nawet nie w  kwiecie  wieku... 9_9

Opublikowano

A mam dosyć nerwówki. Albo sarny albo mróz , a jak wszystko wypaliło to kasy nie ma kto wypłacić. Pieprzyć taki interes. Na Ukrainie niech zbierają

Opublikowano

zdrowe podejście, a nie ... może będzie lepiej... kiedyś.

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

— Byliśmy największym dostawcą na największy pod względem importu jabłek rynek świata. Wojna to zakończyła. Stąd kryzys

Yyyyyyy czyli jednak ostatnie lata, pomimo embarga, sadownicy pchali jabłka na Rosję.🤣 I pizło dopiero teraz.

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

Sady tej zimy lecą masowo pod piłę.

Pod Sandomierzem masa sadów karczowanych. Wszystko idzie na biomasę.

U mnie też jeden za drugim idzie w rębak mobilny.

W tym tygodniu firma z Pomorza zjechała z sieczkarnią do kukurydzy i przystawką do wierzby.

Dziesiątki ha aronii poszło na biomasę.

Moja róża również🤷‍♂️

20230215_100157.jpg

20230215_100525.jpg

to Ty zapłaciłeś za cięcie czy oni Ci coś dali za biomasę ?

Opublikowano

Z 2,5ha było tylko 40m³. Dopłaciłem 300zł.

Aronię tną za biomasę.

Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

Yyyyyyy czyli jednak ostatnie lata, pomimo embarga, sadownicy pchali jabłka na Rosję.🤣 I pizło dopiero teraz.

Przecież te embargo to od zawsze była fikcja, to co potrzebowała Rosja, to kupowała niby Białoruś, a jechało gdzie miało jechać ... xD 

Opublikowano

POCZYTAJCIE co na temat mówią prezesi grup sadowniczych , spadła dość dużo konsumpcja wewnętrzna jabłek ze względu na smak . Nawet w tygodniu na sad24 pprezes jednej z grup powiedział ze smak jabłek jest kiepski i to jest główny problem 

Opublikowano (edytowane)

Akurat te pseudogrupy sadownicze to jedna z gorszych rzeczy która spotkała polskie sadownictwo ;) Jedna marża w grupie, druga w markecie, i efekt taki, że sadownik od grupy dostaje 1-1,2zł/kg, a to jabłko w markecie kosztuje 3,5zł/kg, tu jest właściwy problem spadku spożycia jabłek. Bo kto będzie jadł jabłka, jak w podobnej cenie kupi pomarańcze czy banany.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v