Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

na waszych piachach to chyba powódź wam nie umożliwia pracę 

Utopiłeś kiedyś dużą maszynę na piachu z iłem pod spodem?

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Niestety ale wielu uśpionych nie widzi problemu .

@jacus

Mówiłeś że u was nie ma Ukraińców...🤔

https://www.facebook.com/reel/766264595338383

u nas nie ma. sa w polsce poludniowo-wschodniej oczywiscie ..setki tysiecy wysiedlono w 45 i 6 zabrano im prawie caly majatek, pola i lasy.. bieszczady byly w II rp najbardziej zaludnionym terenem .. a teraz wiatr hula.

dzisiaj chca odzyskac co im ukradziono -dziwne co ??? 

nie wstawiaj swrow -bo zwykle posluguja sie klamstwami i polprawdami ..dla swoich ciemnych sluchaczy  ,moga byc idolami bo oni sa glupkami bez poodstawowej wiedzy historycznej.

od krynicy na wschod od wiekow mieszkali lemkowie i bojkowie.. miasta byly zydowsko-polskie reszta rdzennie ukrainska.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mirro napisał:

Ooo nie, gorzej jak jest mokry piach pod spodem, kilka obrotów kołem i siedzisz po ramę ... Niby piachy, a jak sąsiad Johna 180KM 2 lata temu posadził to dopiero koparka na gąsienicach pomogła. 

Ale ta moja piaskowa gleba ma i zaletę, dzięki temu naturalnemu drenażowi jest na prawdę mało dni w roku że nie da się wejść w pole. A znajomi z Łowicza gdzie mają gleby klasy 3 są w szoku jak mówię o plonach bobu rzędu 8-9t/ha ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

u nas zniwa wpelni,orki ida na calego a wy lenie nic tylko internet i polityka...

Widać tam u Was więcej paproków na jednostkę powierzchni przypada 😁

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

My już dawno po żniwach, dawno poorane, potalerzowane, ciągniki do marca w garażu mogą odpoczywać xD  A u was lenie nie chciały wcześniej kosić i teraz święta w polu was zastaną xD Pomiot z kurnika już na polach dawno rozrzucony i agregatem talerzowym wymieszany, na wiosnę zostały tylko działki gdzie poplon na zimę zasiany.

Widać u was taka bida, że nawet kombajnów nie ma żeby na czas wykosić xD A w priwiślańskim kraju pełno kombajnów to i w połowie listopada ciężko było znaleźć kukurydzę na polach.

wiesz dziecko ile u nas jest kukurydzy i jaka byl pogoda ??

smial sie bedziesz gdy wody do nawadniania braknie..

4 minuty temu, mirro napisał:

znam takie tereny..

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacus napisał:

wiesz dziecko ile u nas jest kukurydzy i jaka byl pogoda ??

smial sie bedziesz gdy wody do nawadniania braknie..

Mam wielkie jezioro pod domem, zaczyna się na głębokości 40m i ciągnie się do 80m ... A żyła wodna ciągnie się aż do Wisły, więc cały kraj będzie musiał upaść jak u mnie wody nie będzie, bo wtedy się woda w Wiśle skończy xD 

A na to że jesteście paproki i nie potraficie skosić w październiku jak jest pogoda to już nic nie poradzę xD Gdyby nie możliwości przerobowe suszarni to kombajny obecne na rynku usług są w stanie całą kukurydzę w 3 tygodnie wykosić ...

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Roman176 napisał:

hm tak powiedział ale nie chce mi się szukać , sprawdzam cie jakim trzeba być idiotą żeby wmawiać ze popiera sie konfe a nie ma bladego pojęcia co gadają liderzy ale za to co robi tusk i jaki pis jest bee to wszystko wiesz ?! 

Taaaa, wszystko jak zwykle - gdzieś widziałem , gdzieś słyszałem, sprawdzałem cię , niby tak nie powiedział ale z tego wynika😆 - oszczędź sobie Romek wstydu i nie brnij. Co tydzień udowadniasz że percepcja kończy ci się na kilku zdaniach i szerszy kontekst jest niemożliwy do ogarnięcia. Zostań przy swoim robotniczo socjalistycznym PISie i nie bierz się za treści poza twoim zasięgiem

Aaaa i jeszcze jedno - w twojej sekcie PIS musisz wiedzieć przyjmować i powielać jedynie słuszną opinią Polskiej Zjednoczonej Prawicy Robotniczej. Gdy się myśli samodzielnie i ma swoje zdanie - tu niespodzianka - nie musisz się ze wszystkim zgadzać i wszystko uznawać za słuszne. Wiem że dla PISowca to dziwne ale tak właśnie robią normalni ludzie

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Mam wielkie jezioro pod domem, zaczyna się na głębokości 40m i ciągnie się do 80m ... A żyła wodna ciągnie się aż do Wisły, więc cały kraj będzie musiał upaść jak u mnie wody nie będzie, bo wtedy się woda w Wiśle skończy xD 

A na to że jesteście paproki i nie potraficie skosić w październiku jak jest pogoda to już nic nie poradzę xD Gdyby nie możliwości przerobowe suszarni to kombajny obecne na rynku usług są w stanie całą kukurydzę w 3 tygodnie wykosić ...

tak mysleli amerykanie kiedys...nie takie baseny artezyjskie mieli..a teraz wiatr po pustyniach hula..wzrost sredneij temperatury o 1 stopien wymaga wzrostu opadow o 200 mm

dziecko- u nas zniwa zaczely sie w listopadzie, w pazdzierniku zielona byla..

Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał:

u nas nie ma. sa w polsce poludniowo-wschodniej oczywiscie ..setki tysiecy wysiedlono w 45 i 6 zabrano im prawie caly majatek, pola i lasy.. 

Niby zabrano ,ale otrzymali na Ukrainie.Z opowieści mieszkańców niedalekiej wioski ,wiem , że przymusu nie było ,dlatego część mieszkańców nie wyjechała na Ukrainę. Z kolei ich domostwa zasiedlili inni, Co ciekawe opowiadał jeden , że zapłacili Ukraińcom,a następnie musieli sobie jeszcze raz wykupić gospodarstwo od państwa. Były przypadki , że chcieli wrócić,ale granicę im zamknięto.Miejsca gdzie zamieszkiwali Ukraińcy można rozpoznać po kościołach ,a właściwie byłych cerkwiach.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jacus napisał:

dziecko- u nas zniwa zaczely sie w listopadzie, w pazdzierniku zielona byla..

Mniej azotu panie, mniej azotu ;) Albo wcześniej go podawaj. 

270 FAO sieję i nigdy nie miałem problemu że zielona, a 30% nadające się na skup około 25 października zawsze osiągała, czy jak w tym roku susza i 9t/ha czy w mokrych latach gdzie było 16-17t/ha mokrej. Raz tylko miałem problem z wilgotnością, ale to z własnej głupoty gdy mocznik w ilości 150kg/ha w czasie 5 liścia podałem ...

Opublikowano

Jakoś pisowcom rura mięknie. Jarkowi pokazali ścieżkę i grzecznie po niej drepce, antoś też piechotą będzie za***rdalał, kura wraca zza wody, zero niedomaga, i ogólnie jakoś tak mniej chętnych do obrony.

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Niby zabrano ,ale otrzymali na Ukrainie.Z opowieści mieszkańców niedalekiej wioski ,wiem , że przymusu nie było ,dlatego część mieszkańców nie wyjechała na Ukrainę. Z kolei ich domostwa zasiedlili inni, Co ciekawe opowiadał jeden , że zapłacili Ukraińcom,a następnie musieli sobie jeszcze raz wykupić gospodarstwo od państwa. Były przypadki , że chcieli wrócić,ale granicę im zamknięto.Miejsca gdzie zamieszkiwali Ukraińcy można rozpoznać po kościołach ,a właściwie byłych cerkwiach.

akcja wisla troche inaczej wygladala...

niemcy na zachodzie polski tez przymusu nie mieli ?? a polacy na wschodzie tez z wlasnej woli wybrali sie na zachod... 

tych co nie wysiedlili na ukraine wysiedlono na ziemie odzyskane tylko jednostki zostaly. w latach 60 zaczeli nieliczni wracac.

59 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Mniej azotu panie, mniej azotu ;) Albo wcześniej go podawaj. 

270 FAO sieję i nigdy nie miałem problemu że zielona, a 30% nadające się na skup około 25 października zawsze osiągała, czy jak w tym roku susza i 9t/ha czy w mokrych latach gdzie było 16-17t/ha mokrej. Raz tylko miałem problem z wilgotnością, ale to z własnej głupoty gdy mocznik w ilości 150kg/ha w czasie 5 liścia podałem ...

u nas jest  innny klimat-czesto pada, zreszta ten rok byl pogodowy dziwny. zimna wiosna, lato tez nie za gorace ekstremalnie mokra jesien..

u nas fao 270 to juz duzo jest  a co dopiero w srodkowej polsce.

mocznik poglownie -jesli nie bylo oberwania chmury to poszedl do nieba..

15 ton na piasku .. dobranocka sie skonczyla..

farmer z usa ktory uzyska rekordowy plon kukurydzy wysial 670 kg n na ha..

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Pod truskawki sto razy wolę nasze piachy niż glinę ... Jak nie pada to podleję, a na glinie jak zaleje truskawki na 3-4 dni to po zbiorach na dany rok ... Postoją truskawki 3-4 dni w wodzie to może się tyle chorób grzybowych namnożyć, że możesz plantację skasować a nie liczyć pieniądze ...

ale pod zboża jest odwrotnie 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Taaaa, wszystko jak zwykle - gdzieś widziałem , gdzieś słyszałem, sprawdzałem cię , niby tak nie powiedział ale z tego wynika😆 - oszczędź sobie Romek wstydu i nie brnij. Co tydzień udowadniasz że percepcja kończy ci się na kilku zdaniach i szerszy kontekst jest niemożliwy do ogarnięcia. Zostań przy swoim robotniczo socjalistycznym PISie i nie bierz się za treści poza twoim zasięgiem

Aaaa i jeszcze jedno - w twojej sekcie PIS musisz wiedzieć przyjmować i powielać jedynie słuszną opinią Polskiej Zjednoczonej Prawicy Robotniczej. Gdy się myśli samodzielnie i ma swoje zdanie - tu niespodzianka - nie musisz się ze wszystkim zgadzać i wszystko uznawać za słuszne. Wiem że dla PISowca to dziwne ale tak właśnie robią normalni ludzie

bardzo rzeczowo się odniosłeś do zarzutów .. tak jak zawsze ty pisowiec ty taki i owaki 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

socjalistycznym

wiesz ze to najbogatsze pastwa świata ?  jak chiny boisz się tego jak ognia żeby niebyło jak kiedyś milicja wp***dol i do pracy 

Opublikowano

Do zarzutów? Ty mi robiłeś zarzuty? Humor ci dopisuje🤣

Rozumiem że pochwalasz socjalizm skoro twoim zdaniem prowadzi do bogactwa? 

Twoje wyobrażenie o Chinach jest wykoślawione tak jak w wielu innych sprawach ale z tego co piszesz wnioskuje że uważasz ze socjalizm jest w bogatych państwach ale nie w Chinach bo ich gonią do roboty. Rozumiem dobrze czy miałeś coś innego na myśli tylko ci się tak napisało

Opublikowano

"Straciliśmy setki milionów dolarów, straciliśmy plony w wyniku blokady Polski. Nie jestem jakimś mięczakiem, bronię interesów kraju, ale Polacy nie pozwolili nam wywieźć zboża. To był sygnał polityczny"

"Byliście z nami od początku wojny. Jesteście naszymi sąsiadami, przyjęliście nasz naród. Zrobiłem wszystko, co mogłem, żeby wam podziękować. Ale jednocześnie muszę być z wami szczery"

Wierzę, że nowy polski rząd zniesie tę blokadę. Ona jest sztuczna. Nie można upolityczniać kwestii zboża. Polska także wiele straciła finansowo — stwierdził Zełenski. — Rozmawiałem z Donaldem Tuskiem, jestem mu wdzięczny za zdecydowany głos w tej sprawie na forum unijnym. Rozmawialiśmy z nim w noc poprzedzającą to spotkanie. Wierzę, że wszystko wróci do normy — podsumował.

podły, zakłamany fałszywiec

pytanie czy taki ma charakter czy gra dla niemców? 

Opublikowano
54 minuty temu, Ulman napisał:

Chinach bo ich gonią do roboty.

no właśnie ty jesteś wrogiem tego 

55 minut temu, Ulman napisał:

Rozumiem że pochwalasz socjalizm skoro twoim zdaniem prowadzi do bogactwa? 

ty nie pochwalasz ? 

Opublikowano

Chiny zawsze stawiałem za wzór dynamicznego rozwoju bez głupawej demokracji i srawiedliwości społecznej , więc nie kłam. 

Skoro pochwalasz socjalizm i się nim zachwycasz to jaki z ciebie prawicowiec😆😅😂

Opublikowano
5 minut temu, nie napisał:

podły, zakłamany fałszywiec

Jak to pisałem od początku to upadlińskie dupolizy były wielce zgorszone.

1 minutę temu, Roman176 napisał:

ty nie popierasz ? 

nigdy nie popierałem i uważam socjalizm za patologie która zdegeneruje nasza cywilizację ale ty masz inne zdanie. Dawaj, jedź ze swoją narracją😆

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v