Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

1 godzinę temu, dysydent napisał:

nie wiem co to za Strugaccy, ale musieli mieć nieźle nas;;ne jeśli kapitalistów z feudałami pomylili i - jak widzę - "zakaźnie". Pewnie dla tego mało kto o nich słyszał, zaś co do Lema to mój paszkwil z tzw "prawa" jest tegoż Lema parafrazą. Podatki od abstrakcji to pochodna właśnie uwstecznienia w socjalistach części zasad kapitalistycznych w feudalizm gdzie rolę feudała przejmuje abstrakcja zwana społeczeństwem, ludem itp gdzie miarą prawa przewodzenia nie jest jakakolwiek wartość osobnicza co umiejętność hołdowania prymitywnym zachciankom tłumu bez wnikania czy owe zachcianki to nie są dewiacje i stąd socjalizm zrazu tworzą względnie rozgarnięte jednostki ale z czasem coraz więksi degeneraci najczęściej religijni a jeśli ateizm uznać za rodzaj religii wszak też jest bezdowodowy to religie są właśnie antykapitalistyczne równie socjalistyczne co feudalne.

nie mylić socjalizmu z lewicowością czy kapitalizmu z prawicowością ideowymi bo prawdziwy kapitalista nigdy swoich klientów a tym bardziej pracowników nigdzie nie wyekspediuje z oczywistych względów ani nie eksterminuje gospodarczo a wręcz hołubi bo kapitalizm to służebność wzajemna pod ekonomicznym a nie ideologicznym przymusem. Kapitalista bez rynku nie istnieje i żaden kapitalista by w kosmos nie wysłał swojego naturalnego środowiska. kapitalizm to zjawisko społeczne gdy wiele innych -izmów anty- i mylenie pojęć jest tragiczne w skutkach zwlaszcza gdy jest wbrew prawom Natury (nie mylić z naturystami :D )

ojojoj,  Arkadij i Boris Strugaccy "Stalker", "Piknik na skraju drogi", "Trudno być bogiem" itd. 9oczywiście mogli mieć skrzywienie, przecież żyli w ZSRR) I nie nie pomylili, akurat sedno tego opowiadania to koncentracja kapitału w coraz mniejszej liczbie rąk (no przecież mamy to na świecie), która w skrajnym przypadku doprowadziła do tego, że jedna osoba była właścicielem wszystkiego taki naczelny kapitalista, który kazał płacić sobie za właśnie oddychanie nie swoim powietrzem.

Tak kapitalista bez rynku nie istnieje, ale by był rynek druga strona musi mieć cokolwiek co ma wartość by zaistniała wymiana handlowa. Mówię o samej idei a ty czepiasz się, że opowiadanie SF nijak nie jest przekładalne na nasz obecny system.  swoją droga gdzieś mi ostatnio mignęło, że naukowcy/szarlatani (niepotrzebne skreślić) wyliczyli krach obecnego systemu społeczno-gospodarczego najdalej w 2040

BTw gdybyś miał wszystko co mozna mieć, produkcja w pełni zrobotyzowana gdzie nie potrzebujesz na żadnym etapie czynnika ludziego traktowałbyś populację tak jak my traktujemy chociażby karaluchy. (tak bardzo po bandzie upraszczając kolonizacja Ameryk i los Indian) W historii prędzej czy później naprawdę możni świata nie utożsamiają się z resztą ludzkości. Obecnej arystokracji pieniądza nie wystarcza sam pieniądz, po działaniach to właśnie oni wprowadzają ten feudalizm, wprowadzając ograniczenia zwykłym obywatelom w imię lepszego jutra do których sami się stosować nie muszą, ewidentnie widać to w UE.

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, Ulman napisał:

Mogę się wypowiadać bo 4 km ode mnie zaczyna się park ok 20 turbin a kolejne kilkanaście mam 20 km od domu. Pracują od  8 lat 

masz dobrą odległość ... a gdyby była 600m 

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Tak, najbardziej ,,profesjonalnie" wypadła w projekcie ustawy o odliczaniu 60 tys od PITa😆

mówię o zachowaniu w sejmie, gdzie Bosak jako marszałek o dziwo zachowuje się z powagą co o wystąpieniach Czarnka czy Ziobry nie można powiedzieć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, jahooo napisał:

Wogóle swoich nie ruszali, generalnie, jak kogoś nie ruszali, to znaczy, że był swój. Albo siedział w luksusowych warunkach jak Bolek

Posiedź se kilka lat na zadupiu bez rodziny bez prawa do wychodzenia nagrywany i podglądany jak Bolek to zobaczysz jakie to luksusy. A Jaruś co w tym czasie. A no nic pierdoła spała do południa bo nikt się nim nie przejmował bo on nic dla podziemia nie robił. A co najwyżej esbecki ogon za sobą po spotkaniach ciągał.  Nawet się przyznał do tego nie chcący w swojej książce. Jak zaczęli się śmiać to coś zaczęli w pisie dorabiać że po jakichś kościołach esbecje gubił. Śmiech na sali. Jak by w opozycji za prl u takie pierdoły były jak Jarosław Kaczyński to komuna by trwała dużo dużo dłużej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Dnia 30.11.2023 o 21:06, hubertuss napisał:

Czego nie rozumiesz wiatraki produkują prąd wiec chyba lepiej mieć go więcej w sieci jak mniej. O tych głupich i mocnych to jednak prawdę pisałeś.

Dnia 1.12.2023 o 08:09, Tomasz0611 napisał:

I bardzo dobrze że będą powstawać te wiatraki, tylko PiSowska ciemnota się boi wiatraków i 5G ...

Temat był tu już poruszany. Linie energetyczne nie wyrabiają z przyjmowaniem energii a PO chce dołożyć kolejne obciążenie. Od kiedy dom buduje się od dachu ? Dlaczego PO nic nie wspomina o modernizacji sieci, tylko jako pierwszy projekt wchodzi ustawa wiatrakowa ?

Dnia 1.12.2023 o 11:22, hubertuss napisał:

Tak zaczną wycofywać i co rolnik do lasu to wyrzuci. Po co te brednie pisać? Wiesz ile to stali? To samo z kablami, żule ci zabiorą za darmo. Masz racje Rosja nigdy nie przestanie siać u nas fermentu a pis będzie świetnym narzędziem w jej rękach. Czego przykładem twoje teksty. Zielona energia jest nie na rękę Rosji lepiej byśmy kupili u nich surowce czy nawet uran do naszych elektrowni atomowych.

Za tym stoi pis który jest świetnym narzędziem chaosu w rękach Rosji. Rosji nie w smak wiatraki lepiej sprzedawać uran do naszych elektrowni atomowych. Atomówki są potrzebne ale powinniśmy dywersyfikować źródła energii. Uzupełniać ją innymi odnawialnymi źródłami o ilość uranu jest ograniczona. Dlatego twoje pytanie o akumulator w samochodzie jest po prostu głupie. Bo nikt nie chce OZE jako jednego jedynego źródła energii w PL>

Francja chyba się zachłysnęła zieloną energią zeszłej zimy. Co do utylizacji, sprawdź sobie jak się utylizuje śmigła wiatraka, które ulegają naturalnemu zużyciu. Z panelami chyba jest podobnie.

Dnia 1.12.2023 o 17:02, hubertuss napisał:

Mogą sobie oglądać co tam chcą ale media utrzymywane z naszych podatków nie powinny szerzyć kłamliwej dezinformacji i chaosu.

A czy ktoś ci karze oglądać tv ? Jest jakiś odgórny przymus ? I dlaczego politycy mają decydować co społeczeństwo chce oglądać ? Ponadto czekam na likwidację informacji w TVP przez PO i żadnych Dworaków, Miszczaków czy innych emerytów na stołku prezesa.

Dnia 2.12.2023 o 11:58, mirro napisał:

Yyyyyy no to faktycznie chyba przestanę drzeć łacha, bo jeszcze co się spełni.:lol:

https://tech.wp.pl/kolejne-k9-zamowione-polska-kupuje-wiecej-armatohaubic-z-korei,6969153423518592a

"MON poinformował o zamówieniu kolejnych armatohaubic K9 Thunder. Nowa transza koreańskiego sprzętu obejmuje sześć egzemplarzy armatohaubic w wariancie K9A1 oraz 146 K9PL. W połączeniu z poprzednim zamówieniem daje to łącznie 364 armatohaubice wyprodukowane w Korei Południowej. W takim kontekście zasadne wydaje się pytanie: co z Krabem?:

A ktoś konia ma zamiar o to pytać?:lol:

Dlaczego PO wybrało Caracale zamiast Sokoła ? I z punktu wojska, które były lepsze ?

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

To co?

to ty nie masz tych dużych .. a propo kto ich ma ?  

2 minuty temu, hubertuss napisał:

Co do mediów się z tobą zgadzam dlatego pis trzeba wywalić z tvp jak najszybciej. Bo to nie jest obiektywna telewizja często narzędzie kłamstwa i dezinformacji.

też tak uważam i szybko wprowadzić Orłosia prezesem  lisowi przywrócić program za 1,5 banki za odcinek 

Opublikowano (edytowane)

Politycy wszyscy mają was gdzieś daleko widzą was jak wybory .

Potem polityk ma kasę na lata zaś wy nie .

Morawiecki dalej będzie zarabiał miliony zaś rolnik będzie stał na drodze i dar japę dajcie  dopłaty bo bida .

Obecnych czasach PRAWDZIWY  ,  rolnik prowadzi działalności po za rolnicze firmy i uprawia rolę .

Ten co tylko radli pole to udaje rolnika nie ma miejsca bytu by przetrwał .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
29 minut temu, dsbh napisał:

Dlaczego PO wybrało Caracale zamiast Sokoła ? I z punktu wojska, które były lepsze ?

Bo Sokołem to se możesz po piwo latać. Świdnik  tzn Leonardo nie produkuje Sokoła a tylko serwisuje Amakondy. Oczywiście mógłby to robić jakiś WZL ale Leonardo nie odda dokumentacji technicznej nikomu.  Porównanie Caracala z Sokołem jest nie na miejscu, bo to całkiem inna klasa. 

Z punktu widzenia wojska najlepszy jest ten sprawny i zatankowany. Była szansa na produkcję Caracali w Łodzi, była szansa na centrum serwisowe na nasz region Europy ale już ni ma. Zostaliśmy ze starymi MI 2 i MI 8 i MI24 a także bajzlem zakupowym i po kilka sztuk różnych typów. Ani to serwisowo, ani logistycznie, ani bojowo wartości nie stanowi.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
49 minut temu, hubertuss napisał:

Posiedź se kilka lat na zadupiu bez rodziny bez prawa do wychodzenia nagrywany i podglądany jak Bolek to zobaczysz jakie to luksusy. A Jaruś co w tym czasie. A no nic pierdoła spała do południa bo nikt się nim nie przejmował bo on nic dla podziemia nie robił. A co najwyżej esbecki ogon za sobą po spotkaniach ciągał.  Nawet się przyznał do tego nie chcący w swojej książce. Jak zaczęli się śmiać to coś zaczęli w pisie dorabiać że po jakichś kościołach esbecje gubił. Śmiech na sali. Jak by w opozycji za prl u takie pierdoły były jak Jarosław Kaczyński to komuna by trwała dużo dużo dłużej.

niejeden nawet dziś nie ma takich luksusów jak Bolek

Opublikowano (edytowane)

@mirro, ty to chyba jakiś ruski agent jesteś.😆 Siejesz defetyzm i wrogo propagandę a także oczywistom  nieprawde że  Macierewicz i Błaszczak nie som fachowcami i ich patridiotyczne wizje rozwoju armii so złe 

46 minut temu, Roman176 napisał:

to ty nie masz tych dużych .. a propo kto ich ma ?  

Roman, a jakie to sa te duże bo nic nie odpowiedziałeś? 

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Ulman napisał:

Ty to chyba jakiś ruski agent jesteś.

Ruski agent i onuca. O jeszcze medal mi z Kremla niedługo przyślą.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Albo stoliczniaju z polonem. Ale to jak innym służyć zaczniesz🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v