Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Takeda napisał:

PiS za ambitny cel na początku stawiał sobie budowę prawdziwej IV Rzeczpospolitej. Jak widać ze skutkiem bardzo średniawym. Teraz nowa przyszła władza ma ambitny projekt by wybudować Rzeczpospolitą Wiatrakową

No to Olen albo PGE muszą założyć nową spółkę co będzie wiater do tych wiatraków dystrybuować. :lol: No i co miesiąc powinna być opłata za gotowość dostarczania tego wiatru, tak jak biorą za gotowość dostarczania prądu,:lol:

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
19 godzin temu, Takeda napisał:

1. na kij wklejasz zdjęcie z d*py,? Według mnie ewidentnie 623 metry 32 centymetry i 12 milimetrów jest ten wiatrak od zabudować.

powiedz mi ile u ciebie wiatraków przed domami ... programie uwaga sama wspomniała ze światło gaśnie a to małe wiatraki a ten na zdjęciu 

Opublikowano (edytowane)

Zawsze można wystąpić o ekstradycję.:lol:

Tak się zastanawiam. A czy tych dwu Panów nie można by wezwać na ćwiczenia rezerwy? Chętnie zgłoszę sie instruktora np na punkcie nauczania "Pokonywanie terenu różnymi sposobami".:lol:

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, mirro napisał:

No to Olen albo PGE muszą założyć nową spółkę co będzie wiater do tych wiatraków dystrybuować. :lol: No i co miesiąc powinna być opłata za gotowość dostarczania tego wiatru, tak jak biorą za gotowość dostarczania prądu,:lol:

sądząc po ikonach uważasz to za żart, kpinę?
żadną kpinę'ś napisał, świętą prawdę napisałeś; nieroby i cwaniaczki czyt. politycy ale i biznes tzw. finansowy (w odróżnieniu od wytwórczego) żerują na abstrakcjach które sami wymyślają, wyceniają i sprzedają
zastanawiające jest tylko to; dlaczego zawsze mają tylu klientów?

podpowiedź - "gdyby koń o swojej sile wiedział....."

edukujmy konie choćby tak jak cytowanym ;) marna nadzieja ale innej nie ma

wpisanie wiatraków w ustrojstwa tzw "wyższej użyteczności" i usankcjonowanie prawa wywłaszczeń pod nie nie jest konieczne a tylko niepotrzebnie ograniczy wolność "koni" a i tak są już na wyginięciu (jaki procent w tw PKB mają usługi )
Jeśli na prawdę wiatraki są gospodarczo ( a zatem i ekonomicznie ) uzasadnione to pierwszeństwo do profitów powinien mieć właściciel lokalizacji a nie ustawowo go z niej wyganiać.

może chociaż to do nich dotrze (tych "koni")

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

żadną kpinę'ś napisał, świętą prawdę napisałeś;

Yyyyyy no to faktycznie chyba przestanę drzeć łacha, bo jeszcze co się spełni.:lol:

5 minut temu, dysydent napisał:

https://tech.wp.pl/kolejne-k9-zamowione-polska-kupuje-wiecej-armatohaubic-z-korei,6969153423518592a

"MON poinformował o zamówieniu kolejnych armatohaubic K9 Thunder. Nowa transza koreańskiego sprzętu obejmuje sześć egzemplarzy armatohaubic w wariancie K9A1 oraz 146 K9PL. W połączeniu z poprzednim zamówieniem daje to łącznie 364 armatohaubice wyprodukowane w Korei Południowej. W takim kontekście zasadne wydaje się pytanie: co z Krabem?:

A ktoś konia ma zamiar o to pytać?:lol:

Opublikowano

już się spełnia a wiele od bardzo dawna jest uznawane za standard, "prawo" mimo iż to wierutna bzdura

stąd wiele niepotrzebnych wojen

nie wszystkich ale wielu  być może i większości

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

"MON poinformował o zamówieniu kolejnych armatohaubic K9 Thunder. Nowa transza koreańskiego sprzętu obejmuje sześć egzemplarzy armatohaubic w wariancie K9A1 oraz 146 K9PL. W połączeniu z poprzednim zamówieniem daje to łącznie 364 armatohaubice wyprodukowane w Korei Południowej. W takim kontekście zasadne wydaje się pytanie: co z Krabem?:

Nic jak zwykle wyjdzie wielka pi..a, rzadko coś nam się udaje, a i tak jest spierdolone jak z grafenem chociażby. Gdybyśmy mieli chociaż trochę mądrzejszą klasę polityczną to może chociaż podeszlibyśmy do tematu wymuszenia na USA by to nasze kraby zostały uznane za standard na całej lewej flance NATO, piękne koło zamachowe dla branży by z tego było no i ta kasa, twarda waluta z exportu. PiS lubi państwowe to wystarczyło zainwestować za ileś % udziału w firmę by rozbujać szybko dużą produkcję. Niestety okienko które na to było się raczej już zamknęło.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał:

A kto bogatemu zabroni?:lol:

dopiero bd wieczorem barburka ... a na razie walczę ze śniegiem 50cm u mnie odśnieżałem i zaczęło napierdalać bardziej 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

sądząc po ikonach uważasz to za żart, kpinę?
żadną kpinę'ś napisał, świętą prawdę napisałeś; nieroby i cwaniaczki czyt. politycy ale i biznes tzw. finansowy (w odróżnieniu od wytwórczego) żerują na abstrakcjach które sami wymyślają, wyceniają i sprzedają
zastanawiające jest tylko to; dlaczego zawsze mają tylu klientów?

edukujmy konie choćby tak jak cytowanym ;) marna nadzieja ale innej nie ma

wpisanie wiatraków w ustrojstwa tzw "wyższej użyteczności" i usankcjonowanie prawa wywłaszczeń pod nie nie jest konieczne a tylko niepotrzebnie ograniczy wolność "koni" a i tak są już na wyginięciu (jaki procent w tw PKB mają usługi )
Jeśli na prawdę wiatraki są gospodarczo ( a zatem i ekonomicznie ) uzasadnione to pierwszeństwo do profitów powinien mieć właściciel lokalizacji a nie ustawowo go z niej wyganiać.

może chociaż to do nich dotrze (tych "koni")

Nie bój żaby, powstanie spółka skarbu państwa "Wiatry Polskie" i będą zbierać podatek od wiatru i wydawać pozwolenia, popamiętasz moje słowa

Opublikowano

pada snieg ..pada snieg.. jedni juz byli kukurydze w polu ogladac czy nie polamala. a co bedzie do rana ?

8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Właśnie, jeśli umieli, a nie ukradli z państwowego ... Zresztą, Obajtek to taka szuja, że nawet wuja okradnie ...

gdy go wywalili to sie okazalo ze tej samej ilosci granulatu plastiku mozna zrobic o 1/3 wiecej rur pcv

8 godzin temu, galan99 napisał:

Lata 1990 reformy Polskie co było dostałeś jakiś grosz .

Politycy zagospodarowali każdej elity politycznej .

Zakłady pom likwidowali pracownicy wszystko rozgrabili i ja też .

łożyska sprzedawali po 10 groszy szt , klucze tokarki poszło za darmo kto był chytry brał .

To była reforma legalna .

Tak jak teraz czepiają się kto handlował zbożem z Ukrainy , była legalna kto się nie bał zarobił . Tak jak z covidem nabrali zarobili .

Jedni się śmieją biorą co się da . Zaś inii drą japę i nic nie zrobią zawsze mają problem .

a u nas pom istniej i prosperuje, drogi np.odsnieza ,konstrukcje stalowe robi, arkingu brakuje na trawniku auta stoja..

8 godzin temu, pawel885 napisał:

Taka ciekawostka ...

Serek homogenizowany 4pak w sklepie firmowym przy mleczarni 3.2zl 

Każdy może iść i kupić 

Ten sam w germańskim markecie 6zl 

Ale drożyzna to wina PiSu hehe 

a w polskim czy portugalskim ile ?? 

8 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Po przejęciu mediów lub ich zniszczeniu przez PO pewnie że wracam na łamy Radia Maryja .

zebys sie nie zdziwli ...kurwizja nie wytrzymuje konkurencji w porwnaniu zinformacjami trwam-tam pelny profesjonalizm ,nawe procenta propagandy nie ma z info.

7 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Najgorsi w historii PL to byli żydo - komuniści teraz przepoczwarzyli się na pochodzenia żydowskiego o niemiecko brzmiących nazwiskach . Ja mam Polskie nazwisko i jakoś dziwnie się czuję pośród najazdu niemieckich nazwisk .

gomulka,bierut,giere byli zydami ??? 

nowa historie tworzysz ?? oni byli wasi wschodniopolscy polacy z dziada pradziada.

wiekszosc zydow polskich miala niemieckie nazwiska bo z niemiec przybyla, dopiero w drugiej polowie XIX w nastapila fala powrotna "zydlakow" ze csarstwa rosyjskiego .

3 godziny temu, Roman176 napisał:

dopiero bd wieczorem barburka ... a na razie walczę ze śniegiem 50cm u mnie odśnieżałem i zaczęło napierdalać bardziej 

az tyle ?? u mnie ze 20 spadlo. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jahooo napisał:

To "Gazy Polskie" - i tez trzeba będzie mieć zezwolenie na produkcję metanu, jak z bimbrem

podatki od emisji CO² (jak najbardziej zgodnie prawem - "praworządne" ) można zinterpretować jako również podatek od oddychania
podatek jeszcze pół biedy bo są też zapisane w tym tzw "prawie" limity ...

7 godzin temu, mirro napisał:

Yyyyyy no to faktycznie chyba przestanę drzeć łacha, bo jeszcze co się spełni.:lol:

https://tech.wp.pl/kolejne-k9-zamowione-polska-kupuje-wiecej-armatohaubic-z-korei,6969153423518592a

A ktoś konia ma zamiar o to pytać?:lol:

na yt Wolski (Ten od "Wolski o wojnie") wrzucił kolejny wywiad tym rzem z jakimś trepem od Agencji uzbrojenia (Kuptel się nazywa i nawet generał)
Nawet nie linkuję bo szkoda czasu na tę propagandę, na pytania o stany magazynowe uzbrojenia tenże generał nader często używał sformułowania - "adekwatne do aktualnych potrzeb"

nno skoro wojny z nami nikt nie prowadzi  nawet misji  zagranicznych teraz .. no zrobiły się niemodne to potrzeby "aktualne" są bliskie zeru ..... wniosek?  jedna emotka wystarczy -":o"

w sumie to rzeczywiście nie prowadzimy obecnie wojen i chyba mamy czas na zbudowanie zaplecza przemysłowego u siebie... no mieliśmy bo pieniądze przeebali na zakupy zewn  miast zamawiać u siebie to co jako tako rodzimy przemysł ogarnia i teraz ja bym od armii zamówienia nie przyjął nawet na dzidę z suchego kija bo czym gołodupce  zapłacą jak te zewn zakupy w większości na kredyt.

jest jeszcze jedna sprawa - xujnia i zamawianie w sumie prostych "strzeladeł" po jakichś Koreach musi skutkować ... no chyba że uwzględniamy ewentualność rozpadu (i) NATO a wtedy robi się ta ostatnia sprawa tematem do zawieszenia wszelkich dyskusji ... publicznych ;)

4 godziny temu, Roman176 napisał:

50cm u mnie

55 minut temu, jacus napisał:

az tyle ?? u mnie ze 20

a to zależy pod jakim kątem zmierzysz

przy "problemach z utrzymaniem pionu" ... xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-grzegorz-braun-ujawnil-majatek-niecodzienne-oswiadczenie

"Oszczędności, jakie zadeklarował Braun to 931 złotych oraz 77 dolarów. Polityk nie posiada papierów wartościowych, ani udziałów w żadnej spółce"

a później napisane

""Z tytułu wykonywania mandatu posła, w roku podatkowym 2022 otrzymałem tylko część należnego uposażenia - łącznie 66,6 tys. zł. Z pozostałej części....."

znaczy że w rok przeebał 65tys zł? to utracjusz jakiś jest albo łgarz,; trudno ocenić które gorsze

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

znaczy że w rok przeebał 65tys zł? to utracjusz jakiś jest albo łgarz,; trudno ocenić które gorsze

A może ma syna ?? Ostatnio modne jest przepisywanie majątku na syna xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v