Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie psuj atmosfery tu panującej. Będzie tylko lepiej🤭

Ciekawe czy KNF prześwietli kto kupił akcje na dołku

Ja bym sprawdzał kto wczoraj sprzedał bo jak już cena zjechała to kupić sobie może każdy.

Przed chwilą, Roman176 napisał:

takich ludzi polska potrzebuje głupich a mocnych 

Wiem wiem tez myślę, ze się ojczyźnie przydajesz.

Opublikowano (edytowane)

a w twojej głowie coś się produkuje ?  tydzień jak by co wiatru nie było , po drugie fajnie jestem głupi bd stawiać wiatraki burak i prostak z miasta pytanie kto ? znasz jedną polską firmę oprócz orlenu i tam polskiej energii ?  u nas w jeden wsi gdzie gdzie rządziła platforma wyrzucali z dzierżaw gminnych pod fundusze inwestycyjne  a te chciały na masową skale stawiać rolnikom wypowiedzieli dzierżawę protestowali a idiota z peło mamy wolny rynek niebd ktoś dyktował nam co mamy robić ........  ale szkoda na takiego szczegółów jak ty bo fajnie bo platforma i uj  

teraz co do odległości mam znajomego co ma ok 300m potężny wiatrak dość szybko łopaty się obracają .. a w domu dyskoteka po jest od południa siedzimy na kawie a raz słońce i cień można ochujeć z tego życzę ci takiego fajnego wiatraka pod domem fajnie bd bo platforma powiedziała 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Czego nie rozumiesz wiatraki produkują prąd

WIATR :) jeśli nie będzie wiał to nie będzie prądu, a wiatru sobie nie kupisz 

już dosyć tej utopii, koniec z wiatraczkami i panelami, tyle co jest wystarczy

teraz tylko e. atomowe

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, nie napisał:

teraz tylko e. atomowe

Zasilane uranem z Rosatomu, mają rację w PO że PiS to ruscy agenci ... Zmiana źródła z ruskiego węgla na ruski atom xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zasilane uranem z Rosatomu, mają rację w PO że PiS to ruscy agenci ... Zmiana źródła z ruskiego węgla na ruski atom xD 

następny mądry inaczej ... ruscy tylko mają 5% uranu wydobywanego na świecie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

USA zwiększyły zakupy uranu także w innych państwach. Kupują go m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Kanadzie. Szukają też innych dostawców, wśród których jest Kazachstan – największy dostawca uranu na świecie (ponad 40%).

a z rosji tylko 400ton po za tym od września ani kilograma nie kupiła wstrzymała zakupy od Rosjan 

Najwięcej uranu na świecie posiada Kazachstan i Biały Dom wiele razy wyrażał zainteresowanie wspólnymi inwestycjami w wydobycie w tym kraju.

Edytowane przez Roman176
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, nie napisał:

WIATR :) jeśli nie będzie wiał to nie będzie prądu, a wiatru sobie nie kupisz 

już dosyć tej utopii, koniec z wiatraczkami i panelami, tyle co jest wystarczy

teraz tylko e. atomowe

Oby nie z ruskim uranem. Bo od nich biorą nawet amerykanie. Atomówki atomówkami ale wiatraki też się przydadzą a wiatr wieje. Atomówki to etap przejściowy bo za kilkadziesiąt lat może się okazać ,że uranu nie kupisz lub będzie bardzo drogi bo niewiele krajów go posiada.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
10 minut temu, Roman176 napisał:

następny mądry inaczej ... ruscy tylko mają 5% uranu wydobywanego na świecie 

Tak to dlaczego USA u nichkupuje25 % swego zapotrzebowania do elektrowni atomowych. Ros atom nawet jest wyłączony z pod sankcji. Uran mają państwa powiedzmy niepewne jak Kazachstan. Czy NIger w którym była nie dawno jakaś rewolta. W której być może palce maczali Ruscy.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał:

za***isty jesteś jak rudy w Kazachstanie  jaki jest język ? 

Weź już przestań się wygłupiać, ruski mocznik pakowany w worki z napisem Kazachstan jedzie i tylko głupcy myślą że działają te niby sankcje xD Tak samo jak Kazachstan z roku na rok wielokrotnie zwiększył zakupy luksusowych samochodów xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Kazachstan i Uzbekistan mają dużo tańszy mocznik po co by to mieli robić ? 

i już mamy opinie ekspertów 

Powodem wzburzenia na scenie politycznej wywołuje projekt nr 72 - ustawa wpłynęła do Sejmu we wtorek, w środę został błyskawicznie skierowano do pierwszego czytania. Część "zaszytych" w ustawie przepisów nie spodobała się ekspertom i aktywistom. 

Okazuje się, że na mocy nowego prawa możliwe będzie wywłaszczanie prywatnych właścicieli na życzenie inwestorów OZE, a także stawiania farm wiatrowych i fotowoltaicznych tuż obok parków narodowych i na terenie parków krajobrazowych.

Poselski projekt autorstwa posłów Platformy Obywatelskiej oraz Polski 2050 skrytykował premier. 

"Miał być popcorn i jest! Tylko zajadają się nim dziś lobbyści! W Polsce padł dziś rekord świata! Tym razem nie ma się jednak z czego cieszyć

Z kolei sejmowa większość błyskawicznie zapowiada złożenie poprawek do dokumentu. I zarzuca politykom PiS "sianie strachu".

tym czasem wyborcy rudego dobra ustawa czemu ? bo rudy tak gada 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

Kazachstan i Uzbekistan mają dużo tańszy mocznik po co by to mieli robić ? 

Żeby sprzedać ruski mocznik w UE pomimo sankcji, pnjimajesz czy wóda już wyżarła resztki mózgu ?? Amerykanie kupują od ruskich Uran płacąc sterownikami do rakiet a ty głupi wierzysz w jakieś sankcje xD 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tak samo jak Kazachstan z roku na rok wielokrotnie zwiększył zakupy luksusowych samochodów xD

znajdź mi jedne info o tym co napisałeś ?

bo na razie kupa śmiechu bo są ruskie napisy ... eeeeeeeeee bo w Kazachstanie się gada po rusku  ?  ja też widzę aferę na polskich workach napisane po polsku 🤓

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Żeby sprzedać ruski mocznik w UE pomimo sankcji, pnjimajesz czy wóda już wyżarła resztki mózgu ?? Amerykanie kupują od ruskich Uran płacąc sterownikami do rakiet a ty głupi wierzysz w jakieś sankcje xD 

jeszcze raz na spokojnie .. największa fabryka większa niż w Rosji miała by pakować ruski nawóz ? wóda to może bym sie napił żeby tutaj nie wybuchnąć śmiechem ile musiał bym wypić żeby mieć taką głowę jak ty ?  daj jedno info ? a nie wyzywaj jak prostak 

trochę ci pomogę takiego czegoś nie robili  mają fabryki w eu tam go wozili i pakowali 

EuroChem

Zakłady produkcyjne zlokalizowane są z kolei w Rosji, Belgii, Litwie, Brazylii, Chinach,  Estonii, Niemczech i USA. Złoża surowców są z kolei eksploatowane w Rosji i Kazachstanie, a 90% akcji posiada Andriej Mielniczenko, zajmujący 7. Miejsce na liście najbogatszych Rosjan. 

PhosAgro

Producent takich popularnych nawozów jak Ultra 5, Ultra 8 czy Ultra DAP. PhosAgro podaje się za największego w europie producenta nawozów fosforowych. Firma chwali się kontrolowaniem wewnątrz swoich struktur wszystkich etapów od wydobycia surowca, przez produkcję nawozów aż do ich dystrybucji. Nawozy Ultra dostępne są w Polsce od 2017 roku, jednak szybko zdobyły popularność dzięki wysokiej jakości w przystępnej cenie. Głównym udziałocem PhosAgro Polska jest Phosint Trading Limited- zarejestrowana na Cyprze spółka córka PhosAgro. Głównym udziałowcem nawozowego giganta jest Władimir Litwinienko, niegdyś szef kampanii prezydenckich Władimira Putina.

UralChem

Chemiczny gigant założony w 2007 r. przez Dmitrija Mazepina, pozostającego większościowym udziałowcem. UralChem jest drugim największym na świecie producentem azotanu amonu, a w swojej ofercie posiada m.in. saletrę amonową, saletrę wapniową, fosforan amonu czy szczególnie popularną na polskim rynku saletrę potasową. UralChem posiada również 22,4% akcji producenta nawozów potasowych UralKali, który z kolei posiada 18,5% udziałów w UralChem.

UralKali

Właściciel 5 kopalni rudy potasowej i 7 zakładów produkujących nawozy potasowe. UralKali jest największym na świecie producentem soli potasowej, a złoża potasu i magnezu należące do firmy uważane są za drugie co do wielkości na świecie. Głównymi udziałowcami są UralChem, należący do Dmitrija Mazepina i Rinsoco Trading, kontrolowany przez Dmitrija Lobiaka. Obaj przedsiębiorcy urodzili się na terenie dzisiejszej Białorusi, a obecnie są obywatelami Rosji.

Acron

Chemiczny gigant z Nowogrodu Wielkiego niedaleko Petersburga. Jeden z największych producentów nawozów mineralnych na świecie, a także właściciel 20% akcji Grupy Azoty S.A. Głównym udziałowcem koncernu jest Wiaczesław Kantor, który zasłynął w Polsce w 2012 roku próbą przejęcia Azotów Tarnów. Znany jest z bliskiej współpracy z prezydentami Rosji- Borysem Jelcynem i Władimirem Putinem. Należący do niego Acron specjalizował się początkowo w wytwarzaniu mocznika i saletry, jednak obecnie posiada szeroką ofertę nawozów NPK eksportowanych m.in. do Europy i Ameryki Południowej.

5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

nawozy, to ze się kupuje te samochody  to osoby temat to jak samochód dla nas z usa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v