Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najlepsze jest to ze z tym bezdomnym to jest prawda 😂, on wygral w totolotka i spokojnie mogl auto ojcu dyrektorowi kupic..

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Nie wiem czy wstawialiscie , jak tak to może ktoś nie słyszał...ciekawe ile kwiatków jeszcze wyjdzie na jaw. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02bqys4ZUxLJNF7Vv3Vqd3YgkznyGsP7GWkbh12rXBhsdkFjEYvpwo9EYf1fVAUV7rl&id=100000943810033

to armand znowu sie udziela ??
tutaj jest spalony-jeszcze wielu wisi towar i pieniadze. jako big-agro dzialal i tu sie udzielal na forum az zbankrutowal..nawet specjalny temat o tym jest.

• Thanks 1
Opublikowano

hubertuss napisał:

To może być. Za pisu byliśmy dojeni przez USA. Albo te reaktorki to jakiś wał się zapowiadał.

Albo wrzucę. Ostatnimi czasy jest bitwa reaktorów z wiatrakami. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak: Ustawa wiatraków nie działa na orlenoskie smry ale te potrzebują miejsca. Wiater jest dobry jak wieje i to by było na tyle. Potrzebuje choćby wody aby nadmiar zmagazynować. Koszt budowy obydwu źródeł wraz z eksploatacją na megawat jest chwilowo wyższy niż budowy atomowca ale moc z wiatru powstanie prędzej. Wiatrak to mechanika a ta jak wiadomo jst słabo modulowalna. Co do taniości energii atomowej, bo ta też spełnia kryteria zeroemisyjności, to obserwując ssanie na rynku surowców nie jest stan trwały. Podsumowując: nieefektywny wiater wydaje się zbyt drogą sprawą ale już poszliśmy w temat energii odnawialnej to musimy jakoś zimą i nocą skompensować moc ze słońca a w dodatku potrzebujemy retencji czyli współpracy źródeł z elektrowniami wodnymi. Możemy dotować małe elektrownie wiatrowe przy domach ale. Wiatrak 550 obrotowy może dać piękne 50 hz tylko brak stabilności wymusza stosowanie falowników. Ktoś powie: jak falownik to może ten wiatrak puścić na 800 obrotów - nie. Końce skrzydeł nie pozwolą albowiem za wiatrakiem będzie taka turbulencja iż ten zacznie tracić moc mimo większej mocy wiatru to jest raz a dwa hałas przy 500 obrotach jest taki iż aby to spełnialo normy ustala się punkt pracy na jakieś 400 obrotów. Tu potrzeba falowników sterowników a i tak będzie świstać. Nie tędy droga lepiej dotować rozmiar przemysłowy. I teraz. Reaktory to amełyka a turbiny niemcy. Aby amełyce się opłacało to musi wymieniać smry i sprzedawać paliwo a tu przeszkadzają niemcy z wiatrakami. Wszak nagle się okazuje, że oni muszą pomyśleć, zastanowić się bo kraj mały i czy to zadziała? Ale jedno mogą obiecać - będzie drożej... To, że ze 40 ton odpadów rocznie po reaktorze atomowym też nie jest sprawą niebagatelną i trzeba będzie wykorzystać jakąś zamkniętą kopalnię na magazyn zarządzany przez firmę z wieloletnim doświadczeniem. No i cena paliwa już rośnie. Tak, że złodziejaszki krzyczą łapać złodzieja i pierdolutów o lobbystach radzę nie słuchać bo ograniczenie wiatrakowcom miało się komuś przysłużyć. O.

Opublikowano

widziales co sie dzieje gdy jada pociagi z  zuzytym uranem ??  nieraz pokazuja takie obrazki  z oszalalymi eko-terrorystkami.

tylko czemu wiekszosc tych elektrowni chca zrobic kolo mnie ?? powinni sie o polske wschodnia zatroszczyc 😂

50 minut temu, GRZES1545 napisał:

O widzisz, nie wiedziałem. Nie idzie wszystkiego odrazu wyczytać. Ale w necie trochę się udziela widzę. 

tez sie zdziwilem gdy zaczeli go wyklinac i wyzywac od zlodziei i oszustow, pare lat kupowalem u niego .ma duzo czasu odkad zlikwidowal hurtownie -ja na szczescie towar dostalem.2 miesiace pozniej juz nie bylo wesolo..

Opublikowano
50 minut temu, DTaras napisał:

Albo wrzucę. Ostatnimi czasy jest bitwa reaktorów z wiatrakami. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak: Ustawa wiatraków nie działa na orlenoskie smry ale te potrzebują miejsca. Wiater jest dobry jak wieje i to by było na tyle. Potrzebuje choćby wody aby nadmiar zmagazynować. Koszt budowy obydwu źródeł wraz z eksploatacją na megawat jest chwilowo wyższy niż budowy atomowca ale moc z wiatru powstanie prędzej. Wiatrak to mechanika a ta jak wiadomo jst słabo modulowalna. Co do taniości energii atomowej, bo ta też spełnia kryteria zeroemisyjności, to obserwując ssanie na rynku surowców nie jest stan trwały. Podsumowując: nieefektywny wiater wydaje się zbyt drogą sprawą ale już poszliśmy w temat energii odnawialnej to musimy jakoś zimą i nocą skompensować moc ze słońca a w dodatku potrzebujemy retencji czyli współpracy źródeł z elektrowniami wodnymi. Możemy dotować małe elektrownie wiatrowe przy domach ale. Wiatrak 550 obrotowy może dać piękne 50 hz tylko brak stabilności wymusza stosowanie falowników. Ktoś powie: jak falownik to może ten wiatrak puścić na 800 obrotów - nie. Końce skrzydeł nie pozwolą albowiem za wiatrakiem będzie taka turbulencja iż ten zacznie tracić moc mimo większej mocy wiatru to jest raz a dwa hałas przy 500 obrotach jest taki iż aby to spełnialo normy ustala się punkt pracy na jakieś 400 obrotów. Tu potrzeba falowników sterowników a i tak będzie świstać. Nie tędy droga lepiej dotować rozmiar przemysłowy. I teraz. Reaktory to amełyka a turbiny niemcy. Aby amełyce się opłacało to musi wymieniać smry i sprzedawać paliwo a tu przeszkadzają niemcy z wiatrakami. Wszak nagle się okazuje, że oni muszą pomyśleć, zastanowić się bo kraj mały i czy to zadziała? Ale jedno mogą obiecać - będzie drożej... To, że ze 40 ton odpadów rocznie po reaktorze atomowym też nie jest sprawą niebagatelną i trzeba będzie wykorzystać jakąś zamkniętą kopalnię na magazyn zarządzany przez firmę z wieloletnim doświadczeniem. No i cena paliwa już rośnie. Tak, że złodziejaszki krzyczą łapać złodzieja i pierdolutów o lobbystach radzę nie słuchać bo ograniczenie wiatrakowcom miało się komuś przysłużyć. O.

Problemem atomu i wiatraków czy paneli jest utylizacja odpadów ale o tym żadna strona nie informuje. Postawimy atom i dobrze. Postawimy wiatraki będzie jeszcze lepiej. Tylko co potem ? O tym żadna strona nie informuje. Na razie to są działania na hura a po nas choćby potop, niech się kto inny martwi.

To tak na rozweselenie :).

w_42b9c335af02c987fac920e8c0954c22107a79

i z innej beczki

https://files.niezalezna.tech/images/upload/2023/12/06/w_371e3b5d239732653c658059b839de4e862c259ec0944ae2da39d7dc418bde2f_o.png?r=0,0

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Niestety tak się to społeczeństwu przedstawia za jednym i drugim na pewno stoją grupy interesów. Lecz ja uważam, ze powinno być i jedno i drugie jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. Ciekawi mnie dlaczego ABW banuje smr y.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
41 minut temu, jacus napisał:

tylko czemu wiekszosc tych elektrowni chca zrobic kolo mnie ?? powinni sie o polske wschodnia zatroszczyc 😂

A widzisz? Bo my tu na wschodzie jako durne ludzie, zaraz taki reaktor zepsujemy, zgubimy, albo przerobimy na bimbrownię. Zaś Wy z Polski A poszanujecie, docenicie i spożytkujecie. :lol:

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

tylko czemu wiekszosc tych elektrowni chca zrobic kolo mnie ??

No właśnie czemu?przecież widzisz kominy elektrowni z okna , to po co ci dwie elektrownie.

Opublikowano
25 minut temu, mirro napisał:

A widzisz? Bo my tu na wschodzie jako durne ludzie, zaraz taki reaktor zepsujemy, zgubimy, albo przerobimy na bimbrownię. Zaś Wy z Polski A poszanujecie, docenicie i spożytkujecie. :lol:

Żeby tylko. Złomiarze moment wyczują biznes 😛.

Szukałem po Onetach, TVNach i cisza.

https://niezalezna.pl/polityka/opozycja/trzesienie-ziemi-w-partii-tuska-znany-dzialacz-po-podejrzany-o-pedofilie-grozi-mu-12-lat-wiezienia/505717

Opublikowano

To tylko wolne i niezależne media :ph34r:.

Będziemy mieli ministra od organizacji pozarządowych. Koniec świata jak mawiał pan Popiołek.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nowa-twarz-w-rzadzie-donalda-tuska-organizowala-tragiczny-final-wosp/esgb6gc?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg

To jakie to zasługi trzeba mieć aby zostać ministrem w nowym rządzie ?

4 minuty temu, witejus napisał:

POpaprańców też?a ja myślałem że tylko pisiorów a szczególnie księży trza nabijać.

Bo każdy ksiądz to pedofil :ph34r:, a każdy polityk .......... ?

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

To tylko wolne i niezależne media :ph34r:.

Podobnie jak dwumetrowa dębowa pała służąca do przemieszczania rozumu z d*py do głowy, gdzie jego miejsce, :lol:

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

widziales co sie dzieje gdy jada pociagi z  zuzytym uranem ??  nieraz pokazuja takie obrazki  z oszalalymi eko-terrorystkami.

tez sie zdziwilem gdy zaczeli go wyklinac i wyzywac od zlodziei i oszustow, pare lat kupowalem u niego .ma duzo czasu odkad zlikwidowal hurtownie -ja na szczescie towar dostalem.2 miesiace pozniej juz nie bylo wesolo..

Jestem zdania że najpierw powinni postawić przy tej metropolii spalarnię wszelkich śmieci, opakowań plastikowych i opon. To wysokokaloryczne produkty które powinny zostać zagospodarowane. Prądu wystarczyłoby wam nawet na podłogówkę pod drogami gminnymi i osiedlowymi.🤣

Atom w dalszej perspektywie.

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

Za długo na misjach przebywałeś 😛.

I na dodatek nie mam sumienia,

4 minuty temu, Agrest napisał:

A dlaczego w dalszej> Mają zajebistą miejscówkę w postaci nory smoka .

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Jestem zdania że najpierw powinni postawić przy tej metropolii spalarnię wszelkich śmieci, opakowań plastikowych i opon. To wysokokaloryczne produkty które powinny zostać zagospodarowane. Prądu wystarczyłoby wam nawet na podłogówkę pod drogami gminnymi i osiedlowymi.🤣

Atom jest be bo uran i.t.d. To dlaczego Solorz inwestuje w taką elektrownię a nie w wiatraki ? Co to dla niego kupić kilka ha ziemi po powiedzmy 100tys. zł i kilkadziesiąt wiatraków ? Chłop ma chyba złych doradców.

2 minuty temu, mirro napisał:

I na dodatek nie mam sumienia,

Idealny kandydat na ministra sprawiedliwości :).

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, dsbh napisał:

Fejkowym pisowskim mediom nie ma co wierzyć. Jak podadzą inne media to i może prawda a wtedy kara musi być bez względu na partię. W tytule już widać fejka bo raczej nie jest to jakiś znany na Polskę działacz. A któryś tam nawet dalej niż 3 rząd. Podczas gdy dość znanego w Polsce polityka pis będącego u władzy zamyka CBA. to trzeba jakoś to przykryć jakimś mało znanym działaczem po. Który jeśli winny powinien jak najbardziej ponieść surową karę

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Unia sprowadza i siać .

Ukraińska soja zasypuje Europę. Szykuje się absolutny rekord .

Tylko w ciągu pierwszych 20 dni listopada Ukraina wyeksportowała 425 tys. ton soi. Na grudzień zakontraktowano 500 tys. ton. Głównym odbiorcą produktu są kraje Unii Europejskiej. Dane zwiastują rekord.

Jeżeli ostateczne dane za cały listopad pokryją się z prognozami, w całym miesiącu Kijów sprzeda 560 tys. ton rośliny, co będzie absolutnym rekordem w historii kraju. Dane zaprezentowano podczas cotygodniowej odprawy organizowanej przez spółdzielnię analityczną Pusk, działającą w ramach Ogólnoukraińskiej Agencji Rolnej Rada (VAR).

https://www.money.pl/gospodarka/ukrainska-soja-zasypuje-europe-szykuje-sie-absolutny-rekord-6970068342991360a.html

Małymi kroczkami stanie się normą że uprawia się tylko na Ukrainie bo jest taniej .

Wszystkie uprawy od zboża po burak cukrowy , marchewki i porzeczki , maliny .

Tania Energia to podstawa .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

To będzie zwieńczenie programu  - tanie polskie białko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v