Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Przyjdzie na ciebie czas prxyjdzie

Wtedy ty już nie będziesz miał co do garnka włożyć ... I z czego pierdzieć w tapczan ...

Za Tuska to sobie jeszcze Yamahe na jakieś BMW wymienię ;) 

@12Pafnucy co myślisz o S1000XR ? Podoba się ?

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A po co, ja nie Rysiek żeby biadolić jak to teraz źle będzie ;) 

Nie będziesz miał czasu biadolić. Alleluja i do przodu. Tylko i oczy z tyłu by niespodzianki nie było🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Nie, robi normalny etat, 170h w miesiącu, 5500 euro na rękę ... W Polsce z jego CV do osiągnięcia jest 10.000-12.000zł na rękę miesięcznie. Ale to trzeba być magistrem automatykiem-robotykiem, do tego podyplomówka z spawalnictwa i już prawie z 10 lat doświadczenia zawodowego ma. Odpowiada za zrobotyzowane cele spawalnicze w jednym z niemieckich zakładów. Wyjechał niby na rok zarobić na ślub, po tym roku jego już wtedy żona pojechała za nim do Niemiec i siedzą tam już chyba 6 rok, po odliczeniu kosztów życia żyje mu się tam lepiej niż jakby miał pracować w PL ...

Tak oto w tym naszym kraju doganiamy zachód ...

Tylko dochodzi jeszcze czas dojazdu do pracy. 100km mogę zrobić powiedzmy w godzinę na zwykłej drodze :ph34r: ale w mieście już nie nadrobię ze względu na korki,światła, przejścia dla pieszych. Także 8 godzin pracy plus minimum 2 godziny na dojazd i mamy 10 godzin już. Znajomy tyle dojeżdżał do pracy u nas i w końcu dał sobie spokój. Znalazł coś bliżej. Chociaż z drugiej strony każdy jest inny i każdy lubi i wybiera coś innego.

2 godziny temu, hubertuss napisał:

@dsbh cena karetki drobnym drukiem bo w zależności od wyposażenia cena może być różna. Może wyjść za to mniej specjalistycznych karetek a np więcej transportowych itd.

Zgadza się ale jest jeszcze drugie dno ale to nie na otwarte forum.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tak Lepper wygarnął wszystkim w 2005 roku 🫢 Teraz dzieje się dokładnie to samo...

Rolnicy są zadowolenie i będą bardzo zadowolenie , tylko kto pracuje i zarabia i prowadzi gospodarstwo da se radę .

Zaś ci ci tylko z samego rolnictwa żyją  nie będzie  łatwo .

Mądry był prawdę powiadał ale wielu maiło go za głupka , zapewne i tu są tacy co tak myślą że głupoty powiadał .

Dziwne, że gdy żył to każdy się z niego naśmiewał i nikt go nie traktował poważnie a teraz każdy wynosi go na piedestały.

47 minut temu, Siedzacybyk napisał:

i musial umrzec☹️ niestety, gdy widze poklepywanie po plecach naszego premiera przez sasiadujace mocasttwa, az mi sie nie dobrze robi. dla mnie to znak ,ze sie sprzedal. wole jak walcza 😎 nie ma sie co oszukiwac, polityka lat 90 to byla totalna destrukcja panstwa polskiego, rozkradanie od srodka i od zewnątrz. panstwo jwolnione spod pzpr zaczelo sie bujac, kazdy chcial robic interesy. ale komus to przeszkadzalo. pojawil sie balcerowicz, a z nim vat, pit cit , srit i bog wie co jeszcze. stopy poszybowaly, bo ciagle powtarzal, ze nalezy wychlodzic gospodarke. pamietam jak p....lił ,zeby wytrzymac jeszcze troche, ze za 5 lat bedzie jak na zachodzie. nie chce mi sie inwektywami rzucać, bo nie wypada na forum. wielu ludzi nie zapomni tego okresu. jedni mieli, kradli, inni sprzedawali niemca co mogli, bo dzika prywatyzacja. a zwykli ludzie cierpieli. potem mowili,ze male gospodarstwa nalezy likwidowac. czego oni nie mowili. cos jak hitler, tylko ladniej, grzeczniej, bardziej cywilizowanie. nje liczyla sie jednostka. sprzedac cukrownie, ktore beda zlokwidowane? zaden problem!!! nie opowiadam sie po zadnej z partii, kazda ma ludzi co kradna. jestem przeciwnikiem szkoly balcerowicza!!!!!

Co Ty mówisz. Przecież gdyby nie Balcerowicz to by to państwo dawno rozkradli :ph34r:. Dobrze że nam się trafił taki geniusz ekonomii 😛.

16 minut temu, Siedzacybyk napisał:

wedlug socjologow, przecietny wyborca siega pamiecia max. do 2 lat wstecz. karuzela, karuzela...... co niedziela 😭

I chyba to prawda. Chociaż nie wiem czy te 2 lata to nie za dużo.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

co myślisz o S1000XR ? Podoba się

Ładna jest. 

Nie pogardził bym takim sprzecikiem. No i litr...

Jednak ... Taka ... No taka podobna do innych ...

Obejrzałem motobandę.

Zapragnąłem taki mieć.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dsbh napisał:

Tylko dochodzi jeszcze czas dojazdu do pracy. 100km mogę zrobić powiedzmy w godzinę na zwykłej drodze :ph34r: ale w mieście już nie nadrobię ze względu na korki,światła, przejścia dla pieszych. Także 8 godzin pracy plus minimum 2 godziny na dojazd i mamy 10 godzin już. Znajomy tyle dojeżdżał do pracy u nas i w końcu dał sobie spokój. Znalazł coś bliżej. Chociaż z drugiej strony każdy jest inny i każdy lubi i wybiera coś innego.

Z miejsca w którym mieszkam chcąc dojechać do Warszawy to godzina samochodem lub 15 min samochodem i godzina pociągiem, więc też blisko nie jest ... A pod PKiN ode mnie jest 65km ...

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Wtedy ty już nie będziesz miał co do garnka włożyć ... I z czego pierdzieć w tapczan ...

Za Tuska to sobie jeszcze Yamahe na jakieś BMW wymienię ;) 

@12Pafnucy co myślisz o S1000XR ? Podoba się ?

Pożyjemy zobaczymy kto pierwszy białą flagę o licytacji wywiesi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Pożyjemy zobaczymy kto pierwszy białą flagę o licytacji wywiesi

A co mają licytować jak mam 0zł kredytu ... Pieniędzy zarobionych w tym roku jeszcze na nic nie wydałem, więc jakbym chciał to 4 lata rządów platformy mogę przeleżeć jak ty wentylem do góry, bo na tyle starczy ...

Opublikowano

Rudy  od  razu by  zaszczepił . Kłamał i kłamie jak zawsze dzięki bogu nie podali szprycy na przymus bo nie mieli władzy . 

Dziennikarz TVP DOWALIŁ Tuskowi! 😱🤯 Jego reakcja wbija w fotel! #Goniec

Dziennikarz TVP DOWALIŁ Tuskowi!  Jego reakcja wbija w fotel

Rudy powiada że telewizja robiła wszystko by ludzie nie chcieli się   szczepić .

https://www.facebook.com/watch?v=1281227665940968

• Haha 1
Opublikowano

Z miejsca w którym mieszkam chcąc dojechać do Warszawy to godzina samochodem lub 15 min samochodem i godzina pociągiem, więc też blisko nie jest ... 

Żeby znaleźć w miarę sensowną pracę u mnie bez układów, trzeba zrobić 40 - 60 km. Chyba, że doły kopać na czarno to dużo bliżej.

I poco mam oglądać telewizję jak wchodzę na AF i mam streszczenie co gdzie kto powiedział 😛.

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A co mają licytować jak mam 0zł kredytu ... Pieniędzy zarobionych w tym roku jeszcze na nic nie wydałem, więc jakbym chciał to 4 lata rządów platformy mogę przeleżeć jak ty wentylem do góry, bo na tyle starczy ...

Znałem takiego człowieka, tak samo powiadał jak powiadasz , był pyszny co to nie ja . Miał wszystko był bogaty , tylko ludzi traktował jak śmieci zapomniał jaki był wcześniej . Udało mu  się dorobić tylko trafiło się kilka lat nie urodzajnych ludzi do pracy nie znalazł . Stoczył się na dno popadł w alkoholizm i się zapił tak skończył z wielkiego pana zrobiło się wielkie nic .

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Kto mnie zna to wie jak się zachowuję ... I uwierz mi, że większość myśli, że mam mniej niż mam na prawdę ...

I szczerze, czy w latach 2007-2015 czy 2015-2023 żyło mi się tak samo ... więc nikt mnie Tuskiem nie wystraszy, bo nie mam się czego bać ...

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, galan99 napisał:

Znałem takiego człowieka, tak samo powiadał jak powiadasz , był pyszny co to nie ja . Miał wszystko był bogaty , tylko ludzi traktował jak śmieci zapomniał jaki był wcześniej . Udało mu  się dorobić tylko trafiło się kilka lat nie urodzajnych ludzi do pracy nie znalazł . Stoczył się na dno popadł w alkoholizm i się zapił tak skończył z wielkiego pana zrobiło się wielkie nic .

Też znam takich ludzi, ale tak się kończy jak kupujesz nowego Johna 140KM na 25ha na kredyt, bo Unia daje 50% ... Do tego on starym Bizonem kosił nie będzie, to wziął kolejne 200.000 kredytu na używanego Claasa, jeden rok zabrakło na raty, przyszedł komornik i trafił tam skąd zaczynał. Wszyscy patrzyli jak szybko się rozwija, jeszcze szybciej się zwijał jak komornik przyjechał po zabawki ... Zrobił C+E, lata na kontenerach ...

Opublikowano

Też znam takich ludzi, ale tak się kończy jak kupujesz nowego Johna 140KM na 25ha na kredyt, bo Unia daje 50% ... Do tego on starym Bizonem kosił nie będzie, to wziął kolejne 200.000 kredytu na używanego Claasa, jeden rok zabrakło na raty, przyszedł komornik i trafił tam skąd zaczynał. Wszyscy patrzyli jak szybko się rozwija, jeszcze szybciej się zwijał jak komornik przyjechał po zabawki ... Zrobił C+E, lata na kontenerach ...

znam takich wielu, sąsiadów kilku komornik ściga, traktory ciągle gdzies poupychane po ludziach

a jak napisac na forum, że małą łyżeczką też można się najeść, bez wielkich kredytów - to mało nie zjedzą, znawcy

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja w życiu miałem jeden kredyt, ziemia się trafiła przez miedzę, budżet by się lekko nie spiął jakby tylko z swojego kupować, to poszedł kredyt, za rok po zbiorach spłaciłem i tyle historii kredytowej ...

A wiesz ty jak smakuje oranżada? znam takich ciułaczy co mają kasę,  :P  tylko że w d*pie byli, gówno widzieli, chodzą obdarte i wodę z kranu chleją.  xD

1 minutę temu, Ulman napisał:

Poziom ubóstwa w Niemczech jest większy niż w Polsce bo.......  Granica ubóstwa: czym jest, kwota - Blog GoWork.pl   😅😂🤣

Według twojej platformy pewnie niczym.  :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v