Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, v11 napisał:

Następni eksperci lotnictwa zamachu raczej nie było ale skuteczna pomoc raczej była czy to przypadek -nie sądzę .Najbardziej dziwny jest brak zwrotu wraku aż się dziwię że ukraińcy nie skierowali tam drona 

pewnie że wyląduje tylko muszą być zamknęte 

Brak zwrotu wraku to polityka ale w świetle tego co wiemy to nie za bardzo on do czego potrzebny nam.

53 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Macierewicz dla ruskich onuc to przecież agent to dlaczego knuje zamach ?

Wystarczyło powołać komisję międzynarodową i wtedy PIS miał by trudniej snuć teorię o zamachu ale skoro Tusk chciał się przypodobać putinowi i oddał  mu śledztwo to wyszło co wyszło .

Jaką komisje miedzy narodową takiego czegoś nie ma. Gdyby strona polska prowadziła śledztwo pis powiedział by to samo. Pi snie uwierzył by w śledztwo rządu Tuska a Kaczyński od razu powiedział ówczesnemu szefowi MSZ Sikorskiemu , że zabili mu brata.

33 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Szykuj się na referendum , u mnie wszystko ok.

Poprzez referendum trzeba zablokować POlszewickie zapędy do całkowitego wyprzedania Polskiego majątku i nie wpuszczania uchodźców z krajów 3 świata w celu asymilacji z normalnymi Polakami .

NO tak referendum pis chce pyta c o wyprzedaż polskich firm a już wychodzi, ze Morawiecki jako prezes banku w wielu z nich brał udział. Nawet reprezentował jego banku ruskie firmy.

17 minut temu, Mariusz2903 napisał:

To Hubertus wstawia te brednie to jego się czepiaj że powraca do katastrofy .

Brednie to ty piszesz zamachu nie było był wypadek.

7 minut temu, mirro napisał:

Parę razy już tu tłumaczyłem jak wyglądaja urządzenia do naprowadzania, na których tam pracowali i dlaczego kluczowa jest tam widoczność pasa. Bez widoczności nikt normalny tam nie próbowałby lądować, Chyba żeby musiał a paliwo im się jeszcze  nie kończyło, czyli nie musiał a był przymuszany.

Tego pisowskiej ciemnocie nie wytłumaczysz oni nie myślą nie analizują znanych faktów oni wiedzą, że był zamach.

3 minuty temu, v11 napisał:

Lądowałem na Okęciu kiedyś wieczorem we mgle (jako pasażer żeby nie było ) nie powiem żebym był spokojny- a podyskutować sobie można jak wszystko rozgrywa się w ułamkach sekund 

Na Okęciu jest ILS samolot może wylądować nawet we mgle. Generalnie lądowanie na takim lotnisku pasażerskim jak Okęcie wyposażonym w całą masę sprzętu najnowocześniejszego który pomaga przy ograniczonej widoczności. A lądowanie w Smoleńsku gdzie można przyjąć, że nie było żadnego sprzętu to kolosalna różnica.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, v11 napisał:

Lądowałem na Okęciu kiedyś wieczorem we mgle (jako pasażer żeby nie było ) nie powiem żebym był spokojny

Byłeś spokojny, bo systemy Okęcia pozwalają na takie cuś. A jakby było gorzej, to wylądowałbyś w Katowicach, Krakowie, albo innym mieście. I tym się różniło Twoje lądowanie od Smoleńskiego. Systemy i lotnisko zapasowe w zasięgu maszyny.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Brak zwrotu wraku to polityka ale w świetle tego co wiemy to nie za bardzo on do czego potrzebny nam.

Jak niepotrzebny ja bym tam łopatą  znalazł ślady trotylu 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Byłeś spokojny, bo systemy Okęcia pozwalają na takie cuś. A jakby było gorzej, to wylądowałbyś w Katowicach, Krakowie, albo innym mieście. I tym się różniło Twoje lądowanie od Smoleńskiego. Systemy i lotnisko zapasowe w zasięgu maszyny.

Byłem bardzo niespokojny 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, v11 napisał:

Jak niepotrzebny ja bym tam łopatą  znalazł ślady trotylu 

Gdzieś wisi moja kompletna  ostatnia połówka, co se ją na pamiątkę zachowałem. Podejrzewam że czujniki by zwariowały.

Opublikowano

Brawa po lądowaniu niby chore ale docenia się tak pilota -a tak samo w Niemczech i w USA  biją brawa ale czy zaczynają nasi a tamci się przyłączają  tego nie wiem 

24 minuty temu, mirro napisał:

Uuuuuu no to faktycznie. Śmichu tu nie ma.

Pan Biedroń zadał pytanie i dostał odpowiedź. A Pan Kaczyński zamiast pytać Panią komisarz, to chce pytać Polaków. Ciekawe czemu odpowiedź Pani komisarz go nie interesuje?

https://wiadomosci.wp.pl/szach-mat-premierze-morawiecki-odpowiedz-z-ue-miazdzaca-dla-referendum-kaczynskiego-6930147812186880a

Mnie tam jedno czy jest referendum czy nie czy PO czy PIS Polacy są za głupi żeby rządzić sobą to się zaczęło "liberum veto i trwa do dziś pomachać szabelką coś podpierdolić wziąć łapówkę i grać mądrzejszych i to całość polityki  

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jacus napisał:

🤣

jesli pare rozrzutnikow kurzaka ci wypala plon to przestan bajki opowiadac.. 

ile u was spadlo deszczu w roku ?? polowe tego co u mnie ?? 1/3 ?? i na piasku wypalilo a u was nic ?? 

jeczmien jeszcze stoi -ale gdy bedzie 3 tony na mozaice-III i IV to bedzie dobrze..

10 ton mokrej -to dziecko na 2,5 metra musi byc..

gdy bylem taki mlody jak ty to rocznie pod 100  rozrzutnikow wywozilem od kuzynki..nigdy nic  nie wypalilo, a dawalem caly rzut 20 sztuk na hektar-poltora.

Jak woziles słomę to może i tak było, ja wstawiam 10t słomy i z tego wychodzi 60-65t gotowego towaru... Tu daje 10-12 takich starych polskich dwuosiowych rozrzutników na ha.

Z takiej 2.5 metra P9241 to w zeszłym roku miałem 12t z ha suchej ...

Jesteś zwykły dziad rolniczy a nie rolnik i dlatego szokują cię takie plony ... I na prawdę w 4 literach mam czy taki dziad jak ty wierzy w te plony czy nie, to ja wezmę za nie kasę a nie ty ... A że Cię d*pa boli że ktoś potrafi tyle zebrać to już nie moj problem ... Kup sobie coś takiego, może ci pomoże.

pobrane.jpeg

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

co ma wysokość QQ do plonu ? to są dwie niewiele zależne od siebie wielkości  podobnie jak gęstość siewu 80 czy 70 tyś przebieg pogody ma kluczowe znaczenie a w tym roku dojdzie ilość słonecznych dni jakie będą i temperatura zobaczycie że zniwa się zaczną koniec października a późne odmiany nie dojrzeją wogóle 

7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak woziles słomę to może i tak było, ja wstawiam 10t słomy i z tego wychodzi 60-65t gotowego towaru... 

Z takiej 2.5 metra P9241 to w zeszłym roku miałem 12t z ha suchej ...

Jesteś zwykły dziad rolniczy a nie rolnik i dlatego szokują cię takie plony ...

Opublikowano

co ma wysokosc  kukurydzy do plonu ?? slabo sie znam -dopiero 30 lat sieje..

zasialem kiedys na piasku- V kasy, w czasach gdy susze nie  byly co roku ale zajace mi kolby zjadly   wiecej nie sialem..

koniec pazdziernika to zawsze zniwa sie zaczynaja-koncza w polowie  grudnia.

10 ton slomy to na ile kurnikow ?? 

Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał:

zasialem kiedys na piasku- V kasy, w czasach gdy susze nie  byly co roku ale zajace mi kolby zjadly   wiecej nie sialem..

20 września zwykle zaczynamy kosić a kończymy połowa max koniec października QQ wilgotniejsza ale zdrowa i cena przyzwoita za taki towar za porażone ziarno jak dostać cenę ? 

a te zające to rzeczywiście jakieś szczudła mają czy podesty chociaż nigdy nie mówię nigdy nie wiadoma jakie dewiacje przyrodnicze  jeszcze napotkam  

Opublikowano
14 minut temu, v11 napisał:

nigdy nie wiadoma jakie dewiacje przyrodnicze  jeszcze napotkam 

A pamiętasz ten kawał? 

Co powstanie ze skrzyżowania szpaka z żyrafą? 

- kombajn do czereśni.

• Haha 1
Opublikowano

13 grudnia nie mialem zadnych problemow z normami ..w tamtym roku polowa listopada-miala ponad 30 %. 

kukurydza potrzebuje wody- wiec nie wierze w zadne bajki o plonach na piasku. ja mam zarowno piachy jak i ciezkie ily wiec wiem w praktyce jak wyglada roznica  w plonach.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

13 grudnia nie mialem zadnych problemow z normami ..w tamtym roku polowa listopada-miala ponad 30 %. 

kukurydza potrzebuje wody- wiec nie wierze w zadne bajki o plonach na piasku. ja mam zarowno piachy jak i ciezkie ily wiec wiem w praktyce jak wyglada roznica  w plonach.

nawet nie wiesz ile wymagań ma QQ na grys ale za tym idzie cena 

Opublikowano
Dnia 10.08.2023 o 18:18, Tomasz0611 napisał:

Dlatego zabrać 500+ a dać żłobek za darmo dla pracujących ...

zmuś prywaciarzy żeby zatrudnił kobietę taką ze jak ma 3 dzieci i chore dziecko to nie bd przeszkadzało siedzenie na opiece nad chorym dzieckiem może ty zatrudni do warzyw ? 

2 godziny temu, jacus napisał:

ja też mam na górach i plon 7 ton pszenicy tylko ze podglebie gliniaste to znaczy 5/10cm piachu reszta glina 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Poprzez referendum trzeba zablokować POlszewickie zapędy do całkowitego wyprzedania Polskiego majątku i nie wpuszczania uchodźców z krajów 3 świata w celu asymilacji z normalnymi Polakami .

wszyscy w domu zdrowi? A kto tam sprzedał Lotos, czy aby nie pisiory?, a kto tam wybudował orlenowskie miasteczko dla azjatów i ściąga ich ponad 13 tysi na budowę, czy aby też nie pis? Prawda jest taka, że u mnie za Tuska nie było ani ciapatych, ani turbaniarzy, ani opalonych, dzisiaj są i do tego ukraińców 2x tyle, to kto to sprowadził? opozycja?

4 godziny temu, v11 napisał:

20 września zwykle zaczynamy kosić a kończymy połowa max koniec października QQ

20 września? to chyba jesteś ze ślaska, że nadaje się już do koszenia nawet z niskim FAO, a wilgotnośc ile 36% w górę?

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

Na jeden duży xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v