Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

To cielaków dostaw to i limit większy będziesz miał

To trzeba by sporo tych cielaków.

...jakoś chyba sporo mi palą te traktory...🤔

Opublikowano

Bo gaz na nie ekonomicznym położeniu 

1500-1550 obr w polu i spalanie małe a jak ich pilnujesz na 2000 to i palą 

Momentu obrotowego nie oszukasz. 

Ursus na perkinsie ma 1300 -1500 najekonomiczniej w instrukcji podane. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ursus na perkinsie ma 1300 -1500 najekonomiczniej w instrukcji podane. 

Jak lubisz często remontować silnik to go katuj tak niskimi obrotami ... Co zaoszczędzisz na paliwie, to wydasz na wał i panewki ...

Silnikiem spalinowym nie pracuje się na najwyższym momencie obrotowym, a w punkcie przecięcia wykresu momentu obrotowego i wykresu mocy ;) 

W NH który mam, niby moment obrotowy największy przy 1280 obr/min, ale punkt przecięcia mocy i momentu jest przy 1580 obr/min, i na takich obrotach praca jest najbardziej ekonomiczna.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 3
Opublikowano

Najprościej mniej więcej taki punkt sobie wyznaczyć poprzez wyliczenie średniej z obrotów dla maksymalnej mocy i obrotów dla maksymalnego momentu.

I tak, dla Ryśkowego Ursusa maks moc jest przy około 2100 obr/min, maks moment przy około 1300 obr/min, to ja bym nim pracował przy około 1700 obr/min, bo wtedy silnik nie dostaje po 4 literach a i spalanie nie będzie duże.

Opublikowano

tak powinno się pracować, to że niby pokazują żeby pracować na jak najniższych obrotach to marketing, bo żeby na małych obrotach robić to trzeba albo wykonywać lekka pracę , albo mieć ogromny zapas mocy, albo za małe maszyny, a nie pokazują jak orze albo ciągnie agregat na 1300 obr,no fajnie tylko jak ten motor dostaje w dupę to szok, doładowania pełnego nie ma, przeciążenia na wale duże, paliwem go podlewa żeby obroty i doładowanie zadane utrzymać , więcej spalin jest, sadzy , DPF ma więcej roboty czy inny układ oczyszczania , EGR i dolot sądzą się zawala, no same plusy ale dla serwisu , bo jak coś klęknie to mają robotę i kasę za części.

Opublikowano (edytowane)

No idzie, idzie, tylko przeciążenia na wale korbowym są bardzo duże. 

Z tego co kumpel opowiadał, to jak studiował na SiMR, to jakoś badali obciążenia idące na panewki silnika w zależności od obrotów, i dla wolnossacego diesla obciążenia przy punkcie maksymalnego momentu były o około 30% większe niż przy obrotach dla punktu przecięcia wykresu mocy i wykresu momentu. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To czemu jak się w błocie grzenie to z 1900 obr zdusi do do 1400 i dalej nie spada tylko idzie po tych 1400 choćby gaz do końca wdepnął 

Tak walnie działa max moment obrotowy.

A pracować należy z takimi obrotami alby silnik wytworzył dostatecznie dużo mocy dla danej pracy. Bo moc a moement to są dwie różne rzeczy.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

No idzie, idzie, tylko przeciążenia na wale korbowym są bardzo duże. 

Z tego co kumpel opowiadał, to jak studiował na SiMR, to jakoś badali obciążenia idące na panewki silnika w zależności od obrotów, i dla wolnossacego diesla obciążenia przy punkcie maksymalnego momentu były o około 30% większe niż przy obrotach dla punktu przecięcia wykresu mocy i wykresu momentu. 

w literaturze technicznej też jest to opisane, w silniku doładowanym są jeszcze większe.

Opublikowano (edytowane)

Moc zncnamionowa 2200

Znamionowy moment obrotowy 227Nm

Max moment obr 261 Nm

Prędkość obrotowa przy max momencie obrotowym 1200 - 1400  obr

To jakie obr do roboty najlepsze

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

To jakie obr do roboty najlepsze

opór gaz... po co patrzeć na obroty.

Opublikowano (edytowane)

a idź Pan. cholera by mnie wzięła...

w polu od zawsze gaz w podłogę i wio. szkoda życia na pyrkanie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

jak pulpę wożę i dobrze kosze to na 1/3 nie wystarcza. ☹️

Możesz mniej kosić 😁

Nie raz jak dużo pomocy sąsiedzkiej to tak jak piszesz limit na 1/3 sezonu starcza

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Silnikiem spalinowym nie pracuje się na najwyższym momencie obrotowym, a w punkcie przecięcia wykresu momentu obrotowego i wykresu mocy ;) 

W NH który mam, niby moment obrotowy największy przy 1280 obr/min, ale punkt przecięcia mocy i momentu jest przy 1580 obr/min, i na takich obrotach praca jest najbardziej ekonomiczna.

Mam głupie pytanie. Jak wyznacza się punkt przecięcia wykresu momentu i mocy, skoro na osi Y mamy inne jednostki? Nie jest to przedstawiane tylko i wyłącznie w taki sposób, żeby wygodnie dało się odczytać dane z jednego rysunku? Przecież równie dobrze na osi Y dla momentu mogę sobie dobrać tak podziałkę, że wykresy się w ogóle nie przetną, a mimo tego będą przestawiać dane prawidłowe. Coś źle rozumuję? :/

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
18 minut temu, Pafnucy12 napisał:

a idź Pan. cholera by mnie wzięła...

w polu od zawsze gaz w podłogę i wio. szkoda życia na pyrkanie.

Toż w furgusonie masz wiadro bieguf to zamiast 23biegiem i piłować na 2400 i robić 10 km na godz

To można jechać 27 biegiem i 1500 i też 10 km na godz i spalenie minus 2 l na godz

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Toż w furgusonie masz wiadro bieguf

to wraz za mało. nie da się orać np na 2, bo za cięzko... no może jak by mniejszy pług...

no ja lubię wyższe obroty. jak by szedł na 2 , to wraz bym gaz dusił... jakos tak mam....

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Roxer napisał:

Mam głupie pytanie. Jak wyznacza się punkt przecięcia wykresu momentu i mocy, skoro na osi Y mamy inne jednostki? Nie jest to przedstawiane tylko i wyłącznie w taki sposób, żeby wygodnie dało się odczytać dane z jednego rysunku? Przecież równie dobrze na osi Y dla momentu mogę sobie dobrać tak podziałkę, że wykresy się w ogóle nie przetną, a mimo tego będą przestawiać dane prawidłowe. Coś źle rozumuję? :/

Dobrze rozumujesz zwłaszcza jak dla uproszczenia na jednym wykresie upycha sie kilka wykresów odnoszących się do innych wartości gdzie częścią wspólną są tylko obroty 🙂 , przykład takiego wykresu zapożyczony z innego tematu AF.

Spalanie w URSUSIE C-360 i C360 3p ? - Strona 12 - Ursus C-4011 do C-362 -  Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
38 minut temu, Roxer napisał:

Sprawdza się testy,są podane wykresy, dane itd np.  https://pruefberichte.dlg.org/filestorage/masseyferguson-3060.pdf

Opublikowano
23 minuty temu, Pigmei napisał:

Dobrze rozumujesz zwłaszcza jak dla uproszczenia na jednym wykresie upycha sie kilka wykresów odnoszących się do innych wartości gdzie częścią wspólną są tylko obroty 🙂 , przykład takiego wykresu zapożyczony z innego tematu AF.

No więc właśnie, teoria przecięcia charakterystyk to tylko nieznajomość tego co znajduje się na wykresach.

11 minut temu, jaco512 napisał:

Sprawdza się testy,są podane wykresy, dane itd np.  https://pruefberichte.dlg.org/filestorage/masseyferguson-3060.pdf

Nie zrozumieliśmy się :)

Opublikowano

Zgadza się, jak kto nie wie co czyta na wykresach to żyje wierzeniem w te przecięcia wykresów 🤭 a wystarczy użyć innego wyskalowania i punkt przeciec będzie w innym miejscu lub w ogóle sie nie przecinać  czyli jak na tym co sam wstawiłem  😁

Opublikowano
50 minut temu, Pigmei napisał:

Spalanie w URSUSIE C-360 i C360 3p ? - Strona 12 - Ursus C-4011 do C-362 -  Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza

Ale tak jest tylko w "fyndach" 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v