Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

+6 i wieje dość mocno, ale tragedii nie ma, noc bez szkód w obejściu  i oby tak było u każdego także dziś 

Witajcie wszyscy 

@Aktywnyrolnik7245ty wąskich krów nie widziałeś chyba, szukasz problemów tam gdzie ich nie ma 

6 minut temu, Bananek napisał:

Pamiętasz co Ci wczoraj powiedziałem? Że przydałby się teraz wiatr to by mi podwórko obsuszyło. Widocznie ktoś nas podsłuchiwał tam na górze bo wiatr jest, ale chyba zbyt mocno im się ten nawiew ustawił. Do tego kros kran z wodą odkręcił, bo od wczoraj wieczora doyebało tyle wody, że miejscami w gumowce można nabrać.

IMG_20230218_064014.jpg

No jeśli to podwórko to faktycznie nie ciekawe 

Opublikowano
12 minut temu, soltys48 napisał:

Nie utuczysz to będzie ok

I tu może być ciężko , z pół roku przed ocieleniem na samą słome dać

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał:

Pizga strasznie... Oby tylko się nie sprawdziło że w poniedziałek ma znowu tak wiac :o

Miałem dziś zwiedzać piękne Garbate Mazury i odpuściłem. Z przyczepą w nocy nie mogłem przez Krajenke na gospodarstwo dojechać 

9 minut temu, Bananek napisał:

Pamiętasz co Ci wczoraj powiedziałem? Że przydałby się teraz wiatr to by mi podwórko obsuszyło. Widocznie ktoś nas podsłuchiwał tam na górze bo wiatr jest, ale chyba zbyt mocno im się ten nawiew ustawił. Do tego kros kran z wodą odkręcił, bo od wczoraj wieczora doyebało tyle wody, że miejscami w gumowce można nabrać.

IMG_20230218_064014.jpg

Lepszy byłby dziadek mróz 

Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

I tu może być ciężko , z pół roku przed ocieleniem na samą słome dać

Nie sr** ogniem,wieloródka,nie mała więc będzie ok

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Nie zapowiada się. Za to zapowiada się kolejna porcja wody, z tym, że w innej formie. 🤦

Screenshot_20230218_072423.jpg

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

Widocznie ktoś nas podsłuchiwał tam na górze bo wiatr jest, ale chyba zbyt mocno im się ten nawiew ustawił.

albo grubo albo wcale , głęboszuj te podwórko jak nic pod ziemią nie masz 

7 godzin temu, pedro2 napisał:

to już całkiem Choroszcz czeka. 

to niedługo się zobaczymy na jednym oddziale , ciekawe czy i w jednej sali 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

któryś pisał że powróci jak upora się z alkoholem.

Krzak?

13 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

To tak jak u nas w piwnicach, cały czas tam siedzą i wszystko w jednym pomieszczeniu. Podoba mi się to. I kuchenka i jakieś wyro, stół. Można cały rok egzystować.

znajomi u których dorabiam to swoich pracowników sezonowych w kotłowni kwaterowali

13 godzin temu, slawek74 napisał:

...i nie myć i nie przebierać i spać w opakowaniu 🤔🤦‍♂️🤪

wczoraj jak wy*ebany jak koń po westernie wróciłem z roboty to też w kimono w dzinsach i polarze 

plus taki że szybciej sie człowiek budzi bo po 4 sie ocknąłem

Edytowane przez konteno
  • Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Miałem dziś zwiedzać piękne Garbate Mazury i odpuściłem. Z przyczepą w nocy nie mogłem przez Krajenke na gospodarstwo dojechać 

Nie sr** ogniem,wieloródka,nie mała więc będzie ok

Patrzylem przez okno to się wychodzić nie chciało:/  ale jednak zimno nie jest.

Trza ferdka tankować i jechać graty pozwozic...

Opublikowano
30 minut temu, Bananek napisał:

IMG_20230218_064014.jpg

Nie myślałeś o utwardzeniu? 🤔 przy szkole nie rozbierają jakiej kostki? 

Opublikowano
41 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Qwazi @Leszy @Łolek @soltys48 tak wygląda 5 cielak teraz będzie , wąska 😐 lepiej żeby się nie zacieliła 

IMG_20230218_062421_793_LL.jpg

IMG_20230218_062240_526_LL.jpg

Nie sr..j ogniem. Mniejsze zacielałem i MO i SM. Zasuszysz na 6 tygodni przed terminem, na 21 dni zaczniesz powolutku wprowadzać dawkę i będzie grało. W zasuszeniu kredy nie dawaj.

Swoją drogą dobrze, żeś tym krowom trochę białka dołożył bo potrzebują (z tego co pamiętam pisałeś, że dałeś rzepak lub soję)

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

Nie sr..j ogniem. Mniejsze zacielałem i MO i SM. Zasuszysz na 6 tygodni przed terminem, na 21 dni zaczniesz powolutku wprowadzać dawkę i będzie grało. W zasuszeniu kredy nie dawaj.

Swoją drogą dobrze, żeś tym krowom trochę białka dołożył bo potrzebują (z tego co pamiętam pisałeś, że dałeś rzepak lub soję)

No rzepakowej dołożyłem , jest różnica w ilości mleka i kupy lepszej konsystencji . Ale nie mieszam ze śrutą tylko tak sypie solo 

Jak 21 dni przed 🤔 , to nie powinno się dawać po ocieleniu dopiero 

Opublikowano

Nie musisz mieszać. Jak sypiesz śrutę, to na śrutę posyp rzepaku. Sam już widzisz, że różnica jest. 21 dni przed terminem wycielenia można, a nawet trzeba zacząć powoli wprowadzać dawkę, tak, żeby po wycieleniu krowa już miała w żwaczu bakterie potrzebne do trawienia wszystkich pasz, jakie będzie jadła. Krowa już wtedy się nie tuczy, ale wprowadzać trzeba powoli. Jest na to 3 tygodnie

• Like 1
Opublikowano

Skomplikowane jest hodowla krów , nie wystarczy dać żreć pod morde i zapiąć dojarke 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

Skomplikowane jest hodowla krów , nie wystarczy dać żreć pod morde i zapiąć dojarke 

Jeszcze wygodniej byłoby tylko zapinać dojarkę.

A najlepiej tylko do banku po wypłatę chodzić. 😉

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@Aktywnyrolnik7245Nic nie jest proste. Krowy masz ladne, trochę się poducz i będziesz działał dwukierunkowo. Niekoniecznie trzeba się nastawiać tylko na opas lub tylko na mleko. Zobacz, ja mam teraz sporo jałówek i zawsze mogę je pozacielac i sprzedać cielne, ale równie dobrze mogę je tuczyć i sprzedać na rzeź, a to nie HF-y, więc cena też będzie inna. Jakies pole manewru jest. Jak to mawia jeden mój znajomy "mix wychodzi najlepiej"

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
10 godzin temu, Leszy napisał:

Jak się samemu jest to może. Zaś idea tych letniaków to taka chyba była, że jednak jak się gotowało na drewnie w tych starych kuchenkach, to w całej chałupie ciepło było. Latem spać potem w tym to mega niewygodnie być musiało. Więc wynosili gotowanie poza dom na okres letni. 

U niektórych to i teraz, ćwierć wieku po tym jak kuchnie na drewno wyjechały na złom, dalej się gotuje w porze letniej w letniaku, bo jakże by inaczej 

10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

U mnie coś chyba błysnęło 2 razy🌩🌧🌪

A to ja, spawalem, sorki

9 godzin temu, konteno napisał:

@bratrolnika 2 stówki chcą w ciemno , pewnie i tak podłubac trzeba ,72cm 

IMG_20230217_120544.jpg

Dzięki, ale coś takiego to najprościej byłoby kupić jakiegoś gruza w całości, żeby instalacje mieć, i linki, i cewki, moduły i nie wiadomo co jeszcze, tak jak na traktorek całego quada kupiłem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v