Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Mam 2i 3 klasę dość ciężkie gleby i 3x40 krone mustang nie stanowił ponad miarowego wysiłku dla 7211. Głębokość mierzona na polu 20cm. Tylko ja nie drę pługa na siłę i korzystam z zdobyczy nauki pod tytułem regulacja mieszana w ciągniku. C-385 darło u mnie 4x35(bodaj tyle ma stara unia grudziądz). Podawanie mocy maksymalnej w przypadku ciągników rolniczych jest bez znaczenia. 

To zdrowy 7211 . Aktywny rolnik 7245 ma 4x4 i oral 2x30 : D 

Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

My jak mieleśliśmy t25 to oral 2x20/25 maly UG Grudziądz. W dużych Skibach nie dałby rady ani ruski ani '

C330. Chyba że 3bieg i blokada . Mowa o porządnej orce . 3 i 4 klasa ziemi 

Kolega miał taki mniejszy pług do ruska. Unia Wisła się to chyba nazywało. On właśnie brał mniej niż zwykły Grudziądz. Jak chcesz głębiej to tylko w C-330 trójka. W rusku to się na biegach nie orientuję to nie wiem na jakich orzą. C-360 jak chcą głęboko to UG 2 i na dwójce.

5 minut temu, hubertb napisał:

Tylko ja nie drę pługa na siłę i korzystam z zdobyczy nauki pod tytułem regulacja mieszana w ciągniku.

Pisz jeszcze.

Opublikowano

7245 pociągnie się z takim krone mustang 120 bez większych problemów. Na standardowym dociążeniu obrót nie powoduje nawet szarpania przodem. W 85 Do orki powinno się chyba blokować przód, przynajmniej u mnie się tak robiło. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Pisz jeszcze.

W 30 niestety nie ma sensownej hydrauliki podnośnika. W 60 już sporo można ugrać. Podstawa to nie stosować regulacji opartej o koło kopiujące. 

4 minuty temu, DANDYS napisał:

no bez przesady że 60 z 2 skibowym i 2

Jak pług jest źle ustawiony to nawet 2 skibowy będzie stanowił dla siuntki obciążenie poważne. 

Opublikowano
18 minut temu, mf362 napisał:

Kwestia ustawienia pługa i głębokość. 

Akurat ten c385 ma opony 16.9 . Głęboko próbowali orać na ponad 30 cm aż żółty piach się wykrywał . Według mnie szkoda ropy i sprzętu. 

Ja tam oram 3 skinami  c360 . Na ile jakby chciał orać głęboko to przydało by się więcej mocy . 

Opony 16,9 w takim ciągniku to jest jakiś żart 

Opublikowano
14 minut temu, mf362 napisał:

To zdrowy 7211 . Aktywny rolnik 7245 ma 4x4 i oral 2x30 : D 

Ale dlatego że nie chciały wchodzić bo tak rzodkiew wyżarła wode 

Opublikowano

Co się dzieje z mleczarnią .

Opolskie mleczarnie w tarapatach. OSM w Prudniku upadła. Co się dzieje w Głubczycach?

Problemy na rynku mleka dotknęły dwie mleczarnie w woj. opolskim. W OSM w Prudniku sąd ogłosił upadłość w styczniu br., druga mleczarnia OSM Głubczyce wpadła w finansowe tarapaty. Jaka jest sytuacja tamtejszych dostawców mleka?

https://www.agrofoto.pl/articles/bydlo-mleczne/opolskie-mleczarnie-w-tarapatach-osm-w-prudniku-upadla-co-sie-dzieje-w-glubczycach/

Dwie mleczarnie z problemami

Na Opolszczyźnie dwie mleczarnie mają problemy finansowe. W jednej z nich Sąd w Opolu 11 stycznia ogłosił upadłość, druga ma problemy finansowe i problemy z płynnością.

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale dlatego że nie chciały wchodzić bo tak rzodkiew wyżarła wode 

Nie chciały wchodzić? Też miałem taką UG, na szczęście już nie mnie się przyjdzie nią męczyć. 

11 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Opony 16,9 w takim ciągniku to jest jakiś żart 

Ale 34cale. Przejście na szersze ogumienie ma sens w dzisiejszych realiach. 

Opublikowano

W łódzkim jogo też ma problemy

2 minuty temu, galan99 napisał:

Co się dzieje z mleczarnią .

Opolskie mleczarnie w tarapatach. OSM w Prudniku upadła. Co się dzieje w Głubczycach?

Problemy na rynku mleka dotknęły dwie mleczarnie w woj. opolskim. W OSM w Prudniku sąd ogłosił upadłość w styczniu br., druga mleczarnia OSM Głubczyce wpadła w finansowe tarapaty. Jaka jest sytuacja tamtejszych dostawców mleka?

https://www.agrofoto.pl/articles/bydlo-mleczne/opolskie-mleczarnie-w-tarapatach-osm-w-prudniku-upadla-co-sie-dzieje-w-glubczycach/

Dwie mleczarnie z problemami

Na Opolszczyźnie dwie mleczarnie mają problemy finansowe. W jednej z nich Sąd w Opolu 11 stycznia ogłosił upadłość, druga ma problemy finansowe i problemy z płynnością.

1 minutę temu, hubertb napisał:

Nie chciały wchodzić? Też miałem taką UG, na szczęście już nie mnie się przyjdzie nią męczyć. 

Ale 34cale. Przejście na szersze ogumienie ma sens w dzisiejszych realiach. 

Też sobie kupię unię tur 

Albo Agromasza

Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał:

@hubertb próba kręcona w siewniku go przerosła a ty go chcesz hydrauliki uczyć... Nie ma szans, dziadek tego nie używał. 

Nie używanie w siuntce regulacji siłowej ma swoje uzasadnienie. Bo niezbyt logicznie dla prostego chłopa działa dźwignia podnośnika. 

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Też sobie kupię unię tur 

A nie myślałeś o czymś obrotowym? Wydatek duży ale to się kupuje na lata. Grudziądz ma dobre obrotowe pługi. 

Opublikowano
50 minut temu, hubertb napisał:

W moim przypadku była by to pewnie ostatnia rozmowa z żoną. To jakiś burak i to niepasteryzowany. 

To jest pod publikę robione

Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

prostego chłopa 

A są krzywe chłopy 🤔

9 minut temu, hubertb napisał:

A nie myślałeś o czymś obrotowym? Wydatek duży ale to się kupuje na lata. Grudziądz ma dobre obrotowe pługi. 

A na co obrotowy , jak to samo robi zagon

Opublikowano

To zależy.

Fajnie bo jedna bruzda, ale nawrót plus obrót na krótkich działkach to pożeracz czasu.

Zagonem zrobi dużo szybciej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v