Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@6465 Tomek pali prawie tyle co 60 a robotę zrobi lepszą , muszę się niestety rozwijać 🙂

A jaki mi radzisz ciągnik kupić ?

Ja na twoim miejscu nie kupował bym żadnego gówna. Poczekaj doskladaj, ożeń się. Kobita cię poprze dobierzesz kredytu i kupisz coś za przeszło 100tys. Ja tak zrobiłem. A wcześniej orałem c360.

• Like 2
  • Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Ja na twoim miejscu nie kupował bym żadnego gówna. Poczekaj doskladaj, ożeń się. Kobita cię poprze dobierzesz kredytu i kupisz coś za przeszło 100tys. Ja tak zrobiłem. A wcześniej orałem c360.

Brzmi rozsądnie. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

i na dokładkę suto opodatkują.

A to mnie nie obchodzi, tendencja spadkowa zużycia w przyszłości w domu. Domowników nie będzie przybywać to i zużycie nie będzie wzrastać.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

i na dokładkę suto opodatkują.

No teoretycznie skoro wytwarzasz to powinieneś płacić podatek. W tej chwili to jest mocno dziwaczne. Po za tym magazynowanie energii jest również jakaś alternatywą. na braki prądu. 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A to mnie nie obchodzi, tendencja spadkowa zużycia w przyszłości w domu. Domowników nie będzie przybywać to i zużycie nie będzie wzrastać.

Jeśli zostaniesz sam to pewnie nawet indukcja się opłaci mocniej niż gaz do gotowania.   

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Jeśli zostaniesz sam to pewnie nawet indukcja się opłaci mocniej niż gaz do gotowania.   

Nie sądzę.

Przed chwilą, 6465 napisał:

Ja to tylko czekam kiedy bykowe wprowadza. 

Tak jak HF napisał. Ono jest od dawna tylko nikt o nim nie mówi. A nawet jeśli by jawnie wprowadzili to i tak się bardziej opłaci płacić i mieć święty spokój.

Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał:

Na ilu hektarach?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Mają to niektórzy. Do tego bez fotowoltaiki też nie podchodź... Wolę jednak gaz a potem to się zobaczy. Jeszcze trochę rozumiem sąsiada, zabiera się za pv bo ponad 8000kWh rocznie zużywa... Ale narobią tego a potem jak uj strzeli transformator to wszyscy bez prądu będą...

wiesz co sie przez te pompy porobiło ? krzywa dobowego obciązenia systemu się zmienia i nie wiadomo jak długo dwutaryfowe liczniki energii będą utrzymywane 

wzrost zużycia przez indywidualnych odbiorców rozproszonych to większy obciązenie sieci a nie tylko samych transformatorów , większa awaryjność urządzeń przesyłowo rozdzielczych i konieczność modernizacji sieci którą klienci ponoszą w kosztach przesyłu czyli im mniej pobierzesz z sieci tym mniej dołożysz się do działalności krajowej energetyki

27 minut temu, hubertb napisał:

Całość wolnego to więcej niż 26dni w przypadku rodziców. 

macierzyński+ chorobowe w ciąży 

2 godziny temu, hubertb napisał:

Najczęściej montuje się teraz powietrzne pompy. 

jak @Chłoporobotnik pisał to ma sens tylko z fotowoltaiką 

najlepiej  z buforem i podłogówką bo w dzień nagrzeje baniak i cwu a w nocy chaupę nagrzeje

pasowałoby by całość układów swoim działaniem miała dokładnie taki sens jak akumulator ciepła w elektrociepłowni

Edytowane przez konteno
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Tak jak HF napisał. Ono jest od dawna tylko nikt o nim nie mówi

Jest kilka ułatwień dla rodziców a w sumie to norm które już dawno powinny zostać wprowadzone. Jeszcze pamiętam czasy kiedy pracodawca nie mile widział by mieć dzieci. Oby ten czas nigdy się nie powtórzył a ci którzy wtedy tak wykorzystywali sami zostali wykorzystani. 

Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

Jest kilka ułatwień dla rodziców a w sumie to norm które już dawno powinny zostać wprowadzone. Jeszcze pamiętam czasy kiedy pracodawca nie mile widział by mieć dzieci. Oby ten czas nigdy się nie powtórzył a ci którzy wtedy tak wykorzystywali sami zostali wykorzystani. 

Twoje dzieci - Twój problem. 

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał:

I nie będzie wpadki tygodnia🤔🤷

No nie bedzie. Oby w poniedzialek sie udala inna "wpadka" w oborze. Wczoraj rozpoczęcie procesu a w poniedziałek sztuczny kawaler😀🐂 Juz problem czym ja wykarmie stado, ponad 6ha łąk,siana co rok zostaje,od wiosny do jesieni na pastwisku,dostęp do wody, wyslodki suche za darmo,zboża wystarczająco

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, konteno napisał:

najlepiej  z buforem i podłogówką bo w dzień nagrzeje baniak i cwu a w nocy chaupę nagrzeje

Najlepiej, jeśli chciało by się nowocześnie, itd to wszystko od nowa budować.

Przed chwilą, 6465 napisał:

Jego dzieci będą pracować na twoją emeryturę.

Ja emerytury to nie dożyję. A nawet jeśli to i tak będę na minusie.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
23 minuty temu, 6465 napisał:

kobita ci się do spłacania twoich kredytów dokładała ? 

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

kobita ci się do spłacania twoich kredytów dokładała ? 

Cały czas na to pracuje moja kochana żona. I popiera każdą moją inwestycje.

• Like 3
  • Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, Belaruss820 napisał:

No nie bedzie. Oby w poniedzialek sie udala inna "wpadka" w oborze. Wczoraj rozpoczęcie procesu a w poniedziałek sztuczny kawaler😀🐂 Juz problem czym ja wykarmie stado, ponad 6ha łąk,siana co rok zostaje,od wiosny do jesieni na pastwisku,dostęp do wody, wyslodki suche za darmo,zboża wystarczająco

No skoro piszesz, że zostaje,za darmo i wystarczająco, to chyba nie powinno być problemu

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A nawet jeśli by jawnie wprowadzili to i tak się bardziej opłaci płacić i mieć święty spokój.

a nie lepiej ślub cywilny z tą twoją Moniką,  intercyza oraz niech zostanie przy panieńskim nazwisku? tak dla urzędu ściema tylko

Opublikowano
Przed chwilą, konteno napisał:

a nie lepiej ślub cywilny z tą twoją Moniką,  intercyza oraz niech zostanie przy panieńskim nazwisku? tak dla urzędu ściema tylko

Nie. To już lepiej płacić niż nawet dla ściemy się wiązać. 

Opublikowano
34 minuty temu, hubertb napisał:

3dni daje połowę tygodnia pracy. Niby nie dużo ale jednak. Ponoć mają to zwiększyć. 

Ma być 5 jakoś ale jeszcze nie ma nowelizacji teraz są dwa dni

Screenshot_2023-01-28-11-57-28-429_com.android.chrome.jpg

18 minut temu, 6465 napisał:

20

Ja mam 6.5 ornego 60-tka i 30-tka i nic więcej. W sumie to 30-ma emeryturę już a ja muszę jeszcze zasuwać 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

No skoro piszesz, że zostaje,za darmo i wystarczająco, to chyba nie powinno być problemu

No wlasnie ja nie widzę problemu,w planie na wakacje planuje kolejne dwa zacielenia. Teść jak zwykle ma cos do powiedzenia w tej sprawie oczywiscie bo nie mógłby bez tego żyć zeby sie jie wtrącić 

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Cały czas na to pracuje moja kochana żona. I popiera każdą moją inwestycje.

Tomek najpierw młodzież musi zrozumieć że po ślubie i w normalnej rodzinie nie ma  moje twoje tylko jest nasze ale dla nie których jest to niewyobrażalne 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v