Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

No bo ja chce na ciągniku zarabiać i spalanie bardzo ważna sprawa.

I bardzo dobrze myślisz. Jak masz hodowle i ma to być uniwersalny to szukaj czegoś co nie wpierdala paliwa jak by za darmo było. Tym bardziej że po wyborach jak Tusk mówił to może być i po 7. Jeszcze dwa wybory przed nami to będzie i po 8.

Ja tam nowego dużego nie będę kupował nigdy, raczej coś jak sołtys Fendta 824 albo 920 ale jakbym miał taki "problem" to chyba bym kupował Kubote oczywiście oprócz Fendta ale tam ceny to jakieś abstrakcje.

Opublikowano
slawek74 napisał:

Baks00 napisał:

5 minut temu, Łolek napisał:

No ba 😎

Ale zapytam czym cię zaskakuje 

Czyżby już wypalenie zawodowe

Kuzyna mam z tej samej branży co twoja,i to samo twierdzi że jeszcze trochę i kończy hodowlę -,,koniec uwiazania''

,,mienczaki,, 🤭

też idę już w tę stronę

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Bananek napisał:

już po pracy?

urlop od świąt do sylwestra no i tydzień urlopu tegorocznego na przyszły rok zostawiłem 

nocki będę sobie skracać do 4 w tygodniu

Edytowane przez konteno
Opublikowano
Agrest napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/fendt-favorit-816-CID757-IDY320A.html znajomy sprzedaje coś większego będzie brał ...

Wczoraj patrzyłem na to ogłoszenie. Bardzo fajna cena jeśli stan ok.

Tylko trzeba by znowu maszyny zmieniać. Daleko od tego co kupiłem swojego?

blisko może 3km w lini prostej 6 asfaltem znam h gości ten za mały do bezorkowca 3m

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

13 minut temu, wojtal24 napisał:

znajduje czasami takie coś na polu czasami dłuższe czasami krótsze z takim zaostrzonym końcem a czami z otworem takim małym starsi ludzie mowili że to od pioruna ?

Fulguryt (z łac. fulguritus „ugodzony piorunem”), piorunowiec, strzałka piorunowa – nieregularny twór rurkowaty lub wypełniony szkliwem krzemionkowym powstały wskutek stopienia piasku kwarcowego po uderzeniu pioruna.

To co pokazujesz to raczej nie jest od pioruna.

trochę po googlalem i masz rację potwierdza się to co napisałeś stronę wcześniej "mądry człowiek z Ciebie "

Opublikowano
konteno napisał:

nocki będę sobie skracać do 4 w tygodniu

ja tam planuję przesypiać wszystkie 😉

bratrolnika napisał:

17 minut temu, Bananek napisał:

witajcie, jak tam ostatni dzień roku?już po pracy? bo ja tak🎹. 😉

Jeszcze na sylwestrze marzeń miałeś zagrać przecież 😉

biada temu, co ma marzenia o moim graniu.

Opublikowano
4 minuty temu, kizak napisał:

Tak znajdują się ,i też mówią że od pioruna ,ale ponoć to nie prawda ,gdzieś czytałem co ,ale nie pamiętam 

To są Belemnity, skamieniałe morskie głowonogi.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wojtal24 napisał:

trochę po googlalem i masz rację potwierdza się to co napisałeś stronę wcześniej "mądry człowiek z Ciebie "

Bez przesady.

Też google, kiedyś patrzyłem i tak sobie przypomniałem 

Desperados chyba dobrze napisał co to może być 

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

blisko może 3km w lini prostej 6 asfaltem znam h gości ten za mały do bezorkowca 3m

A nie podkręci go?

Przecież to chyba najsłabszy z serii?

Na moich glebach dałby radę

Opublikowano
28 minut temu, wojtal24 napisał:

znajduje czasami takie coś na polu czasami dłuższe czasami krótsze z takim zaostrzonym końcem a czami z otworem takim małym starsi ludzie mowili że to od pioruna ?

20231231_112824.jpg

To skamielina. Kiedyś wierzono, że to po uderzeniu pioruna, ale tamto inaczej wygląda. 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kamień_piorunowy

Opis z wikipedii. Nawet nazwa ma od pioruna, ale to jakiś skamieniały robal .😉

• Like 1
Opublikowano
Agrest napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

A nie podkręci go?

tego to nie wiem 🤷‍♂️ zboże wywoził i się spienięża pewnie coś z 200kuca i na vario wjedzie ....

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

A nie podkręci go?

Dla bezorkowca na twoich ziemiach też by miał co robić.

Ostatnio czytałem o rolnictwie we Francji to już z tego typu maszyn wychodzą i wracają do pługa.

Wszystko co się przejadło w Niemczech i we Francji jest wypychane do nas.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Ostatnio czytałem o rolnictwie we Francji to już z tego typu maszyn wychodzą i wracają do pługa.

Nie wyobrażam sobie pozbyć się pługa i zostawić bezorkowca i odwrotnie. Uprawę dostosowuje się do warunków i potrzeb a nie mody. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Dla bezorkowca na twoich ziemiach też by miał co robić.

Ja nie przejdę na bezorkę. Za mało ha by to miało sens i się spłaciło. A wydać wszystkie pieniądze na wymianę sprzętu to bez sensu

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Jak schodzisz, ja na nie nie wchodziłem nigdy 

no ale będziesz likwidował ?

Przed chwilą, Agrest napisał:

Ja nie przejdę na bezorkę. Za mało ha by to miało sens i się spłaciło. A wydać wszystkie pieniądze na wymianę sprzętu to bez sensu

a kultywator to co?

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Nie wyobrażam sobie pozbyć się pługa i zostawić bezorkowca i odwrotnie. Uprawę dostosowuje się do warunków i potrzeb a nie mody. 

Ale te zjeby z eurokołchozu do tego dążą szczególnie w Polsce 

Opublikowano
Desperado napisał:

4 minuty temu, kizak napisał:

Tak znajdują się ,i też mówią że od pioruna ,ale ponoć to nie prawda ,gdzieś czytałem co ,ale nie pamiętam 

To są Belemnity, skamieniałe morskie głowonogi.

też tak wyczytałem

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v