Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, kizak napisał:

Z jednej strony to spokój ,a z drugiej to nie było kiedy pomyśleć o zmarłym ,cały czas w wirze by wszystko dograć . Jak jedna osoba do ogarnięcia pogrzebu ,to tak średnio .  Po takim czym to psy łajkami się robią ,totalnie głupieją ,

Bo to nie chodziło kiedyś o to aby o zmarłym myśleć, wspominać, tylko o przedstawienie przed społecznością zrobić. Kiedyś bardziej ludzie wszystko na pokaz robili niż teraz. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ciebie to bym w piwniczce nie zamknął 

Co u ,,dziada'' może być w piwniczce ,tam nawet bidy nima ,zwiała . Ale czekaj ,czekaj ,to mówisz że Twoja piwniczka ,,zacna'' ? A ukry jej nie odkryli ?

Opublikowano

raczej się ludzie spotykali i się znali. 

dziś nikt nikogo nie potrzebuje. 

w jednej chałupie, a latami potrafią nie gadać, a co dopiero z sąsiadami. 

Opublikowano
40 minut temu, soltys48 napisał:

W sobotę

Nie wiem czy będę miał na stanie. Ale spokojnie po SZEŚCIU KRÓLACH może Ci donosiciel dostarczyć 🤣Mam małe zamówienie dla @Qwazi🤭

😋😋😋...

Opublikowano
4 minuty temu, kizak napisał:

Co u ,,dziada'' może być w piwniczce ,tam nawet bidy nima ,zwiała . Ale czekaj ,czekaj ,to mówisz że Twoja piwniczka ,,zacna'' ? A ukry jej nie odkryli ?

Raz tylko było im dane tam przebywać i stwierdzili ze we czterech to i pół roku by mogli siedzieć 

Opublikowano

Do covida były różańce w domu, do czasu pogrzebu i przed mszą 

Poczęstunek napojem i cukierkiem 

Stypa kiedyś w domach, teraz w lokalach

Stypy po domach były dwie 

Po mszy rodzina, wieczorem wieś się modliła, piła i bawiła 

Do czasu covida ciało było w domu, przyjeżdżał ksiądz, wyprowadzał do pierwszego krzyża i do kościoła 

Teraz tylko z zakładu wożą do kościoła 

Różańce są w świetlicy i ostatni przed mszą 

Stypy coraz rzadziej ludzie robią 

W ciągu 1.5 roku zrobiłem 3 pogrzeby 

Różańca nie było żadnego, stypa jedna

Opublikowano
wojtal24 napisał:

DANDYS napisał:

mój dzierżawca się powiesił

😭

to pewnie będziesz zaraz na sprzedanie ziemia

PAN88 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

i na UJ czynsz podwyższałeś?

On był dzierżawcą a ten co wykitował był wydzierżawiającym. Widać że tam u was ma Podlasiu  nie isze się  umow dzierżawy.

@DANDYS to kupisz teraz jak zawsze pitoliłeś że dzierżawa to pierwokup. Tylko pytanie  za ile? Chociaż na miejscu  tej rodziny  to przetarg bym zrobił na nowego dzierżawcę  poprzez licytację 

nie poszła dalej w dzierżawę, sztachnal się wakacje a ja nie wiedziałem dziś się dowiedziałem, i podjebal mi ziemię gość co mu kosił,a ta rodzina nie widziała że ja obrabiam to , a ten koleś to wykorzystał i mi podjebal 8ha

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał:

raczej się ludzie spotykali i się znali. 

dziś nikt nikogo nie potrzebuje. 

w jednej chałupie, a latami potrafią nie gadać, a co dopiero z sąsiadami. 

No co zrobić jak mnie niektórzy ludzie denerwują? Każdy ma jedną szansę a jak podpadnie to wolę się nie zabawa żeby nie naubliżać czy nawet i w łeb nie przylać

Opublikowano
15 minut temu, soltys48 napisał:

Istnieje.

Dzwoni trzy razy dziennie dzwonami,prowadzi różańce i śpiewa w dzień pogrzebu 

U nas zanikło. Do tego stopnia, że jak na pogrzebie bratowej mój syn różaniec wyśpiewał, to zdziwienie się pojawiło. Chociaż śpiewali ludzie razem z nim

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Raz tylko było im dane tam przebywać i stwierdzili ze we czterech to i pół roku by mogli siedzieć 

To mówisz tyle ,,kartofli'' ,i ,,przetworów'' .

Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

skurwiele 300ha mają a się pchają

Też widać chcą się rozwijać 

1 minutę temu, kizak napisał:

To mówisz tyle ,,kartofli'' ,i ,,przetworów'' .

Ano uzbierało się trochę 

Opublikowano
1 minutę temu, DANDYS napisał:

skurwiele 300ha mają a się pchają

I czego się stresujesz?

może to i lepiej, tylko jeszcze tego nie widzisz. 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

U nas zanikło. Do tego stopnia, że jak na pogrzebie bratowej mój syn różaniec wyśpiewał, to zdziwienie się pojawiło. Chociaż śpiewali ludzie razem z nim

Oho ,różaniec wyśpiewać ,oho ,i to samemu  prowadzić ,szacun.👍

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Zmienilo się, nawet i te pogrzeby.

Kiedyś wyprowadzało się do ostatniego krzyża, pieszo na cmentarz.

A i zmarły w domu leżał.

Różaniec to już nie wiem ile dni...

Teraz chłodnia, różaniec przed mszą, cmentarz , a później obiad w lokalu dla najbliższych.

Każdemu się spieszy teraz.

I dobrze, po co ten zmarły w domu, lux jak se tak że trzy dni w lipcu poleżał i jeszcze burza przeszła, życia mu to nie wróci

46 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Pewno to przyszłość będzie...

Mniej miejsca ma cmentarzu w trzeba

U mnie mają zapowiedziane żeby mnie przez komin przepuścić ja lubię ciepło, a nie będę w błocie leżał i marzł 

Dziwi mnie że te ekologi się nie drą o ten syf co z nieboszczykow w ziemię idzie a potem woda że studni taka dobra zimna 😉

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

dobrze, po co ten zmarły w domu, lux jak se tak że trzy dni w lipcu poleżał i jeszcze burza przeszła, życia mu to nie wróci

Ale ja nie twierdzę że to źle.

Obecna forma pogrzebów bardzo mi odpowiada.

A zapomniałem.

Kiedyś zawsze było otwieranie trumny na cmentarzu i zdjęcia rodziny przy trumnie.

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

I dobrze, po co ten zmarły w domu, lux jak se tak że trzy dni w lipcu poleżał i jeszcze burza przeszła, życia mu to nie wróci

U mnie mają zapowiedziane żeby mnie przez komin przepuścić ja lubię ciepło, a nie będę w błocie leżał i marzł 

Dziwi mnie że te ekologi się nie drą o ten syf co z nieboszczykow w ziemię idzie a potem woda że studni taka dobra zimna 😉

moja nauczycielka przy cmentarzu mieszkała to zawsze mówiła, że nikt bardziej organicznej wody nie ma 🤭

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Dobrze zarabia to mu te pole potrzebne jak w d*pie zęby 

upadlince i tak utopią w produktach do pasnikow. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v