Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Czekać jak nie będzie  celibatu i będzie miał własny dwór jak to bywało przed wojną .

Kościół odzyskał o połowę hektarów mniej, niż stracił w PRL

Kościołowi po 1989 r. przekazano łącznie ok. 90 tys. hektarów. Komuniści odebrali wcześniej ok. 140 tys.

Przed II wojną światową posiadał ok. 383 tys. hektarów gruntów. Po wojnie większość, bo 220 tys. ha, została na terenach włączonych do ZSRR. Z danych dawnego Urzędu do spraw Wyznań wynika, że zaraz po wojnie wszystkie Kościoły i związki wyznaniowe posiadały na terenach Polski centralnej, czyli tych, które były w granicach Polski przed 1939 i po 1945 roku, 177 630 ha. Ile dokładnie z tej powierzchni posiadał Kościół katolicki – nie wiadomo. Szacuje się, że 95 proc. (ok. 170 tys. ha).

https://www.rp.pl/wydarzenia/art6983081-kosciol-odzyskal-o-polowe-hektarow-mniej-niz-stracil-w-prl

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał:

Jakbyśmy chcieli składkową to byłoby inaczej każdy podszedł do kancelarii i zamówił swoją intencje imiennie.  Teraz mszę zamawiam w innej parafii

Też bym tak robił na Twoim miejscu. Zresztą od niedawna to wolę jechać do kościoła do sąsiedniej parafii...

1 minutę temu, galan99 napisał:

Czekać jak nie będzie  celibatu i będzie miał własny dwór jak to bywało przed wojną .

Nie sądzę, żeby znieśli celibat. To jest trochę coś innego, niż się powszechnie myśli. I to ma swój cel

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Czytając trochę historię to i kiedyś niezłe jaja odwalali. Tylko teraz wieści szybko trafiają do wszystkich.

Ludzie kiedyś może mnie się interesowali bo raz że ciemnogród a dwa jak to majestat ksiedza można obrazić w ten sposób?! 

12 minut temu, gringo1984 napisał:

No jakby nie czytał to nikt by nie dałxD

Kiedyś tu rada parafialna wpadła na pomysł żeby ksiądz wyczytywał tych którzy nie dają to im będzie wstyd i zaczną dawać

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

Nikt nie każe dawać ale dziwne jak pierwsze o co pyta po modlitwie i poświęceniu domu to ile w tym roku planujecie dać na ofiarę;)

Swoje już przeżyłem i paru księży u mnie n kolędzie było, nigdy nie słyszałem takiego tekstu.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

już kiedyś pisałem, ale powtórzę: pierwsza kolęda w nowym domu, księdza przyjmowała żona z dwójką małych dzieci, ksiądz nie chciał wziąć koperty, i w dodatku zapytał czy może nam przypadkiem nie brakuje, czy to on nie powinien nam dołożyć

musi jeszcze byłeś przed wykończeniem wnętrza w takim razie ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Po co ten celibat jak oszukują Boga siebie i ludzi? 

celibat ogłoszono by majątek kościelny się nie rozpływał oficjalnie po dzieciach. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

celibat ogłoszono by majątek kościelny się nie rozpływał oficjalnie po dzieciach. 

Ototo...to narzędzie administracyjne...

1 minutę temu, galan99 napisał:

Tak stawiają domy dzieciom .

Ale do oddania np ziemi kościelnej poprzez dziedziczenie, nikt ich zmusić nie może 

Opublikowano

Kurna nikt nie pobije wizyty księdza już kilka lat temu 

Gość na akord chyba miał.

Co roku chodzą stałym tempem i mniej więcej przychodza w podobnym czasie.

Ten wpadł z godzinę wcześniej... 

Wszedł, pomodlił się , kasę wziął, poszedł....nawet włączony telewizor go nie zatrzymał 😆

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Ototo...to narzędzie administracyjne...

Ale do oddania np ziemi kościelnej poprzez dziedziczenie, nikt ich zmusić nie może 

Ale ta patologia z dopłatami i w kościele jest. Byłem w zeszłym roku na spotkaniu jak ksiądz w dzierżawę chciał oddać ziemię to myślałem że ze śmiechu pęknę. Dwóch się przebijało to doszli do 2200 za hektar i to tylko motywowane było tym żeby ten drugi nie wziął, łąki od lat zapuszczone to ich w ciągu 5 lat nie wyprostuje i dopłaty oczywiście dla wielebnego 

Jeden z tych rozwojowcow w październiku zakończył działalność 

4 minuty temu, galan99 napisał:

Naciskają na Papieża nie słyszałeś o tym .

Żydzi?

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Kurna nikt nie pobije wizyty księdza już kilka lat temu 

Gość na akord chyba miał.

Co roku chodzą stałym tempem i mniej więcej przychodza w podobnym czasie.

Ten wpadł z godzinę wcześniej... 

Wszedł, pomodlił się , kasę wziął, poszedł....nawet włączony telewizor go nie zatrzymał 😆

Jak nic ciekawego nie było grane akurat 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ale ta patologia z dopłatami i w kościele jest. Byłem w zeszłym roku na spotkaniu jak ksiądz w dzierżawę chciał oddać ziemię to myślałem że ze śmiechu pęknę. Dwóch się przebijało to doszli do 2200 za hektar i to tylko motywowane było tym żeby ten drugi nie wziął, łąki od lat zapuszczone to ich w ciągu 5 lat nie wyprostuje i dopłaty oczywiście dla wielebnego 

Ale to nie wina celibatu, czy kościoła, tylko tych dwóch, co się przebijali 🤷. Jakby nie było chętnego, to albo by było taniej, albo duszpasterz sam by musiał uprawiać, a tacy też są (sąsiednia parafia wlaśnie). Zresztą nie tylko księża taką głupotę wykorzystują

Opublikowano
44 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

a na stacji paliw facet skuter tankował.....musi wiosna idzie..

było LWG???

14 minut temu, Bananek napisał:

musi jeszcze byłeś przed wykończeniem wnętrza w takim razie ;) 

wiesz przecież że u mnie parter to skromnie wykończony 

poddasze też niewiele lepiej

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Ale to nie wina celibatu, czy kościoła, tylko tych dwóch, co się przebijali 🤷. Jakby nie było chętnego, to albo by było taniej, albo duszpasterz sam by musiał uprawiać, a tacy też są (sąsiednia parafia wlaśnie). Zresztą nie tylko księża taką głupotę wykorzystują

Ja pisałem o dopłatach a nie celibacie. Chyba ze ksiądz podruchuje dzierżawcy żonę 🤔 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v