Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Pomóc człowiekowi w spełnieniu marzeń 😉

To gdzie golenie i mycie. Się od..bał jak do crystala na tańce, cyrkonie diamentowe kurla. Nie daj mu wyczuć ze masz pieniądz. Cmokaj a nawet i płacz 

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Łolek napisał:

Kokcydioza jedna porcja diustnego leku załatwia sprawę, atakuje cieleta w 4,5 tygodniu  i albo zabija albo wyniszcza strasznie 

zbyt proste. 

to trzaskało i cielaki po dwa miesiące. 

a się dziwiliśmy ze szwagrem że taki mleczak i klientów stałych na cieluki niema. 

On wziął kilka jalowek, a ja byczki. 

bardzo droga nauczka. 

Opublikowano
7 godzin temu, Kowalsky30 napisał:

Mi i tak cały czas stoi nawet gdy nikogo nie ma. A ty jak poznałeś tą swoją to wiedziałeś o jej hektarach?

Co to znaczy OC przy budynkach? OC to OC a budynki swoją drogą. Obowiązująca ustawa o OC jest z 2003 a czy była wcześniej inna to nie wiem

Tzw OC rolnika. Nie chodzi o pojazdy tylko od wypadków w gospodarstwie dla pracujących. 

Już znalazłem. Od 2003 jest obowiązkowe więc było opłacane i będziemy próbowali coś wyciągnąć. W 2007 był wypadek i człowiek ciemny nie pomyślał. Tylko z KRUSu dali

Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

zbyt proste. 

a się dziwiliśmy ze szwagrem że taki mleczak i klientów stałych na cieluki niema. 

bardzo droga nauczka. 

Przykra sprawa,ale mam znajomego gdzie co kilka tygodni wyjeżdżały byczki w okolicach 200kg....

Nie daleko mnie jest handlarz,to  było tacy co pobrali 21 i z tego zostało 2

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

a uj wie. wirusów są tysiące, to na bakterie łatwo antybiotyk dobrać. 

biegunki strasznie niszczyły kosmki jelitowe. 

to co przeżyło, to też kokosów na tym nie będzie. 

Właśnie stado coś przeszło. Szybko wróciły do zdrowia, ale takie 5-6 miesięcy coś podupadły na kondycji, mimo, że na tych samych paszach zazwyczaj rosły dobrze. 

Opublikowano

W jakich terminach ulega przedawnieniu roszczenie z umowy OC?

Jeżeli nie chcesz, aby ubezpieczyciel odmówił Ci wypłaty odszkodowania, powinieneś wiedzieć, kiedy ma miejsce przedawnienie roszczeń z umowy ubezpieczenia. Terminów jest kilka i zależą one od różnych czynników:

• Gdy roszczenie poszkodowanego dotyczy odszkodowania lub zadośćuczynienia, to ogólny termin wynosi 3 lata. Jest on liczony od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się (albo przy zachowaniu należytej staranności mógł się dowiedzieć) o szkodzie i sprawcy. Jednocześnie termin ten nie może być dłuższy niż 10 lat od dnia, w którym doszło do szkody.
  • Szkoda może być wynikiem zbrodni lub występku, czyli przestępstwa. Wówczas okres przedawnienia roszczeń z umowy ubezpieczenia jest dłuższy i wynosi 20 lat od dnia popełnienia przestępstwa. W tym przypadku na termin przedawnienia nie ma wpływu to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i sprawcy.
  • Jeszcze inaczej wygląda przedawnienie roszczeń z umowy ubezpieczenia, gdy doszło do szkód na osobie. Poszkodowany na dochodzenie odszkodowania z OC sprawcy ma 3 lata od dnia, w którym dowiedział się o szkodzie i sprawcy. Jeżeli sprawca zostanie ustalony np. po 12 latach, to dopiero od tego momentu będzie liczył się termin 3 lat.
  • Poszkodowanym może być też małoletni, a wówczas zasady są jeszcze inne. Przedawnienie roszczeń z umowy ubezpieczenia ma miejsce po 2 latach od uzyskania pełnoletniości przez poszkodowanego. W praktyce oznacza to, że może on dochodzić odszkodowania do chwili ukończenia 20 lat. Wcześniej małoletniego przed firmą ubezpieczeniową mogą reprezentować rodzice.

Znajomość powyższych terminów pozwala uniknąć sytuacji, w której poszkodowany ubiega się o wypłatę odszkodowania czy zadośćuczynienia już po przedawnieniu roszczeń.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

U mnie  mama daje  z ospą a do ospy śrubuje  jej jeczmien pszenicę  i  pszenżyto. 

Dobra ostatki czas start

Ostatki to za tydzień dopiero, chyba że tygodniówkę ciągniesz 🤣

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Króliki, gołębie, świnie, cielęta, objawem już zaawansowanej są krwawe biegunki 

To że pociągasz za wajche od hydrauliki zawsze w jedną stronę a on se fika raz tak raz tak 

To jest kostka obrotu, kostka pamięci to nie jest czasem od liniowania

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Pisz mu ze dobry bo i tak nie kupi a wam nerwów zaoszczędzi to 

1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Oj Mietek Mietek 

I co Marcin? Pokaż wszystkim niedowiarkom i kupuj to. Raz się żyje. Niech gul skacze. :D 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

To gdzie golenie i mycie. Się od..bał jak do crystala na tańce, cyrkonie diamentowe kurla. Nie daj mu wyczuć ze masz pieniądz. Cmokaj a nawet i płacz 

Cmokanie było bez płaczu się obeszło 🤭 andrzejki to już drugi raz z rzędu owocne 🤣🤣

Opublikowano

panią Sandrę z programu rolnik szuka żony widziałem dziś w markecie, niestety nie była z Arturem. Widać ludzie ją poznają, bo jak się wzrokiem złapaliśmy dłużej to się uśmiechnęła 😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tam jadę pracować do Siedlec, bardzo po ulicach nie chodzę jakiegoś kebaba zamówię czy pójdę,ale inflacja na te kebaby poszła,ja lubię od tego turka alamira , jadłem w rozmaitych miastach i u niego jest numer jeden.

Ale tez dziwny gość znam się z nim mieszkanie ma po sąsiedzku, rozkręca interes i za jakiś czas zamyka.Niby sie rozwija i to kasuje, kebab ma prima sort ,choroba go wie ,już podobno w galerii niema.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Na sokołowskiej w wieżowcu kolo skasowanej chemii.

Mi tam pasuje ten kebab nie nawalone jakieś takiej ostrej przyprawy tylko smakuje tak tłuściej jak z majonezem nie taki suchy, teraz chodzę do tego sutana niedaleko to gorszy.

Opublikowano

na wynajem ? teraz metr mieszkania w Siedlcach czy to w deweloperskim czy to z drugiej ręki to ceny ostre jak na takie miasto. Już niewiele do 10 tys za M2 w niektórych miejscach brakuje.

Opublikowano (edytowane)

Ta na wynajem już mam syna komendanta straży miejskiej, ziemi nikt nie sprzedaje w mieszkania trzeba inwestować i kupilem a tam obok ten róg strus kupił będzie budował.

Opublikowano

sprzedają, tylko też ceny ostre, teraz w okolicy 9 ha poszło, jakbym się nie budował to można by kupić, tyle że z tej ziemi teraz to UJ nie zysk, nim poprawisz to jak trzeba to kilka sezonów, a mieszkanie ogarniesz i kasa idzie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Otóż to teraz ziemi niema zysku a u mnie to słabe ziemie od 4b do 6.Na kukurydzy był ale się skończył, ja akurat kupiłem przed inflacją 33m bo na klatce tam są 39,49 i 33m2 ale tanio za 150tyś,tyło do generalnego remontu ,tak czy siak niecałe 300zł czynszu w tej spółdzielni,latem mniej zimą wiencej ale tak średnio 300 ,ciepło jak choroba,normalnie raj dla emerytów ,nie trzeba kupować opału za takie pieniądze lux sprawa. 

Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał:

zbyt proste. 

bardzo droga nauczka. 

Najstarszy u mnie miał 9tygodni 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v