Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, szymon09875 napisał:

Durocxpietrain i locha pbz, nie miło to wspominam, strasznie agresywne były. Dwa czy trzy takie mioty były i potem ojciec już tego nie krzyżował. 

U mnie ta hodowla to oczko w tatka głowie.Ma to roztrzaskane,co jak, kiedy ,jaka pasza.

Kiedyś miał lepsze przyrosty na świniach jak ja na cielakach 🤦teraz ja nie ważę by się nie denerwować 

Opublikowano
6 minut temu, stempos1980 napisał:

Zakatowałeś ciapka 🤔

Dwa lata niemal z delikatnym rosołkiem chodziła. Teraz na pryskaniu  i podjeździe pod górkę dmuchnęła na zewnątrz

5 minut temu, pedro2 napisał:

Gdzie pan mieszkasz, u mnie śnieg już tydzień czasu leży, mrozek całodobowo oporowo 

Dziś +9⁰ było

4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Czym zalewasz ? Lepiej na bazie glikolu czy płyn do spryskiwaczy może być ? Boje się że odparuje spiryt a reszta zamaraznie

Nie zalewam. Jak nie ma pompa korka to kręcę wom aż przestaje lecieć. Kompresorem wydmuchuję z węży.

Gdzie korek to zostawiam odkręcony. A w jednym demontuję pompę bo 4700kosztowała🤭

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Opryskiwacze zabezpieczone? Jakąś zimę widać na horyzoncie.

Z trzech dziś wodę pospuszczałem, z jednego  nie zdążyłem, a w jednym 200l mixu stoi. I musi zostać bo nie wyleję, a trzydziestka u doktora i nie ma czym wypryskać na szybko.

A ja płyn zamówiłem w środę i do dzisiaj nie przyszedł ach ta poczta.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

2 minuty temu, Agrest napisał:

Opryskiwacze zabezpieczone? Jakąś zimę widać na horyzoncie.

Z trzech dziś wodę pospuszczałem, z jednego  nie zdążyłem, a w jednym 200l mixu stoi. I musi zostać bo nie wyleję, a trzydziestka u doktora i nie ma czym wypryskać na szybko.

Czym zalewasz ? Lepiej na bazie glikolu czy płyn do spryskiwaczy może być ? Boje się że odparuje spiryt a reszta zamaraznie

ja zalewam płynem zimowym do spryskiwaczy

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Dwa lata niemal z delikatnym rosołkiem chodziła. Teraz na pryskaniu  i podjeździe pod górkę dmuchnęła na zewnątrz

Przyczyną zlokalizowana🤔

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

ale jak to tak? Na kogoś robić? 

No właśnie 

6 minut temu, MonteChristo napisał:

Merlin dała etat na oborowego 🤣

Jeszcze trochę to tam tylko światło trzeba będzie zgasić i drzwi zamknąć 🤭

Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał:

A ja dzisiaj pospuszczalem ile się dało, w pompie dwa korki, a z filtrów i rozdzielacza węże odkręcone to już nie powinno nic wysadzić 

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał:

Kupiłem początkiem roku opryskiwacz. Miał być zalany płynem.

I chyba był bo coś lekko niebieskiego pociekło. Tylko że przy -3⁰ wałkiem nie obróciłem. Wszystko zamarzło, potem wychodziły kwiatki typu rozwalone mieszadło, pęknięty zawór.

Jestem zdania że alkohol z płynu do spryskiwaczy szybko odparowuje i płyn nie spełnia swego zadania

Opublikowano
8 minut temu, Baks00 napisał:

U mnie ta hodowla to oczko w tatka głowie.Ma to roztrzaskane,co jak, kiedy ,jaka pasza.

Kiedyś miał lepsze przyrosty na świniach jak ja na cielakach 🤦teraz ja nie ważę by się nie denerwować 

To trzeba lubić, jak wszystko zresztą 😉

To UJ zaleje glikolem 

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

A ja dzisiaj pospuszczalem ile się dało, w pompie dwa korki, a z filtrów i rozdzielacza węże odkręcone to już nie powinno nic wysadzić 

Masz zaworki antykapiące, tam jest woda. Odepnij każdą sekcję od rozdzielacza i dmuchnij kompresorem. Zobaczysz ile wyleci

Opublikowano
14 minut temu, HF86 napisał:

nawet błoto zamarzło. 

trzeba woły na wycieczkę wysłać by się pogrzaly gdzieś u pejsatych 🤣

Mnie dzisiaj już dzięgi odesłali 

11 minut temu, krzychu121 napisał:

@pedro2a jaki zarobek z ha ziemniaków? Szukam też takiego paleciaka. To produkcja garażowa czy jakaś firma ?

Jakbym tak rzetelnie podliczył z robocizną swoją to i możliwe, że faktycznie wyszło by tak, że taki paleciak za 1800netto z hektara max został. 

W tym roku pissda, 24t z hektara. Nakłady na 50t.

Sadziłbym, ale nie ma komu robić, to nie robota dla jednego. 

6 minut temu, MonteChristo napisał:

Merlin dała etat na oborowego 🤣

Chyba bykom jaja bujać ☝️🤭

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Jestem zdania że alkohol z płynu do spryskiwaczy szybko odparowuje i płyn nie spełnia swego zadania

Tylko płyn chłodnicy da radę. Do spryskiwaczy to takie rozwiązanie na chwilę. Wyparowuje. 

• Like 2
Opublikowano

To tak jak i ja, robota mi się przy tym podobała, nawet to stanie w kolejkach nie przeszkadzało, ale raz że nie ma ludzi, a dwa po 7 latach dopiero zakład koło nas zaczął jakieś rzetelne pieniądze płacić. Wcześniej to był dramat, bo opłacalność nie wiele większa niż ze zboza

4 minuty temu, pedro2 napisał:

Sadziłbym, ale nie ma komu robić, to nie robota dla jednego. 

☝️🤭

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

Ewidentnie 🤭 toć szkoda chłopa żeby gospodarkę zmarnował 🤭

W czwartek wracam wieczorem z trasy, od progu serdeczne przywitanie " kur.. gospodarz mróz od dwóch dni, a łon z traktora wody nie spuścił. Remont zrobił, a tam sama rdza "  😁 a siątka od remontu czerwonym borygo zalana 🙋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v