Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał:

to u mnie też tych mądrych najebali poplonów to im teraz porosło po pas i teraz co tu zrobi było już 3 u mnie żebym im to stalerzowal duża talerzowka mówię 250zl z ha to on mówi a na h.j taka robota jak za poplon dal 150zl stalerzowanie 250zl to mu nic z tych dopłat dodatkowych nie zostanie no zacząłem się śmiać jeden mądry wyciagna kosiarkę ose i ściął z 2 tygodnie temu to w tamtym tygodniu już dron latał po polach wszyscy się rzucili na te ekoschematy poplony a tu teraz zdziwienie

Poplon z przewagą gorczycy, wysoki aż do góry maski w C-330 bronami potraktowałem w tą stronę w którą miało być orane i nawet UG 2 dał radę. Niewiele co wystawało. Teraz tak wszystko będę robił.

• Like 3
Opublikowano
Qwazi napisał:

5 minut temu, marcin19071980 napisał:

Cała masę mniejszych gospodarstw już nie bierze dopłat bo nie dawali rady sprostać wymogą.

A te mniejsze gospodarstwa u nich to mniej więcej jaki areał, jaka produkcja?

6 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja za takie pieniądze to bym się rozglądał za czymś 120km+ 

Mnie taki wogóle nie pasuje. Ten co mam wystarczający, tylko jeszcze jeden by się przydał 

Mariusz co Ty opowiadasz teraz na gospodarstwo 20÷30ha to minimum że 150KM wiesz bez orka ekoschematy i tp 😆😆😆😆😆😆😆

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał:

to u mnie też tych mądrych najebali poplonów to im teraz porosło po pas i teraz co tu zrobi było już 3 u mnie żebym im to stalerzowal duża talerzowka mówię 250zl z ha to on mówi a na h.j taka robota jak za poplon dal 150zl stalerzowanie 250zl to mu nic z tych dopłat dodatkowych nie zostanie no zacząłem się śmiać jeden mądry wyciagna kosiarkę ose i ściął z 2 tygodnie temu to w tamtym tygodniu już dron latał po polach wszyscy się rzucili na te ekoschematy poplony a tu teraz zdziwienie

Napiszę wiosną, jak wyszła uprawa takiej gorczycy ;) 

Mam jeszcze owies dla porównania posiany, ale ten niższy, oraz samosiewy żyta które otrzymały pewną "odżywkę" ;) oraz słomę z kukurydzy przemieloną mulczerem. 

Pola pod kukurydzę. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:
9 minut temu, wojtal24 napisał:

Poplon z przewagą gorczycy, wysoki aż do góry maski w C-330 bronami potraktowałem w tą stronę w którą miało być orane i nawet UG 2 dał radę. Niewiele co wystawało. Teraz tak wszystko będę robił.

To mój poplon jak narazie nie ma nawet 10cm, a gęstość taka, że zająć może slalomem biegać...( @Baks00 nie Ty...Ty wolisz buszować w kapuście 😉🤭...Marcinowej🤭 )...

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, superfarmer02 napisał:

I dają radę gospodarzyć bez dopłat? 

Jeżeli tylko dopłatom istnieje gospodarka,to lepiej zwinąć żagle z tej dziedziny

2 minuty temu, Qwazi napisał:

To mój poplon jak narazie nie ma nawet 10cm, a gęstość taka, że zająć może slalomem biegać...( @Baks00 nie Ty...Ty wolisz buszować w kapuście 😉🤭...Marcinowej🤭 )...

Dzisiaj kaszaneczka w kapuście na kolację 🤤🤤🤤🤤

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

To u Seniora. Pociągnęła chyba z obornika dużo. Wywiezione na ściernisko pełne dwa rozrzutniki na 10a. Poplon siany chyba 24 sierpnia. Likwidowany 11 października bodajże.

Opublikowano
18 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja za takie pieniądze to bym się rozglądał za czymś 120km+ 

I dają radę gospodarzyć bez dopłat? 

A co za wyjście jak każą łąki kwietne na środku pola przenicy zakładać albo drzewa na polach sadzić.Że o wymaganiach względem bydła nie wspomnę.

12 minut temu, Qwazi napisał:

A te mniejsze gospodarstwa u nich to mniej więcej jaki areał, jaka produkcja?

Mnie taki wogóle nie pasuje. Ten co mam wystarczający, tylko jeszcze jeden by się przydał 

To głównie południe Niemiec tam jest podobna struktura gospodarstwal co u nas 25-50ha i hodowla bydła.Tym na północny też powoli mija dobry humor 

Opublikowano
8 minut temu, wojtal24 napisał:

Mariusz co Ty opowiadasz teraz na gospodarstwo 20÷30ha to minimum że 150KM wiesz bez orka ekoschematy i tp 😆😆😆😆😆😆😆

No...a potem...mi mom na paliwo...znam takich...na zebraniu mleczarskim: "panie prezesie my momy kredyty", a pan prezes "jeśli wam powiem że też mam kredyty, to będzie was to interesowało?"...i taka dyskusja...

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To u Seniora. Pociągnęła chyba z obornika dużo. Wywiezione na ściernisko pełne dwa rozrzutniki na 10a. Poplon siany chyba 24 sierpnia. Likwidowany 11 października bodajże.

Mój siany...14 października🤷...

A co za wyjście jak każą łąki kwietne na środku pola przenicy zakładać albo drzewa na polach sadzić.Że o wymaganiach względem bydła nie wspomnę.

To głównie południe Niemiec tam jest podobna struktura gospodarstwal co u nas 25-50ha i hodowla bydła.Tym na północny też powoli mija dobry humor 

Czyli też tam mają ciekawie

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

No...a potem...mi mom na paliwo...znam takich...na zebraniu mleczarskim: "panie prezesie my momy kredyty", a pan prezes "jeśli wam powiem że też mam kredyty, to będzie was to interesowało?"...i taka dyskusja...

Mój siany...14 października🤷...

Aj bośta się nauczyli narzekać 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Nawet sobie nie wyobrażasz.Obym nie miał racji ale wydaje mi się że hodowla zwierząt głównie bydła i trzody niedługo już w Polsce pociągnie na obecnych zasadach a pierwsi padną wszelacy doplatowcy

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Aj bośta się nauczyli narzekać 

Widziałeś, żebym narzekał?, ale faktycznie bardzo wielu narzeka i oczekuje wszystkiego od innych, nie oferując nic od siebie...

Nawet sobie nie wyobrażasz.Obym nie miał racji ale wydaje mi się że hodowla zwierząt głównie bydła i trzody niedługo już w Polsce pociągnie na obecnych zasadach a pierwsi padną wszelacy doplatowcy

Czyli jakieś, co najmniej 90%...

Opublikowano
marcin19071980 napisał:

w tej kadencji się za nich (doplatowcow ) wezmą już to ogłosił na Twiterze Janusz Piechociński z PSL czytałem wczoraj

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Widziałeś, żebym narzekał?, ale faktycznie bardzo wielu narzeka i oczekuje wszystkiego od innych, nie oferując nic od siebie...

Jak tam bendę to pokaże wam zaj....chlewnie 4lata eksploatowana i w tym roku koniec hodowli bo w zasadzie trzeba było by ją zbudować od nowa by spełniała warunki ochrony środowiska.Tragikomedja

Opublikowano
wojtal24 napisał:

marcin19071980 napisał:

w tej kadencji się za nich (doplatowcow ) wezmą już to ogłosił na Twiterze Janusz Piechociński z PSL czytałem wczoraj

tu jest już artykuł o tym https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik-rolnika/z-gospodarstwa/33130-kto-wezmie-sie-za-rolnikow-z-marszalkowskiej-posiadanie-ziemi-jest-obecnie-bardziej-oplacalne-niz-posiadanie-mieszkania-na-wynajem

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał:

Mnie to ano ziębi ani grzeje. Dopłaty od początku ich istnienia traktuję , jako dodatek...

Opublikowano
32 minuty temu, wojtal24 napisał:

Jak to co? Jakie wy macie myślenie, siać poplon tylko pod dopłaty 🤔 a do gleby żadnych korzyści to nie wnosi? Nie zbierany z pola to co zjadł to i odda i próchnica dodatkowo. 

Mimo dużych ilości obornika i dobrego płodozmianu od lat poplon do listopada jest wszędzie gdzie się da. I dalej będę siał czy będą dopłaty czy nie. 

Miejscami ponad kolano, miejscami ponad pępek. Słonecznik, owies, groch. Na drugi rok tych rzodkwi popróbuję. 

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

Jak to co? Jakie wy macie myślenie, siać poplon tylko pod dopłaty 🤔 a do gleby żadnych korzyści to nie wnosi? Nie zbierany z pola to co zjadł to i odda i próchnica dodatkowo. 

Mimo dużych ilości obornika i dobrego płodozmianu od lat poplon do listopada jest wszędzie gdzie się da. I dalej będę siał czy będą dopłaty czy nie. 

Miejscami ponad kolano, miejscami ponad pępek. Słonecznik, owies, groch. Na drugi rok tych rzodkwi popróbuję. 

Pedro, na moich glebach nie da rady🤷...już parę razy próbowałem poplonów i to jest tylko strata pieniędzy. Szkoda, że zdjęć nie mam, bo bym Ci pokazał jaka facelia mi porosła 🤦. Ta ziemia nie oddaje, jeśli uprawa nie zahaczy wiosny. Dwa razy w roku się na niej nie urodzi🤷...

Dlatego zostaje gnój, gnój i jeszcze raz gnój...

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał:

Widziałem żebyś nie oferował nic od siebie 🤭

Opublikowano

@Qwazi a kiedy ty te poplony siejesz? Poplon pod kukurydzę np. siać najlepiej w terminach podobnych jak oziminy. Zawsze coś wtedy popada albo chociaż parowanie mniejsze. 

Opublikowano
23 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Też tak myśle. Pierwsi dadzą spokój ci co nic nie robią tylko biorą dopłaty tzn pewnie pójdą do pracy. Rok w rok tych dopłat coraz mniej i plan jest żeby zlikwidować w pizdu.

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Gospodarka rabunkowa...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v