Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, gregor1284 napisał:

Ty czasami to jak Marcin. 

Likwiduje kartofle 

Będę siał qq

Nie będę siał qq 

Aleś mnie porównał🙆. Kartofli koniec i to nie są rozważania tylko podjęta decyzja. Nie ma sensu. To, że nie będę kiedyś potrzebował słomy czy kukurydzy dla bydła nie oznacza, że nie będę siał zboża czy kukurydzy. Nie oznacza to też likwidacji bydła. Moim celem nadrzędnym jest święty spokój. Im mniej energii muszę poświęcić na gospodarstwo tym lepiej. Trzeba tak robić, żeby zrobić, się nie narobić i zarobić. Wiecznie doił nie będę. Dla przykładu moje stado nie wymaga tyle zachodu, co np stada Marka, czy Sławka. Oni mają super poukładane i wydajne stada, a ja nie mam problemów zdrowotnych, czy w rozrodzie. Nie ustawiam rui, nie robię korekcji. Cielaki nie mają biegunek. Praktycznie wyeliminowałem oborę, gdzie krowy przychodzą tylko na udój. Przyjdzie czas na to, że i ten udój wyeliminuję. Bo w oborze i przy dojeniu trzeba robić.  Już młodziutki nie jestem, a nie widzi mi się skończyć, jak jeden znajomy. Z miesiąc temu zasłabł w oborze. Pogotowie, operacja i wózek do końca życia. Tak se kręgosłup załatwił. I co mu teraz po tej pięknej oborze, co mu po super wydajnościach i ładnych ciągnikach i maszynach. Nie chciałbym mieć tego, co on ma i czuć tego, co on teraz czuję i jeszcze przyjdzie mu czuć. A będzie z wózka patrzył, jak to marnieje, bo dzieci mu pouciekały tak samo, jak moje. Dziękuję, nie skorzystam

Siemanko...11°...pochmurno...nie pada...

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Nie wiem ile ma, dla mnie to nie ma żadnego znaczenia, może mieć 2,5 albo 250  jego problem nie mój ani nie twój 

Mnie bardziej martwi opona Krzyśka. A tak poważnie wiemy to i ja i Ty że jak ktoś coś w życiu osiągnął to nie klapie gębą jak BIK milg tylko albo sobie po cichu knuje jak zarobić i osiągnąć jeszcze więcej albo zbiera pokłosie tego co zasiał...

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Mnie bardziej martwi opona Krzyśka. A tak poważnie wiemy to i ja i Ty że jak ktoś coś w życiu osiągnął to nie klapie gębą jak BIK milg tylko albo sobie po cichu knuje jak zarobić i osiągnąć jeszcze więcej albo zbiera pokłosie tego co zasiał...

Mietek...są tacy ludzie, którzy się niczym nie pochwalą i żadną wiedzą, czy doświadczeniem nie podzielą (nie będę rozwijał dlaczego) i są tacy, którzy się pochwalą i podzielą...ani jedno, ani drugie nie wyklucza, że ktoś do czegoś doszedł w życiu...Radek może też kiedyś coś osiągnie więcej niż mu z nieba spadło, a Marcin się ogarnie i przestanie bezpodstawnie płakać...

Każdy ma jakieś wady i zalety...i na tym polega piękno tego świata...

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Mietek...są tacy ludzie, którzy się niczym nie pochwalą i żadną wiedzą, czy doświadczeniem nie podzielą (nie będę rozwijał dlaczego) i są tacy, którzy się pochwalą i podzielą...ani jedno, ani drugie nie wyklucza, że ktoś do czegoś doszedł w życiu...Radek może też kiedyś coś osiągnie więcej niż mu z nieba spadło, a Marcin się ogarnie i przestanie bezpodstawnie płakać...

Każdy ma jakieś wady i zalety...i na tym polega piękno tego świata...

A czemu te piękno to tak ironicznie? Świat jest piękny

Opublikowano
Baks00 napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

gdzie się mylę...🤔

Że da radę przy sporym areale,zapleczu maszynowym samemu ogarnąć 

czasem trzeba trochę to po organizować Wiesiu zna gościa co ponad 200 obrabia i jeszcze mleczne ma a pole bardzo porozrzucane i rozdrobnione ludzi dorywczi tylko dobiera...

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

czasem trzeba trochę to po organizować Wiesiu zna gościa co ponad 200 obrabia i jeszcze mleczne ma a pole bardzo porozrzucane i rozdrobnione ludzi dorywczi tylko dobiera...

To wszystko zależy od przypadku

Mam znajomego ma jedną dzierżawę 116 km od domu,tam jest 131 ha kukurydzy.Ma własną suszarnie.Wykos,zwiez,wysusz,🤦a przy domu,a reszta upraw

Opublikowano
21 minut temu, Łolek napisał:

Jaki limit prędkości był 🤔, pewno sporo przekroczyłeś, albo przeładowany 

19 minut temu, pedro2 napisał:

O. Brawo. 

Trzeba było po jednej beli kiszonki wozić, a nie z czubkiem się kładzie 🤷

Prędkość to raczej nie ale pewnie deczko przeładowana była 🤭

Screenshot_2023-10-13-10-14-22-57_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, superfarmer02 napisał:

Już zrobione. Serwis przyjechał i wymienili. Jeszcze zabezpieczenie antykorozyjne zrobili 👌

16971869623842195600865715842138.jpg

Daj namiary na ten serwis bo ja kupiłem taczkę i wiem że te chińskie kółko do wiosny nie wytrzyma

Żółte kółko pakę przemalować na zielono i John Deere 

16971877239811324412951942802262.jpg

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

o 18..

No to dla mnie to już koniec dnia bo ciemno.

1 godzinę temu, jacus napisał:

na brylach to chyba slabo dziala doglebowa ?? nigdy nie stosuje, wole w listopadzie albo nawet grudniu nalistnie prysnac.

Ja już w ogóle nie pryskam na jesień pszenicy ale jęczmień to straszyli że wiosną czasu nie będzie a na 15a nic nie kupię ciekawego to wziąłem butelkę Boxera.

Opublikowano
44 minuty temu, marulekk napisał:

Daj namiary na ten serwis bo ja kupiłem taczkę i wiem że te chińskie kółko do wiosny nie wytrzyma

Żółte kółko pakę przemalować na zielono i John Deere 

16971877239811324412951942802262.jpg

A bo ja wiem leży tego nie wiadomo poco i zawsze się coś złoży. Śmiałem nowe kompletne kółko ale zeszło powietrze za to po napompowaniu zeszła opona 🤦

Opublikowano
3 godziny temu, Desperado napisał:

Przyganiał kocioł garnkowi.    :P

Ale ja nie kryje że są to główne powody dla których kobieta mnie nie chce

4 godziny temu, Łolek napisał:

Święte słowa 

Trochę nie jestem na bierząco ostatnio, ale rzucił mi się wpis @Aktywnyrolnik7245o Sławku że ma 3ha i coś tam, tylko Sławek na tych trzech hektarach ma wydajne stado i ogarnięte finanse bo i dom zrobiony i auto nowe ziemi nie kupi bo pewnie nie ma na sprzedaż , a Marcin na 40 hektarach jęczy że bida że się nie da, żeby z kogoś pociskać to samemu trzeba być fer 

Cześć, ciepło bez wiatru i pochmurno 

Ale przecież mu nie pociskam , sam tu wielokrotnie powtarza że ma 3 ha zboża i wysokie plony . To chwalę chłopa 👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v