Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Facelii raczej wałować nie zalecają? Bo równiej byłoby jakby kosił kombajnem 🤔

facelia ma grona dość wysoko , nie ma potrzeby jej golić przy samej ziemi

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Facelii raczej wałować nie zalecają? Bo równiej byłoby jakby kosił kombajnem 🤔

Na Twojej ciężkiej ziemi możesz ją zabić na amen. Facelia to siew na głębokość 1cm.  I 8kg na ha u Ciebie jeśli na nasiona. Zero nawozu bo biomasa będzie tylko

Opublikowano (edytowane)

Ja się obawiam o co innego - że ją wyłoży.

sieję kilka lat - rzadko ją wykłada, zazwyczaj z chwastem

ja sieję co 2 lejek w rządkach co 26 cm , nie jest za gęsta

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Na Twojej ciężkiej ziemi możesz ją zabić na amen. Facelia to siew na głębokość 1cm.  I 8kg na ha u Ciebie jeśli na nasiona. Zero nawozu bo biomasa będzie tylko

No to wiem właśnie, że już nawet błąd, że poplony posiane i obornik w całości tylko pod jęczmień i ziemniaki pójdzie... Chyba będę jak u Seniora, dwójką w C-330 rozrzucał bo na ani pół hektara z 14 rozrzutników wyjdzie. Nie będę na pewno siał klasycznym siewnikiem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ja na dożynkach byłem

20230903_122932.jpg

20230903_122831.jpg

Biednie coś , scena ze starej naczepy ...

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ja do faceli i łubinu to wogule szczęścia nie mam.Albo nie powschodza albo połowa wyginie.Inne bez problemu 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Qwazi napisał:

Ja...

Że sam ze sobą 🤔 

5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Biednie coś , scena ze starej naczepy ..

A pomyłka 

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Ja do faceli i łubinu to wogule szczęścia nie mam.Albo nie powschodza albo połowa wyginie.Inne bez problemu 

A bo bardzo łatwo trafić towar z zerową siłą kiełkowania. Facelia jak zagrzeje, co u osób robiących z pnia niemal pewne to siła leci na łeb.

Możesz też sam popełniać błąd siejąc głęboko.

Łubin raz posiałem kupiony . Na 500kg pewno z 1000 ziaren wzeszło

Po zlikwidowanej róży w tym roku zasiałem swój wilgotny bo nie było sensu go suszyć to pięknie wzeszedł

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Że sam ze sobą 🤔 

No gdzież🙆...miał żem zaszczyt uścisnąć prawicę Tomka @6465, z jakiego to powodu jest mnie miło niezmiernie...no i dzieci oraz małżonkę kolegi poznałem...

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to wiem właśnie, że już nawet błąd, że poplony posiane i obornik w całości tylko pod jęczmień i ziemniaki pójdzie... Chyba będę jak u Seniora, dwójką w C-330 rozrzucał bo na ani pół hektara z 14 rozrzutników wyjdzie. Nie będę na pewno siał klasycznym siewnikiem. 

To bym zszedł z normą do 5kg.

Albo zasiał gorczyca na nasiona. Lux stanowisko

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

🙋

A faktycznie...

Znowu niedokładnie przeczytałem....🤦‍♂️ 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

masz ostatnio jakieś... mhm 🤔

złodziejstwem się chwalisz ? chyba nie ma czym....

Szławek że co 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

No gdzież🙆...miał żem zaszczyt uścisnąć prawicę Tomka @6465, z jakiego to powodu jest mnie miło niezmiernie...no i dzieci oraz małżonkę kolegi poznałem...

A to fajno...

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

A faktycznie...

Znowu niedokładnie przeczytałem....🤦‍♂️ 

Może coś piłeś ?

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Może coś piłeś ?

Upssss 

Tymbark...mocna rzecz...

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

A bo bardzo łatwo trafić towar z zerową siłą kiełkowania. Facelia jak zagrzeje, co u osób robiących z pnia niemal pewne to siła leci na łeb.

Możesz też sam popełniać błąd siejąc głęboko.

Łubin raz posiałem kupiony . Na 500kg pewno z 1000 ziaren wzeszło

Po zlikwidowanej róży w tym roku zasiałem swój wilgotny bo nie było sensu go suszyć to pięknie wzeszedł

Ostatnio facelia niemal na wierzchu rosła tylko lekko przybronowana może z 50%wzeszlo optymistycznie patrząc.Gryka rzodkiew czy gorczyca bez problemu rośnie, dla mnie szkoda nerw.

Opublikowano

Marcin, ciupciasz jeszcze z byłą, a może obecną?🤔😜

2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Może coś piłeś ?

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Za gęsto jeśli będzie dobre kiełkowanie

No to trzeba będzie mniej zamówić... Poczekam, może tegoroczne będą... Na stronie MHR można zamówić Natrę i do paczkomatu przyjdzie... 

O co chodzi z tym zagrzaniem przy jednoetapowym zbiorze?

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Marcin, ciupciasz jeszcze z byłą, a może obecną?🤔😜

Kuźwa... Pytanie miesiąca ....😆😄😁

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Ostatnio facelia niemal na wierzchu rosła tylko lekko przybronowana może z 50%wzeszlo optymistycznie patrząc.Gryka rzodkiew czy gorczyca bez problemu rośnie, dla mnie szkoda nerw.

Facelia fajny poplon tylko trzeba cierpliwości w siewie by równo było no i czasu by rozwinęła skrzydła. Dużo więcej czasu niż pozostałe wymienione. Ale jak ma dany czas to efekt piękny

O co chodzi z tym zagrzaniem przy jednoetapowym zbiorze?

Wilgotny towar nie czyszczony do rana złapie temperaturę powyżej 40⁰ I żegnaj zk.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v