Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał:

@Agrest Sławek brać dla Ciebie🤔😉...

IMG_20230815_140735_255.jpg

Dawaj te dwa z góry. Lubię kontrasty kolorystyczne

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Już byłeś?

Cza się będzie umówić na któryś wieczór.

No proste. Nawet widzialem Twój worek😂 Jak bedziesz jechał to też przyjadę po odbiór, bo narazie tylko zamówione,tak przypadkiem sie udało bo blisko byłem🙂

Opublikowano
27 minut temu, jasiuhonda napisał:

Jak tam Panowie po zniwach? U nas juz pokoszone wszystko. Ile kosztuje u was koszenie zboża? 450zl za hektar bedzie ok? Plony u nas bez rewelacjii

Wszystko już uregulowałem. Za godzinę bizonem 450, za hektar nowszymi 550zł.

W tym roku wydane 17500 na żniwa

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Wszystko już uregulowałem. Za godzinę bizonem 450, za hektar nowszymi 550zł.

W tym roku wydane 17500 na żniwa

Dzieki za odpowiedz. A jak sypaly zboze bo u nas tak 4+. Tak sie zastanawiam ile kasowac bo powoli ludzie chca sie rozliczac

Opublikowano (edytowane)

34* w cieniu.Kasa za usługi u nas się płaci na polu.Jakies zasię już dawno przeminęły.A co cię obchodzi paliwo.Paliwo może i tańsze ale robocizna i części zdrożały.Nad ludźmi będziesz się litował tylko nad tobą nie będzie się miał kto ulitować.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

U nas hektar 500-600zł. z sieczkarnią. Gorunc jak ch*j. Może z 30% zbóż z pól zniknęło, reszta stoi. Posiali kukurydzę w połowie czerwca i jaka jebutna już, wiecha wypuszczona. Niczym nie ustępuje tym majowym.

Opublikowano
6 minut temu, jasiuhonda napisał:

W zeszlym roku bylo 500 ale lepiej zboza sypaly. W tym roku troche tansze paliwo jest wiec tak mysle ze 450 by bylo ok.

Ale Twoja praca taka sama,czas stracony tez taki sam. W dzisiejszych czasach trzeba martwić sie o swój tyłek. Jak klient powie ze za drogo to jego problem,na drugi raz Cie nie wezmie jedynie,chociaz jak kazdy bedzie brał tyle samo to nie bedzie mial wyboru. Za wykonaną usługę trzeba zapłacić tyle ile sie należy, a nie tyle co klient sobie wymyśli.

Opublikowano

Najlepiej mieć swój kombajn ,  superek spala 10-12 l na godzinę a awarie raczej nie występują, przygotowanie do sezonu w tym roku 1500 zł , w tamtym praktycznie tylko 100 zł czyli grosze 

Najgorsze dla mnie jest czyszczenie po sezonie bo nie nawidze latających tych plew, ości itd 😐

11 minut temu, jasiuhonda napisał:

W zeszlym roku bylo 500 ale lepiej zboza sypaly. W tym roku troche tansze paliwo jest wiec tak mysle ze 450 by bylo ok.

Kupa kasy 🙄 a to godziny czy ha 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Najlepiej mieć swój kombajn ,  superek spala 10-12 l na godzinę a awarie raczej nie występują, przygotowanie do sezonu w tym roku 1500 zł , w tamtym praktycznie tylko 100 zł czyli grosze 

Najgorsze dla mnie jest czyszczenie po sezonie bo nie nawidze latających tych plew, ości itd 😐

Przedmuchiwanie chłodnicy to sama przyjemność.

Opublikowano

Przez ostatnie dwa dni prasowałem bez nawiewów ,wystarczyło tylko przez pouchylane szyby ,dziś już wentylator na łeb ,[kuwa ,ktoś sprężarkę wymontowal ,któryś właściciel przedemną, i klimy ni ma ,mogę tylko na zamocowania kable i takie tam duperele popatrzeć ] Ostatnie swoje sprasowane . Pszenżyta wyszło 4200 z ha ,mieszanka do 4 ton . pszenżyta 15 bel z ha ,a mieszanki 9. Czyli d*p. . Pora zacząć  świętować ,czyli iść do ogonów 😐 . A zpomniałem powiedzieć że prasowałem owies 3 bele ha .

Opublikowano

Co Wam powiem to powiem, ale powiem, że jak ocieplona chałupka to i wewnątrz przyjemny chłodek, a jak wyjść na zewnątrz to jakby suszarką ktoś po pysku wiał 🤗🤗🤗🤗🤗🤗

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Kupa kasy 🙄 a to godziny czy ha 🤔

Gdyby nie ten silnik i blacharka to tez bym noe narzekał. 7 litrow oleju w tym sezonie,tylko ze superol cc byl dolewany,normalnie bierze 5l na 15ha. Pierwsze co wymienie na gospo to bedzie kombajn. Póki sie nie psuje to ok,ale on z roku na rok jebie sie. Najlepsze jest to ze na sprzęgle przeciazeniowym podajnika ktore bylo wymienione na nowe,chlopaki zle zalozyli część(bo reszty nie ma) czujnika i łożysko sie posypało. Na kolejny sezon trzeba cały spod(oslona wentylatora,tych slimakow poziomych) wymienic bo juz dziurawiec

Opublikowano

U mnie skoszone sprasowane częściowo przez ludzi bo mój koń na serwisie (go po sezonie podliczę) do zwiezienia 50bel słomy i sterta do okrycia flizem  

Kurna na samą słomę 8 tyś do zapłacenia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v