Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

I pogoniło bajzoniarzy na obiad. 

powiedzieli że na 14sta deszcz i się nie pomylili 🤭

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

13 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Czyli po rozsianiu rozsiewaczem i zabronowaniu nie będzie problemu z grubonasiennymj (groch łubin) ?

Będzie - w zeszłym roku siałem pod brony i dużo zostało na wierzchu ale jako, że nie mam nic lepszego niż brony to w tym roku też tak zrobię.

Dzięki wszystkim. Jednak posieje siewnikiem nie będę robił trzody

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

Fox nie pozorny, a cycepy napełnił 😁

20230801_092531.jpg

Pszenżyto to jest?

Opublikowano

i slusznie ze sie do wagnera zapisales 🤣

wczoraj zaczynalismy zniwa po 12 dzisiaj po 12 skonczylismy.

4 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Toż się chwaliles sam super ziemią.. a teraz tak licho?

Oj kręcisz coś Jacus....

czytasz dokladnie ?? na piasku w sasiedniej wsi..tam ostatnie zlodowacenie niestety doszlo. do mnie juz nie..

4 godziny temu, Ulman napisał:

Nakosi, nakosi.... Przy takich plonach to dwa zbiorniki w bizonku i hektar zrobiony😆 jak złapie 2 godz pogody to dziś żniwa skończy🤣

Co z tego że ziemia dobra jak gospodarz to małopolski dziad.

a ty onuca dalej metalnie w zwiazku radzieckim  ...

4 godziny temu, Desperado napisał:

Pszenżyto posiał na 5 klasie, a żyto na 3- ciej. :P  xD

nie wiem czy slyszales o takim slowie jak plodozmian ??

4 godziny temu, Popier96 napisał:

Nakosisz, jak za godzinę będzie deszczem napierdalać. 

za godzine to pokropilo -za 3 juz lalo..

1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

Koledzy jak lepiej posiać poplon ścierniskowy? kupiłem taką gotową mieszankę groch, wyka, łubin, słonecznik i coś tam jeszcze. Zrobić gruberem rozsiać rozsiewaczem i przebronować czy po gruberze wjeżdżać uprawowo siewnym i siać siewnikiem ?

to zalezy czy siejesz na poplon czy na doplaty ..ja mieszam z wapnem rozsiewacz na sciern i potem talerzowka.

Opublikowano
18 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Pszenżyto to jest?

psienica fox 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Dzięki wszystkim. Jednak posieje siewnikiem nie będę robił trzody

Takie na odpirdol najlepiej rośnie. Posialem trawę na wiosnę błoto, koleiny, już trzeci za***isty pokos zebrałem. Drugi kawałek na polu, wygłaskane i uschła w pisdu 😁 

A poplon rozsiewaczem to zgodnie ze sztuką. Lubicie paliwo przepalać i dopłaty zabraknie na to wszystko 

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano

jeszcze nie sialem poplonów pod dopłaty, a sialem już je kilka razy 🙃

Opublikowano

Poplon docelowo ma być na uzupełnienie bazy paszowej dlatego chcę ten siew zrobić możliwie najlepiej

superfarmer02 napisał:

3 godziny temu, szymon09875 napisał:

Nie chcesz felg 16 na 5 śrub ??

Mam tego od ... I ciut ciut 

Krzysiek jednak katalogu nie mam tylko instrukcje. Pomyliłem się

• Like 1
Opublikowano

a to trzeba ładnie i na koniec wałem wyglaskac. 

też może jakiegoś owsa z wyka po sieje. 

nawet jakieś kurpioki przyjeżdżają i bele wykupują. 

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

jeszcze nie sialem poplonów pod dopłaty, a sialem już je kilka razy 🙃

Toś frajer 🤪 ja sieję, a jak już sieję to i składam. Zawsze parę złotych do przodu i przede wszystkim wychodzi gratisowe wzbogacenie gleby

Opublikowano
25 minut temu, pedro2 napisał:

Takie na odpirdol najlepiej rośnie.

Tak jest, u siebie po podorywce raz tylko bronami przejechane aby porównać, rozsiane i znów zabronowane żeby przykryć. Senior stwierdził, że on musi mieć wygłaskane i się jeździło aż było równo jak na stole a wcale lepiej u niego nie urosło.

• Like 1
Opublikowano

Się skończyło się żniwa z pomocą znajomego. 

Germaniec na ostatnich ok 20 ary nawalił. 

Dobrze ze samo znajomy jechał to dokończył tyle że bez sieczkarnia. 

Przyjechał do domu

Przyciągnął przyczepę i pada. 

Fajnie ze pada się germańca zrobi i nic nie przepadnie

Z 1.35 ha i pół zbiornika w kombajnie jest. 

IMG_20230801_151647.jpg

Opublikowano
24 minuty temu, pedro2 napisał:

Toś frajer 🤪 ja sieję, a jak już sieję to i składam. Zawsze parę złotych do przodu i przede wszystkim wychodzi gratisowe wzbogacenie gleby

Nie ma pojęcia takiego jak zapas paszy, to się nazywa zbyt niska obsada

• Haha 1
Opublikowano
52 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Przyjechał do domu

IMG_20230801_151647.jpg

Ładny 👍

46 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie ma pojęcia takiego jak zapas paszy, to się nazywa zbyt niska obsada

O czem Ty Mieczysław do mnie 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Przyjechał do domu

IMG_20230801_151647.jpg

Nie siej herezji że germaniec nawalił

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Przyjechał do domu

IMG_20230801_151647.jpg

ile m3?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v