Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

W ogóle w tym roku owsa jakoś dużo po polach, więcej niż inne lata. Nie wiem czy do pieców nasiali czy co.

W sporej części napewno na opał.

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

No jest nie ciekawie, ja powiedzmy nie sram ogniem bo mam spory zapas zeszloroczny ale jest wielu co jadą na styk i zobowiązań nie mało 

No,i co to kozaczenie daje

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A po części pewnie przez ceny nawozów, posiali aby posiać, bez nawozów albo z niewielką domieszką...

Owies to też takie trochę zmianowanie 

Ja mam przynajmniej gdzie obornik z zimy podziać dając go pod owies.

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

To nie jest źle, u nas kiedyś takim kombajnem przyjechał na usługę, że po nim zebraliśmy z pola jeszcze trzy rozrzutniki ziemniaków 

Dobry kombajn.Odrazu sadzi.

Opublikowano
18 minut temu, Łolek napisał:

I suszowe zamiast qq krowom w koryto wrzucę 

Rysiek prawie 20ha kukurydzy usycha traw nie ma, co mi k**wa po tych paru złotych suszowego 

Może to przyspieszy decyzje o likwidacji? Z perspektywy czasu jeszcze możesz być wdzięczny a i tak wspominałeś kiedyś że nosisz się z takim zamiarem

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

siema 🙋‍♂️ .... z patologią nie ma co dużo rozmaciać....

16*

czemu inni nie lubią ,,lulków,, bo lulki są dwa kroki conajmniej przed nimi 🙋‍♂️😀

W drodze do samozaorania 🤭

14 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Rysiek zawsze wybiera co tylko dla niego dobre i wygodne...

Czyli jak osoba inteligentna. Ty sobie lubisz pod górę robić?

Opublikowano

Zależy jaki ten owies.W zeszłym sezonie paliłem owsem to było ciepelko ale był gruby.W tym powrót do miału bo to na ten moment tylko 150zl drożej za tonę jak owies.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marcin19071980 napisał:

Dobry kombajn.Odrazu sadzi.

Nie zapomnę go nigdy, Anna z tych pierwszych, jeszcze na 20 kołach, i żółta c360 w orzeszku.... 

Fakt że 10 lat później jej właściciel prawie został moim teściem, ale to akurat inna sprawa 

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
12 minut temu, Łolek napisał:

Bo Rysiek jest krótkowidzem A co to są za pieniądzez tej zapomogi w skali tego co mogę zarobić dzięki temu jak to urośnie 

Zależy z jakiej perspektywy się patrzy. Zbozowcy aby wypchnąć a Ty aby jak najwięcej z przerobienia tego zyskać i tu też Pafnucy może zarzuty rzucić ze tylko patrzysz aby jak najlepiej i najwygodniej dla Ciebie było 

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Nie zapomnę go nigdy, Anna z tych pierwszych, jeszcze na 20 kołach, i żółta c360 w orzeszku....

Napewno gumy obok koła kopiującego były wyrwane albo źle ustawione ewentualnie pod odrzutnikem porostu byla guma wyrobiona.

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

W drodze do samozaorania 🤭

Czyli jak osoba inteligentna. Ty sobie lubisz pod górę robić?

Nikt sobie nie lubi ,ale jak by tak jeszcze komuś nie robić ,ot tak z zawiści ,to by było lux . Gregor ,ty młody ,masz inne wartości co my  kupę starsze , ty młody wilk ,ty komuny nie pamiętasz ,ty nie pamiętasz jak można coś w czynie społecznym zrobic ,i radośnie flaszkę obalić .

Opublikowano
15 minut temu, kizak napisał:

Uj, jak mnie czasem pan Rysiu wkurza ,on patrzy tylko na swoje podwórze,i ma w ..... co kogo czeka . Idę krowom powiem co  i jak  . duży plus że jest w tych ,,uczuciach'' stabilny ,i poza gadki nikomu krzywdy nie robi 

Panie Kazik już pisałem wcześniej kto się przejmuje drugą osobą w tych czasach? W zeszłym roku wiosną zboża super cenę miały to kto się przejmował treściwą dla bydlakow? Kalesony by z tyłka zdjęli i sprzedali bo dobra cena a teraz jak zostali z tanim zbożem drogo wyprodukowanym to bardzo chętnie te 50zl na tonie drożej niż na skupach hodowcom by sprzedali. 

16 minut temu, bratrolnika napisał:

To nie jest źle, u nas kiedyś takim kombajnem przyjechał na usługę, że po nim zebraliśmy z pola jeszcze trzy rozrzutniki ziemniaków 

Taki bizon wśród Bolków czy innych Ann?

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Może to przyspieszy decyzje o likwidacji? Z perspektywy czasu jeszcze możesz być wdzięczny a i tak wspominałeś kiedyś że nosisz się z takim zamiarem

Mam zapas a na likwidację przyjdzie czas, to tak jak ty byś przestał być dziadem wiesz że to nie takie proste 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Mam zapas a na likwidację przyjdzie czas, to tak jak ty byś przestał być dziadem wiesz że to nie takie proste 

Z dziada na pana jest łatwo ale w drugą stronę już gorzej 

Opublikowano
8 minut temu, bratrolnika napisał:

Fakt że 10 lat później jej właściciel prawie został moim teściem, ale to akurat inna sprawa 

Jak on miał taki kombajn to może i dobrze ze Ty tej córki nie wziąłeś 

5 minut temu, kizak napisał:

Nikt sobie nie lubi ,ale jak by tak jeszcze komuś nie robić ,ot tak z zawiści ,to by było lux . Gregor ,ty młody ,masz inne wartości co my  kupę starsze , ty młody wilk ,ty komuny nie pamiętasz ,ty nie pamiętasz jak można coś w czynie społecznym zrobic ,i radośnie flaszkę obalić .

W czynie jak w czynię ale jak widzę że komuś na czymś zależy i bardzo się stara żeby ten cel osiągnąć to zawsze chętnie pomogę. Znajomym też bardzo chętnie pomogę bo wiem że i ja mogę na ich pomoc liczyć 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, marcin19071980 napisał:
10 minut temu, bratrolnika napisał:

Napewno gumy obok koła kopiującego były wyrwane albo źle ustawione ewentualnie pod odrzutnikem porostu byla guma wyrobiona.

Mogły być jeszcze za krótkie te te "zapadki"przy lemieszu, albo linki na totolotku za luźne lub powysuwały się ze swoich miejsc. No i odsiewacz mógł mieć braki w poprzeczkach🤔. Na separatorze mogło się czegoś naowijać, a operator miał to gdzieś. Możliwych przyczyn dużo

Opublikowano
3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

I tacy są najgorsi co biedę klepali i nagle zrobili się panami .

Nie chcę tu nikogo obrażać ale znam to z własnego życia jak co niektórzy zrobili się panami nagle

• Like 4
Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

Dziadem przestać być to jeszcze jako tako ale jakbym parobkiem i patusem przestał być to odrazu do trumny się kłaść 🤭

• Haha 4
Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Mogły być jeszcze za krótkie te te "zapadki"przy lemieszu, albo linki na totolotku za luźne lub powysuwały się ze swoich miejsc. No i odsiewacz mógł mieć braki w poprzeczkach🤔. Na separatorze mogło się czegoś naowijać, a operator miał to gdzieś. Możliwych przyczyn dużo

Ja miałem te dwa które wymieniłem.Dwa te strucle doprowadziłem do załamania dosłownie i już więcej nie chce.Teraz do wcześniejszych mam Hagedorna a do późniejszej 800setke Grimma.

Opublikowano
10 minut temu, marcin19071980 napisał:

Lepiej ja będę ten status dziada utrzymywał i śmiał się z tych którzy myślą że się niby od poziomu gruntu odbili. To ogólnie bekowi ludzie 

• Like 2
Opublikowano

Ja mam drugą ankę. Na ten hektar wystarczy. Ta jest z końcówki lat osiemdziesiątych. Pierwsza była moją rówieśniczką i to był właśnie taki kombajn, jak Darek opisał. Tylko sobie troszeczkę podajnik wynoszący przyspieszyłem 😉. Lepiej jest

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

Ogarnij się potrzebna pasz dla zwierzyny...🤦‍♂️🙋‍♂️

A na co mu pasza dla zwierzyny? 🤔. Każdy swojego podwórka patrzy. 

9 minut temu, slawek74 napisał:

Ogarnij się potrzebna pasz dla zwierzyny...🤦‍♂️🙋‍♂️

A na co mu pasza dla zwierzyny? 🤔. Każdy swojego podwórka patrzy. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v