Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

W instrukcji do tego pługa masz to wyłożone jak krowie na rowie. Dostępna w necie do agromaszu bometu i czegoś tam jeszcze. 

Nie mam instrukcji. Dojdę do tego metodą prób i błędów. 

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Ja orze na regulacji pozycyjnej

Ta korbka służy do regulacji szerokości pierwszej skiby. Powinno być tak ustawione, żeby ta szerokość była taka sama jak drugiej. A korbką na wieszaku pochylasz pług. Albo będzie lepiej krył albo będzie bardziej "sztorcował". Wpływa to też na to jak się zagłębia. Im bardziej "sztorcuje" tym lepiej wchodzi w ziemię

W starym było to łatwiejsze - skręcało się łańcuchami, żeby czubek lemiesza dochodził mniej więcej do koła, wieszak prawie max do góry, łącznik aby był poziom, kółko w zależności od potrzeb i kita. Od razu wchodził w ziemię i rył.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie mam instrukcji. Dojdę do tego metodą prób i błędów. 

W starym było to łatwiejsze - skręcało się łańcuchami, żeby czubek lemiesza dochodził mniej więcej do koła, wieszak prawie max do góry, łącznik aby był poziom, kółko w zależności od potrzeb i kita. Od razu wchodził w ziemię i rył.

W żadnym pługu nic się nie skreca łańcuchami. Wyobrażasz sobie orkę koniem w której chłop trzyma pług żeby mu na bok nie spier... Przecież po zrobieniu jednego ara by padł i on i koń. 

Powodzenia w próbach, może hektara nie starczyć. Jeśli nie zrozumiesz jak to działa w życiu tego nie ustawisz. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

W żadnym pługu nic się nie skreca łańcuchami. Wyobrażasz sobie orkę koniem w której chłop trzyma pług żeby mu na bok nie spier... Przecież po zrobieniu jednego ara by padł i on i koń. 

Powodzenia w próbach, może hektara nie starczyć. Jeśli nie zrozumiesz jak to działa w życiu tego nie ustawisz. 

Trzeba skręcić żeby się chociażby nie bujał. Wszystko skręcam. Kultywator, brony, opryskiwacz to nawet na sztywno. Pług i obsypnik (ale tylko przy obsypywaniu) z lekkim luzem.

Opublikowano

Trzeba skręcić żeby się chociażby nie bujał. Wszystko skręcam. Kultywator, brony, opryskiwacz to nawet na sztywno. Pług i obsypnik (ale tylko przy obsypywaniu) z lekkim luzem.

Jak skręcisz pług na sztywno to możesz go nawet pokrzywić. Po co tak robić? Przyjeżdzasz na pole wbijasz pług i ustawiasz głębokość na taką jak chcesz. Następnie schodzisz z ciągnika idziesz za pług i patrzysz na ramę ma być równolegle do gruntu, środek pługa ma być w środku ciągnika. Potem oglądasz pług od boku ma być wypoziomowany śrubą. Idealna sytuacja to tak w której przedłużenie linii śruby i osi pługa zbiega się w środku traktora. 

pługUG_ustawienie.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Trzeba skręcić żeby się chociażby nie bujał. Wszystko skręcam. Kultywator, brony, opryskiwacz to nawet na sztywno. Pług i obsypnik (ale tylko przy obsypywaniu) z lekkim luzem 

U mnie pług na luźno .

Niema czasu ale trzeba pokasować  luzy na podnosniku

Opublikowano
5 minut temu, krzysiek1979 napisał:

Kiedyś u znajomego orałem pługiem obrotowym 5x45 .Urwał się jeden stabilizator zaczeło sciągać więc wywaliliśmy 2 też ,no i za uj też nie dało się orać sciągało pług na szage .

Następny.... To jedna z najstarszych i najprostszych maszyn. Potem 100KM musi ciągać 3x40. 

• Like 1
Opublikowano

Po co tak robić?

Żeby się nie bujał na końcach. 

2 minuty temu, hubertb napisał:

Jak skręcisz pług na sztywno to możesz go nawet pokrzywić. Po co tak robić? Przyjeżdzasz na pole wbijasz pług i ustawiasz głębokość na taką jak chcesz. Następnie schodzisz z ciągnika idziesz za pług i patrzysz na ramę ma być równolegle do gruntu, środek pługa ma być w środku ciągnika. Potem oglądasz pług od boku ma być wypoziomowany śrubą. Idealna sytuacja to tak w której przedłużenie linii śruby i osi pługa zbiega się w środku traktora. 

Tym pokrętłem do przesuwania osi to w życiu nie widziałem aby ktoś kręcił. Lepsze to było w starym pługu bo było na równo, nie jedno ramię wyżej, drugie niżej. 

Opublikowano
10 minut temu, krzysiek1979 napisał:

Kiedyś u znajomego orałem pługiem obrotowym 5x45 .Urwał się jeden stabilizator zaczeło sciągać więc wywaliliśmy 2 też ,no i za uj też nie dało się orać sciągało pług na szage .

żle ustawione i tyle.

w orce stabilizatory mam całkowicie luźne

Przed chwilą, Łolek napisał:

Ciekawe jak by to się sprawowało 

Screenshot_20230115_121330_com.android.chrome.jpg

za jakiś czas zapytasz Tomka

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, hubertb napisał:

Już koło po za połową umożliwia pracę z dociążeniem. 

Ciągnik waży 6 ton, a ciąga pług 4x35, dociążenia potrzebuję naprawdę w skrajnych przypadkach i mam od tego dedykowaną dźwignię w podnośniku, generalnie podnośnik jest mechaniczny, ale bez problemu działa jak EHR, chociaz wymaga przeczytania instrukcji

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
22 minuty temu, hubertb napisał:

orałem koniem, bez zrozumienia zasad koń stawał dęba :D

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Żeby się nie bujał na końcach. 

Tym pokrętłem do przesuwania osi to w życiu nie widziałem aby ktoś kręcił. Lepsze to było w starym pługu bo było na równo, nie jedno ramię wyżej, drugie niżej. 

W starszym pługu dwuskibowym brak tej regulacji nadrabiało się korbą co powodowało niezłe jaja. Jedno niżej drugie wyżej jest z dwóch powodów po pierwsze ciągnik jednym kołem jedzie w bruździe i jest pochylony a pług ma być prosto, po drugie daje to możliwość ustawienia liniowości pługa. Dobrze ustawiony pług w 30 jest sprawą kluczową z racji małej mocy i znikomego uciągu. Jak wszystko jest ok to puszczasz kierownicę na gazie ręcznym blokujesz obroty i jedziesz. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Właśnie się wkurwiłem , kierowca przywiózł kartkę 27 gr w dół 🤨 i pewnie na tym nie koniec 

Dla osłody...i mnie 35 gr nie licząc 10 gr premii z ostatnich dwóch miesięcy 

13 minut temu, hubertb napisał:

Wykorbienie ustawiłem raz i więcej go nie dotykam

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Ciągnik waży 6 ton, a ciąga pług 4x35, dociążenia potrzebuję naprawdę w skrajnych przypadkach i mam od tego dedykowaną dźwignię w podnośniku, generalnie podnośnik jest mechaniczny, ale bez problemu działa jak EHR, chociaz wymaga przeczytania instrukcji

Najbardziej podoba mi się konstrukcja podnośnika w renault gdzie mamy dwie osobne dźwignie jedna do regulacji siłowej druga do pozycji ramion. Z ciekawości poczytam jak realizowany jest podnośnik w zt 303. 

Opublikowano

No kurka, basen z rana zaliczony, teraz kawa i nic nie robienie. Pada. Całe szczęście nie niucha, co nieco mnie dziwi ale nie narzekam. bo na południu drzewa lecą.

Opublikowano

W starszym pługu dwuskibowym brak tej regulacji nadrabiało się korbą co powodowało niezłe jaja. Jedno niżej drugie wyżej jest z dwóch powodów po pierwsze ciągnik jednym kołem jedzie w bruździe i jest pochylony a pług ma być prosto, po drugie daje to możliwość ustawienia liniowości pługa. Dobrze ustawiony pług w 30 jest sprawą kluczową z racji małej mocy i znikomego uciągu. Jak wszystko jest ok to puszczasz kierownicę na gazie ręcznym blokujesz obroty i jedziesz. 

Gaz ręczny i tak jest nieodzowny - blokada.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

orałem koniem, bez zrozumienia zasad koń stawał dęba :D

To tu pewnie znaleźli by się odważni co zamiast pług ustawić to wymyślali by jakie odciągi do prawego jaja u konia 🤪

• Haha 5
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Najbardziej podoba mi się konstrukcja podnośnika w renault gdzie mamy dwie osobne dźwignie jedna do regulacji siłowej druga do pozycji ramion. Z ciekawości poczytam jak realizowany jest podnośnik w zt 303. 

w jakim reno?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertb napisał:

Jak wszystko jest ok to puszczasz kierownicę na gazie ręcznym blokujesz obroty i jedziesz. 

A jak liniowanie jest źle ustawione to albo spycha ciągnik przodem w orkę albo wyciąga z brudy na to co jeszcze nie zaorane

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Wykorbienie ustawiłem raz i więcej go nie dotykam

No ja dotykam, bo różnica między podorywką a orką jest na tyle duża że wymaga regulacji. Co prawda niewielkiej ale jednak. 

Gaz ręczny i tak jest nieodzowny - blokada.

Jak dobrze ustawisz pług blokada stanie się zbędna. Teraz musisz blokować bo pług próbuje skręcać ciągnikiem co powoduje nie równe obciążenie kół a to z kolie uślizg. 

Opublikowano

ja ma 323

podnośnik ma regulację siłową, pozycyjną i pływającą z dociążeniem, wszystko regulowane na dźwigniach

ja orzę na pływającej z kołem kopiującym plus dociążenie osobną dźwignią

jest regulacja pozycji , do jakiej opuszcza się max podnośnik i regulacja siłowa z dolnych ramion podnośnika - nigdy z tego jeszcze nie korzystałem

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Jak dobrze ustawisz pług blokada stanie się zbędna. Teraz musisz blokować bo pług próbuje skręcać ciągnikiem co powoduje nie równe obciążenie kół a to z kolie uślizg. 

Po gnoju i tak się koła ślizgają. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v