Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Przyjadę wieczorem to omówimy resztę nowego projektu 

a Ty co się nie odzywasz do kolegi? 😂

Przed chwilą, PRIMO napisał:

I deszcz mnie w polu zaskoczył. 🌧

5 ha qq 🌽posiane .

Jeszcze 3,5 ha po niedzieli i fajrant .

u mnie kiełkuje już 😂

9BFBF399-E778-4CAD-938E-31D339E9317E.jpeg

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

plonowanie zalezy od pogody a w szczegolnosci opadow- nawozenie to ma mniejsze znaczenie.

IV b u mnie a Iv b u mnie ale 500 metrow dalej to jest niebo a ziemia, na piasku nikt nie sieje kukurydzy a na ile kazdy. ja sieje poglownie saletre ale u mnie zawsze jakas burza z gor zejdzie -jesli u kogos nie pada miesiac to jaki by to mialo sens.

ja regularnie wapnuje wiec moge sypac mocznika i 300 kg a ktos kto ma ph 4,2 to co ??

w tamtym roku najlepiej sypala na najgorszej ziemi ale kombajnowalem na koncu i najtaniej sprzedalem..

a kto procz mnie podaje realne plonowanie ?? kto napisal ze zebral 2 t z ha owsa bezluskowego z hektara piasku  -kazdy zbiera minimum 8  😂

jesli chce dyskutowac o agrotechnice i nawozeniu to macie okazje poduczyc sie troche zeby mnie zagiac- wlasnie pada ostro,rano jeszcze ogorki i dynie  posialem a teraz urlop.

Niewielką sztuką jest uprawa na 1,2 czy 3 a nawet 4 klasie. Taka ziemia po prostu rodzi. Ciekaw jestem co byś wywojował u mnie 🤔

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Wczoraj przejechałem pół Polski od Świecką do Sieradza i można na palcach policzyć plantacje zbóż gdzie można powiedzieć że wszystko jest w porządku.W 85% widać braki prawdopodobnie wynikające z oszczędności a nie z zaniedbania.Oczywiscie wiem że to tylko ułamek upraw ale daje to już jakiś obraz.Zapewne za 2 miesiące usłyszymy o 10-12tonach z hektara

8 t z ha to na piachu 😁😁🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Niewielką sztuką jest uprawa na 1,2 czy 3 a nawet 4 klasie. Taka ziemia po prostu rodzi. Ciekaw jestem co byś wywojował u mnie 🤔

Nie odnalazł by się człowiek na takim czymś.

9mm, maj 21mm.

Opublikowano

Tak jak myślałem,jest wiatr nie ma deszczu. Prognoza właśnie 10mm z 20 zabrała.  Coś mży.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ale wieje. Odczucie okropnego zimna. W prognozie 20mm deszczu, tylko nie wyobrażam sobie takiego ciągłego opadu przy tak silnym wietrze, a ma jeszcze mocniej dmuchać

U nas wczoraj wieczorem tak było. 

Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

Tu właśnie na glinie - białej

Agregatem siałeś? U mnie ulewne deszcze po siewie zamuliły a teraz beton się zrobił bo ubiłem a siałem bez agregatu i d*pa wyszła 😐

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Nie odnalazł by się człowiek na takim czymś.

9mm, maj 21mm.

pierdzielisz.... jak zwykle zresztą..

Opublikowano (edytowane)

Najlepszego dla taty💯. Młody chłopak👍

2 godziny temu, slawek74 napisał:

to jeszcze młodzian 😁 ja dzisiaj na 40 do szwagra... 🙆‍♂️ a drugi też już pod 58 podbija...

A no młody, lecz już zdrowie nie najlepsze. Mechanicznie zniszczony można by rzec 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

akurat przestalo padac -trzeba sie troche kolo domu pokrecic.

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Pogoda jak w listopadzie wiatry deszcze i uj wie co jeszcze 

No ja mam tylko piaski  kl 6 i 5 

Nie pytałem o owies tylko qq

Ale już mam dość 

na tej klasie to sieje kukurydze dzikom  w lesie na neciskach-polska ,bardzo dobrze rosnie-dzikom smakuje wyjatkowo , jakie plony  ?,a jak zastrzela jakiegos to go zapytam ,

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

no widzisz a u nas opadów to pewnie połowa... tak więc ucz się...

ze 3-4 lata temu na wiosne 40 dni nie padalo a i tak zimowe i kukurydza daly rade, gorzej jare- mialem juz jeczmienia jarego nie siac. 

Aha...potężne źródło wiedzy 

gdy wie sie gdzie i jak szukac to na pewno..gdy ktos umie tylko stukac w klawiature ..

1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Lotnisko zaraz za miedzą prawie mam wojskowe. 4 nas będzie. 

o to problem bedzie bo moj mig -49 w remoncie 😂.. 4 moze i bym dal rade 😂, przy lekim wspomaganiu 🤣

57 minut temu, Qwazi napisał:

las zasadzil-albo doplaty kosil na jakis programach. jakis nostrzyk czy facelia zawsze urosnie 

w sasiedniej wsi tez jest piach- 25 cm i mozesz domy budowac..wiekszosc krzaki rosna, przy drogach dom za  domem buduja a paru samobojcow jak ja sie tym bawi- dokladnie paru ,dwoch nas jeszcze sieje , 

juz mnie wyobstawiali domkami-ciekawe w zniwa co bedzie gdy zacznie sie kurzyc ...tak to szlo w krzaki, w ta  strone co domy sa dawno to rzadko wieje.

czy mady wislane same rodza ?? znam takich co juz im przestaly-nie wytlumaczysz zeby choc wapno granulowane rozsiali.a tak to tylko saletrzak-bo najtanszy jest.

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

pierdzielisz.... jak zwykle zresztą..

Na takim piachudrze jak pewnie i ty masz to wystarczy jak na dziadkowej działce - tydzień bez deszczu i już wszystko schnie. 

Zresztą, ty nic innego nie robisz...

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Agregatem siałeś? U mnie ulewne deszcze po siewie zamuliły a teraz beton się zrobił bo ubiłem a siałem bez agregatu i d*pa wyszła 😐

tak, agregatem aktywnym

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Tak jak myślałem,jest wiatr nie ma deszczu. Prognoza właśnie 10mm z 20 zabrała.  Coś mży.

U mnie właśnie pada spokojny deszczyk. 

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

A no młody, lecz już zdrowie nie najlepsze. Mechanicznie zniszczony można by rzec 

Grunt że na oryginalnych częściach 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v